Diabetul gestațional sau afecțiunea la care toate femeile însărcinate trebuie să fie atente atunci când se pregătesc să devină mămici

Diabetul gestational sau afectiunea la care toate femeile insarcinate trebuie sa fie atente atunci cand se pregatesc sa devina mamici

Perioada sarcinii este încărcată cu emoții pozitive și cu surprize de la o săptămână la alta. Pe măsură ce femeile parcurg cele 40-42 de săptămâni fiziologice ale sarcinii, acestea trec printr-o multitudine de simptome. De la posibilele stări de rău și lacrimi de emoție, până la apetitul crescut pentru anumite alimente, toate sunt caracteristice acestei perioade.

În funcție de mai mulți factori, viitoarele mămici ar putea fi nevoite să acorde mai multă atenție sănătății lor în sarcină. Deși nu toate gravidele se confruntă cu diabetul gestațional, acesta poate fi o adevărată problemă. Totuși, există mijloace eficiente de prevenție, control și, mai ales, depistare timpurie.

Ce reprezintă diabetul gestațional și de ce este atât de important să cunoaștem detalii despre el?

Diabetul gestațional este o patologie nutrițională care se dezvoltă în timpul sarcinii când nivelul glucozei din sânge este prea mare. Apare de obicei la mijlocul perioadei, între 24 și 28 de săptămâni. Ca și alte tipuri de diabet, acesta afectează modul în care celulele noastre folosesc glucoza. Diabetul gestațional provoacă un nivel ridicat de zahăr din sânge care poate afecta sarcina și sănătatea bebelușului.

În timpul sarcinii, corpul mamei suferă o serie de modificări fiziologice pentru a susține cerințele fătului în creștere. Acestea presupun adaptări ale sistemelor cardiovascular, renal, sangvin, respirator și metabolic. O adaptare metabolică importantă este sensibilitatea la insulină. Pe parcursul gestației, sensibilitatea la insulină se modifică în funcție de cerințele sarcinii. În timpul gestației timpurii, sensibilitatea la insulină crește, favorizând absorbția glucozei în depozitele adipoase, în pregătirea pentru cerințele energetice ulterioare.

Care sunt cauzele diabetului în sarcină?

Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina progresează, creșterea hormonilor locali și placentari conduce la apariția rezistenței la insulină. În această situație este vorba despre estrogen, progesteron, leptină, cortizol, lactogenul placentar și hormonul de creștere placentar. Ca rezultat, glicemia este ușor crescută, iar această glucoză este transportată prin placentă pentru a alimenta creșterea fătului.

Deși orice complicație a sarcinii este îngrijorătoare, există totuși vești bune. În aceasta perioadă, diabetul gestațional poate fi prevenit consumând alimente sănătoase, făcând mișcare și, dacă este necesar, luând medicamente. Înainte de a administra orice supliment, este esențial ca femeile însărcinate să consulte un medic specialist. Controlul glucozei din sânge îi poate menține pe mamă și pe copil sănătoși și poate preveni o naștere dificilă.

Mai mult decât atât, sucul de Aronia presat la rece este o variantă potrivită de a preveni diabetul gestațional. Acesta reglează glicemia și oferă energia de care organismul are nevoie în perioada sarcinii. Vitaminele, mineralele și, mai ales, antioxidanții sunt foarte importanți pentru mămică și copil. În plus, aronia este foarte bună pentru imunitate, ajutând organismul în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și microbilor.

Dacă apare diabetul gestațional în timpul sarcinii, în general, glicemia revine la nivelul obișnuit imediat după naștere. Totuși, dacă ai suferit de diabet gestațional, ai un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Va trebui să te testezi mai des pentru a depista modificările glucozei din sânge.

În plus, apariția diabetului gestațional nu înseamnă neapărat că ai avut deja diabet înainte de a rămâne însărcinată. Această afecțiune se poate declanșa din cauza sarcinii. Persoanele care sufereau deja de diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie să acorde mai multă atenție acestor probleme în timpul sarcinii.

Prevalența diabetului gestațional ce afectează fătul

În ceea ce privește datele oficiale, un studiu susține că prevalența diabetului gestațional la nivel global este de aproximativ 14%. Continentul european înregistrează o medie de circa 8% a acestei patologii.

Diabetul gestațional – simptome, valori și posibile complicații

Diabetul gestațional este dat de schimbările hormonale și modul în care corpul transformă alimentele în energie. Un hormon numit insulină descompune glucoza (zahărul) din alimente și o transmite mai departe celulelor. Insulina menține nivelul de glucoză din sânge la un nivel sănătos. Totuși, dacă insulina acționează defectuos sau corpul nu o produce suficient, zahărul se acumulează în sânge și duce la diabet.

În timpul sarcinii, hormonii pot influența cu modul în care funcționează insulina. Este posibil să nu se realizeze reglarea nivelul zahărului din sânge așa cum ar trebui. Astfel, poate apărea diabetul gestațional. Predispoziția genetică și supraponderabilitatea sunt, de asemenea, elemente ce pot înclina balanța spre un diagnostic pozitiv.

Care sunt simptomele diabetului gestațional care pot semnala probleme?

Diabetul gestațional poate apărea la oricine în timpul sarcinii. Există mai mulți factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta diabet gestațional, printre care:

  • Afecțiunile cardiace:
  • Tensiunea arterială crescută;
  • Sedentarismul;
  • Obezitatea sau supraponderabilitatea;
  • Istoricul familial de diabet gestațional;
  • Sindromul ovarului polichistic;
  • Nașterea anterioară a unui copil care cântărește 4kg sau mai mult;
  • Prediabetul (istoricul de glicemie mai mare decât cea normală).

Care sunt simptomele diabetului gestațional?

Diabetul gestațional nu provoacă de obicei niciun simptom. Cu toate acestea, unele femei însărcinate manifestă următoarele semne de diabet gestațional:

  • Urinare frecventă (poliurie);
  • Greaţă;
  • Sete (polidipsie);
  • Oboseală.

Care sunt valorile pentru diabet gestațional și când ar trebui să ne facem griji?

De obicei, nu există semnale de avertizare ale diabetului gestațional. Simptomele sunt ușoare și adesea trec neobservate până la un test cu valori care indică diabet gestațional. Totuși, pentru a se putea stabili un diagnostic de certitudine, trebuie să se realizeze Testul de toleranță la glucoză orală (TTGO). Acesta se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.

Cum se realizează acest test?

Înainte de testare, femeile gravide nu trebuie să consume nimic. Mai exact, trebuie să evite orice lichide sau alimente în noaptea de dinainte și în dimineața respectivă. Inițial, se va recolta o probă de sânge pentru determinarea glicemiei pe nemâncate (a jeun). Apoi, într-o sticlă cu apă plată, se pun 75 g de glucoză care trebuie băute.

Ulterior, la distanță de o oră și apoi, la două, se va recolta din nou sânge. Astfel, acest test va determina valorile glicemiei în 3 momente – cheie:

  • Pe stomacul gol (normal <92 mg/dl);
  • După o oră de la consumul glucozei (normal <180 mg/dl);
  • La două ore de la consumul glucozei (normal <153 mg/dl).

Asociația Americană a Diabetului consideră că un diagnostic de diabet gestațional este valabil într-o situație. Dacă cel puțin una dintre măsurători este egală sau depășește pragul menționat, atunci se poate considera testul pozitiv.

Când ar trebui să mergem la medic?

Dacă este posibil, trebuie să discutăm imediat cu medicul nostru. Dacă dezvoltăm diabet gestațional în sarcină, este posibil să avem nevoie de controale mai des. Astfel, medicul va putea monitoriza nivelul glicemiei din sânge și starea de sănătate a bebelușului.

Ce complicații poate aduce diabetul gestațional în sarcină?

Dacă nu este ținută sub control, aceasta afecțiune poate duce la niveluri ridicate de glicemie. Astfel, diabetul gestațional afectează fătul, dar și starea noastră de sănătate. În cazuri severe, este necesară o intervenție cezariană de urgență.

Complicații care pot afecta copilul

Dacă avem diabet gestațional, micuțul poate avea un risc crescut de:

  • Greutate excesivă la naștere. Dacă nivelul glicemiei este mai mare decât intervalul standard, poate face ca micuțul să se dezvolte excesiv. Bebelușii foarte mari, cei care cântăresc peste 4 kg, sunt mai predispuși să aibă probleme. Se pot bloca în canalul de naștere, pot prezenta leziuni la naștere, fiind nevoie uneori de cezariană.
  • Naștere timpurie (prematură). Hiperglicemia poate crește riscul de travaliu și naștere timpurie înainte de data anticipată. În unele situații, se poate recomanda nașterea timpurie deoarece copilul este mare.
  • Dificultăți majore de respirație. Bebelușii născuți devreme pot experimenta sindromul de detresă respiratorie, o afecțiune care îngreunează respirația.
  • Scăderea glicemiei (hipoglicemie). Uneori, bebelușii au glicemie scăzută la scurt timp după naștere. Episoadele severe de hipoglicemie pot induce convulsii la bebelușii nou-născuți. Alăptarea promptă și administrarea unei soluții de glucoză intravenoasă pot readuce nivelul zahărului din sânge al bebelușului la normal.
  • Obezitatea și diabetul de tip 2 mai târziu în viață. Bebelușii au un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.
  • Sindromul morții subite. Diabetul gestațional netratat poate duce la moartea copilului fie înainte de termen, fie la scurt timp după naștere.

Complicații care pot afecta mama

Diabetul gestațional poate crește, de asemenea, riscul de:

  • Hipertensiune arterială (preeclampsie). Diabetul gestațional crește riscul de hipertensiune arterială dată de sarcină. Termenul utilizat în acest caz este „preeclampsie”. Aceasta este o complicație gravă a sarcinii, care provoacă alte simptome ce ne pot pune în pericol pe noi și pe micuț.
  • Diabet în viitor. Dacă am dezvoltat diabet gestațional, sunt șanse mari să reapară în timpul unei sarcini viitoare. De asemenea, avem un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Atunci când vine vorba despre diabetul gestațional, trebuie să acordăm foarte mare atenție tuturor semnelor. Nu doar pentru a avea grijă de organismul nostru pe termen lung, dar și pentru a-i oferi copilului mediul potrivit în care să crească. Totodată, prevenind și tratând diabetul gestațional, vom putea ține sub control și eventualele episoade ale acestei patologii din viitor.

Ce variante de regim pentru diabet gestațional putem aborda?

Diabetul gestațional este o tulburare metabolică ce poate fi ținută sub control, prin modificări ale stilului de viață, cu un accent deosebit pe regim și exerciții fizice. În ceea ce privește alimentația, este recomandat consumul de mese mici și frecvente. Mesele regulate pot ajuta la menținerea nivelurilor de glucoză din sânge stabile. Există și fructe permise în diabetul gestațional, cum ar fi aronia, afinele sau cătina.

Iată principalele acțiuni și beneficii pe care acestea le pot avea:

  • Controlul glicemiei: Aronia și cătina conțin compuși care pot ajuta la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Aceste fructe conțin fibre dietetice, care pot încetini absorbția glucozei din alimente, menținând glicemia mai stabilă.
  • Efect antiinflamator și conținut ridicat de antioxidanți: Fructele menționate sunt bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatoare.
  • Aportul de vitamine și minerale: Aronia, afinele și cătina sunt surse bogate de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C, E și complexul B. Toate acestea ajută la reglarea metabolismului glucozei și la menținerea stării de sănătate.
  • Controlul greutății și digestia: Fibrele dietetice din fructele amintite contribuie la controlul greutății și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Acest aspect este foarte important în contextul prevenției diabetului gestațional.

Este important de subliniat că diabetul gestațional necesită o supraveghere atentă a unui medic. În plus față de includerea acestor fructe în dietă, este important controlul glicemiei și respectarea tratamentului recomandat de medic. Înainte de a face orice schimbări alimentare sau de suplimente, trebuie neapărat să discutăm cu medicul. Doar așa, vom putea preveni și ține sub control semnele diabetului gestațional, creând mediul perfect pentru micuțul aflat în dezvoltare.

Referințe:

1. Stanley, J., C. M. & Vickers, L., Baker, Plows, J. F., P. N., Reynolds, M. H. (2018). The Pathophysiology of Gestational Diabetes Mellitus. International journal of molecular sciences, 19(11), 3342. https://doi.org/10.3390/ijms19113342
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10290305/
3. McCance DR. Diabetes in pregnancy. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2015 Jul
4. Immanuel J, Simmons D, Teede H, Hague WM, Nolan CJ, Flack JR, Peek MJ, McLean M, Kautzky-Willer A, Wong V, Hibbert E, Harreiter J, Backman H, Gianatti E, Sweeting A, Mohan V, Enticott J, Cheung NW; TOBOGM Research Group. Treatment of Gestational Diabetes Mellitus Diagnosed Early in Pregnancy.

Sursă foto cover: imagine de Negative Space de pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Blog

Demineralizarea dinților: ce este, care sunt cauzele și cum să o prevenim eficient?

Smalțul dentar, învelișul exterior dur care protejează dinții împotriva cariilor, este compus din mai multe minerale. Structura sa complexă include în principal calciu și fosfat, care se formează împreună în cristale puternice de hidroxi...
Blog

Steatohepatita – ce înseamnă, ce o cauzează, câte tipuri sunt, diagnostic și prevenire

Sănătatea ficatului este un pilon fundamental al bunăstării noastre generale. Ficatul, un organ esențial și complex, nu numai că joacă un rol esențial în detoxifiere și metabolism, dar și în gestionarea nivelurilor de energie și substan...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș