Boala Bowen – o formă incipientă a cancerului de piele. Află mai multe despre simptomele și cauzele ei

Boala Bowen o forma incipienta a cancerului de piele. Afla mai multe despre simptomele si cauzele ei

Boala Bowen este considerată o formă de debut a cancerului de piele, ce apare înainte ca acesta încă țesuturile mai profunde. Este adesea numită „carcinom in situ”, iar tratamentul prompt este esențial pentru a preveni evoluția tip de cancer de piele mai invaziv, numit „carcinom cu celule scuamoase”. Depistată precoce, boala Bowen este, de obicei, ușor de tratat, iar majoritatea oamenilor se bucură de o vindecare completă după tratament. Pentru aceasta, însă, este necesar să îi cunoști simptomele și cauzele și să îi înțelegi evoluția.

Află mai multe despre boala Bowen: cum o recunoști și care sunt primii pași pe care ar trebui să îi faci. Acest articol îți va oferi informații utile despre simptomele bolii, factorii de risc, opțiunile de tratament și metodele de gestionare disponibile.

 

Boala Bowen de piele: informații introductive despre această condiție

Pielea este cel mai mare organ al corpului și are un rol deosebit de important în menținerea sănătății generale. Asemenea unei bariere, pielea ne apără de infecții, substanțe chimice nocive și razele ultraviolete ale soarelui. Prin transpirație, scade temperatura corpului, permițându-i să funcționeze optim. Totodată, receptează stimuli foarte importanți pentru organism, pe baza cărora creierul dă diferite comenzi. În plus, produce vitamina D, esențială pentru oase puternice și un sistem imunitar sănătos.

Cum este construită pielea?

Pielea este formată din trei straturi principale:

  1. Epidermul: stratul exterior, vizibil, care ne protejează de mediul înconjurător și factorii direcți, chimici ori mecanici.
  2. Dermul: stratul mijlociu, responsabil pentru elasticitatea și rezistența pielii. Aici se găsesc vasele de sânge, nervii și glandele sudoripare.
  3. Hipodermul: stratul profund, format din țesut gras, care ne izolează termic și ne protejează organele interne.

Boala Bowen afectează epidermul, adică stratul superficial al pielii. O poți recunoaște după apariția unor pete roșii, solzoase, bine delimitate, care pot fi pruriginoase (provoacă mâncărime) sau nu. Aceste pete apar deoarece celulele din epiderm se divid anormal și nu se maturează corect.

Bowen, o boală cu origini mai puțin cunoscute: de ce apare?

Deși boala Bowen este considerată o formă incipientă de cancer de piele, este important de reținut că în cazul ei țesuturile mai profunde nu sunt încă invadate. Acest aspect face ca diagnosticul precoce să fie extrem de important. Cu alte cuvinte, tratarea bolii Bowen ar trebui să aibă loc înainte ca aceasta să evolueze într-o formă invazivă de cancer de piele. Până în acel punct, ea este mai mult decât gestionabilă: poate fi tratată complet.

De ce apare boala Bowen?

Similar tuturor tipurilor de cancer, ușoare sau grave, larg răspândite sau rare, cauzele bolii Bowen nu sunt pe deplin înțelese. Există, însă, o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune:

  • expunerea îndelungată la soare sau mersul la solar, din cauza radiațiilor UV;
  • vârsta peste 60 de ani;
  • sexul feminin: aproximativ 2 din 3 cazuri de boală Bowen apar la femei;
  • sistemul imunitar compromis sau slăbit – persoanele care au suferit un transplant de organe sau care au HIV/SIDA prezintă un risc crescut;
  • infecțiile cu anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV), mai ales în zona genitală;
  • radioterapia creează un risc în zonele tratate prin intermediul ei;
  • (rară) expunerea la arsenic.

Desigur, prezența unuia sau mai multor factori de risc dintre cei enumerați nu înseamnă neapărat că vei dezvolta afecțiunea. Cei mai mulți oameni cu boala Bowen nu prezintă factori de risc evidenți.

Boala Bowen: simptome caracteristice

De regulă, simptomul specific al bolii Bowen este apariția unor pete la nivelul epidermei. Boala Bowen poate apărea oriunde pe corp, dar este mai frecventă pe zonele direct și frecvent expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul, mâinile și picioarele.

