Deficiența de zinc: simptome, cauze și posibile remedii. Cum ne putem restabili echilibrul din corp?

zinc, suplimente alimentare naturale cu zinc, imagine ambientala

Zincul este un mineral esențial pentru organismul nostru. Acesta are un rol vital în funcționarea corectă a diferitelor sisteme și procese biologice. Deficiența de zinc se manifestă imediat, printr-o serie de simptome neplăcute și semne de îngrijorare. Cunoașterea lor și înțelegerea efectelor pe care o astfel de carență le poate avea pe termen lung sunt esențiale pentru a putea, ulterior, să apelăm la remediile potrivite și să restabilim echilibrul de care avem cu toții nevoie.

Deficiența de zinc: simptome ce apar la început vs. în stadii avansate

După calciu, zincul este cel mai abundent mineral din organismul uman. Este esențial pentru sănătatea oaselor și dinților. Totodată, are și alte roluri importante: în funcționarea nervilor și a mușchilor, în coagularea sângelui și în multe alte procese biologice. Astfel, importanța acestui micronutrient pentru sănătatea noastră este atât de mare, încât un deficit va fi imediat vizibil, prin diverse simptome.

Deficitul de zinc la adulți: simptomele incipiente ale carenței

Zincul este cunoscut pentru rolul său în menținerea unui sistem imunitar sănătos. De fapt, el este implicat în peste 300 de procese enzimatice. Din acest motiv, deficiența de zinc compromite capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și poate crește susceptibilitatea la diverse boli.

În plus, fiind necesar pentru sinteza proteinelor și repararea țesuturilor, insuficiența zincului din organism poate conduce la apariția unor probleme de piele. Asta înseamnă implicit o încetinire a procesului de vindecare a rănilor.

Un alt simptom frecvent întâlnit îl constituie problemele cognitive. Printre acestea se numără dificultățile de concentrare și memorare, pentru că zincul are un rol important în funcționarea normală a sistemului nervos central.

Din fericire, există suplimente naturale pe care le putem utiliza pentru a atinge aportul zilnic necesar pentru o funcționare optimă a organismului. Tabletele de zinc sunt soluția perfectă pentru a ne asigura doza zilnică de acest micronutrient vital.

Acest supliment are beneficii dovedite împotriva unui număr foarte mare de afecțiuni. Concentrația sporită, de 25 mg, face ca o singură capsulă pe zi să ne ajute să avem un organism mai puternic și mai sănătos, capabil să facă față oricăror provocări.

Corpul nostru nu poate produce zinc. Alimentele pe care le consumăm nu au, de cele mai multe ori, o concentrație suficientă. Din acest motiv, suplimentele alimentare sunt soluția salvatoare. Tabletele de zinc de la Aronia nu conțin zahăr, sare, conservanți sau gluten și sunt vegane. Ele pot fi consumate așadar de către oricine. Specialiștii recomandă suplimentele cu zinc în special persoanelor anemice sau subnutrite, femeilor însărcinate sau celor care alăptează și dependenților de alcool. Aceste suplimente sunt necesare oricui nu are un aport suficient în regim. Includerea tabletelor de zinc în dieta noastră este simplă și înseamnă un sistem imunitar mai puternic și un organism mai sănătos.

Deficiența de zinc la femei, respectiv la bărbați, în stadiile avansate

Deficiența de zinc poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Totuși, pot exista anumite diferențe în ceea ce privește impactul său asupra sănătății, în funcție de sex.

Deficiența de zinc la femei

Zincul este esențial pentru fertilitatea feminină. Astfel, deficiența de zinc poate afecta ovulația și regularitatea ciclurilor menstruale. Aceasta poate contribui la dificultăți în concepție sau la complicații în timpul sarcinii. Pe de altă parte, femeile cu menstruație abundentă, cele însărcinate sau cele care alăptează sunt mai susceptibile să sufere de deficiență de zinc, din cauza pierderii de sânge.

De asemenea, femeile sunt mai predispuse la probleme ale pielii și părului cauzate de deficiența de zinc, având în vedere influența hormonilor și a altor factori specifici sexului asupra aspectului pielii și părului.

Deficiența de zinc la bărbați

În cazul bărbaților, zincul este esențial în sănătatea prostatei. Astfel, deficiența de zinc poate cauza probleme de prostată, precum inflamația sau creșterea în dimensiune a acesteia.

Și în cazul bărbaților nivelul de zinc influențează fertilitatea. Întrucât zincul este necesar pentru producerea și reglarea nivelurilor de testosteron în organism, deficiența sa va fi asociată cu niveluri mai scăzute de testosteron, care pot afecta libidoul și funcția sexuală masculină.

Riscul crescut de osteoporoză este unul comun atât femeilor, cât și bărbaților. Zincul este implicat în metabolismul și absorbția calciului, care este esențial pentru sănătatea oaselor.

În consecință, indiferent de sex, aportul suficient de zinc este esențial pentru menținerea funcționării optime a organismului, deși necesarul zilnic diferă. Bărbații au nevoie de 11 miligrame de zinc pe zi, în timp de femeile doar de 8. Doar în timpul sarcinii, sau în perioada în care alăptează, necesarul pentru femei urcă la 11 sau chiar la 12 miligrame pe zi.

Deficitul de zinc: simptomele cu care ne confruntăm au cauze specifice

O dietă săracă în zinc va fi imediat simțită, prin apariția unor semne și simptome care indică deficiența acestui mineral esențial pentru sănătatea noastră. Este important să le conștientizăm, pentru a putea apela cât mai curând la remediile potrivite.

Deficitul de zinc în organism: cauze pe care este bine să le cunoaștem

În deficitul de zinc, cauzele principale țin de un stil de viață nesănătos. Una dintre cele mai comune cauze ale deficitului de zinc este consumul insuficient de alimente bogate în acest mineral. Acest lucru poate fi rezultatul unei diete restrictive, care exclude sursele importante de zinc, precum carnea, peștele, nucile, semințele și leguminoasele.

Corelativ, poate fi vorba despre pierderi de zinc. Persoanele care transpiră excesiv, urinează frecvent din cauza unor afecțiuni, fac sport în regim intensiv sau sunt expuse la stres (fizic sau psihic) au un risc mai ridicat de a prezenta deficit de zinc. Chiar și anumite boli, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn sau sindromul de intestin scurt pot afecta capacitatea organismului de a absorbi zincul din alimente. Malabsorbția intestinală poate duce la un nivel scăzut de zinc în sânge. Ulterior, pot apărea simptome specifice deficitului.

O altă cauză relativ comună este reprezentată de consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția și utilizarea zincului în organism. Alcoolul irită mucoasa intestinală, reducând capacitatea de absorbție a intestinelor. Prezența alcoolului în tractul digestiv poate inhiba absorbția zincului. Astfel, disponibilitatea acestui mineral pentru organism este diminuată.

Nu în ultimul rând, unele medicamente, cum ar fi diureticele, contraceptivele orale sau medicamentele antiacide pot influența absorbția sau eliminarea zincului în organism. Acestea pot contribui la apariția și intensificarea deficitului.

Este important să cunoaștem toate aceste cauze. Astfel, putem lua măsuri proactive, cu scopul de a preveni carența. În plus, fiecare cauză are efecte particulare asupra organismului și necesită o abordare diferită.

Deficitul de zinc la copii și tulburările de creștere

Zincul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea normală, în special în perioadele de creștere rapidă, cum este copilăria. Deficiența de zinc în această etapă poate duce la întârzieri în creștere și în dezvoltarea cognitivă, respectiv sexuală.

De asemenea, poate compromite imunitatea și crește susceptibilitatea la infecții și boli. Acest lucru poate afecta negativ starea generală de sănătate și capacitatea organismului celor mici de a crește și a se dezvolta în mod corespunzător.

Pentru a preveni și gestiona deficitul de zinc la copii și tulburările de creștere asociate, este important să li se asigure acestora o dietă echilibrată și nutritivă. În plus, monitorizarea și gestionarea stării de sănătate generală și a eventualelor boli care ar putea afecta absorbția sau utilizarea zincului în organism sunt, la rândul lor, importante. Doar așa putem asigura o creștere armonioasă și o dezvoltare optimă pentru copii.

Lipsa de zinc: simptomele pot fi prevenite prin consumul de alimente bogate în zinc

Zincul se găsește în mai multe alimente. Printre acestea se numără: carnea roșie, în special cea de vită, unele tipuri de pește (somon, sardine, ton), leguminoase (linte, fasole neagră, năut, mazăre), semințe de dovleac și alte nuci sau semințe, ouă, cereale integrale (orez brun, ovăz, quinoa).

Stridiile rămân, însă, cea mai bogată sursă de zinc cunoscută la acest moment. O porție de circa 85-90 de grame conține în jur de 74 de miligrame de zinc. Asta înseamnă de peste 5 ori mai mult decât necesarul zilnic.

Fructele de aronia, cătina și aloe vera, datorită conținutului ridicat de nutrienți, pot contribui de asemenea la menținerea unui nivel optim de zinc în organism. Prin integrarea lor într-o dietă sănătoasă și echilibrată, acestea pot deveni o parte a strategiei de asigurare a aportului necesar de zinc în organism.

De cele mai multe ori, din grabă sau neatenție, nu includem în dieta noastră zilnică suficiente alimente bogate în zinc. În astfel de situații, suplimentarea cu tablete de zinc vegane, fără conservanți sau zahăr adăugat este accesibilă oricui. Aceasta reprezintă cea mai bună soluție pentru a obține cantitatea necesară pentru menținerea sănătății.

Carența de zinc: simptomele pot fi atenuate cu tratament naturist

Carența de zinc poate avea, așa cum am văzut, diverse simptome. Tratamentul naturist devine astfel o opțiune complementară, ușoară și accesibilă pentru atenuarea acestora.

  • Primul și cel mai important aspect este alimentația. Adoptarea unei diete bogate în alimente care furnizează zinc este primul lucru pe care îl putem face pentru prevenirea sau tratarea deficienței de zinc. De asemenea, consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți poate ajuta la protejarea și menținerea nivelului optim de zinc în organism. Fructe precum afinele, aronia, cătina, căpșunile și portocalele, precum și legumele cu frunze verzi și legumele colorate nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic.
  • Suplimentele alimentare cu zinc pot fi utilizate pentru a corecta deficiențele moderate de zinc. Este importantă respectarea dozei zilnice recomandate și urmarea celorlalte indicații. Ele nu trebuie să înlocuiască o alimentație variată.
  • Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru sănătatea pielii și sistemului digestiv. Consumul de suc de aloe vera sau de gel de aloe vera poate ajuta la îmbunătățirea absorbției nutrienților, inclusiv a zincului.
  • Limitarea consumului de alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce la pierderi suplimentare de zinc în organism prin eliminarea crescută a acestuia prin urină.

Toate acestea sunt foarte utile și vor face diferența în mod cert în organismul tău. Totuși, în cazurile de carență severă, intervenția unui medic este esențială și nu trebuie amânată. Înainte de a începe orice tratament, recomandarea este întotdeauna să discuți cu un specialist. Acesta crea cel mai bun plan de tratament, în funcție de nevoile individuale și starea ta de sănătate.

Concluzii

În concluzie, este important să fim conștienți de importanța zincului pentru sănătatea noastră. Trebuie să acordăm atenție simptomelor deficienței de zinc. Prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu o dietă completă și diversificată, ieșiri în natură și administrarea, la nevoie, de suplimente cu zinc, putem restabili echilibrul în corpul nostru. Astfel, ne putem bucura de o viață fără restricții.

Referințe medicale:

  1. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-benefits-of-zinc
  2. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-zinc-mineral
  3. https://www.healthline.com/health/zinc-deficiency
Blog

Ultimele articole

Blog

Eritrasma, o afecțiune a pielii cu potențial de recidivă – cum să ne protejăm împotriva acestei infecții cutanate?

Eritrasma este o infecție bacteriană cutanată, întâlnită mai ales la adulți. Infecția apare cu predilecție în regiunile cu climă tropicală și umedă, unde transpirația excesivă și fricțiunea favorizează dezvoltarea bacteriei Coryne...
Blog

Prolactina: ce reprezintă și cum afectează sănătatea hormonală? Funcții și dezechilibre 

Prolactina este un hormon esențial în organismul nostru. Acesta joacă un rol semnificativ în reglarea funcției sistemului reproducător, metabolismului, imunității și chiar a stării de dispoziție. Dezechilibrele nivelurilor de prolactină, ...
Blog

Pemfigus – patologia uneia dintre cele mai rare boli autoimune

Organismul nostru este proiectat în așa fel încât să funcționeze corect. Există însă cazuri în care sistemul nostru imunitar atacă celulele din corp, cauzând așa-numitele boli autoimune. Multe dintre acestea sunt foarte rare, afectând d...
Blog

Impetigo – ce trebuie să știm despre afecțiunea denumită popular “bube dulci”

Pielea poate fi considerată un indicator al stării noastre generale de sănătate. Atunci când ne confruntăm cu diverse afecțiuni interne, aceasta poate prezenta semne vizibile care să indice probleme în organism. De asemenea, pielea poate fi ...
Zinc 25 mg, 60 Tablete

Zinc 25 mg, 60 Tablete

43 lei36,55 lei
Adaugă în coș