Claudicația intermitentă: ce trebuie să știm despre această afecțiune și tratamentul său
Sistemul cardiovascular al omului este unul dintre cele mai importante mecanisme din corp. El este alcătuit dintr-o rețea de artere și vene care, atunci când ne neglijăm sănătatea, vor fi primele afectate de diverse boli. Una dintre acestea este claudicația intermitentă. Ce este această afecțiune? La bază, ea este un simptom al bolii arteriale periferice care cauzează durere la nivelul membrelor inferioare.
Claudicația intermitentă poate afecta atât femeile, cât și bărbații, manifestându-se prin dureri de picioare. Ea poate avea diverse simptome și are mai mulți factori declanșatori.
În acest articol, vom descoperi mai multe despre această afecțiune, cauzele și simptomele sale. De asemenea, vom vedea și care sunt tratamentele pe care le putem urma, dar și dacă există alte remedii care ne pot ajuta în gestionarea ei.
Claudicația intermitentă: definiție, cauze și simptome
Claudicația intermitentă este un simptom al bolii arteriale periferice. Denumirea acesteia vine din limba latină, unde ,,claudicare’’ înseamnă a șchiopăta, iar ,,intermittens’’ înseamnă întrerupt. Așadar, principala sa caracteristică este mersul șchiopătat temporar cauzat de durerea de picioare. Ea nu doar că limitează mișcarea, ci afectează și calitatea vieții. Pentru a înțelege exact ce este această afecțiune trebuie să mergem la boala principală.
Boala arterială periferică
Boala arterială periferică sau BPA este o afecțiune a arterelor care duc sângele către mușchi și țesuturi. Atunci când acestea se îngustează sau se blochează, irigația sanguină către mușchii picioarelor este insuficientă, cauzând dureri, crampe sau ambele simptome. Astfel, ea duce la apariția claudicației, care se manifestă prin disconfort în timpul mersului. Care sunt cauzele ei? Aceasta se poate instala din mai multe motive.
Cauzele claudicației
Pentru că apare mai des la persoanele trecute de 50 de ani, putem fi înclinați să credem că această afecțiune este o boală a bătrâneții. Realitatea este că ea are, de fapt, multe alte cauze. Claudicația poate apărea ca urmare a altor boli ale sistemului cardiovascular, printre care:
- boala aterosclerotică arterială periferică, care afectează vasele de sânge prin depunerile depozitelor lipidice pe pereții arterelor picioarelor;
- sindromul de imobilizare a unei artere, de cele mai multe ori blocarea arterei poplitee;
- disecția aortică sau arterială periferică;
- vasculita;
- tromboza;
- displazia fibro-musculară;
- sindromul degetului albastru;
- vasoplasmul cauzat de fenomenul Raynaud.
De asemenea, o altă cauză frecventă a claudicației este stilul de viață nesănătos. Este important să fim atenți la acest aspect și să ne suplimentăm dieta cu produse benefice la nevoie, precum este și Premium Aronia Joints & Muscles.
Factorii de risc ce pot duce la apariția claudicației
Ce trebuie să înțelegem este că adeseori bolile cardiovasculare sunt cauzate de un stil de viață neglijent. Acesta poate avea consecințe destul de neplăcute, una fiind chiar instalarea claudicației. Factorii de risc asociați cu ea sunt:
- fumatul;
- sedentarismul;
- vârsta înaintată;
- luarea în greutate și chiar obezitatea;
- existența în familie a bolilor cardiovasculare sau chiar a claudicației.
Pe lângă acești factori, mai sunt și alte boli care pot cauza claudicație:
- diabetul de tip 1 și tip 2;
- hipertensiunea arterială;
- bolile rinichilor;
- dislipidemia sau creșterea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.
Cu toate acestea, fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc și cauze ale claudicației intermitente. Toate aceste cauze pot duce la diverse simptome care trebuie analizate de un cardiolog pentru a putea pune un diagnostic.
Simptomele claudicației intermitente
Claudicația poate avea mai multe simptome, însă de cele mai multe ori se manifestă prin dureri de picioare. Ea poate apărea în diverse părți ale membrelor, precum la nivelul tălpilor, gleznelor, gambelor, coapselor, dar și a feselor.
