Atacul de cord – cum avem grijă de inima noastră pentru a evita infarctul miocardic

Atacul de cord cum avem grija de inima pentru a evita infarctul miocardic cover

Inima este motorul organismului uman, fiind dispusă direct și indirect la numeroase scenarii de afecțiuni, care pot provoca mult temutul atac de cord. Acesta are loc atunci când inima este privată de oxigen din cauza blocării unei artere. Un asemenea blocaj duce la distrugerea mușchiului cardiac.

Pentru a percepe cât de importantă este sănătatea inimii, trebuie să știm că atacul de cord este, de obicei, ultima fază a unei boli cardiovasculare. În ziua de azi, din păcate, acest tip de afecțiuni au la bază o mulțime de factori. În comparație cu acum câțiva ani, când persoanele în vârstă erau majoritar predispuse riscului de infarct miocardic, riscul s-a extins, acum, și la tineri.

De ce apare atacul de cord, care sunt semnele sale și poate fi el prevenit? Iată câteva întrebări pertinente, ale căror răspunsuri se regăsesc în articolul de mai jos. Alături de ele, vom descoperi și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a avea o inimă sănătoasă pentru cât mai mult timp.

Atacul de cord – definiție, factori de risc și simptome

Atacul de cord are loc ca urmare a privării inimii de oxigen. Acest lucru duce la blocarea a cel puțin unei artere care transportă sângele către ea, provocând distrugerea mușchiului cardiac. Denumit și infarct miocardic, acesta provine de la cuvintele miocard și infarct. Primul termen face referire la țesutul muscular al inimii, iar cel de-al doilea înseamnă distrugerea unui organ sau a unei părți a acestuia prin astupare.

Cum apare un atac de cord?

Atacul de cord are la bază mai multe potențiale cauze. Adesea, apare în momentul în care fluxul de sânge către inimă este blocat de acumularea de grăsime sau colesterol pe arterele coronare. Aceste depozite formează o placă, denumită placă de aterom, întrerupând circuitul normal al sângelui către acest organ. Infarctul miocardic apare atunci când această placă se rupe și formează un cheag, care distruge parțial sau total mușchiul inimii.

Este esențial să știm că atacul de cord în ziua de azi poate afecta nu doar persoanele în vârstă, ci și pe cele tinere.

Cine poate suferi un atac de cord?

Atât bărbații, cât și femeile pot suferi de atac de cord, prevalența regăsindu-se la:

  • bărbații de peste 45 de ani;
  • femeile de peste 55 de ani.

Cu toate acestea, au început să apară din ce în ce mai multe cazuri în care și persoane mai tinere, cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, pot să sufere infarcturi miocardice. De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza unui stil de viață nesănătos, care a devenit, în ultimii ani, principalul factor de risc al atacului de cord.

Atacul de cord și cauzele de apariție

Când vine vorba despre cauzele atacului de cord, acestea pot ține de anumite particularități ale persoanei afectate. Există, însă, câteva destul de comune, printre care:

  • Ateroscleroza. înseamnă îngustarea arterelor din cauza formării plăcii de aterom, fiind asociată cu deteriorarea arterelor care duc sângele către inimă.
  • Disecția coronariană spontană sau SCAD. Aceasta este o rupere a uneia dintre arterele inimii, privând cordul de oxigen complet. Ea poate duce la ischemia cardiacă și apare spontan.
  • Spasmul arterei. Aceasta este o altă cauză a atacului de cord, reprezentând strângerea arterelor inimii, chiar și a celor sănătoase. Spasmul este adesea asociat cu factori externi de risc, precum stresul și chiar expunerea la temperaturi foarte scăzute.

Toate aceste cauze au la bază anumiți factori de risc, aceștia crescând posibilitatea unui atac de cord.

Factorii de risc care sporesc cauzele atacului de cord sunt:

Vârsta, bărbații și femeile cu vârsta medie de 50 ani sunt mai predispuși infarctului miocardic. Cu toate acestea, acest reper începe să scadă, existând și persoane de până în 50 de ani care suferă de atac de cord.

Fumatul, care este unul dintre principalii factori de risc ai atacului de cord. În cazul acestui obicei ne referim atât la fumatul activ, cât și la cel pasiv, pe termen lung.

Tensiunea ridicată sau hipertensiunea arterială. Aceasta este adesea asociată anumitor afecțiuni, precum diabetul și obezitatea. Asemenea afecțiuni deteriorează arterele coronare prin formarea plăcii de aterom.

Colesterolul, istoricul familial și stresul

Creșterea nivelului de colesterol și/sau trigliceride din sânge. Prezența lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului rău în sânge duce la îngustarea arterelor. De asemenea, un nivel ridicat de trigliceride crește riscul unui atac de cord. Acestea apar pe fondul unor boli precum obezitatea și diabetul.

Istoricul familial. Nu sunt puține nici cazurile în care atacul de cord apare ca urmare a prezenței la alți membri ai familiei. Astfel, dacă bunicii, părinții sau frații au suferit de infarct miocardic, riscul crește și în cazul nostru.

Stresul. În ultimii ani, problemele cardiace au fost asociate cu un nivel crescut de stres.

Pe lângă acești factori, există și anumite comportamente care pot crește riscul unui infarct miocardic. Printre acestea se regăsesc sedentarismul sau lipsa activității fizice, dar și dieta nepotrivită și consumul de substanțe interzise.

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și alte surse de vitamine și nutrienți esențiali, este fundamentală pentru minimizarea riscului apariției atacului de cord. Sucurile naturale de fructe, printre altele, reprezintă una dintre cele mai facile modalități de consum și asimilare a mineralelor de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa în mod optim.

Sucul de Aronia este o băutură 100% naturală, obținut prin presarea la rece pentru o conservare cât mai optimă a tuturor vitaminelor și mineralelor conținute de acest fruct-minune. Este bogat în antioxidanți, nutrienți esențiali pentru susținerea organismului în lupta împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, pentru minimizarea apariției riscului unor afecțiuni grave, precum atacul de cord.

De asemenea, fructele de aronia conțin cantități semnificative de vitaminele A, C, E și K, dar și magneziu, zinc, fier, mangan și folați. Produsul nu conține zaharuri adăugate și este potrivit pentru orice dietă, inclusiv pentru vegani și persoanele care suferă de diabet.

Din păcate, de multe ori, atacul de cord poate fi confundat cu alte afecțiuni, multe dintre ele destul de banale. De aceea, prezența la medic pentru monitorizarea inimii și detectarea anumitor probleme cardiace este foarte importantă.

Simptomele atacului de cord

Semnele unui atac de cord pot să difere de la persoană la persoană și pot fi confundate cu manifestările altor afecțiuni. În anumite cazuri, infarctul miocardic poate fi chiar asimptomatic. De asemenea, se poate manifesta diferit la femei și bărbați.

Ce mai trebuie să știm despre atacul de cord? Un lucru interesant este că, uneori, semnele sale pot semăna cu cele ale unei simple răceli. Acesta este unul dintre cele mai mari pericole ale sale: faptul că nu vom lua în considerare simptomele atipice.

Atacul de cord – semne generale

Pentru a putea recunoaște mai rapid semnele unui atac de cord, iată care sunt simptomele generale, cele mai des întâlnite. Astfel:

  • durerile la nivelul toracelui sau pieptului, care pot dura câteva minute sau pot fi intermitente;
  • durerea în partea stângă superioară a corpului, care poate cuprinde brațul, umărul stâng, spatele și gâtul;
  • dificultatea în respirație, cu senzație de sufocare sau de gheară în piept;
  • senzația de oboseala, însoțită de transpirație rece;
  • amețeala;
  • durerile abdominale sau arsurile la stomac sau indigestie;
  • stările de greață sau vărsături;
  • bătăile neregulate sau rapide ale inimii.

Dintre toate, durerea toracică este cel mai comun simptom al atacului de cord. Unele dintre simptomele de mai sus sunt întâlnite mai des la bărbați, în timp ce altele la femei.

Simptome ale unui atac de cord la bărbați

Principalele semne ale unui atac de cord la bărbați sunt:

  • durerea puternică în piept;
  • durerea de braț, umăr stâng, gât, și chiar de maxilar sau stomac;
  • bătăile rapide ale inimii;
  • senzația de sufocare;
  • indigestia;
  • amețeala;
  • transpirația rece.

Bolile de inimă sunt frecvente la bărbații din întreaga lume. Infarctul este una dintre cauzele principale ale mortalității cauzate de afecțiunile cardiovasculare. Mai mult, bărbații sunt predispuși la atacul de cord de la vârste mai fragede decât femeile.

Semne ale atacului de cord la femei

Numeroase studii recente au demonstrat că atacul de cord la femei se poate manifesta puțin diferit în comparație cu bărbații. În cele mai multe cazuri, acestea prezintă simptomele clasice ale infarctului miocardic. Printre acestea, le amintim pe următoarele:

  • stările de oboseală accentuată;
  • oboseala asociată cu tulburările de somn;
  • anxietatea;
  • dificultățile în respirație;
  • durerile în partea de sus a spatelui și în umărul stâng;
  • senzația de apăsare în piept.

O altă particularitate în cazul femeilor este faptul că simptomele pot fi resimțite cu o lună înainte de infarct.

Putem preveni un atac de cord? Da, putem face acest lucru mai simplu decât am putea crede. Cele mai simple metode sunt adoptarea unui stil de viață sănătos și controalele regulate la medicul cardiolog.

Atacul de cord și metode de prevenție

Atunci când vorbim despre atacul de cord, cea mai importantă măsură pe care o putem lua este prevenția. Cea mai simplă metodă este cea de reducere a riscului de a îmbolnăvi inima. Acest lucru se poate obține printr-o monitorizare continuă la medicul cardiolog.

Iată care sunt și celelalte metode prin care putem preveni infarctul miocardic:

  • efectuarea de analize medicale uzuale regulate, pe lângă controalele cardiologice;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos;
  • o alimentație corectă.

Bineînțeles că în cazul persoanelor cu istoric familial de boli cardiovasculare în familie, aceste măsuri trebuie să fie luate cât mai curând. Însă și atunci când suntem sănătoși, prevenția este cea mai bună metodă de evitare nu doar a atacului de cord, ci și a altor afecțiuni ale inimii.

Semnele atacului de cord și monitorizarea medicală

Atunci când semnele unui atac de cord sunt cele care ne trimit la medic, înseamnă că inima este deja afectată de o boală. Acest lucru ne pune în pericol de a suferi un infarct miocardic. În acest caz, monitorizarea medicală este esențială.

Pentru a monitoriza bolile de inimă în vederea prevenirii unui atac de cord, trebuie să efectuăm mai multe analize. Printre acestea, cele uzuale, de sânge, care pot indica posibile probleme sunt esențiale. Astfel:

  • analiza lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) sau a colesterolului rău din sânge, prin care se verifică adunarea de grăsime în artere;
  • analiza lipoproteinelor cu densitatea mare (HDL) sau a colesterolului bun;
  • analiza prin care se determină colesterolul total și care este suma celor două de mai sus (LDL și HDL);
  • analiza de stabilire a trigliceridelor, care sunt grăsimi ce se găsesc în sânge și al căror nivel crescut este asociat cu diabetul, fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Pe lângă aceste analize, care trebuie să fie efectuate anual în cazul persoanelor sănătoase și mai des în cazul celor bolnave, mai sunt și alte teste specifice necesare.

Alte teste specifice pentru detectarea și/sau monitorizarea bolilor cardiovasculare sunt:

  • electrocardiograma sau EKG-ul;
  • ecocardiografia;
  • testul de stres la efort;
  • monitorizarea holter;
  • radiografia toracică.

În cazul existenței unor boli ale inimii, se mai pot efectua și angiografia coronariană și cateterismul cardiac.

În afara acestor analize, un stil de viață echilibrat este principalul nostru aliat în prevenția unui potențial atac de cord.

Atacul de cord și prevenția printr-un stil de viață echilibrat

Ce înseamnă un stil de viață echilibrat pentru a preveni atacurile de cord? Un set de măsuri destul de ușor de adoptat. Printre acestea se numără:

  • în primul rând, evitarea sedentarismului, care este principala cauză a bolilor precursoare afecțiunilor inimii și a unui eventual infarct miocardic;
  • monitorizarea continuă a tensiunii arteriale;
  • evitarea fumatului și alcoolului, principalii factori cauzatori de boli cardiovasculare;
  • evitarea stresului, care a devenit o cauză majoră a atacului de cord în ultimii ani;
  • adoptarea unei alimentații corecte.

Dieta joacă un rol foarte important în menținerea sănătății inimii, deoarece mâncarea nesănătoasă poate duce la multe boli cardiovasculare.

Iată care sunt alimentele care ne ajută să avem o inima sănătoasă și să evităm atacul de cord:

  • consumul de produse bogate în fibre, precum cerealele și legumele;
  • consumul de grăsimi sănătoase, precum cele din produsele oleaginoase;
  • consumul de carne slabă și de pește;
  • consumul de fructe.

Dieta poate fi ajutată și cu diverse suplimente alimentare care ajută la menținerea sănătății inimii. Printre acestea, cele pe bază de aronia sunt recomandate datorită conținutului ridicat de antioxidanți și antocianine. Studiile efectuate pe acești compuși au arătat că ajută la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge. Unul dintre cele mai simplu de consumat produse este sucul de aronia, care are și un gust distinct, dat de taninuri și alți compuși fenolici precum antocianinele și flavonoidele.

În concluzie, atacul de cord este o consecință a mai multor boli de inima netratate. Din păcate, este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Infarctul miocardic poate fi prevenit prin măsuri destul de simple, care se bazează pe un stil de viață sănătos. În acest scop, trebuie să ne monitorizăm constant starea de sănătate și să știm care sunt semnele sale pentru a ne prezenta din timp la medic. De asemenea, evitarea fumatului și a alcoolului sunt măsuri importante în menținerea sănătății inimii. Prin analize anuale și controale cardiologice periodice, asociate unei diete echilibrate și practicarea sporturilor, putem rămâne sănătoși pentru un timp îndelungat.

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106

https://www.webmd.com/heart-disease/understanding-heart-attack-basics#1-2

https://www.healthline.com/health/heart-attack

https://www.webmd.com/heart-disease/features/never-ignore-symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/151444t-disease-heart-attacks

Sursă foto cover: Shutterstock

Blog

Ultimele articole

Blog

Talasemia: o afecțiune ereditară. Simptome, provocări și tratament 

Bolile genetice reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea publică și individuală. Talasemia este una dintre numeroasele boli genetice ce afectează capacitatea organismului de a desfășura optim procesele obișnuite într-un corp ...
Blog

E. coli în urină: simptome, cauze și tratament

Bacteria E. coli nu este o bacterie rară sau despre care puțină lume a auzit. De fapt, este una dintre cele mai frecvent întâlnite bacterii din lume. Se găsește în mod natural în intestinul uman și al animalelor cu sânge cald, unde joacă ...
Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș