Dermatita atopică – cum gestionăm una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii?

colagen, formula premium colagen lichid

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și, totodată, este cel mai expus la factorii mediului înconjurător. Din acest motiv, este vulnerabilă și predispusă la multe afecțiuni, unele mai simple, altele mai complexe. Una dintre cele mai comune este dermatita atopică.

Ce înseamnă dermatită atopică și de ce este ea atât de des întâlnită? Denumită și eczemă, aceasta este o afecțiune cutanată inflamatorie, al cărei principal simptom este mâncărimea. De cele mai multe ori, apariția sa nu ține cont de vârstă și are la bază cauze destul de diverse. Printre lucrurile care se cunosc despre dermatita atopică este faptul că este o afecțiune cronică. În următorul articol, vom vedea care sunt cauzele ei, cum se diagnostichează, dar și cum o ținem sub control.

Ce este dermatita atopică – definiție și simptome

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii. Are un caracter cronic și recidivant, ceea ce ne poate ajuta să o diferențiem de alte tulburări. Cunoscută și sub numele de eczemă, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate la nivel mondial.

Simptomele dermatitei atopice

Primul semn al dermatitei atopice este mâncărimea sau pruritul la nivelul pielii, asociat cu înroșirea acesteia. De asemenea, uscăciunea sau xeroza cutanată este un alt simptom principal al său. Eczema mai este caracterizată și de:

  • apariția unor bubițe în zonele afectate, de multe ori acestea fiind pline de lichid;
  • pielea crăpată sau îngroșată, care se descuamează;
  • inflamația și sensibilitatea crescută la nivelul pielii;
  • înroșirea pielii la încheieturi, pe brațe, picioare, piept, față și chiar pe scalp.

Toate aceste simptome se pot manifesta moderat sau intens, ceea ce ne poate altera semnificativ calitatea vieții.

Dermatita atopică – cauzele eczemei și suplimentele care pot contribui la ameliorarea acesteia

Una dintre cele mai comune întrebări pe care le avem este de la ce apare sau de la ce se face dermatita atopică. Din punct de vedere medical, este o afecțiune destul de complexă. Ea are la bază mai multe cauze, printre care:

  • tulburările apărute la nivelul pielii care dereglează și slăbesc bariera cutanată;
  • predispoziția genetică, multe persoane având membri ai familiei care au sau au avut eczemă;
  • tulburări neuroendocrine;
  • tulburări ale sistemului imunitar;
  • anumite sensibilități, cum sunt alergiile.

Toate aceste cauze pot fi declanșate de diverși factori, mulți dintre ei externi.

Factorii declanșatori ai eczemei

Nu de puține ori, dermatita atopică se declanșează pe fondul unor cauze externe. Dintre acestea, cele mai răspândite sunt:

  • alergiile alimentare la produse precum laptele de vacă, alunele și arahidele, soia, peștele și fructele de mare, ouăle, glutenul;
  • alergiile provocate de agenți întâlniți în natură, precum acarienii, praful, anumite plante, printre care ambrozia;
  • infecții cutanate, cum este cea cu Stafilococul auriu;
  • produsele de curățenie, precum detergenții și săpunurile, dar și parfumurile;
  • hainele din materiale sintetice sau care cauzează mâncărimi, cum este lâna;
  • căldura excesivă.

Un alt factor declanșator al dermatitei atopice este și stresul, în special în cazul adulților. Cu toate acestea, afecțiunea este mult mai des întâlnită la bebeluși și copii.

Poate fi prevenită dermatita atopică? Răspunsul este că da, însă depinde în mare măsură de categoria de vârstă din care face parte pacientul. Astfel, în cazul bebelușilor și copiilor, folosirea produselor de curățare a pielii și a hainelor din materiale blânde este de ajutor. În cazul adulților, alimentația corespunzătoare și evitarea stresului se pot adauga primei măsuri.

Pentru că eczema poate fi favorizată de inflamația din organism, în ameliorarea sa se pot folosi și anumite suplimente alimentare. Cele pe bază de aloe vera, despre care știm că are un efect calmant, sunt printre cele mai recomandate. Un produs adjuvant poate fi și Premium Aronia Colagen, un mix unic de aronia, aloe vera și alte plante bogate în antioxidanți. De asemenea, acesta conține și colagen hidrolizat de tip I și III, biotină și acid hialuronic, cu multiple beneficii pentru piele.

Colagenul este proteina pe care pielea noastră o secretă în mod natural și care, odată cu înaintarea în vârstă, scade. De aceea, un asemenea supliment poate fi benefic pentru menținerea sănătății pielii. Disponibil sub formă lichidă, acesta poate fi consumat cu ușurință. Administrează 25 de ml în fiecare zi și bucură-te de o formulă plină de vitamine, minerale și antioxidanți!