Claudicația va fi simțită cu precădere în timpul mersului, ea ameliorându-se în repaus. Aceasta poate fi o indicație clară a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, vârsta înaintată alături de oboseală sunt adesea asociate cu această boală. Așadar, este bine să fim atenți și la alte manifestări ale sale, printre care:
- senzația de amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor inferioare, așa-numitele parestezii;
- senzația de picioare reci;
- crampele musculare care pot semăna cu niște arsuri;
- modificările culorii pielii picioarelor, care poate deveni palidă sau cianotică (vânătă);
- apariția rănilor care se vindecă greu sau a ulcerelor (acestea apar cu precădere la pacienții diabetici);
- atrofia musculară;
- unghiile casante și fragile;
- dispariția părului de pe piciorul afectat;
- tensiunea arterială scăzută la nivelul membrelor inferioare.
Toate acestea ar trebui să ne conducă către un consult medical la cardiologie, dar și alte specializări, dacă ne știm suferinzi și de alte boli. Diagnosticarea claudicației se poate face prin mai multe analize.
Claudicația intermitentă: diagnosticarea acestei afecțiuni
Multe persoane care suferă de claudicație intermitentă cred că durerile sunt cauzate de oboseală și bătrânețe. Acest comportament poate duce la consecințe neplăcute și agravarea durerilor în timp. De aceea, este foarte important să ne prezentăm la medic de îndată ce simțim simptomele descrise mai sus, pentru a putea fi diagnosticați.
Pentru că poate fi confundată cu alte afecțiuni sau mai bine zis, ea însăși poate fi un simptom al altor boli, trebuie efectuate teste specifice pentru diagnosticare. Acestea sunt necesare în primul rând pentru a-i determina stadiul, iar în al doilea, pentru a stabili cursul de tratament.
Investigații pentru depistarea claudicației intermitente
Claudicația poate fi greu de diagnosticat, mai ales că poate fi confundată cu alte boli cardiovasculare. Consultația va începe cu o anamneză a pacientului, urmată de efectuarea unor teste specifice, precum:
Testul de efort. Acesta presupune mersul pe o bandă rulantă, în această perioadă fiind monitorizată tensiunea arterială și ritmul cardiac. De asemenea, durerile specifice claudicației se pot manifesta în timpul acestui test. Importanța sa constă și în faptul că se poate evalua gradul de severitate al simptomelor sale.
Indicele gleznă-braț. Acesta este un parametru care compară tensiunea arterială la nivelul gleznei cu cea de la nivelul brațului. Dacă prima este mai mică decât cea de-a doua poate însemna că arterele sunt îngustate, ceea ce poate indica un diagnostic de claudicație.
Ecografia Doppler. Cu ajutorul acesteia se poate vedea fluxul de sânge în artere și se poate observa dacă există îngustări sau obstrucții la nivelul lor.
Angiografia. Adesea efectuată pentru a diagnostica bolile de inimă, această investigație poate fi folosită și în cazul claudicației intermitente. Este mai precisă decât ecografia Doppler prin faptul că oferă o vizibilitate mult mai bună a arterelor, identificând problemele acestora.
De cele mai multe ori, pentru a diagnostica claudicația este nevoie de unul sau mai multe teste, dar și de evaluarea simptomelor. Acestea vor ajuta medicul să determine tipul sau stadiul afecțiunii pentru a oferi tratamentul corect.
Stadiile claudicației intermitente
Există două clasificări după care poate fi stabilit stadiul claudicației intermitente: Fontaine și Rutherford. Conform fiecăreia, această afecțiune poate avea 4 stadii.
Conform clasificării Fontaine, claudicația intermitentă are următoarele stadii:
- I – asimptomatic;
- II – poate fi moderat sau sever;
- III – implică durere la repaus;
- IV – presupune ulcerații sau gangrene la picioare.
Clasificarea Rutherford stabilește următoarele stadii pentru această afecțiune:
- I – claudicație ușoară;
- II – claudicație moderată;
- III – claudicație severă;
- IV – ulcerație/gangrenă cu pierdere minoră sau majoră de țesut;
În funcție de aceste stadii, se va stabili cursul tratamentului pentru claudicația intermitentă.
Prevenirea și ameliorarea claudicației intermitente
Există două metode importante de tratament a claudicației: prima presupune medicația, iar a doua – schimbarea stilului de viață și efectuarea anumitor exerciții. De asemenea, sunt și anumite suplimente alimentare care pot ajuta la întărirea oaselor și articulațiilor, reducând durerile.
