Detoxifierea ficatului – cum ajutăm unul dintre cele mai importante organe să rămână sănătos?

Detoxifierea ficatului cum ajutam unul dintre cele mai importante organe sa ramana sanatos cover

Sănătatea organismului uman depinde în cea mai mare măsură de eliminarea substanțelor nocive din organism. Acest proces poartă numele de detoxifiere. Principalul organ care îndeplinește această funcție este ficatul. El acționează ca un filtru în care ajung toate toxinele și pe care le elimină. Din cauza acestei sarcini intense pe care o îndeplinește zilnic, ficatul poate suferi și el, având nevoie de detoxifiere.

Pentru a afla ce înseamnă detoxifierea ficatului, trebuie să înțelegem mai întâi cum funcționează acest organ. De asemenea, trebuie să știm de ce este atât de important să îi menținem funcționarea optimă prin adoptarea unui stil de viață sănătos, fără excese. Mai jos, vom descoperi informații importante despre ce este ficatul și care este rolul său în organism. De asemenea, vom afla cum ne dăm seama că nu funcționează corect și cum îl putem ajuta prin detoxifiere.

Detoxifierea ficatului – ce este acest organ și cum funcționează?

Mulți dintre noi știm cât de important este ficatul pentru sănătatea noastră. Această afirmație este corectă în contextul în care, în prezent, alimentația omului este destul de dezechilibrată. Dar de ce este atât de important să acordăm o atenție specială acestui organ? Să vedem ce rol îndeplinește ficatul și de ce este el esențial pentru funcționarea optimă a corpului uman.

Ficatul este cel mai mare organ solid din corp, având o formă asimetrică și cântărind în medie 1.5 kg la adulți. Este situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, direct sub diafragmă, și se extinde ușor spre stânga, deasupra stomacului. Partea sa dreaptă este situată deasupra primei secțiuni a intestinului subțire.

Ficatul îndeplinește mai multe funcții. Cea mai importantă este aceea de detoxifiere a organismului. Acumulând foarte multe toxine, însă, va avea și el nevoie de ajutor pentru a le elimina.

Ficatul și detoxifierea – structura, rolul și funcțiile sale în organism

Cel mai probabil am auzit de foarte multe ori despre detoxifierea și regenerarea ficatului în contextul realizării analizelor anuale. Aceste două procese sunt necesare, deoarece ficatul este asaltat zi de zi cu substanțe nocive provenite din diverse surse care îi deteriorează structura.

Care este structura ficatului?

Ficatul este compus din două porțiuni, numite lobi. Fiecare dintre cele două părți este împărțită la rândul său în opt segmente. Aceste segmente sunt alcătuite și ele din aproximativ 1.000 de lobuli.

Fiecare lobul are cate un tub mic care se leagă la alte canale și care, unite, alcătuiesc conducta hepatică. Aceasta din urmă se alătură conductei chistice, formând conducta biliară comună. Așadar, structura acestui organ este destul de complexă, detoxifierea și regenerarea făcându-se la toate aceste niveluri.

Funcțiile ficatului în contextul detoxifierii

Principalul rol al ficatului este de a regla nivelurile chimice din sânge și de a produce bila. Prin intermediul acesteia, ficatul reușește să îndepărteze toxinele acumulate în organism. Mai mult, sângele care iese din stomac și intestine trece mai întâi prin ficat. Ficatul procesează, descompune, echilibrează și creează nutrienții esențiali din acest sânge, curățând corpul de substanțele nocive.

Despre ficat se știe că îndeplinește peste 500 de funcții în organism.

Iată câteva dintre cele mai importante:

  • producția anumitor substanțe, precum a colesterolului și a proteinelor necesare fluxului de plasmă din sânge, dar și a celor care stimulează transportul grăsimilor în organism;
  • transformarea excesului de glucoză sau zaharuri în glicogen pentru a echilibra cantitatea glucozei în sânge;
  • stocarea fierului prin prelucrarea hemoglobinei;
  • transformarea amoniacului din alimente și băuturi în uree;
  • eliminarea bacteriilor din sânge pentru a crește rezistența organismului la infecții, îndeplinind astfel un rol important în imunitatea organismului;
  • curățarea bilirubinei din globulele roșii din sânge.

Un alt rol al ficatului este acela de a metaboliza medicamentele pentru a putea fi folosite de corp în tratarea afecțiunilor. După acest proces, ficatul va curăța sângele de medicamentele respective.

Având în vedere faptul că principalul rol al ficatului este acela de a filtra și curăța organismul, începe să se contureze și importanța detoxifierii sale. De aceea, un rol important îl au și suplimentele pentru ficat, cum ar fi Premium Hepato-Care Formula. Acesta conține 9 ingrediente benefice pentru sănătatea ficatului, precum anghinare, păpădie, armurariu, turmeric sau schinduf. De asemenea, suplimentul are rolul de a regenera celulele hepatice și de a susține secreția biliară.

Așadar, dacă vrei un ficat sănătos, care funcționează optim, include aceste capsule în dieta zilnică! Ajută acest organ vital să elimine mai ușor toxinele din corp astfel încât să fie protejat împotriva bolilor.

Detoxifierea, regenerarea ficatului și bolile asociate

Din cauza funcțiilor sale, ficatul este asaltat cu o mulțime de substanțe nocive care, în timp, pot duce la deteriorarea sa. De aceea, atunci când ne referim la ajutorul dat acestui organ, trebuie să avem în vedere atât detoxifierea, cât și regenerarea sa.

Care sunt semnele că ficatul are nevoie de detoxifiere? Deși există o concepție greșită că ficatul ar provoca durere, de fapt, acest organ nu produce senzații dureroase, ceea ce face dificilă identificarea imediată a problemelor. Prin urmare, ficatul poate dezvolta diverse afecțiuni, unele dintre acestea fiind serioase, fără semne evidente inițial.

Bolile ficatului

Printre cele mai frecvente boli care pot afecta ficatul se numără:
  • atrezia biliară;
  • hemocromatoza;
  • diverse tipuri de hepatite, printre care cea autoimună, de tip A, B și C.

Două dintre cele mai cunoscute boli ale ficatului sunt ciroza hepatică, provocată de consumul de alcool, și steatoza hepatică nealcoolică sau boala ficatului gras. Cea din urmă apare pe fondul acumulării în exces a grăsimii în ficat. Este adesea provocată de obezitate și afecțiuni precum diabetul de tip 2.

Simptomele unui ficat obosit

Printre simptomele care pot indica nevoia de detoxifiere a ficatului se pot număra:
  • oboseala cronică;
  • lipsa de energie pe parcursul zilei;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • durerile în partea dreaptă superioară a abdomenului cauzate de colecist sau fiere, care pot indica și un ficat gras;
  • senzația de mâncărime sau prurit la nivelul pielii;
  • icterul tegumentar sau culoarea galbenă a pielii.

Toate aceste simptome pot indica nevoia detoxifierii ficatului. O cură sau un regim ne ajută nu doar să menținem acest organ sănătos, ci să fim noi înșine sănătoși, evitând afecțiunile grave.

Detoxifiere ficat gras – cum ajutăm acest organ să fie sănătos

După cum îi spune și numele, detoxifierea ficatului înseamnă evitarea exceselor care duc la acumularea toxinelor în acest organ vital. Acest lucru nu este posibil în totalitate, astfel că unele substanțe nocive ajung inevitabil la el. Există însă anumite măsuri prin care îl putem ajuta să rămână sănătos. Una dintre cele mai importante este să încercăm să avem un stil de viață echilibrat.

Când ne gândim la detoxifierea și regenerarea ficatului, de cele mai multe ori, ne referim la cel gras, deoarece acesta începe să dea semne de oboseală. Cea mai simplă și eficientă metodă de a-l ajuta este prin schimbarea stilului de viață. Aceasta este, de altfel, și cea mai naturală opțiune de a elimina toxinele din ficat, dar și din organism.