Dermatita atopică pe categorii de vârstă

Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, însă ea apare cel mai frecvent la bebeluși și copii. Acest lucru se întâmplă deoarece funcția de protecție împotriva iritanților, bacteriilor și a altor agenți este afectată. Eczema se poate manifesta în mai multe moduri, deși principalele simptome sunt mâncărimea și înroșirea pielii. Aceste semne ar trebui să ne trimită la medicul dermatolog, în special în cazul bebelușilor, a căror piele este mult mai sensibilă decât a adulților.

Dermatita atopică are 3 faze, acestea manifestându-se în funcție de vârsta persoanei afectate. La copii, există dermatită atopică infantilă, care apare între vârsta de 2 luni și 2 ani și dermatita copilăriei, care apare în perioada 4-10 ani. De asemenea, există și dermatita adolescenților și adulților, care apare după vârsta de 10 ani. Aceste faze ajută la identificarea corectă a afecțiunii de către medicul specialist prin prisma manifestărilor specifice.

Dermatita atopică la bebeluși

Ce este dermatita atopică la bebeluși, de ce apare și cum se manifestă? Conform mai multor studii, apare în primul an de viață. Cauzele sale pot fi de natură genetică, dar depind și de factorii externi, care pot contribui la instalarea sa. Mai importante sunt manifestările, iar din acest punct de vedere trebuie să știm că:

  • leziunile în această fază se prezintă sub formă de papule și vezicule umplute cu lichid;
  • aceste bubițe apar mai mult la nivelul scalpului, obrajilor, gâtului, trunchiului și a extremităților;
  • eczema are un caracter acut.

Adeseori, la copiii mici, dermatita atopică apare în cap, pe gât și pe față. Așadar, dacă observăm apariția unor bubițe în aceste zone, este indicat să ne prezentăm cu bebelușii la medic.

Cât durează dermatita atopică la bebeluși? Se poate estompa treptat, astfel că poate dispărea după vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, există și cazuri în care eczema poate persista pe toată durata vieții.

Dermatita atopică la copii

Cea de-a doua fază a dermatitei atopice este la copiii trecuți de vârsta de 2 ani. Cauzele apariției sale rămân aceleași, însă manifestările sunt ușor diferite. În această etapă, leziunile sau bubițele nu mai conțin atât de mult lichid. Ele se pot prezenta sub forma unor excoriații, eritem și edem în jurul ochilor.

Cum arată dermatita atopică la copiii de până în 10 ani? Ea poate apărea sub forma unor iritații în zone precum pliurile gâtului, cotului, genunchiului și încheietura mâinii.

Dermatita atopică la adolescenți și adulți

Dermatita atopică la adolescenți și adulți va avea manifestări asemănătoare. Bubițele care apar în acest caz sunt, de cele mai multe ori, uscate și hiperpigmentate sau roșiatice. Eczema în cazul acestei categorii de vârstă apare pe mâini, pe pleoape și pe scalp, cu precădere în spatele urechilor.

Dermatita în cazul adolescenților și adulților are caracter rezidual. Acest lucru înseamnă că persistă de la vârsta copilăriei și se poate manifesta frecvent, cu perioade în care se agravează. Un astfel de caz este cel al femeilor însărcinate.

În cazul adulților, dermatita atopică în sarcină este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni. Femeile gravide o pot dezvolta în această perioadă, însă ea se poate agrava la cele care suferă deja de eczemă. Există însă și situații în care aceasta se vindecă pe parcursul sarcinii.

Ce trebuie să reținem este că dermatita trebuie diagnosticată pentru a evita complicațiile pe care le poate manifesta. Printre cele mai frecvente sunt:

  • apariția astmului sau a febrei fânului, dermatita atopică fiind un factor declanșator în special în cazul copiilor;
  • neurodermatita, care este o mâncărime cronică și care în timp duce la hiperpigmentarea și îngroșarea pielii pe zona afectată;
  • infecțiile cutanate cu frecvență crescută;
  • dezvoltarea dermatitelor de contact și a mâinilor care vor rămâne iritate.

Pe lângă acestea, calitatea vieții poate fi afectată destul de serios. De aceea nu trebuie să întârziem cu prezența la medic pentru un diagnostic corect. Mai mult, în prezent există tehnici noi, neinvazive, cu ajutorul cărora putem primi un rezultat rapid. În urma acestuia, se pot începe diverse tratamente.

Dermatita atopică – metode de tratament naturist și regim alimentar

Pentru că poate avea un caracter recurent, de multe ori ne întrebăm dacă dermatita atopică se vindecă. Răspunsul este că, în urma unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat, aceasta se poate ține sub control și vindeca în anumite situații. Tratarea acesteia, însă, presupune mai mult o conduită corectă din partea noastră, a pacienților, care poate avea mai multe componente. Sa vedem mai întâi cum se diagnostichează afecțiunea.

Diagnosticarea dermatitei atopice

Cum arată dermatita atopică și care sunt semnele care trebuie să ne trimită la un medic? Înroșirea pielii și mâncărimea persistentă ar trebui să ne trimită la dermatolog. În cazul copiilor, apariția bubițelor pline de lichid pot fi un semn al eczemei.

Diagnosticul se pune plecând de la examinarea pielii și se face și în baza istoricului medical, însă se pot efectua și diverse teste alergologice. Acestea din urmă au rolul de a definitiva diagnosticul. Odată aflat, medicul va oferi tratamentul necesar, o parte importantă a sa fiind chiar regimul alimentar.

Remedii pentru dermatita atopică

Tratarea dermatitei atopice se bazează pe adoptarea unor măsuri de protecție, atât în cazul bebelușilor, al copiilor, cât și al adulților. Medicul poate recomanda următoarele metode de tratament:

  • utilizarea unor produse antihistaminice sau pe bază de corticosteroizi;
  • în cazuri severe, se pot prescrie medicamente care să suprime sistemul imunitar.

Pe lângă acestea, sunt încurajate următoarele comportamente și luarea unor măsuri precum:

  • hidratarea;
  • dușurile și băile calde, nu fierbinți;
  • utilizarea produselor de curățare blânde cu pielea;
  • utilizarea unor creme hidratante;
  • evitarea produselor cu parfum, uleiuri esențiale, alcool și a altor substanțe iritante;
  • evitarea detergenților cu parfum și înlocuirea acestora cu unii blânzi;
  • păstrarea unei temperaturi constante în locuință;
  • controlarea umidității din camere.

Pentru că dermatita poate apărea pe scalp, față și mâini, sunt indicate produsele special create pentru aceste zone. Pe lângă acestea, la fel de importantă este și alimentația sau, mai bine zis, un regim alimentar din care să excludem produsele cu potențial alergen.

Regimul alimentar în dermatita atopică

Dacă în cazul bebelușilor alimentația este deja selectivă, nu același lucru se poate spune despre restul categoriilor de persoane. În cazul copiilor mai mari, adolescenților și adulților, un regim mai restrictiv poate fi necesar. Acest lucru presupune consumul unor alimente precum:

  • anumite tipuri de pește (macrou, ton, sardine, hering), care reprezintă surse naturale de Omega 3, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii;
  • fructe și legume, care sunt bogate în flavonoizi;
  • alimentele bogate în probiotice, precum chefirul, iaurtul și chiar murăturile.

Ce alimente să evităm în dermatita atopică

Pentru că dermatita atopică, în cazul multor persoane, este recurentă, putem evita sau întârzia episoadele sale prin renunțarea la consumul:

  • citricelor;
  • lactatelor neprocesate;
  • ouălor;
  • glutenului,
  • condimentelor;
  • anumitor tipuri de nuci.

În concluzie, dermatita atopică este una dintre cele mai comune tulburări ale pielii care afectează în mare măsură bebelușii. Pentru că persistă, poate apărea și la copiii mai mari și chiar la adulți. De aceea, în medicină se consideră că are trei faze, grupate în funcție de vârstă. Cauzele eczemei sunt atât interne, cum este transmiterea genetică, cât și externe – alimentația și expunerea la temperaturi extreme. Diagnosticarea se face de către medicul dermatolog, iar tratamentul său se bazează mai mult pe produse topice, cum sunt cremele și unguentele. De asemenea, regimul alimentar și utilizarea anumitor suplimente pot ajuta la ținerea sa sub control.

Referințe:

  1. https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
  3. https://emedicine.medscape.com/article/1049085-overview?form=fpf
  4. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
Blog

Ultimele articole

Blog

Acneea chistică – din ce cauze apare și ce metode de prevenire sau ameliorare există?

Acneea chistică este atât o afecțiune dermatologică, cât și o problemă estetică. Această formă severă de acnee, în cad...
Blog

Scleroză multiplă – speranța de viață, cauze și simptome

Câte lucruri ai auzit până acum despre scleroza multiplă? Aceasta este o afecțiune destul de complexă, iar multe lucruri ră...
Blog

Lipsa de fier și simptomele care îți pot afecta viața de zi cu zi: ce alimente poți să consumi pentru a preveni efectele nedorite ale carenței de fier?

  Aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume nu consumă suficient fier în dieta lor. În timp ce corpul n...
Blog

Bronșita – cauze, tipuri, simptome și importanța prevenției prin remedii naturiste

Cu siguranță ai auzit până acum de această afecțiune, dar știi ce înseamnă bronșita? Ea reprezintă una dintre cele mai ...
Premium Aronia Colagen 10.000 mg – formulă avansată pentru piele, păr și unghii sănătoase & frumoase

Premium Aronia Colagen 10.000 mg – formulă avansată pentru piele, păr și unghii sănătoase & frumoase

129 lei116,10 lei
Adaugă în coș