Ce rol are nutritia în sănătatea pielii?

rolul nutritiei in sanatatea pielii scaled

Nutritia are un impact relevant în modul de funcționare a organismului tău, fapt ce este vizibil și la nivelul pielii.

Îngrijirea pielii a fost mereu o problemă cu care s-au confruntat atât femeile, cât și bărbații. Însă, soluția pentru a te bucura de un ten curat, strălucitor și sănătos nu constă doar în produsele cosmetice ce sunt aplicate pe exteriorul pielii. 

După cum știm cu toții, o dietă necorespunzătoare conduce, de cele mai multe ori, la manifestarea obezității, a diabetului și a bolilor cardiovasculare. Aceste afecțiuni defavorizează automat și aspectul pielii. Din cauza alimentelor greșit alese, se poate modifica întreaga structură a pielii tale. Această situație poate să compromită capacitatea sa de a se proteja și vindeca.

Nutritia este, așadar, un aspect esențial pentru un stil de viață sănătos. În esență, ea este cea care îi asigură organismului tău toate proprietățile nutritive de care are nevoie. Printr-o selecție corectă a alimentelor consumate, îți poți ajuta organismul să-și extragă necesarul de nutrienți. Practic, nutritia este cheia prin care vei obține energia necesară pentru o funcționare optimă a organismului.

Ce importanță are nutritia în sănătatea pielii?

nutritia

Sursa: Freepik.com

Pentru a face față provocărilor zilnice și factorilor externi, pielea ta trebuie să fie cât mai bine pregătită. Pentru acest lucru este nevoie de o nutritie adecvată, mai precis de o alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți.

Deși este de la sine înțeles ca dietă echilibrată este cea mai bună metodă prin care te poți bucura de o sănătate generală corporală, trebuie să știi că fiecare parte a corpului are cerințe specifice, mai ales pielea. 

Pentru a avea o piele sănătoasă, nutritia este baza, ea incluzând numeroși nutrienți printre care și vitaminele și mineralele. 

Vitamine necesare pentru piele

Printre cele mai importante vitamine ce contribuie la sănătatea și strălucirea naturală a pielii menționăm:

  • Vitamina A – se regăsește sub două forme: retinoizi, care formează celule noi ale pielii și carotenoizi, ce previn deteriorarea celulelor (îmbătrânirea prematură). O sursă foarte bună de vitamina A este aronia. 
  • Vitamina C – este un antioxidant puternic care luptă împotriva îmbătrânirii și stimulează producția de colagen. Această vitamină este esențială pentru structura și rezistența pielii tale. 
  • Vitamina D – este responsabilă cu reglarea absorbției de calciu din organism, ceea ce îmbunătățește semnificativ sistemul imunitar și sănătatea pielii. Un aspect important de menționat este faptul că pielea are capacitatea de a produce singură vitamina D atunci când este expusă la lumina soarelui, însă nu în exces și nu la ore nepotrivite. Pe lângă producerea pe cale naturală a vitaminei D, aceasta mai poate fi obținută și din alimente precum iaurt, lapte, ou etc. În cazul în care nici așa nu este atins necesarul de vitamina D pentru organism, poți opta și pentru suplimentele alimentare. 
  • Vitamina E – pentru a te bucura de o piele sănătoasă, poți lua în considerare și vitamina E, ea fiind responsabilă de vindecarea daunelor create de razele UV. Acest nutrient este introdus adesea și în cremele de față sau în tratamente, pentru că ajută la redarea structurii pielii. Alimentele care conțin un aport ridicat de vitamine E sunt nucile și semințele, spanac, broccoli, avocado etc.

Minerale necesare pentru piele

Aproximativ 6% din zincul aflat în corpul tău rezidă în piele. Zincul are responsabilitatea de a  elimina bacteriile și excesul de ulei din piele, astfel încât reduce riscul apariției acneei. Este considerat, de asemenea, a fi un bun antiinflamator. 

Un alt mineral important este seleniul, care luptă împotriva infecțiilor pielii, reduce inflamația și protejează celulele de radicalii liberi. De asemenea, calciul este o minerală importantă pentru organism și bineînțeles pentru piele. Acesta are numeroase efecte pozitive asupra pielii, reușind să o revitalizeze semnificativ. 