Aceste pete au un aspect distinctiv:

  • sunt de culoare roșie sau roz; în unele cazuri, pot avea o nuanță maro sau mai închisă;
  • pot fi rotunde, ovale sau neregulate, cu margini întotdeauna bine definite;
  • pot fi solzoase, crustoase sau verucoase (cu aspect de negi), iar la atingere sunt aspre;
  • dimensiunile variază: de la câțiva milimetri, la câțiva centimetri în diametru.
Pe lângă apariția petelor, boala Bowen se manifestă și prin simptome precum:
  • mâncărime în zona afectată;
  • (rar) sângerare ușoară a petelor, dacă sunt zgâriate sau iritate.

Simptomele bolii Bowen pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul sau infecțiile fungice. Astfel, este esențial să consulți un medic dermatolog, pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

Gestionarea și prevenirea bolii Bowen este esențială pentru menținerea sănătății pielii și a bunăstării generale. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la reducerea riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni. În acest context, suplimentele alimentare care sprijină sănătatea celulară devin din ce în ce mai importante. Capsulele Premium Quercetin 500 mg sunt un supliment alimentar cu puternice efecte antioxidante, ce protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. În plus, au și efecte antiinflamatorii, putând ajuta la reducerea inflamației în organism.

Quercetina se găsește în mod natural în multe fructe, legume și plante: mere, ceapă, fructe de pădure, broccoli, ceai verde etc. Este studiată pentru potențialele beneficii în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și alergiile. Cu toate acestea, cercetările științifice sunt încă într-un stadiu incipient, iar boala Bowen necesită tratament medical prompt. Capsulele Premium Quercetin pot fi însă un aliat de nădejde, luptând la rândul lor împotriva afecțiunii și menținând sănătatea celulară.

Datorită proprietăților sale antivirale și antihistaminice, Quercetina este utilă și în sprijinul sistemului imunitar, reducând riscul de infecții virale și reacții alergice. Prin includerea acestor capsule în rutina ta zilnică, poți contribui activ la menținerea unui organism sănătos și echilibrat.

Nu lăsa sănătatea ta pe mâine! Începe astăzi să investești în binele tău și adaugă acest supliment alimentar în dieta ta.

Boala de piele Bowen: diagnostic și încetinirea progresiei

Diagnosticul bolii Bowen este primul pas, vital pentru a începe tratamentul, înainte ca boala să evolueze într-o formă invazivă de cancer de piele. Pentru diagnosticul bolii Bowen, medicul dermatolog va examina mai întâi pielea și va analiza aspectul leziunilor.

Apoi, va putea continua cu dermatoscopia: o tehnică non-invazivă ce permite examinarea leziunilor cu ajutorul unui dermatoscop (un instrument optic ce mărește imaginea pielii).

În cele din urmă, pentru a confirma diagnosticul, medicul va preleva o mică mostră de țesut din leziune (biopsie) și o va trimite la un laborator pentru a fi analizată la microscop.

Boala Bowen: de la diagnosticare, la tratament

Există o varietate de opțiuni de tratament pentru această boală, iar alegerea celei mai potrivite metode depinde de o serie de factori pe care medicul ți-i va pune în vedere și evalua.

Crioterapia

Leziunea poate fi înghețată cu azot lichid: un gaz care distruge celulele anormale. Procedura este rapidă și se poate efectua în cabinetul medicului, cu costuri reduse. Principalul dezavantaj este că poate lăsa o ușoară decolorare a pielii. În plus, uneori poate fi necesară repetarea procedurii, o singură ședință nefiind suficientă. Crioterapia este recomandată mai ales în cazul leziunilor mici, localizate în zone ale corpului ușor accesibile.

Electrochirurgia (chiuretaj și electrodesicare)

Prin electrochirurgie, leziunea este răzuită cu o chiuretă, după care se aplică curent electric, pentru a distruge celulele rămase și a opri sângerarea. Este eficientă pentru leziuni mai mari, care permit examinarea țesutului la microscop. În schimb, poate lăsa o cicatrice mică, iar înainte de procedură se administrează o anestezie locală. Electrochirurgia este recomandată pentru leziunile de dimensiuni medii, situate în zone ale corpului care nu sunt expuse.

Terapia laser

Laserul distruge celulele anormale cu ajutorul căldurii. Această metodă de tratament are o precizie ridicată, implică o sângerare minimă și facilitează vindecarea rapidă. Prin urmare, se folosește mai ales în cazul leziunilor mici, situate în zone cu o importanță estetică majoră, cum este fața. Dezavantajul ei este că implică niște costuri mai mari decât alte metode.

Chirurgia (excizia)

Leziunea mai poate fi îndepărtată chirurgical, împreună cu o mică margine de țesut sănătos. Avantajele intervenției chirurgicale sunt rata mare de succes și faptul că permite examinarea completă a țesutului la microscop. Similar electrochirurgiei, necesită anestezie locală, iar pe locul tratat poate rămâne o cicatrice. Este recomandată pentru leziuni mari, recurente, ori suspecte de transformare malignă.

Creme topice

Există și creme cu aplicare locală, ce conțin substanțe active care au capacitatea de a distruge celulele anormale, precum 5-fluorouracilul – un agent chimioterapic. Cremele pot fi aplicate ușor și comod, la tine acasă, mai ales când leziunile sunt multiple sau extinse pe o suprafață mare. Totuși, există riscul de iritație a pielii, iar perioada de tratament este, de regulă, mai lungă decât în cazul celorlalte metode. Cremele topice sunt prescrise în cazul leziunilor superficiale, multiple, mai ales pacienților care nu pot sau nu doresc să acceseze celelalte metode de tratament.

Medicul dermatolog va lua în considerare o serie de factori înainte de a recomanda un anumit tip de tratament pentru boala de piele Bowen. Cei mai importanți sunt dimensiunea, localizarea și numărul leziunilor, starea generală de sănătate a pacientului și, desigur, preferințele acestuia.

Este important să discuți cu medicul dermatolog despre toate opțiunile de tratament disponibile și să alegi împreună cu el cea mai potrivită metodă pentru tine.

Boala Bowen de piele și metodele de încetinire a evoluției

Deși nu putem elimina complet riscul de progresie a bolii Bowen, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a-l reduce semnificativ:

  • Protecție solară. Evită expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 10:00 și 16:00, când radiațiile UV sunt cele mai puternice. Folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat (SPF 30 sau mai mare), chiar și în zilele înnorate. Poartă haine și accesorii de protecție, cum ar fi pălăriile cu boruri largi sau hainele cu mâneci lungi.
  • Renunță la solar. Utilizarea solarului crește semnificativ riscul de cancer de piele, inclusiv de boala Bowen.
  • Mergi la controale dermatologice regulate, mai ales dacă ai factori de risc pentru boala Bowen. Depistarea precoce este esențială pentru un tratament eficient.
  • Adoptă un stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, și exercițiile fizice regulate contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic, care poate ajuta la prevenirea progresiei bolii Bowen.
  • Evită iritarea leziunilor. Nu zgâria, freca sau irita leziunile specifice afecțiunii.

În concluzie, boala Bowen este o afecțiune care poate fi tratată cu succes în majoritatea cazurilor, mai ales dacă este diagnosticată în stadii incipiente. Protejează-te de soare, mergi la controale dermatologice regulate și adoptă un stil de viață sănătos pentru a reduce riscul de a dezvolta această boală. Nu ignora semnele pe care pielea ta ți le transmite! Consultă un medic dermatolog dacă observi orice modificare suspectă a pielii. Amintește-ți, depistarea precoce poate face diferența!

 

Referințe:

https://www.nhs.uk/conditions/bowens-disease/

https://www.healthdirect.gov.au/bowens-disease

https://patient.info/cancer/skin-cancer-types/bowens-disease

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer/types/bowens-disease

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Osteomielita: o infecție osoasă ce poate afecta pe oricine. Cauze, simptome și îngrijire 

Osteomielita este una dintre bolile țesutului osos, caracterizată mai întâi prin inflamarea acestuia și urmată de deteriorarea progresivă. Poate afecta persoane de toate vârstele, în cele mai neașteptate moduri, pentru că una dintre cauzel...
Blog

Eczema numulară – cum o recunoaştem şi cum o gestionăm pentru redobândirea sănătăţii pielii?

Eczema numulară este o afecțiune inflamatorie a pielii, care necesită să fie gestionată corespunzător. În acest articol, vom explora în detaliu ce este, care sunt simptomele sale caracteristice, cauzele principale şi factorii declanșatori. ...
Blog

Dispareunie – tipuri, cauze, importanţa recunoaşterii simptomelor şi măsuri pentru gestionarea durerii în timpul contactului sexual

Dispareunia este un termen medical utilizat pentru a descrie durerea resimțită în timpul contactului sexual. În continuarea acestui articol, vom prezenta tipurile de dispareunie, cauzele, factorii agravanți și măsurile pentru gestionarea durer...
Blog

Eclampsie – impactul asupra sănătăţii fetale şi materne, metode de evaluare, monitorizare şi gestionare 

Eclampsia este o complicație severă a sarcinii, care necesită o gestionare adecvată. În continuarea acestui articol, vom explica în detaliu ce înseamnă. De asemenea, vom detalia care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc și măsurile de...
Premium Quercetin 500 mg — 60 capsule cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antihistaminice

Premium Quercetin 500 mg — 60 capsule cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antihistaminice

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș