Boala Graves – tot ce trebuie să cunoști despre această boală autoimună de natură hormonală
Boala Graves este o tulburare a sistemului imunitar care are ca rezultat supraproducția de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Hormonii tiroidieni afectează multe sisteme și organe din corp, astfel încât semnele și simptomele bolii Graves pot fi foarte variate.
Întrucât boala se manifestă în tot organismul, țintind spre mai multe zone, tratamentul este foarte bine stabilit. Obiectivele sale principale sunt reducerea cantității de hormoni tiroidieni pe care corpul o produce și ameliorarea simptomelor. În acest articol, vei putea descoperi detalii privind această patologie imună, precum și semnele la care trebuie să fii atent. În plus, vei afla și ce poți face pentru a ține sub control simptomatologia specifică.
Despre boala Basedow-Graves – informații introductive
Printre principalele caracteristici ale bolii Basedow-Graves se numără hiperproducția hormonilor tiroidieni. De aceea, sindromul Graves este considerat a fi o maladie de tip imun. O tulburare autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase.
Ce putem face pentru a gestiona simptomele bolii Basedow?
Având în vedere gravitatea acestei afecțiuni, trebuie să căutăm cele mai potrivite soluții care să fie de folos în cazul în care există simptome specifice. Gelul de Aloe Vera la 3L ECO, presat la rece, care are o compoziție 100% naturală. Produsul are în conținutul său 99,7% gel pur de aloe vera cu pulpă, fiind fără zahăr, apă sau coloranți. Astfel, vitaminele, mineralele, nutrienții și antioxidanții pot ajuta în gestionarea simptomelor bolii Basedow. De exemplu, fiindcă această afecțiune este frecventă în rândul femeilor, acest gel natural și ecologic poate ajuta la menținerea ciclului menstrual regulat. Așadar, optează pentru acest supliment alimentar, care păstrează intacte toate beneficiile pentru sănătate ale aloei, în caz că te confrunți cu simptomele bolii Basedow-Graves.
Basedow-Graves: cauzele comune ale acestei boli
Cu toate că boala Basedow este o afecțiune descoperită acum multă vreme, încă nu se cunosc în totalitate cauzele sale. Totuși, se știe faptul că sistemul imunitar produce anticorpi meniți să se lupte cu un anumit virus, patogen sau cu o bacterie. În boala Graves, sistemul imunitar produce un anticorp pentru o parte a celulelor din glanda tiroidă.
Ce înseamnă boala Graves și ce se întămplă mai exact în organism?
În mod normal, funcția tiroidei este reglată de un hormon eliberat de hipofiza de la baza creierului (glanda pituitară). Anticorpul asociat cu boala Graves, anticorpul receptor al tirotropinei (TRAb), acționează ca hormonul hipofizar reglator. Aceasta înseamnă că TRAb depășește reglarea normală a tiroidei, provocând o supraproducție de hormoni tiroidieni. Afecțiunea pe care o induce este adesea denumită drept hipertiroidism.
Cum se ajunge la apariția oftalmopatiei din boala Basedow?
Oftalmopatia Graves rezultă din acumularea anumitor carbohidrați în mușchii și țesuturile din spatele ochilor. La fel cum am specificat anterior, cauza bolii Basedow-Graves nu este cunoscută. Se pare că aceiași anticorpi care provoacă disfuncțiile tiroidiene pot avea o „atracție” față de țesuturile din jurul ochilor.
Oftalmopatia Graves apare de cele mai multe ori concomitent cu hipertiroidismul sau la câteva luni mai târziu. Totuși, semnele și simptomele oftalmopatiei pot apărea cu ani înainte sau după apariția hipertiroidismului. Mai mult decât atât, localizarea oculară a bolii Graves poate să evolueze și fără să existe un substrat hormonal activ.
Ce factori de risc determină apariția simptomelor bolii Basedow?
Acum că ai înțeles care sunt cauzele pentru care apare boala Basedow-Graves, trebuie discutate și câteva detalii privind factorii de risc. Deși oricine poate dezvolta boala Graves, mulți factori pot crește riscul de boală, inclusiv:
- Istoricul din familie – este un factor de risc cunoscut. Există probabil o genă care poate face o persoană mai susceptibilă la această tulburare.
- Sex – este cunoscut faptul că femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte boala Graves decât bărbații.
- Vârstă – Graves este o boală care se dezvoltă de obicei la oameni înainte să ajungă la vârsta de 40 de ani.
- Alte tulburări autoimune – persoanele cu alte tulburări ale sistemului imunitar, cum ar fi diabetul de tip 1 sau artrita reumatoidă, prezintă un risc crescut.
- Stresul emoțional sau fizic – evenimentele de viață stresante sau bolile pot acționa ca un declanșator. Acest lucru este în special valabil în cazul persoanelor care au deja gena ce le crește riscul pentru maladia autoimună menționată.
- Sarcina – sarcina sau nașterea recentă pot crește riscul de apariție a bolii, în special în rândul femeilor care au gene care le cresc riscul.
- Fumatul – acest obicei nociv care poate afecta sistemul imunitar crește riscul apariției bolii Graves. Fumătorii care au boala prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta oftalmopatia Graves.
Aceștia sunt principalii factori de risc ce pot declanșa manifestările bolii Basedow. Este important să reținem că lista lor poate fi mult mai cuprinzătoare, nefiind totul încă studiat în detaliu.
Boala Basedow și simptomele sale: care sunt acestea?
După cum am specificat anterior, această boală autoimună apare în special înainte de vârsta de 40 de ani. Însă, pot exista și cazuri în care persoanele în etate să se confrunte cu această afecțiune.
Ce simptome acuză persoanele mai tinere?
Astfel, persoanele mai tinere pot avea următoarele simptome în boala Basedow-Graves:
- Anxietate sau nervozitate, precum și probleme de somn;
- Mărirea sânilor la bărbați, cunoscută și sub termenul de „ginecomastie”;
- Probleme de concentrare;
- Oboseală sau chiar senzație de epuizare;
- Motilitate intestinală exagerată (însoțită de un peristaltism accentuat);
- Pierderea părului (alopecie);
- Intoleranță la căldură și transpirație crescută;
- Creșterea poftei de mâncare, în ciuda pierderii în greutate;
- Menstruație neregulată la femei;
- Slăbiciune musculară în zona șoldurilor și umerilor;
- Schimbări ale dispoziției, inclusiv iritabilitate și furie;
- Palpitații (senzație de bătăi puternice sau neobișnuite ale inimii);
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii;
- Dificultăți de respirație cu activitate;
- Tremor (tremuratul mâinilor, de exemplu).
Foarte mulți pacienți diagnosticați cu boala Graves au probleme cu ochii, precum:
- Globii oculari pot părea să fie bombați și pot fi dureroși;
- Ochii se pot simți iritați, pruriginoși sau pot lăcrima des;
- Vederea dublă poate fi prezentă.
- Scăderea vederii și deteriorarea corneei pot apărea în cazuri severe.
Cum se manifestă boala Graves la persoanele în etate?
Boala Basedow poate fi întâlnit și la persoane mai în vârstă. În aceste cazuri, tabloul clinic poate fi marcat de următoarele simptome:
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii (sub formă de palpitații);
- Dureri în piept;
- Pierderea memoriei sau scăderea capacității de concentrare;
- Slăbiciune și oboseală.
Ce se întâmplă în cazul în care boala rămâne netratată sau nesupravegheată?
Dacă o persoană primește un astfel de diagnostic, este important să țină simptomele sub control. În caz contrar, se poate ajunge să se confrunte cu numeroase complicații dintre care unele sunt mai grave decât altele. Printre acestea se numără:
- Probleme legate de sarcină. Complicațiile posibile ale bolii Graves în timpul sarcinii sunt foarte variate. Avortul spontan, nașterea prematură, disfuncția tiroidiană fetală, creșterea slabă a fătului, insuficiența cardiacă maternă și preeclampsia sunt câteva exemple. Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii care are ca rezultat hipertensiune arterială și alte semne grave.
- Tulburări cardiace. Dacă este lăsată netratată, boala Graves poate duce la tulburări de ritm cardiac, modificări ale structurii și funcției mușchilor inimii. Totodată, se constată incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge în organism (sub formă de insuficiență cardiacă).
- Furtuna tiroidiană. O complicație rară, dar care pune viața în pericol este furtuna tiroidiană. Mai este denumită și hipertiroidism accelerat sau criză tireotoxică.
Creșterea bruscă și drastică a hormonilor tiroidieni poate produce multe efecte, inclusiv febră, transpirație, vărsături, diaree sau delir. Acestora li se adaugă convulsii, aritmii, piele și ochi galbeni (icter), tensiune arterială scăzută severă și comă. Furtuna tiroidiană necesită îngrijire medicală de urgență.
Fragilitate osoasă. Hipertiroidismul netratat poate duce, de asemenea, la oase slabe și fragile (cunoscute drept osteoporoză). O valoare crescută de hormoni tiroidieni interferează cu capacitatea corpului de a încorpora calciul în oase.
Basedow boala: care sunt variantele de remedii utilizate?
Mai întâi de toate, este nevoie să primim un diagnostic de certitudine. Astfel, este necesar să apelăm la ajutorul cadrelor medicale care vor începe investigațiile printr-o consultație. În timpul acesteia, medicul poate identifica dacă avem un puls crescut și glanda tiroidă mărită în volum (gușă).
Medicul ne poate recomanda să facem o serie de teste speciale. Printre acestea se numără teste de sânge pentru a măsura nivelurile de TSH, T3 și T4 liber, precum și absorbția și scanarea iodului radioactiv.
Ulterior, se poate trece la stabilirea unei scheme de tratament. În acest sens, tratamentele și remediile au ca scop controlul hiperactivității tiroidei.
1. Medicamentele beta-blocante pot ajuta la tratarea:
- Ritmului cardiac rapid;
- Transpiraţiei;
- Anxietății.
Acestea pot fi administrate până când hipertiroidismul este controlat.
2. Medicamentele antitiroidiene:
- Blochează sau modifică modul în care glanda tiroidă utilizează iodul;
- Pot fi utilizate pentru a controla glanda tiroidă hiperactivă înainte de intervențiile chirurgicale sau terapiile cu iod radioactive;
- Pot fi folosite ca tratament pe termen lung;
- Iodul radioactiv se administrează pe cale orală. Apoi se concentrează în țesutul tiroidian hiperactiv și provoacă leziuni.
Se poate face o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tiroida. Cu toate acestea, după ce trecem printr-o operație de acest fel, va trebui să luăm tratament pentru tot restul vieții.
Unele dintre problemele oculare legate de boala Graves se ameliorează după tratamentul cu medicamente, radiații sau intervenții chirurgicale. Totuși, terapia cu iod radioactiv poate agrava în unele situații problemele oculare.
Alternative naturale
În plus, soluțiile naturale ne sunt mereu la îndemână. În funcție de necesitățile și de starea generală a fiecăruia, se poate opta pentru anumite suplimente. Printre acestea se numără:
- Vitamina D: Este importantă pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății osoase. Persoanele cu tiroidită autoimună (care include boala Graves) pot fi mai predispuse la un deficit de vitamina D.
- Seleniu: Unele studii sugerează că suplimentarea cu seleniu ar putea ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea funcției tiroidiene la persoanele cu tiroidită autoimună, cum ar fi boala Graves.
- Omega-3: Acizii grași omega-3 pot avea efecte antiinflamatoare și ar putea contribui la menținerea sănătății sistemului imunitar.
- Vitamine B: În special vitamina B12, care este importantă pentru sănătatea generală a sistemului nervos și pentru metabolism.
O alternativă naturală la care putem apela pentru a beneficia de complexul de vitamine B este Gelul de Aloe Vera la 3L ECO: un supliment alimentar cu aloe vera concentrat. Aceasta plantă suculentă are peste 200 de vitamine, minerale și antioxidanți, toate cu beneficii reale pentru organismul nostru. Astfel, acest produs ecologic poate veni în ajutorul tău în cazul în care te confrunți cu simptomele bolii Graves, precum probleme de concentrare sau oboseală. Întrucât vine la cutie de 3 litri, te poți bucura 1 lună întreagă de conținutul său benefic în oboseală, sănătatea gastrointestinală și nu numai. Consumă 100 ml în fiecare zi pentru a te bucura de beneficiile acestei plante unice pe Pământ!
În concluzie, chiar dacă te confrunți cu boală Basedow, nu ai de ce să îți faci griji. În prezent, avem posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de remedii și tratamente naturiste care să ne ajute. Totuși, este recomandat să discutăm mai întâi cu un medic, înainte de a lua orice decizie privind modul de gestionare al afecțiunii.
Referințe:
1. BARBUSCIA, M.; QUERCI, A.; TONANTE, A.; PAPARO, D.; TARANTO, F.; ILACQUA, A.; GAGLIANO, E.; MILONE, A.. Total thyroidectomy in Basedow-Graves’ disease treatment: our experience. Il Giornale di Chirurgia – Journal of the Italian Association of Hospital Surgeons 36(3):p 117-121, May 2015.
2. Konrády A. Basedow–Graves-kór kezelése terhességben [Treatment of Basedow-Graves disease in pregnancy]. Orv Hetil. 1995 Dec 10;136(50):2721-5. Hungarian. PMID: 8532325.
3. Vámos A, Balázs C. A csontanyagcsere markereinek vizsgálata Basedow-Graves-kóros betegekben [Bone metabolism markers in patients with Basedow-Graves disease]. Orv Hetil. 1997 Sep 21;138(38):2403-5. Hungarian. PMID: 9380378.