Detoxifierea ficatului în mod natural

Există câteva metode naturale de detoxifiere a ficatului, fie că este sănătos sau afectat de steatoză (ficat gras), care, deși puține, sunt extrem de eficace. În contradicție cu opinia populară că detoxifierea necesită medicamente, tehnicile disponibile sunt de fapt mai simple și includ:

  • odihna suficientă;
  • practicarea mișcării în mod regulat;
  • schimbarea stilului alimentar și a dietei, în cazul în care suntem dezorganizați din acest punct de vedere;
  • utilizarea anumitor suplimente alimentare care susțin funcția hepatică.

Odihna joaca un rol esențial în detoxifierea ficatului și a organismului. Astfel, este recomandat să dormim între 7 și 8 ore pe noapte. În acest timp, toate procesele de metabolizare se vor realiza în mod corect.

Practicarea mișcării în mod regulat face parte din detoxifierea naturală a ficatului prin faptul că prin transpirație eliminăm o mulțime de toxine. La fel de importantă este și renunțarea la alcool, una din principalele surse de intoxicare a acestui organ. Alcoolul este responsabil de multe dintre afecțiunile hepatice.

Pericolul alcoolului pentru ficat

Alcoolul este asociat cu o mulțime de boli ale ficatului. De aceea, principala măsură pe care o putem lua în detoxifiere este renunțarea la băuturile alcoolice. Cele 3 boli asociate consumului acestora sunt:

  • steatoza sau ficatul gras;
  • hepatita alcoolică;
  • ciroza alcoolică.

Așadar, un prim pas în detoxifierea și regenerarea ficatului este renunțarea la alcool.

Alimente care îmbolnăvesc ficatul

Un rol cu adevărat important în detoxifierea ficatului în mod natural îl au regimul sau cura alimentară și abstinența de la alcool. Să descoperim și care sunt produsele alimentare care îmbolnăvesc acest organ:

  • produsele de tip fast-food, care sunt bogate în grăsimi saturate și care duc la așa-numitul ficat gras din cauze non-alcoolice;
  • alimentele bogate în zaharuri;
  • alimentele procesate.

De aceea, cura pentru detoxifierea sau curățarea ficatului în mod natural înseamnă, în primul rând, renunțarea la acest tip de produse. Pentru că aceste alimente trebuie înlocuite, avem destul de multe alternative sănătoase.

Legume și alte alimente pentru detoxifierea ficatului

Regimul de detoxifiere a ficatului presupune înlocuirea alimentelor procesate cu unele sănătoase. Dintre acestea nu ar trebui să lipsească:

  • legumele și fructele, în special fructele de pădure;
  • verdețurile cu frunze;
  • peștele gras;
  • produsele oleaginoase, precum nucile și uleiul de măsline bogate în grăsimi sănătoase;
  • cerealele;
  • quinoa, hrișca, ovăzul, orezul, fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia;
  • avocado, care susține scăderea lipidelor din sânge și ajută la prevenirea leziunilor hepatice;
  • diverse condimente cu rol detoxifiant pentru ficat și nu numai.

Dintre toate aceste produse, legumele sunt unele dintre cele mai importante alimente în cura de detoxifiere a ficatului.

Legume pentru detoxifierea ficatului

Dintre toate legumele bune pentru detoxifierea ficatului, cruciferele ar trebui să fie nelipsite din regimul de curățare naturală a acestui organ. Varza albă, roșie și de Bruxelles, broccoli și conopida sunt bogate în glutation. Acest compus eliberează enzime care susțin funcția de eliminare a toxinelor din ficat.

Verdețurile cu frunze sunt și ele pe lista legumelor bune în detoxifierea ficatului, deoarece conțin clorofilă care ajută la eliminarea toxinelor din sânge. Sunt bogate și în vitamine, minerale, fibre și fier, dar, în același timp, sunt sărace în calorii. Spanacul, urzicile, loboda și ștevia sunt printre cele mai bune pentru acest organ. Ele reduc și riscul de obezitate, diabet și de boli cardiace.

Condimente pentru detoxifierea ficatului

Unul dintre cele mai bune condimente pentru detoxifierea ficatului în mod natural este usturoiul. Bogat în agenți antibacterieni și seleniu, acesta activează enzimele de detoxifiere hepatică, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

Alte condimente cunoscute pentru susținerea funcției hepatice sunt și:

  • Ghimbirul, care are rol antiinflamator și antioxidant, contribuind nu doar la curățarea naturală a ficatului, ci și la accelerarea metabolismului.
  • Turmericul sau curcuma, care are un rol antioxidant, dar care ajută și la regenerarea ficatului prin repararea celulelor hepatice. Îl poți include în dietă prin intermediul suplimentelor, cum ar fi Premium Hepato-Care Formula: 60 de capsule pentru un ficat sănătos.
  • Rozmarinul poate ajuta și el la detoxifierea ficatului consumat sub forma de ceai.

Fructe care susțin funcția hepatică

Deși consumul ridicat de fibre este indicat pentru sănătatea colonului, și ficatul beneficiază de pe urma lor. Fructele pot juca un rol important în susținerea funcției hepatice datorită conținutului lor bogat în antioxidanți, vitamine și alți fitonutrienți. Iată câteva dintre cele mai benefice fructe pentru sănătatea ficatului:

  • căpșunele, care sunt bogate în antioxidanți, vitamina C și fibre;
  • merișoarele, care conțin antocianine, protejând celulele hepatice de leziuni;
  • murele, afinele și zmeura, bogate și ele în antocianine, ajutând la detoxifierea și regenerarea ficatului gras;
  • aronia, care este un super-fruct, bogat în multe vitamine, susținând sistemul imunitar, unul din principalii aliați ai unui ficat sănătos.

Importanța detoxifierii ficatului

Dieta de detoxifiere a ficatului are avantaje pentru întregul organism, printre acestea numărându-se:

  • aportul energetic pentru întregul corp;
  • eliminarea excesului de toxine din organism, contribuind la reducerea inflamațiilor din corp;
  • susținerea sistemului imunitar;
  • susținerea procesului de pierdere în greutate.

În concluzie, nu trebuie să facem lucruri deosebite pentru detoxifierea ficatului. În primul rând, este important să înțelegem de ce trebuie să păstrăm sănătatea acestui organ vital. În al doilea rând, să avem grijă să adoptăm un stil de viață sănătos, cu odihnă suficientă și mișcare. Nu în ultimul rând, renunțarea la produsele procesate și la alcool, precum și alimentația corectă vor ajuta la curățarea și regenerarea funcției hepatice. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să rămânem sănătoși și să evităm apariția bolilor.

 

Referințe:

https://www.healthline.com/health/what-does-the-liver-do

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/

www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502

 

Sursa foto cover: Fotografie de Toni Cuenca pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Picioare umflate, de la cauze la tratament: când ar trebui să ne îngrijorăm?

Picioarele umflate reprezintă o problemă frecventă și inconfortabilă care poate afecta persoane de toate vârstele. Acest art...
Blog

Deficit de vitamina B12 – simptome comune și modalități eficiente de a-ți proteja sănătatea

Într-o lume în care alimentația echilibrată și stilul de viață sănătos devin din ce în ce mai importante, deficitul de v...
Blog

Rujeola – definiţie, simptome, cauze, importanţa măsurilor de prevenţie şi imunizare

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în principal copiii. D...
Blog

Miocardita: o provocare pentru sănătatea cardiovasculară. Simptome, cauze și tratament

Miocardita este una dintre afecțiunile cardiace frecvent întâlnite la tineri și la sportivii de performanță, însă poate ap...
Premium Hepato – Care Formula: 60 de capsule pentru un ficat sănătos

Premium Hepato – Care Formula: 60 de capsule pentru un ficat sănătos

89 lei80,10 lei
Adaugă în coș