Dereglările hormonale la femei sau bărbați: simptome, cauze și forme de tratament

Dereglarile hormonale la femei sau barbati simptome, cauze si forme de tratament

Dereglările hormonale pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării atât la femei, cât și la bărbați. Aceste dezechilibre pot fi indicate de o varietate de simptome și sunt cauzate de diferite alte afecțiuni, un stil de viață nesănătos sau anumiți factori de mediu. Înțelegerea simptomelor, cauzelor și opțiunilor de tratament este crucială pentru gestionarea și tratarea eficientă a acestor dereglări hormonale.

Dereglările hormonale: simptome ușoare și impactul lor asupra sănătății

Dereglările hormonale sunt o problemă comună, cu care fiecare persoană se confruntă cel puțin o dată în viață. Pot apărea în organism pe baza unor stimuli interni, de regulă disfuncții ale glandelor endocrine sau alte afecțiuni, dar și a unor stimuli externi: alimentație necorespunzătoare, odihnă insuficientă sau stres.

Hormonii sunt responsabili de aproape toate procesele necesare funcționării organismului: creșterea, tensiunea arterială, ciclurile de somn, răspunsul la stres, metabolismul etc. Orice stare de rău, fizică sau psihică, poate fi asociată cu un dezechilibru hormonal, pentru că hormonii sunt baza funcționării celulelor din corpul nostru.

  • Oboseala sau iritabilitatea sunt printre cele mai frecvente simptome în dezechilibrele hormonale. Fie că ne referim la o oboseală sporadică sau la lipsa energiei în timpul unei zile, aceste simptome pot rezulta dintr-un dezechilibru hormonal. De asemenea, mai pot apărea și anumite schimbări temporare de dispoziție, precum o ușoară formă de anxietate sau iritabilitate.
  • Pot apărea balonări sau un oarecare disconfort abdominal, precum și variații minore în durata sau intensitatea ciclului menstrual, în cazul femeilor.
  • Schimbări în greutate: fluctuații mici, ce pot fi ușor percepute ca având altă cauză. De exemplu, schimbările de greutate mai pot fi influențate de nivelul activității fizice, consumul caloric, tipul și cantitatea de alimente consumate, nivelul de stres, starea emoțională și multe altele.
  • Pot apărea coșuri sau puncte negre, însă care se tratează ușor, cu produse obișnuite pentru îngrijirea pielii.

Toate acestea pot fi trecute cu vederea sau considerate normale, într-o anumită măsură. Totuși, uneori chiar și simptomele ușoare pot fi indicative ale unui dezechilibru hormonal și pot necesita evaluare medicală. Doar în urma acesteia se pot exclude sau aborda corect eventualele probleme de sănătate.

Simptomele dereglărilor hormonale la femei pot avea mai multe cauze

Pe de o parte, este firesc ca, în anumite perioade ale vieții, nivelul de hormoni să sufere modificări semnificative. Astfel, când discutăm despre dereglările hormonale și cauzele lor, este important să avem în vedere o eventuală sarcină, tranziția către menopauză sau tratamentul medicamentos pentru o altă afecțiune cu care ne-am putea confrunta. Aceste schimbări afectează și nivelul hormonilor.

Pe de altă parte, există și creșteri sau scăderi ale nivelurilor anumitor hormoni, provocate de diverse forme de medicație sub care putem fi sau de afecțiuni asociate. Toate acestea sunt important de înțeles și analizat pentru a putea face o evaluare completă și corectă a stării de sănătate.

Hormonii joacă un rol crucial în reglarea multor procese în corpul unei femei, inclusiv ciclul menstrual, fertilitatea, starea de spirit și metabolismul. Prin urmare, dezechilibrele hormonale pot afecta diferite aspecte ale sănătății femeilor, manifestându-se printr-o serie de simptome. Astfel, printre principalele cauze ale dereglărilor hormonale la femei se numără:

  1. Sindromul ovarelor polichistice. Această afecțiune este destul de comună și se caracterizează prin creșterea excesivă a testosteronului (hormonul sexual masculin). Efectele sale pot fi menstruația neregulată, creșterea în greutate, acneea și creșterea excesivă a părului facial sau corporal.
  2. Dezechilibrele tiroidiene. Tiroida este responsabilă de producerea hormonilor care reglează metabolismul. Hipotiroidismul (activitate tiroidiană scăzută) sau hipertiroidismul (activitate tiroidiană crescută) pot duce la o serie de simptome asociate dereglărilor hormonale: oboseală, schimbări de greutate, probleme cu ciclul menstrual și tulburări de dispoziție.
  3. Dezechilibre în secreția de estrogen și progesteron. Acești hormoni sunt esențiali în reglarea ciclului menstrual. Fluctuațiile majore pot conduce la dureri de sâni, modificări bruște de dispoziție sau sângerări anormale.
  4. Stresul. Stresul cronic poate influența nivelurile de cortizol din organism, ceea ce poate afecta alți hormoni și poate duce la simptome precum oboseală, anxietate și probleme digestive.

Alternative naturale pentru reglarea activității hormonale

Aronia, cătina și aloe vera sunt trei plante cu proprietăți medicinale recunoscute și utilizate de mult timp în medicina tradițională și alternativă, cu efecte dovedite în reglarea activității hormonale.

Sucul de Aronia și Cătină, natural și ecologic, obținut prin presare la rece, este un excelent supliment alimentar. Foarte bogat în antioxidanți, datorită combinației de aronia și cătină, aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Pe lângă îmbunătățirea sistemului imunitar, acesta stimulează producția de insulină, previne infecțiile urinare, scade grăsimea și constituie un remediu natural împotriva anemiei. Fiind un produs vegan, fără lactoză și fără gluten, oricine se poate bucura de mai multă energie și de reducerea simptomelor de anxietate și depresie asociate dezechilibrelor hormonale.

Factori ce contribuie la apariția dereglărilor hormonale

O dietă bogată în zaharuri, grăsimi saturate și alimente procesate poate afecta echilibrul hormonal. De exemplu, un consum excesiv de zahăr poate duce la fluctuații ale nivelurilor de insulină, ceea ce va afecta și alți hormoni din corp.

Nivelurile și tipurile de activitate fizică influențează, la rândul lor, echilibrul hormonal. Exercițiile moderate ajută la menținerea unui echilibru hormonal sănătos, în timp ce excesul de antrenament sau lipsa activității fizice pot avea efecte negative.

Anumite medicamente sau tratamente, cum ar fi contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală sau medicamentele care afectează tiroida pot influența și ele nivelurile hormonale. În plus, expunerea la substanțe chimice toxice din mediul înconjurător, precum pesticidele, conservanții din alimente sau substanțele chimice din produsele de îngrijire personală poate avea același efect.

Este important să înțelegem că echilibrul hormonal poate fi influențat de o varietate de factori. Doar abordând toți acești factori în mod holistic ne putem menține sănătatea hormonală și bunăstarea generală.

Dereglarea hormonală la menopauză

Dereglările hormonale la menopauză sunt firești. Producția de hormoni în corpul unei femei se schimbă pe măsură ce se apropie de menopauză.

Cu toate că simptomele menopauzei variază de la femeie la femeie, toate includ și o serie de schimbări hormonale și fizice.

Iată câteva dintre acele simptome comune, ce derivă din menopauză, o cauză a dereglărilor hormonale:

  • bufeuri de căldură: senzații intense de căldură, însoțite de roșeață și transpirație excesivă, în special în zona feței și gâtului;
  • dureri de cap: din cauza scăderii nivelului de estrogen, în primele 2-3 zile ale ciclului menstrual, femeile pot experimenta migrene; durerile de cap pot fi, însă, prezente și în apropierea menopauzei, cu o intensitate mult mai mare, pentru că ciclul hormonal este perturbat;
  • modificări ale ciclului menstrual: înainte de a intra definitiv la menopauză, femeile pot experimenta cicluri neregulate, sângerări mai ușoare sau mai abundente decât de obicei, ori absența ciclului pentru perioade mai lungi de timp;
    subțierea și uscarea mucoasei vaginale, care crește riscul de infecții ale tractului urinar și poate crea disconfort sau durere în timpul actului sexual;
  • probleme legate de somn: dificultăți în a adormi, treziri repetate, insomnii;
  • scăderea nivelurilor de estrogen poate contribui și la pierderea densității osoase sau la creșterea riscului de osteoporoză și fracturi osoase.

Toate aceste simptome pot varia în severitate și durată de la o femeie la alta. De asemenea, pot exista și alte cauze ale acestor simptome. Dacă experimentezi simptome care te îngrijorează sau îți afectează viața în mod semnificativ, recomandarea este să te adresezi cât mai curând unui medic, pentru evaluare și îndrumare adecvată.

Dereglări hormonale la femei sau bărbați: simptome comune și specifice

Dereglările hormonale pot afecta atât femeile, cât și bărbații, deși simptomele specifice pot varia în funcție de sexul persoanei și de hormonii implicați. Prin urmare, dereglarea hormonală și simptomele ei la femei trebuie analizate și dintr-o perspectivă diferită decât cele incidente în cazul bărbaților.

Dereglări hormonale la bărbați: simptome caracteristice

Dacă vorbim despre dereglările hormonale la bărbați, simptomele vor coincide, în mare parte, cu cele specifice femeilor, însă există și unele specifice:

  • Disfuncție erectilă. Scăderea libidoului și dificultatea în obținerea sau menținerea unei erecții pot fi asociate cu dezechilibre hormonale, cum ar fi nivelurile scăzute de testosteron.
  • Sensibilitate exacerbată în zona pieptului.
  • Pierderea părului de pe scalp, subțierea firului de păr sau creșterea excesivă a părului facial sau corporal.
  • Scăderea masei musculare. Dezechilibrele de testosteron pot duce la scăderea masei musculare și a forței fizice în rândul bărbaților.
  • Ginecomastia. Creșterea țesutului mamar la bărbați poate fi un alt semn al unor dezechilibre hormonale. Poate fi vorba, în aceste cazuri, despre niveluri crescute de estrogen sau niveluri scăzute de testosteron.

Toate aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, putând fi ușor de confundat. Din acest motiv, diagnosticul și tratamentul adecvat pot fi efectuate doar în urma unui consult efectuat de către un medic sau specialist în domeniul sănătății.

Dereglarea hormonală la femei

Parțial, cauzele dereglărilor hormonale la femei și bărbați sunt comune. Se numără aici: disfuncția glandelor edocrine, stresul cronic, consumul excesiv de zaharuri și carbohidrați rafinați, alimentația săracă în nutrienți esențiali, lipsa de exerciții fizice și alte obiceiuri nesănătoase.

Dereglări hormonale la femei – simptome și cauze comune cu bărbații

Din acest motiv, mare parte din dereglările hormonale care afectează femeile se manifestă similar și la bărbați:

  • creșterea sau scăderea în greutate fără o cauză aparentă;
  • insomniile sau somnul neliniștit, cu întreruperi frecvente;
  • constipație sau diaree;
  • anxietatea, depresia, iritabilitatea sau schimbările bruște de dispoziție ori energie;
  • iritații la nivelul pielii;
  • fragilitatea osoasă;
  • scăderea libidoului sau infertilitate.

Dacă experimentezi simptome care te îngrijorează sau te afectează în mod semnificativ, nu ezita să te adresezi unui medic, pentru un consult de specialitate.

Cu ce se tratează dereglările hormonale?

Tratamentul pentru dereglările hormonale depinde de cauza specifică a dezechilibrului hormonal și de simptomele asociate. În general, opțiunile de tratament pot include:

  • Terapie hormonală. Aceasta implică utilizarea de medicamente care conțin hormoni, pentru a restabili nivelurile hormonale normale în organism.
  • Suplimente naturale. Acestea pot fi foarte utile în susținerea funcționării optime a glandelor endocrine și a echilibrului hormonal. Sucul de Aronia și Cătină este un supliment natural cu care îți poți crește nivelul de energie. Astfel, vei putea face față mai ușor tuturor acestor provocări. Combinația de cătină, supranumită și „Ginsengul românesc” cu aronia, superfructele cu de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, îți va oferi aportul necesar de vitamine, minerale și antioxidanți pentru întreaga zi.
  • Medicamente destinate să controleze bufeurile de căldură, anxietatea, depresia, insomniile sau alte simptome asociate. Aceste medicamente pot include antidepresive, anxiolitice, medicamente pentru somn și așa mai departe.
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, adică o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului, odihna adecvată și evitarea consumului de alcool și alte substanțe nocive.

Dereglările hormonale sunt o problemă comună și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții, însă, totodată, sunt normale și parte din natura umană. Prin înțelegerea simptomelor, cauzelor și opțiunilor de tratament, putem ști când să căutăm ajutor medical. De asemenea, putem identifica mai ușor modalități eficiente de gestionare și tratament a acestor dereglări hormonale. Fiecare dintre noi este unic, motiv pentru care și tratamentul trebuie personalizat în funcție de nevoi și circumstanțe individuale.

Referințe medicale:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/hormone-headaches/
  2. https://www.healthdirect.gov.au/hormonal-system-endocrine
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486
  4. https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance
  5. https://www.healthline.com/health/hormonal-imbalance

Sursă foto cover: imagine de Chevanon Photography, pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Blog

Demineralizarea dinților: ce este, care sunt cauzele și cum să o prevenim eficient?

Smalțul dentar, învelișul exterior dur care protejează dinții împotriva cariilor, este compus din mai multe minerale. Structura sa complexă include în principal calciu și fosfat, care se formează împreună în cristale puternice de hidroxi...
Blog

Steatohepatita – ce înseamnă, ce o cauzează, câte tipuri sunt, diagnostic și prevenire

Sănătatea ficatului este un pilon fundamental al bunăstării noastre generale. Ficatul, un organ esențial și complex, nu numai că joacă un rol esențial în detoxifiere și metabolism, dar și în gestionarea nivelurilor de energie și substan...
Suc Aronia și Cătină 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia și Cătină 3L ECO (RO-ECO-029)

116 lei104,40 lei
Adaugă în coș