Medicație recomandată pentru claudicația intermitentă
Medicamentele pentru ameliorarea claudicației fac parte din clasa celor prescrise pentru bolile cardiovasculare. Printre acestea se pot regăsi:
- medicamente pentru dilatarea vaselor de sânge, care au rolul de a relaxa arterele, îmbunătăți fluxul sanguin și de a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge;
- statinele, care sunt folosite pentru reducerea nivelului de colesterol și care pot ajuta la prevenirea acumulării plăcilor de aterom;
- anticoagulantele, care sunt folosite pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge;
- medicamentele pentru tratarea diabetului, prescrise doar pacienților care suferă de această boală și care pot ajuta și în claudicația intermitentă.
De cele mai multe ori, sunt recomandate schimbarea stilului de viață și realizarea unor exerciții, în special în stadiile incipiente ale afecțiunii.
Exerciții pentru claudicație intermitentă
Mișcarea este esențială pentru un stil de viață sănătos, ea prevenind de multe ori apariția multor boli ale sistemului cardiovascular. Dar ce facem când acestea se instalează totuși? În cazul claudicației intermitente există anumite exerciții care ajută în ameliorarea durerilor. Printre ele se numără:
- mersul pe jos de intensitate redusă timp de 30 – 60 de minute pe zi;
- ridicarea de greutăți ușoare, cum este căratul sacoșelor sau a unor sticle de apă;
- practicarea unor sporturi cu impact redus asupra articulațiilor, precum yoga și fitness.
Orice am alege, este important să înțelegem că mișcarea este cel mai bun exercițiu pentru claudicație intermitentă alături de schimbarea stilului de viață și a celui alimentar.
Claudicația intermitentă și schimbarea stilului de viață
Ce înseamnă schimbarea stilului de viață când vine vorba despre claudicație? Iată câteva recomandări:
- renunțatul la fumat, în primul rând;
- activitatea fizică moderată, chiar și atunci când simțim durerile provocate de această afecțiune;
- renunțarea la purtarea hainelor strâmte;
- o dietă echilibrată.
Dintre acestea, alimentația poate juca un rol esențial în prevenirea și ameliorarea claudicației. În primul rând, aceasta ajută la menținerea unei greutăți optime. În al doilea rând, este benefică și pentru ținerea sub control a altor afecțiuni, precum diabetul. Astfel, introducerea în alimentație a legumelor și fructelor, dar și a produselor bogate în proteine, care să susțină sistemul muscular, contează foarte mult.
Suplimente care ajută în ameliorarea durerilor claudicației intermitente
Dintre toate suplimentele, Premium Aronia Joints & Muscles – se remarcă prin formula sa unică, care are la bază colagen, MSM, glucozamină, condroitină, suc de aronia, gheara diavolului, skullcap Baikal, Aloe Vera și curcuma. Aceste ingrediente sunt cunoscute pentru că susțin mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. De asemenea, ele contribuie la menținerea puternică a cartilajelor articulare, un aspect esențial în managementul durerii claudicației. Având la bază o formulă avansată, acest supliment alimentar reprezintă un aliat puternic în ameliorarea problemelor cu articulațiile și durerile de oase. Consumând 15 ml pe zi poți să te bucuri și tu de beneficiile dovedite ale acestuia!
În concluzie, ce este claudicația intermitentă? Deși considerată un simptom al bolii arteriale periferice, este ea însăși o afecțiune. Ea se manifestă prin dureri la nivelul membrelor inferioare, al picioarelor, atât la femeile, cât și la bărbații de peste 50 de ani. Aceasta este de mai multe tipuri și poate avea diverse stadii.
Diagnosticarea sa presupune un set de teste realizate de un cardiolog care să poată oferi un tratament adecvat. Cel mai important aspect este schimbarea stilului de viață prin renunțarea la fumat și la sedentarism. De asemenea, exercițiile precum mersul sunt esențiale în reducerea claudicației, iar suplimentele pot întări articulațiile și cartilajele, jucând un rol esențial în menținerea sănătății organismului nostru.
Referințe:
Claudication
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21972-claudication
Claudication
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/claudication/symptoms-causes/syc-20370952#overview
Intermittent Claudication
https://www.webmd.com/heart-disease/intermittent-claudication#1-7
Sursă imagine cover: imagine de Freepik pe Freepik.com