Circulația sângelui – cum putem păstra și de ce este importantă sănătatea sistemului circulator

Circulatia sangelui cum putem pastra si de ce este importanta sanatatea sistemului circulator cover

Sistemul circulator este responsabil de transportul sângelui în organism, fiind compus din inimă și vasele sanguine. Mecanismul său de funcționare este destul de complex, iar de aceea trebuie să acordăm atenție sporită sănătății circulației sangvine.

Circulația sângelui la om este vitală pentru întregul organism, însă la fel ca alte organe, și vasele sanguine și chiar inima se pot îmbolnăvi. De aceea, este foarte important să fim atenți la semnele pe care acestea ni le dau. De la mâini și picioare reci, simptome ale unei circulații deficitare, și până la afecțiuni mai serioase, toate trebuie luate în considerare. Atât o circulație bună, cât și una proastă sunt influențate de mai mulți factori.

Mai jos, vom analiza principalele semne care ne pot indica posibile boli ale sistemului circulator. De asemenea, vom descoperi de ce sănătatea vaselor de sânge este foarte importantă pentru întreg organismul uman și câteva metode prin care le păstrăm sănătoase.

Circulația sângelui – definiție și mecanism de funcționare

Circulația sângelui poate fi definită ca un întreg aparat de transport al nutrienților, oxigenului și dioxidului de carbon prin organism. Sistemul circulator este destul de complex, fiind alcătuit din:

  • inimă, care este motorul ce împinge sângele și limfa prin organism;
  • vase de sânge, care reprezintă rețeaua de transportoare a nutrienților.

Vasele de sânge, la rândul lor, sunt de mai multe tipuri. Ele se împart în artere, vene și capilare. Fiecare dintre ele are un rol diferit în sistemul circulator al omului, astfel:

  • arterele sunt cele care transportă sângele oxigenat de la inimă către fiecare organ al corpului;
  • venele sunt cele care duc sângele neoxigenat la inimă;
  • capilarele sunt cele care realizează schimbul de nutrienți și alte substanțe între sânge și țesuturi.

Toate aceste elemente sunt interconectate într-un sistem care are un mecanism de funcționare foarte complex.

Cum funcționează circulația sângelui la om

Circulația sângelui se bazează pe inimă, în special pe bătăile acesteia care împing sângele prin rețeaua de vase. Aceasta se întinde în tot corpul, începând cu capul și până la picioare, transportând oxigenul și nutrienții către țesuturile acestora. Transportul tuturor substanțelor se realizează cu o anumită viteză, astfel că atunci când este încetinită, spunem că avem o circulație a sângelui proastă, slabă sau deficitară.

Sucul de aronia și sfeclă roșie, ecologic și 100% natural, este bogat în vitaminele și mineralele, de care organismul nostru are atât de mare nevoie pentru a funcționa în mod optim. Printre altele, acesta este benefic inclusiv pentru sănătatea sistemului circulator – a sângelui și inimii.

Fructele de aronia sunt considerate a fi super-alimente, conținând o doză de 15 ori mai mare de antioxidanți în comparație cu „rudele” lor, afinele. În combinație cu sfecla roșie, un aliment bogat în fier, magneziu și B6, dar și alți compuși esențiali pentru o circulație optimă, sucul nostru ecologic îți poate fi un aliat de încredere pentru o sănătate de invidiat.

Sistemul vascular este compus din mai multe elemente, fiecare dintre ele jucând un rol important în funcționarea tuturor organelor din corp.

Circulația sângelui la om – cele două componente majore ale sistemului vascular

Când ne referim la sistemul circulator, adesea vorbim despre circulația mică și circulația mare. Ce sunt acestea? Ele acoperă două mari organe: inima și plămânii. Ele sunt și unele dintre organele cele mai afectate de o circulație proastă a sângelui.

Rolul circulației mici și al celei mari este de a transporta dioxidul de carbon, respectiv transportarea oxigenului prin organism cu ajutorul vaselor de sânge. Echilibrul acestora ne asigură o stare de sănătate optimă.

Circulația mică a sângelui

Circulația mică a sângelui are loc între inimă și plămâni, fiind denumită și circulație pulmonară. Ea începe în ventriculul drept al inimii, ajungând prin trunchiul arterei pulmonare care transportă spre plă­mâni dioxidul de carbon. Mai departe, trunchiul pulmonar se divizează în cele două artere pulmonare. Acestea transportă sângele cu dioxid de carbon spre capilare, fiind eliminat prin respirație.

Circulația mică își încheie ciclul cu sângele cu oxigen preluat de venele pulmonare, care îl transportă în atriul stâng al inimii.

Circulația mare a sângelui

Circulația mare mai este denumită și sistemică. Ea începe în ventriculul stâng, plecând prin artera aortă care transportă sângele cu oxigen și nutrienți spre țesuturi și organe. Mai departe, venele cave preiau sângele cu dioxid de carbon și îl duc în atriul drept.

Circulația mare a omului este împărțită în două sisteme. Mai precis:

  • sistemul aortic;
  • sistemul venos.

Ambele sunt alcătuite din mai multe artere și vene implicate atât în circulația vasculară mică cât și cea mare.

Sistemul aortic și rolul său în circulația sângelui

Acest sistem este alcătuit din artera aortă și din ramurile ei, care ajung la toate țesuturile și organele. El începe din ventriculul stâng cu aorta ascendentă, din care se desprind cele două artere coro­nare. Apoi, urcă și se curbează, formând arcul aortic. La coborâre, continuă cu aorta descendentă, împărțită la rândul său în cea toracală și cea abdominală. La final, se împarte în aortele iliace stângă și dreaptă.

Luându-ne după denumirile acestora, vom înțelege că sistemul aortic începe la inimă și ajunge pe rând în torace, abdomen și se continuă până la bazin, în zona iliac-sacrală. De acolo, se împarte în:

  • arterele femurale, care irigă coapsele;
  • artera poplitee, care se găsește în partea posterioară a genunchiului;
  • arterele tibiale, care ajung prin gambe la labele piciorului;
  • la picioare, sistemul aortic se termină cu arterele plantare.

Pe lângă sistemul aortic, la fel de important este și cel venos.

Sistemul venos al marii circulații

Sistemul venos este alcătuit din două vene mari:

  •  vena cavă superioară;
  •  vena cavă inferioară.

Vena cavă superioară are ca rol adunarea sângelui din zona capului și gâtului prin venele jugulare interne. Prin venele subclaviculare, strânge sângele de la membrele superioare, iar de la torace, prin sistemul azygos.

Venele jugulară internă și cea subclaviculară se unesc, formând venele brahiocefalice stângă și dreaptă, încheind astfel vena cavă superioară.

Vena cavă inferioară strânge sângele din mai multe părți și organe ale corpului. Aceasta pleacă de la membrele inferioare, trecând prin bazin, rinichi, organe genitale, abdomen și până la ficat. Ea se formează prin unirea venelor iliace stângă și dreaptă. Acestea din urmă se alcătuiesc din venele iliace, externă respectiv internă.

Aceasta este o mică descriere a cum funcționează sistemul circulator la om, el fiind mult mai complex de atât. Sănătatea sa este foarte importantă, având în vedere că este responsabilă de oxigenarea tuturor membrelor și organelor din corp. Poate fi influențată de mai mulți factori, o circulație a sângelui deficitară atrăgându-ne atenția în mai multe feluri.

Circulația sângelui și factorii care o influențează

Când vorbim despre o circulație a sângelui problematică, adeseori spunem că este proastă sau deficitară. Doar că acest lucru nu este întâmplător, ea fiind influențată de mai mulți factori. Printre aceștia, cei mai frecvenți sunt:

  • vârsta înaintată, care este adesea o cauză a unei circulații slabe a sângelui;
  • fumatul, care afectează toate vasele de sânge și care poate cauza mai multe boli ale întreg sistemului vascular;
  • obezitatea este un alt factor al unei circulații deficitare, din cauza depunerii de grăsime pe interiorul vaselor de sânge, dar și a organelor irigate de sânge;
  • sedentarismul a devenit o altă cauză a unui sistem circulator deficitar;
  • alimentația nesănătoasă poate cauza diverse boli ale sistemului cardiovascular, cum este tensiunea hiperarterială, inima fiind locul din care începe circulația sângelui;
  • factorii ereditari, astfel că, dacă avem în familie cazuri de boli ale sistemului vascular, probabilitatea de a suferi de o circulație a sângelui deficitară crește.

Pe lângă aceștia, o circulație proastă a sângelui poate fi cauzată și de diverse boli, printre care:

  • ateroscleroza;
  • tromboza venoasă profundă, care este asociată cu cheagurile de sânge formate la nivelul picioarelor din cauza unei circulații deficitare;
  • boala arterială periferică;
  • varicele;
  • diabetul;
  • boala Raynaud.

Aceasta din urmă cauzează spasme la nivelul vaselor de sânge periferice. Se manifestă prin senzația de amorțeală în degetele mâinilor, ale picioarelor, dar și la nivelul capului, la urechi.

Circulația proastă a sângelui și principalele sale simptome

Primul simptom al unei circulații a sângelui proastă sunt mâinile și picioarele reci. În afara acestuia, sunt și următoarele:

  • apariția varicelor sau venelor, care capătă un aspect de pânză de păianjen;
  • senzația de greutate în picioare, dar și umflarea acestora;
  • decolorarea sau învinețirea pielii;
  • durerea sau disconfortul la nivel pelvin;
  • amorțeala și furnicăturile la nivelul extremităților.

De cele mai multe ori, principalele preocupări sunt circulația sângelui la inimă, picioare și cap, acestea fiind printre cele mai problematice.

Circulația sângelui la inimă. Aceasta este foarte importantă, deoarece este responsabilă de pomparea sângelui către restul organelor. O circulație vasculară deficitară este asociată cu afecțiuni precum ateroscleroza, boala aortică, boala aortei periferiale și coronariană.

Circulația sângelui la picioare. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor membrelor inferioare. Poate cauza tromboze, insuficiență venoasă cronică și chiar sindromul congestiei pelvine.

Circulația sângelui la cap. Particularitatea acestui sistem este că are un mecanism propriu de reglare. Un flux încetinit de sânge poate duce la diverse boli care vor afecta creierul. Printre acestea se regăsesc anevrismul cerebral, accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic sau hemoragic.

O circulație a sângelui deficitară la om poate duce la foarte multe boli. Vestea bună este că acestea pot fi prevenite prin câteva măsuri simple. Una dintre cele mai importante este alimentația.

Circulația proastă a sângelui – cum o putem îndrepta

Să avem grijă de sistemul cardiovascular nu este greu. Primul aspect care ar trebui să ne preocupe este alimentația, care are un rol decisiv în sănătatea circulației sângelui. Ce trebuie să facem în acest scop? În principal, două lucruri:

  1. să evităm alimentele care dăunează vaselor de sânge;
  2. să consumăm produse bogate în substanțe nutritive, mai ales că acesta este rolul sângelui: de a transporta nutrienții la toate organele vitale ale corpului uman.

Pe lângă acestea, orice formă de mișcare contribuie la sănătatea vaselor de sânge a țesuturilor.

Ce alimente ar trebui să evităm pentru o circulație a sângelui corectă

Pe lângă potențialele boli care pot duce la o circulație proastă a sângelui, stilul nostru de viață contează foarte mult când vrem să rămânem sănătoși. Din punct de vedere alimentar, iată câteva produse pe care ar trebui să le evităm:

  • grăsimile, care se depun pe interiorul vaselor de sânge, afectând direct sistemul circulator;
  • zahărul, care este responsabil nu doar de îmbolnăvirea vaselor de sânge, ci și de boli mai grave, precum diabetul;
  • alimentele procesate cu conținut ridicat de aditivi alimentari, care sunt un pericol pentru întreg organismul uman.

Există foarte multe alternative pentru acestea, iar pentru a favoriza circulația sângelui, putem apela și la diverse suplimente alimentare, pe lângă alimente.

Alimente bune pentru circulația sângelui

Cât timp păstrăm un echilibru alimentar și evităm produsele menționate mai sus, circulația sângelui ar trebui să fie bună. Există, însă, anumite alimente care favorizează funcționarea corectă a sistemului circulator. Ele pot fi consumate pentru a preveni degenerarea sistemului cardiovascular.

Printre alimentele care ne ajută să avem o circulație a sângelui bună sau care o îmbunătățesc pe cea deficitară sunt:
  • fructele și legumele, bogate în antioxidanți, fibre și substanțe nutritive;
  • pește, care conține omega-3, prevenind înfundarea arterelor;
  • sfecla roșie, care este bogată în oxid nitric și care favorizează fluxul sanguin să ajungă la toate țesuturile și organele;
  • alimentele bogate în vitamina C, cunoscută pentru efectele sale benefice pentru sănătatea inimii, motorul care propulsează sângele prin vene și artere;
  • alimentele bogate în antocianine, cum este aronia, care favorizează sănătatea inimii.

Atunci când nu suntem siguri de cantitatea acestora din alimente, putem consuma diverse suplimente sub diferite forme. Ceaiuri, sucuri sau capsule, toate pot ajuta la menținerea circulației sângelui la om.

Bogat în vitamine, antioxidanți și oxid nitric este sucul de aronia și sfeclă roșie, contribuind la sănătatea sistemului circulator, a inimii și nu numai. Poate fi consumat și în anumite afecțiuni corelate cu o circulație slabă a sângelui, precum diabetul.

La fel de benefic este și sucul de cătină. Simplu sau în combinație cu alte fructe, acest fruct este bogat în vitamina C. Poate fi consumat pentru a menține tensiunea arterială în parametri normali, ajutând inima să funcționeze corect și să rămână sănătoasă.

În concluzie, circulația sângelui este sistemul care asigură toate substanțele nutritive și un schimb corect de oxigen și dioxid de carbon întregului corp uman. Alcătuit din artere, vene și vase capilare, când vorbim despre sănătatea sa, ne concentrăm pe toate aceste componente.

Atunci când nu este sănătos, acesta poate duce la îmbolnăvirea mai multor organe, dar în principal a inimii. De aceea, este foarte important ca la primele semne ale unei circulații deficitare să luăm măsuri. Printre cele mai importante sunt corecția alimentară și practicarea mișcării în mod regulat. De asemenea, există anumite produse care favorizează vascularizația. Printre ele sunt cele bogate în antioxidanți, vitamina C și antocianine.

Referințe:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21775-circulatory-system

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279250/

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-increase-blood-flow

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325829

Sursă foto cover: Shutterstock

Blog

Ultimele articole

Blog

Infertilitatea la femei și bărbați: o problemă pentru care există soluții

Infertilitatea este o condiție medicală în care o persoană sau un cuplu nu poate concepe sau nu poate continua o sarcină reu...
Blog

Grăsimea viscerală: ce este, care sunt pericolele și cum o putem elimina?

Grăsimea corporală este benefică și necesară, însă, dacă apare în exces, ne poate cauza probleme serioase de sănătate. ...
Blog

Ridurile – cum se formează, de ce, unde apar, când și cum putem să întârziem procesul de îmbătrânire

Ridurile de expresie - cu toții le avem și ne întâlnim cu ele în fiecare zi când ne privim în oglindă. La unele persoane s...
Blog

Bolile cronice: de unde vin, cum le recunoaștem și ce putem face pentru a le gestiona?

Bolile cronice se numără printre problemele majore de sănătate publică. Ne confruntăm cu ele nu doar la nivel individual sau...
Suc de Aronia și Sfeclă Roșie 100% Natural și Ecologic la 3L (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Sfeclă Roșie 100% Natural și Ecologic la 3L (RO-ECO-029)

95 lei80,75 lei
Adaugă în coș