Crampe menstruale: cum poți să te bucuri de o stare de bine întreaga lună
Una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă femeile o constituie crampele menstruale. Aceste dureri însoțesc frecvent ciclul menstrual și nu sunt, în general, un motiv de îngrijorare. Totuși, ele creează un disconfort de care orice femeie și-ar dori să poată scăpa. Din fericire, există tot felul de remedii la care putem apela, pentru a ne recâștiga buna dispoziție, chiar și în această perioadă a lunii.
Crampe menstruale: informații introductive
Cunoscute în limbajul medical sub denumirea de „dismenoree”, crampele menstruale se manifestă ca senzații de durere sau disconfort, localizate în partea inferioară a abdomenului. Dismenoreea poate fi simțită inclusiv sub formă de spasme sau dureri surde. Crampele menstruale sunt comune și pot afecta femeile de toate vârstele, însă modul în care sunt experimentate variază.
Crampele menstruale: ce reprezintă și cum apar?
În timpul menstruației, mușchii uterului se contractă, pentru a expulza mucoasa și sângele menstrual. Pentru unele femei, aceste contracții sunt foarte intense și provoacă niște crampe dureroase. Alte femei, dimpotrivă – nu experimentează niciun fel de disconfort în timpul perioadei menstruale sau îl experimentează rar.
Contracțiile ce însoțesc perioada menstruală sunt declanșate de niște substanțe chimice, numite prostaglandine. Aceste substanțe sunt produse de către corpul uterin. Un nivel ridicat de prostaglandine poate însemna contracții uterine mai puternice și, implicit, crampe menstruale mai intense. Astfel, crampele menstruale sunt rezultatul contracțiilor uterine, sunt absolut firești și fac parte din experiența menstruală.
Ce produse ne pot veni în ajutor?
Studiile sugerează că suplimentele cu magneziu pot reduce severitatea și durata crampelor menstruale. Magneziul este un mineral esențial, care ajută la relaxarea mușchilor și poate reduce contracțiile uterine care provoacă crampele menstruale. Consumul de magneziu poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de calciu din corp, care poate fi asociat cu apariția crampelor musculare atunci când este scăzut.
Magneziul Bisglicinat este un supliment alimentar care ne ajută să ne luăm doza zilnică necesară de magneziu. Este un produs eficient care conține taurină și extract de piper negru. Durerile de cap, oboseala, stresul, iritabilitatea și mai ales crampele musculare vor rămâne în trecut, iar noi ne vom putea bucura din nou de o stare generală de bine. Poți achiziționa un flacon care conține 60 de tablete atât online, cât și fizic, din magazinele DM. Acestea îți vor fi suficiente pentru 1 lună de consum.
Crampe menstruale puternice: de ce apar?
În majoritatea cazurilor, crampele nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Contracția mușchilor uterini constituie un proces natural, iar efectul de durere și disconfort poate fi considerat la fel de normal ca o febră musculară după depunerea unui efort fizic intens. Există însă multiple alte posibile cauze pentru durerile menstruale puternice, unele dintre ele putând constitui motiv de îngrijorare.
Ce mai poate determina apariția crampelor menstruale puternice, așadar?
- Un fibrom uterin. O problemă medicală cu care se pot confrunta femeile o reprezintă apariția fibroamelor uterine. Fibromul este o tumoare, din fericire benignă. Aceasta se poate forma inclusiv pe peretele uterului, provocând dureri menstruale în afara limitelor suportabile. Dacă astfel de dureri apar, este obligatorie o vizită la medicul specialist, pentru tratament adecvat.
- Endometrioza. O altă posibilă cauză o constituie endometrioza. Această afecțiune presupune o creștere a țesutului endometrial în afara uterului. Țesutul endometrial este căptușeala uterului, care se îngroașă, pregătind uterul pentru o eventuală sarcină. Practic, țesutul endometrial este locul în care un ovul fertilizat se poate implanta și dezvolta. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci țesutul se elimină în timpul ciclului menstrual. Cauza exactă a endometriozei nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că unii factori genetici, hormonali și imunologici pot juca un rol în dezvoltarea sa.
- Adenomioza. Țesutul endometrial poate crește și în interiorul peretelui muscular al uterului, nu doar în afara lui. În acest caz, afecțiunea de numește adenomioză și poate cauza, la rândul ei, crampe musculare intense. Adenomioza poate fi diagnosticată prin intermediul examenului fizic, ecografiei transvaginale și, uneori, prin biopsie.
Atât adenomioza, cât și endometrioza, se pot manifesta prin dureri menstruale intense (crampe), sângerări menstruale abundente și dureri pelviene acute. Dacă experimentezi astfel de simptome, este important să te adresezi de îndată unui medic. Acesta va putea să identifice corect problema cu care te confrunți și să îți indice cea mai bună modalitate de gestionare a acesteia.
Factori de risc pentru crampele menstruale
Există și anumiți factori de risc pentru crampele menstruale severe, pe care este util să îi ai în vedere, pentru a-i putea gestiona, după caz:
- Vârsta mai mică de 20 de ani;
- Menstruația abundentă;
- Fumatul;
- Obezitatea;
- Lipsa exercițiilor fizice;
- Stresul.
Este important ca fiecare femeie să fie conștientă de simptomele și intensitatea crampelor menstruale pe care le experimentează. Și, bineînțeles, să le discute cu un medic. În unele cazuri, acestea pot fi asociate cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine. În astfel de cazuri, tratamentul specializat este esențial și ar fi ideal să înceapă din timp.
Ce să faci când ai crampe menstruale?
Deși crampele menstruale sunt o componentă normală a ciclului menstrual, ele pot fi destul de inconfortabile și pot afecta calitatea vieții unei femei. Din fericire, există diverse opțiuni pentru gestionarea crampelor menstruale:
-
Comprese calde sau reci
Folosire de comprese calde poate relaxa mușchii abdominali, reducând crampele. Acestea îmbunătățesc circulația sanguină și pot fi aplicate direct pe abdomen sau pe spate. Se poate alege o sticlă cu apă fierbinte, o pungă termică sau un prosop înmuiat în apă caldă. Este important ca temperatura să nu fie prea ridicată.
Compresele reci reduc inflamația și amorțesc durerea. Și acestea pot fi aplicate atât direct pe abdomen, cât și pe spate. Se poate folosi o pungă de gheață înfășurată într-un material textil sau un prosop înmuiat în apă rece. Gheața nu trebuie aplicată niciodată direct pe piele, pentru că se pot forma degerături.
Este posibil ca una dintre variante să aibă efecte mai puternice pentru unii dintre noi decât cealaltă. De aceea, cel mai bine ar fi să le experimentăm alternativ, pentru a vedea care este mai eficientă. În plus, la compresele calde poți adăuga uleiuri esențiale relaxante, precum cel de lavandă sau cel de mentă, pentru un efect mai rapid.
-
Masajul abdominal
Masarea blândă a abdomenului poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați, ceea ce va ameliora crampele. Aplică o presiune ușoară sau medie și folosește mișcări circulare ale degetelor. Și în acest caz poate fi utilă aplicarea unui ulei de masaj. Nu uita să te relaxezi și să respiri adânc, pentru o experiență completă.
-
Băile calde
Ca alternativă la compresele calde, o baie poate relaxa corpul și mintea, reducând disconfortul menstrual. Apa pentru baie poate fi completată cu un ulei relaxant, precum cel de lavandă sau de mușețel. Este important ca apa să fie caldă, nu fierbinte, pentru a nu intensifica fluxul sanguin. De asemenea, durata maximă ar trebui să fie de 30 de minute, pentru a evita deshidratarea.
-
Exerciții fizice regulate
Exercițiile fizice regulate sunt cunoscute pentru efectul de reducere a intensității crampelor menstruale. Putem alege orice activitate moderată sau ușoară, care să ne aducă și plăcere. Astfel de exemple ar putea fi înotul, pilates sau yoga. Cel mai la îndemână rămâne mersul pe jos, dar dacă nu simțim că avem destulă energie pentru asta, câteva exerciții de stretching ar trebui să fie la fel de eficiente.
În completare, putem folosi și un supliment de colagen pentru mușchi, articulații și oase, în scopul recuperării musculare după exerciții. Colagenul este un component cheie al țesutului osos și ajută la menținerea densității osoase. Consultă medicul pentru a afla dacă suplimentarea cu colagen este potrivită pentru tine și pentru a alege cel mai bun produs în raport cu nevoile tale.
Exercițiile fizice ne ajută pentru că eliberează endorfine – substanțe cu proprietăți analgezice naturale. În plus, pe lângă beneficiul de a scăpa de disconfortul menstrual, ne putem bucura și de un corp mai sănătos.
-
Relaxarea
Stresul poate intensifica crampele menstruale. Împotriva lui, putem folosi diverse tehnici de relaxare, precum meditația sau respirația profundă. Timpul petrecut în natură sau aromaterapia sunt alte astfel de mijloace, prin care putem reduce stresul. Nu în ultimul rând, dormitul suficient este esențial, pentru a asigura organismului forța necesară să facă față perioadei menstruale.
Este indicat să începem cu remedii simple, precum compresele sau masajul abdominal, iar apoi să experimentăm cu cât mai multe dintre ele, pentru a-l găsi pe cel mai potrivit pentru noi. Dacă simptomele sunt severe sau se amplifică și nu cedează cu nimic, atunci recomandarea este să mergeți de îndată la medic, pentru un consult de specialitate.
Crampe menstruale: remedii naturiste eficiente
Nu este necesar să apelăm de îndată la medicamente pentru a gestiona crampele menstruale. Există mai multe remedii și tratamente naturiste spre care ne putem orienta. Primul pas este o dietă sănătoasă și echilibrată.
O dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale poate contribui la reducerea crampelor menstruale. Este important să consumăm suficientă apă în această perioadă a lunii, pentru a menține o hidratare optimă.
În plus, trebuie să evităm alimentele procesate, zahărul rafinat, alcoolul și cofeina, pentru că ele pot agrava crampele. De asemenea, este indicat să mâncăm puțin și des și să evităm orice aliment despre care știm că ne-ar putea provoca balonare sau constipație. Meniul trebuie să conțină proteine slabe, pește gras, nuci și semințe, iar organismul nostru va avea nutrienții necesari pentru a face față oricăror dureri.
Alimentele cu efect antiinflamator sunt excelente pentru tratamentul durerilor menstruale
Aronia, afinul siberian, coacăzele și merișoarele sunt fructe bogate în substanțe nutritive și compuși bioactivi care au efecte antiinflamatorii. Acestea includ antioxidanți, compuși polifenolici și vitamine care au fost asociate de către specialiști cu reducerea inflamației în organism.
- Sucul de aronia este bogat în antioxidanți, inclusiv antociani și flavonoide, care au demonstrat o capacitate ridicată de a diminua inflamația din corp.
- Afinul siberian este de asemenea recunoscut pentru conținutul său ridicat de antioxidanți, care ajută în cazul unei inflamații și la susținerea sănătății generale.
- Coacăzele, în special cele negre, sunt o sursă excelentă de vitamina C. Astfel, suplimentele cu extract din coacăze au efecte antiinflamatorii și susțin sistemul imunitar.
- Merișoarele sunt și ele bogate în antioxidanți, similar coacăzelor. Astfel, ele ajută la reducerea inflamației și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Suplimente alimentare pentru ameliorarea durerilor menstruale
Magneziul Bisglicinat ne poate oferi energia necesară pentru a ne continua ziua, oricât de neplăcute ar fi durerile menstruale. Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea întregului corp, dar și pentru minte. Administrat sub formă de bisglicinat, este mai ușor de absorbit de către organism. În plus, tabletele cu magneziu în această formă inedită au multe alte beneficii pentru organismul nostru, inclusiv pentru mușchi, oase și dinți.
Magneziul este esențial pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, iar vitamina B6 contribuie la absorbția și transportul magneziului în organism. Astfel, un supliment de Magneziu cu vitamina B6 poate fi și el util pentru reducerea crampelor musculare și a anxietății, fiind eficient mai ales în perioadele de stres fizic sau emoțional.
De asemenea, pentru unele femei, suplimentele de calciu sunt excelente în reducerea crampelor menstruale. Acestea pot ajuta la relaxarea mușchilor uterini, ameliorând astfel durerea.
În toate cazurile, un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, cu exerciții fizice regulate și fără stres, ne va duce mai aproape de o menstruație ușoară, fără crampe.
Medicamente pentru crampele menstruale: ce variante există?
Medicamentele pentru crampe menstruale sunt o alternativă la remediile naturiste. Putem apela și la acestea, dacă au fost prescrise de către medic sau dacă durerile cu care ne confruntăm au devenit insuportabile și nu răspund la nimic altceva.
Cele destinate să amelioreze dismenoreea sunt de mai multe tipuri:
- Analgezice non-steroidiene (AINS). Probabil cele mai populare sunt ibuprofenul și naproxenul, pentru că reduc inflamația, calmând astfel durerea. Acestea se administrează oral și sunt eficiente dacă sunt luate la primele simptome.
- Acetaminofen (paracetamol). Acetaminofenul este un alt analgezic utilizat pentru a reduce durerea asociată cu crampele menstruale. Este foarte importantă respectarea instrucțiunilor de administrare și sub nicio formă nu se va depăși doza zilnică recomandată.
- Contraceptive orale. Anumite contraceptive orale pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea simptomelor dismenoreei. Acestea pot regla ciclului menstrual, reducând și intensitatea durerii menstruale.
Desigur, niciun medicament nu trebuie să fie administrat fără consultarea prealabilă a unui medic sau farmacist. În cazul suplimentelor, este important să nu suferim de alte afecțiuni, care ar presupune tratament medicamentos sau naturist particular. În plus, nu trebuie să combinăm ingredientele cu efecte opuse, pentru a nu se anula între ele.
Crampele menstruale în sarcină: putem experimenta crampe menstruale fără menstruație?
Crampele menstruale în timpul sarcinii sunt, ca regulă, un semnal de alarmă. Este adevărat că unele femei pot experimenta crampe ușoare în primele săptămâni ale sarcinii, similare cu cele menstruale. Totuși, dacă acestea sunt intense, atunci vizita la un medic obstetrician-ginecolog pentru evaluare și sfaturi medicale adecvate nu trebuie amânată.
Crampele de implantare
Crampele din timpul sarcinii se numesc „de implantare” și au drept cauză implantarea oului fertilizat în peretele uterin. Acestea ar trebui să fie ușoare și trecătoare, deci orice simptom suplimentar constituie un motiv de prezentare la medic, pentru că poate fi vorba despre o complicație:
- Crampele severe, experimentate alături de sângerarea vaginală, pot fi un semn de avort spontan sau sarcină întreruptă;
- Dacă sunt însoțite de sângerare vaginală și de dureri la nivelul umărului sau greață severă, crampele pot indica o sarcină extrauterină, deci o urgență medicală;
- Atunci când apar însoțite de tensiune arterială ridicată, un edem sau proteine în urină, crampele abdominale severe pot fi semne de preeclampsie, o complicație gravă a sarcinii, care necesită îngrijiri medicale imediate.
Discuția cu medicul obstetrician-ginecolog este obligatorie în cazul apariției oricăror senzații neobișnuite sau dureri în timpul sarcinii. Doar acesta poate asigura o îngrijire medicală adecvată, pentru ca mama și bebelușul să rămână în siguranță.
Alte tipuri de crampe menstruale
Există, de asemenea, crampe menstruale fără menstruație și în absența unei sarcini. Acestea pot avea diferite cauze, precum:
- Bolile inflamatorii pelvine: în această situație, crampele apar pe ambele părți ale abdomenului inferior sau ale spatelui și sunt însoțite de secreții vaginale anormale și arsuri sau usturime la urinare.
- Stresul cronic: acesta cauzează diferite probleme digestive, putând fi însoțit și de crampe abdominale, similare cu cele menstruale. Orice schimbare în stilul de viață poate cauza anxietate și implicit crampe;
- Apendicita: durerile care încep în zona centrală a abdomenului și coboară spre partea dreaptă jos a acestuia, însoțite de dureri la strănut ori tuse, cu febră și vărsături, pot indica apariția apendicitei;
- Sindromul colonului iritabil: durerea de stomac și balonarea, însoțite de diaree sau constipație și crampe abdominale bruște, care se intensifică în perioada menstruală, pot indica o boală a colonului;
- Anticoncepționalele sau dispozitivele intrauterine: pentru unele femei acestea reduc crampele, însă pentru altele reprezintă chiar sursa lor. Inițierea sau încetarea administrării pastilelor anticoncepționale afectează echilibrul hormonal, ducând la menstruație neregulată. De asemenea, există riscul ca menstruația să nu existe timp de până la șase luni după întrerupere. Crampele pot fi și ele parte din această suită de efecte.
Așadar, fiecare persoană este diferită, iar ceea ce funcționează pentru unul dintre noi nu va funcționa pentru altcineva și invers. Ca femei, este important să ne cunoaștem propriul corp. Trebuie să ne asigurăm că avem un stil de viață sănătos și putem apela oricând cu încredere la remediile casnice sau la suplimentele naturiste. Perioada de menstruație nu trebuie să fie neplăcută. Putem avea grijă de noi, oferind corpului ceea ce are nevoie pentru a face față mai ușor acestor zile din lună.