Campylobacter: cum se manifestă infecția pe care o provoacă această bacterie și ce putem face pentru a o trata?
În organismul uman există milioane de bacterii. Unele dintre ele sunt benefice, facilitând spre exemplu digestia, în timp ce altele au efecte negative. Campylobacterioza, cunoscută și drept infecția cu Campylobacter, este frecvent întâlnită printre afecțiunile gastroenterologice, însă poate fi gestionată eficient printr-o combinație între hidratarea adecvată, o dietă blândă, utilizarea corectă a medicamentelor și menținerea unei igiene corporale adecvate. Totuși, pentru toate acestea, este necesară o bună înțelegere a acestei infecții și a modului în care bacteria ce o cauzează interacționează cu organismul nostru.
Campylobacter: ce este și cum poate afecta sănătatea?
Bacteria Campylobacter poate cauza o afecțiune numită gastroenterită, caracterizată prin inflamația stomacului și a intestinelor. Consumul de alimente și apă contaminate este cea mai frecventă cauză a acesteia. În unele cazuri, aceasta poate trece fără a fi conștientizată.
Bacteria Campylobacter nu este, prin urmare, o problemă majoră de sănătate, decât în cazul apariției complicațiilor. O mai bună înțelegere a manifestărilor devine astfel importantă, pentru a putea interveni din timp la nevoie.
Bacteria Campylobacter: ce este?
Ce este Campylobacter, așadar? Este un gen din clasa bacteriilor Gram-negative, ce includ mai multe specii, printre care Campylobacter jejuni și Campylobacter coli, care sunt cel mai frecvent asociate cu infecțiile din organismul uman. De fapt, aceste bacterii reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale infecțiilor intestinale la nivel global.
Intervenția imediată pentru limitarea răspândirii bacteriei este importantă pentru a evita și apariția de complicații, precum:
- deshidratarea rapidă, ce poate apărea din cauza diareei severe;
- artrita reactivă, ce apare la unii pacienți și se manifestă prin dureri articulare și inflamații;
- în cazurile rare, infecția cu Campylobacter poate declanșa sindromul Guillain-Barré, care afectează sistemul nervos periferic și poate provoca paralizie.
Astfel, consultarea unui medic este esențială în cazurile severe sau dacă simptomele persistă, pentru a asigura un tratament adecvat și pentru a preveni complicațiile.
Infecția cu Campylobacter: transmitere și remedii
Prevenirea infecției cu Campylobacter înseamnă, în primul rând, limitarea răspândirii acesteia. Înțelegerea cauzelor acestei infecții și adoptarea unor măsuri preventive adecvate pot reduce semnificativ riscul de infecție și ne pot proteja sănătatea.
Campylobacter: transmiterea bacteriei și instalarea infecției
- Pentru a evita să te contaminezi cu această bacterie, ai grijă ca alimentele pe care le consumi să fie întotdeauna bine gătite.
- Spală-te bine pe mâini după contactul cu animalele și evită să consumi alimente înainte de a face acest lucru.
- Evită consumul de produse lactate nepasteurizate.
- Când gătești, carnea crudă nu ar trebui să intre în contact cu foarte multe ustensile și suprafețe, iar cele cu care totuși intră în contact, trebuie să fie bine dezinfectate ulterior.
- Fii atent la apa pe care o consumi, în special în timpul călătoriilor. Este foarte important ca aceasta să fie sigură și tratată corespunzător.
- Nu în ultimul rând, asigură-te că toate carnea, în special cea de pasăre, este gătită la temperaturi interne adecvate, pentru a distruge toate bacteriile.
Remedii și tratament
În cazurile de diaree severă, hidratarea adecvată este esențială. Consumul de lichide, cum ar fi apa, soluțiile de rehidratare orală, supele clare și sucurile de fructe diluate, poate ajuta la menținerea echilibrului hidric.
Consumul de alimente ușor de digerat, cum ar fi orezul, bananele, pâinea prăjită și merele coapte poate ajuta la calmarea tractului digestiv. Evită alimentele grase, picante, lactatele și cofeina până la recuperarea completă.
Medicamente antidiareice pot fi utilizate pentru a controla simptomele, dar utilizarea lor trebuie să fie discutată cu un medic, deoarece, uneori, pot prelungi infecția. Paracetamolul sau ibuprofenul sunt de asemenea utilizate, pentru a reduce febra și durerile abdominale.