Acizi grași necesari pentru sănătatea pielii

Acizii grași Omega-3 ajută la menținerea pielii elastice și bine hidratate. Lipsa lor poate să ducă la o piele rigidă și uscată. Aceștia se regăsesc în surse precum peștele și fructele de mare. De asemenea, acești nutrieți pot fi obținuti și dintr-o dietă vegetariană ce include nuci, semințe de chia, semințe de in, semințe de cânepă etc.

Introducerea alimentelor enumerate în rândurile de mai sus în rutina alimentară va avea un impact pozitiv asupra sănătății organismului, dar și a pielii.

Nutritia corecta – Include în planul alimentar sucul natural de aronia

sucul de aronia

Unul dintre cele mai sănătoase sucuri este cel de aronia, acesta având numeroase efecte benefice asupra organismului uman. Prezentând un conținut ridicat de vitamine și minerale, acest suc de aronia îmbunătățește semnificativ aspectul pielii. Sănătos și natural, acesta are multiple proprietăți de vindecare, sucul de aronia fiind inclusă de nutriționiști în categoria superfructe.

Fructele de aronia contribuie semnificativ la protejarea organismului de foarte multe boli, consumul lor având un efect de vindecare. Indiferent de alegere (suc, pudra aronia sau consumate ca atare), beneficiile aroniei sunt incontestabile. 

Astfel, dacă îți dorești să aduci îmbunătățiri la nivelul structurii pielii, optează pentru o alimentație 100% sănătoasă.

Pe lângă acest aspect, ia în considerare și ceilalți factori importanți pentru un stil de viață sănătos: 

  • alimentează-te la ore potrivite în cantități recomandate pentru nevoia necesarului tău caloric;
  • respectă un program de somn adecvat;
  • introdu în rutina ta zilnică exerciții fizice sau activități sportive. 

Fiecare detaliu contează când vine vorba de o piele sănătoasă, lipsită de acnee severă, de pete roșii sau iritații.

Respectând sfaturile de bază pentru o piele strălucitoare și curată, vei avea posibilitatea de a întârzia procesul de îmbătrânire cât de mult posibil. Apariția prematură sau amânată a ridurilor este puternic influențată de:

  • alimentele consumate;
  • stilul de viață;
  • protejarea împotriva factorilor externi dăunători (cum sunt razele ultraviolete, umiditatea, vântul puternic, poluarea etc.)

Concluzii

Este important de amintit că frumusețea vine din interior. Nutritia are un rol esential în menținerea sănătății pielii. Ce contează cu adevărat este rutina alimentară pe care ai abordat-o și după care te ghidezi în fiecare zi. Cu cât este mai bogată în proprietăți nutritive, cu atât te vei bucura de o piele mai sănătoasă, lipsită de acnee, de pete roșii, iritații etc.

Pentru o piele sănătoasă și tânără, o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți este sucul de aronia. Aronia este considerată un fruct minune, ce are multiple efecte pozitive nu doar pentru piele, ci pentru întreg organismul.

Dacă vrei să te bucuri de toate aceste avantaje, include sucul natural de aronia în alimentația ta. Astfel, îți vei asigura doza necesară de nutrienți și vitamine necesari pentru o funcționare optimă a organismului.

Descoperă pe www.aronia-charlottenburg.ro produsele naturale din aronia! Ai grijă de sănătatea ta!

Blog

Ultimele articole

Blog

Siringomielia – ce este, de ce apare și cum se manifestă această boală

Creierul este cel mai complex organ al nostru, fiind responsabil de coordonarea unui număr mare de funcții esențiale pentru organism. De asemenea, este implicat în controlul mișcărilor membrelor prin intermediul conexiunii cu măduva spinării,...
Blog

Anemia pernicioasă și deficitul de B12: cum tratăm eficient această afecțiune autoimună?

Anemia pernicioasă este o formă specifică de anemie cauzată de deficitul de vitamina B12, esențială pentru producția corectă de globule roșii. Persoanele cele mai vulnerabile la această afecțiune sunt în general vârstnicii, vegetarienii ...
Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș