Dermatita seboreică – ghid extins despre cauzele, simptomele și metodele de tratament ale acestei afecțiuni

Dermatita seboreică – ghid extins despre cauzele, simptomele și metodele de tratament ale acestei afecțiuni

Afecțiunile dermatologice pot apărea încă de la naștere, una dintre cele mai cunoscute fiind dermatita. Un tip de dermatită este cea seboreică, ea fiind întâlnită frecvent la nivel global. Unul dintre motivele pentru care numărul de cazuri a crescut este poluarea mediului înconjurător, însă nu este singurul.

Ce este dermatita seboreică și care sunt caracteristicile sale? Este o formă cronică a eczemei, care, în prima fază, poate semăna cu alte afecțiuni ale pielii. Acest lucru face diagnosticarea sa puțin mai grea, însă nu imposibilă. Cu toate acestea, medicina modernă a făcut avansuri în ceea ce o privește, iar acum poate fi controlată.

În următorul articol îți vom prezenta informații utile despre dermatita seboreică, cine se poate confrunta cu ea și cum se tratează.

Dermatita seboreică – aspecte importante ale acestei afecțiuni

Dermatita seboreică este o inflamație cronică la nivelul pielii, ale cărei semne sunt scuamele sau cojile cu aspect albicios, uleios sau uscat. Pentru că poate fi provocată de anumite bacterii, putem crede că această afecțiune se ia. De aceea, este bine să știm de la început că dermatita seboreică nu este contagioasă. Un alt aspect important este că tipul acesta de tulburare cutanată este cercetată în continuare pentru a se determina cauzele instalării sale.

De foarte multe ori, dermatita seboreică este confundată cu alte dermatoze precum psoriazisul sau pitiriazisul. De aceea, este recomandat să ne prezentăm la medic pentru diagnosticare. Pentru că poate apărea atât la copii, cât și la adulți, trebuie să cunoaștem și factorii de risc asociați dermatitei seboreice.

Dermatita seboreică și principalii factori de risc

Dermatita seboreică este o boală care poate apărea din diferite cauze. De asemenea, ea poate fi agravată de anumiți factori, printre care:

  • Un sistem imunitar slăbit;
  • Diverse afecțiuni ale pielii, precum acneea și rozaceea;
  • Anumite medicamente pentru diverse boli;
  • Afecțiunile neurologice, cum este boala Parkinson sau Huntington;
  • Depresia și stresul;
  • Perioada de recuperare după alte afecțiuni medicale;
  • Expunerea la temperaturi foarte mari sau foarte scăzute.

Toți acești factori de risc se alătură cauzelor care duc la formarea dermatitei seboreice. Deși acestea pot fi multiple, nu sunt cunoscute toate. Din cercetările realizate până acum, există, însă, câteva destul de importante.

Dermatita seboreică și cauzele sale

Sunt mai multe cauze care stau la baza apariției dermatitei seboreice. În afara factorilor agravanți, ea poate fi provocată și de:

  • Ciuperca Malassezia, care este prezentă pe pielea tuturor oamenilor, dar care se înmulțește doar la anumite persoane;
  • Nivelul crescut de hormoni androgeni;
  • Producția excesivă de sebum a glandelor sebacee;
  • Anumite reacții inflamatorii;
  • Factorii genetici;
  • Utilizarea unor produse de îngrijire cu potențial iritant ridicat.

Din cauza unor factori dintre cei amintiți mai sus, cum este ciuperca Malassezia, a apărut întrebarea dacă dermatita seboreică este contagioasă. Având în vedere că această ciupercă există la toată lumea, răspunsul este că nu se transmite. De asemenea, la adulți, stresul poate fi una dintre cauzele cele mai frecvente ale acestui tip de dermatoză.

Pentru a preveni apariția dermatitei seboreice sau pentru a-i ține sub control manifestările, multe persoane apelează la remedii naturale. Tratamentele naturiste, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau aloe vera, pot ajuta la ameliorarea simptomelor dermatitei seboreice.

Aloe vera este o sursă importantă de antioxidanți, contribuind la menținerea sănătății pielii. Un produs bazat pe această plantă minune este Gelul de Aloe Vera, care acționează atât la exterior, cât și la interior. El are efecte benefice asupra sistemelor imunitar și nervos, mai ales că dermatita seboreică la adulți se poate manifesta în perioadele stresante.

Cu peste 200 de vitamine, minerale și antioxidanți, aloe vera are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Pentru a ne bucura de toate acestea, nu trebuie decât să consumăm 100 de ml în fiecare zi. Descoperă-i și tu proprietățile unice, alegând un gel natural și ecologic!

Cum se manifestă dermatita seboreică pe scalp, pe față sau în alte zone ale corpului?

De multe ori, dermatita seboreică seamănă cu alte boli ale pielii, printre care psoriazisul și acneea. Din acest punct de vedere, trebuie să știm că ele pot fi două dintre cauzele sale. Prin urmare, aceste afecțiuni cutanate au manifestări foarte asemănătoare.

Simptomele dermatitei seboreice depind foarte mult de locul în care apare. Printre semnele pe care nu ar trebui să le ignorăm se numără:

  • scuamele, cojile sau mătreața la nivelul scalpului, sprâncenelor și bărbiei;
  • crustele albe sau gălbui pe scalp, față, pe laturile nasului, la nivelul sprâncenelor, al urechilor, pleoapelor, coatelor și pe piept;
  • înroșirea și senzația de mâncărime sau prurit la nivelul pielii.

Complicații ale dermatitei seboreice

Dermatita seboreică se poate agrava în anumite circumstanțe, mai ales în perioadele de stres, printre complicațiile sale numărându-se:

  • modificări la nivelul aspectului pielii, aceasta putând să se subțieze;
  • alopecia sau căderea părului în zonele afectate de mâncărime;
  • posibilitatea apariției unor infecții fungice în jurul zonelor predispuse;
  • posibilitatea apariției unor infecții bacteriene.

Acestea nu trebuie să apară toate în același timp. Mai mult, ele se pot manifesta diferit la adulți și copii, chiar și la bebeluși. Chiar și în cazul infecțiilor fungice sau bacteriene, dermatita seboreică nu se transmite.

Cum arată dermatita seboreică pe diferite părți ale corpului?

Multe persoane se întreabă pe ce părți ale corpului apare dermatita seboreică. Dacă ne luăm după mulțimea de imagini și poze de pe internet, ea se manifestă adesea pe scalp, pe față, dar și pe mâini. Deoarece poate semăna cu alte afecțiuni ale pielii, precum acneea sau psoriazisul, este recomandat să mergem la medic pentru un diagnostic clar.

Dermatita seboreică pe scalp

În mod frecvent, dermatita seboreică poate apărea pe scalp. În această situație, ne putem aștepta la simptome precum apariția cojilor, mâncărime, roșeață, uscăciune și inflamare. În cazurile mai grave, este însoțită și de mătreață.

Pentru că poate fi confundată cu mătreața, trebuie să știm să facem diferența între cele două afecțiuni ale pielii. În dermatita seboreică, episoadele cu mătreață vor fi adesea însoțite de mâncărime și înroșirea zonei afectate. De asemenea, poate fi însoțită de alopecie sau pierderea părului ca urmare a scărpinatului excesiv.

Dermatita seboreică la nivelul feței

Pe lângă scalp, poate afecta și tenul. Zonele predispuse sunt:

  • linia care separă fața de păr pe frunte;
  • zona din jurul sprâncenelor;
  • marginea liberă a pleoapelor, acolo manifestându-se blefarita seboreică;
  • șanțurile nazogeniene;
  • bărbia.

Dermatita seboreică poate apărea și pe ten, de o parte și de alta a obrajilor, dar și în spatele urechii.

Dermatita seboreică pe corp

Pe corp, dermatita seboreică poate predomina pe piept. De asemenea, se poate manifesta sub forma unor zone roșii descuamate și la nivelul pliurilor axilare și inghinale. De multe ori, însă, în aceste părți ea poate trece neobservată. În cele mai multe cazuri, adulții sunt cei afectați de această dermatoză la nivelul toracelui.

Dermatita seboreică pe extremități

Dintre toate părțile corpului, mâinile sunt adesea predispune la agenți patogeni. De aceea, dermatita seboreică se poate instala și la nivelul extremităților, chiar și al picioarelor. De multe ori însă, trebuie investigat ca în acest caz să nu fie vorba despre dermatita atopică sau de contact.

Pe lângă aceste manifestări, trebuie să ținem cont și de persoanele pe care le poate afecta. Dermatita seboreică poate apărea atât la copii, cât și la adulți. În ambele cazuri există simptome asemănătoare și diferite pentru fiecare categorie afectată.

Dermatita seboreică și pe cine afectează

Dermatita seboreică pare să afecteze mai mult persoanele adulte de sex masculin. Acest lucru se datorează faptului că glandele sebacee ale acestora sunt mai active. Însă și femeile pot suferi de acest tip de dermatoză, mai ales cele care ai căror hormoni androgeni sunt mai activi. Acesta este motivul pentru care boala este asociată cu puseele inflamatorii de seboree.

Copiii pot suferi și ei de dermatită seboreică, în special bebelușii. La aceștia din urmă, ea poate apărea încă din primele luni de viață sub forma unor cruste la nivelul scalpului.

Dermatita seboreică la bebeluși

Dermatita seboreică la bebeluși poate apărea în primele luni de viață și se mai numește dermatită seboreică infantilă. Popular, este cunoscută drept cruste de lapte și se va manifesta în principal pe cap, în zona scalpului. Însă, poate fi prezentă și pe frunte, la ceafă sau pe fontanela anterioară. De asemenea, se poate ca dermatita seboreică să se instaleze și pe față, în zona obrajilor. Pe corp, poate apărea la nivelul pliurilor mari, precum regiunile axilare și în spatele genunchilor.

Dacă ne uităm la poze și imagini cu dermatita seboreică la nou-născuți și bebeluși, ne dăm seama că poate semăna cu o iritație în urma căreia se formează cruste. Vestea bună este că, deși evoluează lent, în multe cazuri trece de la sine în aproximativ două luni. Cu toate acestea, pe parcursul manifestării sale pot apărea complicații de tipul eritrodermiei descuamative Leiner Moussous.

Dermatita seboreică la copii și la adulți

La copii și la adulți, dermatita seboreică se manifestă ca niște plăci acoperite de coji alb-gălbui mai subțiri sau mai groase. De cele mai multe ori, apar în zonele adiacente glandelor sebacee, precum:

  • în regiunea capului, unde dermatita seboreică poate semăna cu psoriazisul sau mătreața;
  • la nivelul tenului, în jurul sprâncenelor, între acestea, în jurul ochilor și în șanțurile nazogeniene, precum și pe bărbie;
  • la nivelul toracelui;
  • la nivelul extremităților, în special pe mâini.

Dacă în zona capului dermatita seboreică se aseamănă cu psoriazisul, în zona tenului, o putem confunda cu acneea. Conduita indicată este prezentarea la un medic pentru diagnosticare. Dermatologul ne poate indica produse topice, sub formă de creme și unguente, dar și un regim alimentar care ajută în dermatita seboreică.

Vitamine pentru dermatita seboreică și alte remedii naturale

Dermatita seboreică are un caracter recurent. Ea poate să apară și să dispară, având perioade în care se agravează. Acestea sunt asociate vremii reci sau foarte calde. De aceea, este necesară prezența la medicul dermatolog pentru diagnosticare. Acesta va putea să spună dacă este vorba despre dermatită sau alte afecțiuni precum psoriazis, pitiriazis, acnee sau rozacee. Remediile vor consta adesea în produse aplicate local, dar și anumite tratamente naturiste ne pot ajuta să o ținem sub control.

Recomandările medicale în dermatita seboreică

Într-o primă fază, medicul poate recomanda șampoane, creme și unguente care trebuie aplicate local. Acestea sunt adeseori pe bază de corticosteroizi precum hidrocortizonul, clobetasolul și desonide. Indicația este să nu fie folosite pe termen lung. În schimb, pot fi utilizate alternativ cu produse antifungice sau antimicotice.

Tratamentul naturist al dermatitei seboreice

Remediile naturiste în cazul dermatitei seboreice pot consta în administrarea anumitor vitamine și într-un regim alimentar bine controlat. Fie că apelăm la sucuri naturale, fie la capsule, avem mai multe variante ușor de administrat.

Alimente interzise și permise în dermatita seboreică

Printre alimentele interzise în această afecțiune sunt cele bogate în zahăr, carbohidrați și grăsimi saturate. Acestea se găsesc de cele mai multe ori în produsele procesate, precum mezelurile și snacksurile. De asemenea, alcoolul și cofeina pot agrava semnele acestei afecțiuni.

Pe lista alimentelor permise în dermatita seboreică putem include:

  • legumele, precum spanacul, avocado, broccoli, roșiile și morcovii;
  • fructele, precum căpșunile, merele, portocalele și cătina;
  • peștele.

Acestea sunt pline de vitamine și antioxidanți care ajută la ținerea sub control a dermatitei seboreice.

Printre vitaminele și mineralele benefice în această afecțiune se numără:

  • vitaminele A, C și E, care sunt antioxidanți puternici și ale căror efecte sunt de a proteja pielea și de a reduce inflamația;
  • carotenoidele, care luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la reducerea inflamației la nivel cutanat;
  • flavonoidele, care protejează pielea împotriva stresului oxidativ;
  • Omega 3, care ajută la menținerea sănătății pielii.

Cum scapi de dermatita seboreică? Aceasta poate avea un caracter recurent, apărând și dispărând la diverse intervale de timp. În urma unui diagnostic pus de medicul dermatolog, se pot aplica diverse produse topice pe bază de corticosteroizi. Un regim echilibrat, din care să lipsească alimentele care cauzează inflamație la nivel cutanat poate ajuta, de asemenea. La fel de util este și consumul de fructe și legume bogate în vitaminele A, C, E și în antioxidanți.

În concluzie, dermatita seboreică este o afecțiune cronică a pielii care afectează atât adulții, cât și nou-născuții și copiii. Se poate declanșa fie pe fond genetic, fie din cauza unor factori externi, precum infectarea cu diverși agenți patogeni. Principalele sale simptome sunt apariția unor cruste alb-gălbui pe cap, la nivelul scalpului, fiind însoțite de înroșire și mâncărime.

Referințe:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710
  2. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/seborrheic-dermatitis/
  3. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14403-seborrheic-dermatitis

Sursă foto cover: imagine de Galina Kondratenko pe Unsplash.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Demența – ce este, cum o descoperi, cauze, simptome și metode de prevenție

Demența are cauze și simptome diverse, iar de multe ori poate fi greu să ne dăm seama că o persoană apropiată este afectat...
Blog

Epilepsie – definiție, cauze, tipuri, simptome și remedii naturale de gestionare

Cu siguranță ai auzit până acum lucruri despre epilepsie. Aceasta este o tulburare neurologică cronică caracterizată prin a...
Blog

Hipotiroidism – informații utile despre cauze, simptome și remedii naturale

Esențială pentru funcționarea optimă a organismului, glanda tiroidă are un rol crucial în reglarea metabolismului, a tempera...
Blog

Dermatita – tot ce trebuie să știi despre tipuri, cauze, simptome și remedii naturiste

Te confrunți cu dermatită sau cunoști pe cineva care pare că nu poate gestiona corespunzător simptomele acestei afecțiuni? A...
Aloe Vera Gel 3L ECO (RO-ECO-029)

Aloe Vera Gel 3L ECO (RO-ECO-029)

149 lei134,10 lei
Adaugă în coș