În cazurile severe sau atunci când există riscul de complicații, medicul poate prescrie antibiotice. Totuși, multe infecții se rezolvă de la sine fără tratament pe bază de antibiotic. În schimb, suplimentele probiotice pot ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale, contribuind la recuperarea mai rapidă a sistemului digestiv.
Prebioticele și probioticele sunt compuși esențiali pentru prevenirea și combaterea infecțiilor. Acestea limitează răspândirea infecțiilor respiratorii și urinare în organism și întăresc sistemul imunitar. Dacă prebioticele hrănesc bacteriile benefice existente în organism, probioticele introduc bacterii benefice noi în organism. Capsulele Premium Probiotic – Prebiotic Vegan au beneficii dovedite pentru sănătatea microflorei intestinale. Sunt 100% naturale, preparate din 7 tulpini de bacterii sănătoase și constituie un remediu natural împotriva gastroenteritei și a simptomelor neplăcute ale acesteia. În plus, protejează sistemul imunitar și îmbunătățesc digestia. Administrarea a 2 capsule în fiecare zi te ajută în lupta cu problemele digestive, pe cale naturală.
Campylobacter: simptome și cauze frecvente
Cauzele infecției cu Campylobacter înseamnă, în fond, orice modalitate prin care bacteriile din acest tip ajung să fie ingerate. Este important să le cunoaștem, pentru a putea acționa corespunzător în cazul riscului de expunere la vreuna dintre ele.
- Cea mai comună cauză de infecție rămâne consumul de carne de pasăre contaminată, însă și produsele lactate nepasteurizate pot prezenta acest risc. Fructele de mare crude sau insuficient gătite, precum și carnea roșie contaminată pot fi, de asemenea, surse de infecție. Inclusiv salatele, sandvișurile și orice alte alimente care nu sunt gătite după manipularea cărnii crude pot fi purtătoare ale acestei bacterii.
- Animalele de companie, în special câinii și pisicile, pot fi purtătoare de bacterii Campylobacter și pot transmite infecția prin contact direct sau prin fecale. De asemenea, persoanele care lucrează cu animale de fermă sau vizitează ferme pot fi expuse la bacterii Campylobacter prin contactul cu animalele sau mediul lor.
- În bucătării, bacteriile pot fi transferate de la carnea contaminată la alte alimente prin intermediul ustensilelor, suprafețelor de lucru sau mâinilor.
- Consumul de apă din surse nesigure sau tratate necorespunzător poate duce, de asemenea, la infecție. Apele de înot care sunt contaminate cu fecale de animale sau oameni pot fi și ele o sursă de bacterii Campylobacter.
- Igiena necorespunzătoare. Spălarea insuficientă a mâinilor, în special după manipularea alimentelor crude, utilizarea toaletei sau contactul cu animale poate facilita transmiterea bacteriilor. Lipsa de igienă în bucătărie și practicile necorespunzătoare de manipulare a alimentelor cresc semnificativ riscul de contaminare.
Chiar și călătoriile în zone cu standarde mai scăzute de igienă alimentară și apă potabilă pot crește riscul de a contracta bacteria.
Simptomele infecției cu Campylobacter
Infecția cu Campylobacter se manifestă prin simptome precum:
- diareea – adesea, aceasta poate fi severă și poate conține sânge;
- crampele abdominale, destul de frecvente și de intense;
- febră, din cauza inflamației cu care organismul se luptă;
- greață și vărsături, specifice oricărei infecții.
Dacă prezinți toate aceste semne, sunt șanse mari să fi contractat bacteria, motiv pentru care ar trebui să treci la un regim alimentar special, iar dacă simptomele se agravează, să te adresezi unui medic.
Campylobacter la copii și la bebeluși: diagnosticare și tratament
Bebelușii și copiii sunt mai predispuși la acest tip de infecție, din cauza sistemului imunitar încă în formare, însă și adulții pot fi afectați, indiferent de vârstă. Diagnosticarea promptă și tratamentul adecvat, incluzând hidratarea, dietă blândă și, în unele cazuri, antibioticele, sunt esențiale pentru recuperarea completă. Măsurile preventive, cum ar fi igiena personală, sunt cruciale pentru a reduce riscul de infecție.
Infecția cu Campylobacter la copii se manifestă prin simptome similare cu cele prezente în cazul adulților: diaree, febră, crampe și dureri abdominale, greață și vărsături. Dacă un copil sau un bebeluș prezintă simptome de gastroenterită, este important să fie consultat de către un medic. Acesta va putea analiza evoluția simptomelor, alimentele consumate și contactul cu persoanele sau animalele bolnave.
Cel mai frecvent test pentru diagnosticarea infecției cu Campylobacter la bebeluși este cultura din scaun. Eșantioanele sunt analizate mai apoi pentru prezența bacteriilor. Continuarea alăptării este foarte importantă, deoarece laptele matern asigură o nutriție optimă și ajută la hidratare și la întărirea sistemului imunitar. Pentru copiii mai mari, se recomandă o dietă ușor de digerat, incluzând orez, banane, mere și pâine prăjită.
În caz de Campylobacter, simptomele la copii nu se tratează, ca recomandare, cu antidiareice, pentru că acestea pot avea ca efect prelungirea infecției. Este important să monitorizezi simptomele copilului, în special eventualele semne de deshidratare, cum ar fi uscăciunea gurii, plânsul fără lacrimi, scăderea urinării și letargia. În caz de apariție a acestora, este necesară o vizită la medic.
Infecțiile cu Campylobacter la copii și bebeluși necesită o atenție specială pentru a preveni deshidratarea și alte complicații. În caz de deshidratare severă, febră mare, sânge în scaun sau simptome care nu se ameliorează, adresează-te de urgență unui medic.
Campylobacter: regim alimentar recomandat
Adoptarea unui regim alimentar adecvat este esențială pentru a sprijini recuperarea și pentru a ameliora simptomele infecției cu Campylobacter. Acest regim trebuie să fie blând, să asigure hidratarea și să evite alimentele care ar putea irita tractul gastrointestinal.
Prioritară este asigurarea hidratării, care se face prin consumul de apă, supă de pui fără grăsimi, ceaiuri de plante și, eventual, sucuri de fructe diluate (fără pulpă). Se recomandă și soluțiile de rehidratare orală, necesare pentru a înlocui lichidele și electroliții pierduți prin diaree și vărsături.
După primele 24 – 48 de ore, când faza acută este depășită și începe recuperarea, pot fi consumate alimente mai ușor de digerat: banane, orez, sos de mere, pâine prăjită, cartofi fierți sau copți. Ulterior, după ameliorarea simptomelor, pot fi introduse treptat și alte alimente: legume gătite, carne slabă, cereale integrale și iaurt, acesta din urmă contribuind la refacerea florei intestinale, datorită probioticelor. Acestea pot fi administrate și ca suplimente alimentare: Capsulele Premium Probiotic – Prebiotic Vegan contribuie la refacerea microbiotei intestinale și susțin organismul în procesul de recuperare.
Sunt de evitat:
- alimentele grase și prăjite;
- lactatele grase;
- alimentele bogate în fibre, cum sunt legumele crude, care pot irita tractul gastrointestinal în primele ore de la apariție infecției;
- băuturile carbogazoase și cofeina, pentru că pot agrava deshidratarea și irita stomacul;
- alimentele condimentate.
Totodată, sunt preferabile mesele mici și frecvente, pentru a evita suprasolicitarea tractului digestiv. De asemenea, pentru a-ți menține hidratarea, este important să consumi cât mai multe lichide. Dacă un aliment pare să agraveze simptomele, evită-l și încearcă să-l reintroduci treptat după ce acestea s-au ameliorat.
Un regim alimentar blând și atent ales este crucial pentru recuperarea după o infecție cu Campylobacter. Prioritizarea hidratării, consumul de alimente ușor de digerat și evitarea alimentelor iritante pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la o recuperare rapidă.
Infecția cu Campylobacter este o problemă de sănătate publică frecventă și deloc neglijabilă. Însă, prin practici alimentare sigure și o igienă adecvată, riscul poate fi redus semnificativ. În majoritatea cazurilor, se vindecă de la sine. În schimb, dacă simptomele persistă sau se agravează, ai grijă să consulți un medic, pentru un diagnostic și un tratament adecvat.
Referințe:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/campylobacter-gastroenteritis
https://www.healthline.com/health/campylobacter-gastroenteritis
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-campylobacter-infection
Sursă foto: shutterstock.com