Cosumul regulat de suc din aronia

Suc - Aronia Melanocarpa

Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord care este cultivat acum in Europa de Est. Denumirea de aronia se refera in general la fructele care cresc pe acest arbust. Fructele de aronia pot fi consumate proaspete sau utilizate ca ingredient in alimente, precum placinte, sucuri si ceai. Sucul este insa cel mai preferat produs, cand vine vorba despre consumul de aronia.

Multe dintre beneficiile propuse de aronia pentru sanatate sunt legate de continutul ridicat de substante nutritive numite polifenoli. Un studiu din 2015 in domeniul tehnologiei alimentare si biotehnologiei a notat ca cercetarile anterioare au constatat ca aronia are cel mai mare continut de polifenol din 143 de plante studiate.

Printre beneficiile consumului regulat de suc de aronia se numara urmatoarele:

Efecte anti cancer

Un studiu din 2004 a analizat efectele sucului de aronia si a extractelor din aceste fructe in prevenirea cancerului de colon. Studiul a constatat ca in timp ce toate extractele de fructe de padure utilizate au inhibat dezvoltarea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect.

Un studiu din 2009 a descoperit ca sucul de aronia a ajutat la reducerea devoltarii celulelor din tumorile maligne in cazul cancerului de san. Autorii studiului au concluzionat ca extractul de aronia a dovedit calitati protectoare la persoanele care sufera de cancer de san.

Efecte anti-diabetice

Cercetarile par sa sprijine efectele anti-diabetice ale sucului de aronia. Un studiu din 2015 efectuat pe sobolani a descoperit ca sucul de aronia ajuta la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei legate de diabet. Un studiu din 2012, pe sobolanii rezistenti la insulina, a descoperit ca sucul de aronia a avut efect asupra rezistentei la insulina pe mai multe niveluri. Acest rezultat face ca aronia sa fie una dintre cele mai bune solutii pentru prevenirea diabetului. Consumata sub forma de suc, poate avea efecte pozitive in cazul persoanelor care au diabet sau sindrom metabolic.

Un studiu din 2016 a descoperit ca nivelul de glucoza din sange si obezitatea pot fi ameliorate utilizand suc de aronia.

Imbunatateste sanatatea organelor

Un studiu din 2016 a analizat efectele sucului de fructe de aronia pe sobolani cu leziuni hepatice. Cercetatorii au descoperit ca sucul a redus severitatea si simptomele generate de afectiunile ficatului.

Un studiu similar din 2017 a descoperit, de asemenea, ca sucul de aronia are efecte de protectie impotriva leziunilor hepatice. Autorii studiului au sugerat ca efectul se poate datora activitatii antioxidante a boabelor de aronia.

Un alt studiu pe rozatoare, din 2017, a constatat ca sucul de aronia a ajutat la reducerea simptomelor la sobolani care sufereau de ulcer sau aveau peretii stomacului afectati. Studiul a sugerat ca, in acest caz, beneficiile aroniei s-ar putea datora stimularii productiei de mucus, precum si capacitatii sale de a combate stresul oxidativ.

Sanatatea vaselor de sange

Un studiu din 2015 a descoperit ca aronia ofera protectie impotriva bolilor coronariene. Aronia protejeaza vasele impotriva depunerilor care se pot dezvolta pe interiorul lor.

Atat sucul de aronia, cat si cel de mure au ajutat la relaxarea tesutului, ceea ce permite cresterea fluxului sanguin. Acest lucru este important, deoarece multe boli cardiovasculare au ca rezultat o intarire a arterelor si o capacitate redusa de relaxare a vaselor de sange. Acest efect va determina si scaderea tensiunii. Din cele trei sucuri testate, aronia a avut cele mai puternice efecte. Cercetatorii au concluzionat ca sucul de aronia are beneficii semnificative in tratarea bolilor vasculare.

Contribuie la echilibrul nutritional

Echilibrul specific de nutrienti din sucul de aronia variaza in functie de felul in care a fost crescuta planta si de modul in care sucul a fost preparat. Totul depinde de modul in care aronia s-a dezvoltat si de perioada in care au fost culese fructele. Aronia este cunoscuta pentru multitudinea de nutrienti.

Aronia este un aliment dens, care contine o gama larga de vitamine si minerale, inclusiv zinc, magneziu, fier si vitaminele C, B si K. Valorile specifice de nutrienti vor varia in functie de felul in care aronia este cultivata si pregatita.  Sucul de aronia ofera numeroase beneficii consumatorilor, iar variantele de preparare sunt multiple, astfel incat fiecare persoana sa foloseasca aceste fructe in conformitate cu preferintele personale. Fie ca este vorba despre sun smoothie aromat sau despre un suc pastrat peste iarna, beneficiile consumul regulat sunt similare.

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Blog

Gripa: inamicul invizibil al sezonului rece. Cum să te protejezi eficient?

Gripa este o boală respiratorie care își face simțită prezența mai ales în lunile reci ale anului. Este extrem de contagioa...
Blog

Valeriana – tot ce ai nevoie să știi despre proprietăți benefice, asimilare și contraindicații

Dacă ai probleme cu somnul, este posibil să fi încercat deja diverse remedii naturale, inclusiv suplimente pe bază de plante. ...
Blog

Ulei de cocos – ce trebuie să ştim despre proprietăţile şi beneficiile sale pentru uz intern şi extern?

În ultimele decenii, uleiul de cocos a câștigat popularitate la nivel global datorită versatilității și beneficiilor sale p...