Astigmatismul miopic: când, de ce apare și cum îl corectăm

Astigmatismul miopic cand, de ce apare si cum îl corectam

Tehnologia pe care o utilizăm în prezent are o mulțime de avantaje, însă vine la pachet și cu câteva inconveniente. Unul dintre cele mai importante face referire la sănătatea ochilor sau, mai bine zis, la afecțiunile pe care le provoacă. Atunci când nu suntem programați genetic să moștenim anumite boli oculare, obiceiurile nocive sunt cele care le provoacă. Acesta este și cazul astigmatismului.

Există mai multe tipuri de astigmatism, cel miopic fiind destul de des întâlnit în prezent. Ce este acesta, cum îl dobândim, dar mai ales cum poate fi corectat? Este un viciu de refracție, care se manifestă atât la copii, cât și la adulți. Singura cale de diagnosticare este consultul oftalmologic.

Articolul de mai jos prezintă în mod detaliat tipurile de astigmatism, cum este cel miopic în comparație cu vederea normală și cum poate fi tratat.

Astigmatismul – definiție și tipuri

Astigmatismul – ce este această boală de care auzim din ce în ce mai des? Este o afecțiune oculară care se prezintă sub forma unui viciu de refracție apărut în urma deformării corneei sau cristalinului. Acestea din urmă sunt unele dintre cele mai importante elemente ale ochiului. Orice problemă a unuia dintre ele va atrage diverse boli de tip oftalmologic.

Tipuri de astigmatism

Astigmatismul se poate clasifica în funcție de câțiva factori, împărțindu-se în:

  • astigmatismul care afectează focalizarea și care poate fi cornean sau lenticular;
  • congenital, atunci când unul sau ambii părinți îl transmit genetic și copiilor;
  • dobândit în urma unor traume, intervenții la ochi sau cauzat de alte afecțiuni oftalmologice.

Astigmatismul este de 3 tipuri, fiecare dintre ele fiind asociat cu alte tulburări de vedere. Astfel, putem suferi de:

  • astigmatism miopic;
  • astigmatism hipermetropic;
  • astigmatism mixt.

De ce apare astigmatismul? Fie din cauza unor obiceiuri pe care le adoptăm fără să ne dăm seama, fie pe cale genetică. Care sunt simptomele sale? Depinde de tipul acestuia.

Poate fi astigmatismul prevenit? Cu siguranță că am auzit cu toții despre beneficiile morcovului asupra vederii. Acesta este bogat în vitamina A, care contribuie la sănătatea ochilor. Deși poate fi consumat crud, aportul acestei vitamine este mai mic. Sucul de morcovi natural, poate fi, însă, o alternativă mai bună, deoarece are o concentrație mult mai mare de vitamine și antioxidanți.

Optând pentru un suc de morcovi obținut prin presare la rece, ne putem bucura de toate beneficiile acestei legume gustoase cu efecte dovedite asupra sănătății ochilor. Cu un singur pahar pe zi, putem obține toți nutrienții de care avem nevoie pentru a avea nu doar o vedere mai bună, ci și o inimă mai sănătoasă și chiar o piele mai frumoasă.

suc-de-morcovi-100-natural-si-ecologic-la-3l
(134)
Prețul inițial a fost: 69 lei.Prețul curent este: 68,89 lei.58,56 lei

Astigmatismul vs. vederea normală

Cum văd oamenii cu astigmatism? Înainte de a face o comparație, să vedem ce înseamnă o vedere normală. Aceasta este clară atât la apropiere, cât și la depărtare. De asemenea, o persoană cu vedere normală va percepe obiectele în forma lor și nu deformate.

Cum vede o persoană cu astigmatism? Aceasta:

  • poate avea vedere dublă;
  • poate avea vedere încețoșată sau tulbure;
  • poate avea vederea neclară la apropiere sau depărtare, atunci când astigmatismul este asociat cu alte tulburări oftalmologice.

Tulburările de vedere legate de astigmatism pot fi mult mai evidente noaptea. De altfel, la adulți, vederea în ceață pe timp de noapte poate fi primul semn că au o problemă.

Adeseori, astigmatismul este asociat și cu alte probleme de vedere, printre cele mai frecvent întâlnite fiind miopia și hipermetropia. Prima se referă la dificultatea distingerii obiectelor la distanță, în timp ce cea de-a doua la apropiere. Ce se întâmplă când o persoană suferă de două astfel de afecțiuni? Apare astigmatismul miopic sau hipermetropic. Există și varianta mixtă, în care un om poate suferi de toate cele trei tulburări.

Astigmatismul miopic – ce înseamnă?

Ce înseamnă astigmatismul miopic? Definiția sa este una destul de simplă, afecțiunea fiind caracterizată de o curbură incorectă a corneei, a cristalinului sau a ambelor. Acestea sunt cele două componente refractive ale ochiului.

Atunci când suferim de astigmatism miopic, la nivelul vederii au loc următoarele modificări:

  • corneea, în loc să fie perfect curbată, va avea o formă ovală, razele de lumină concentrându-se pe mai multe puncte de pe retină;
  • cristalinul capătă, de asemenea, altă formă, ceea ce poate duce la forme mai grave de astigmatism.

Astigmatismul miopic poate fi de mai multe tipuri. Mai precis:

  • astigmatismul miopic simplu, în care focalizarea se realizează o dată pe retină, o dată înaintea retinei, acesta fiind cazul miopiei;
  • astigmatismul miopic compus, când focalizarea se realizează doar înaintea retinei, dar în puncte diferite.

Care este diferența dintre miopie și astigmatism? Deși amândouă provoacă vederea neclară:

  • miopia afectează vederea la depărtare din cauza proiecției imaginii înaintea retinei.
  • astigmatismul deformează sau distorsionează obiectele aflate la depărtare din cauza formei neregulate a corneei sau cristalinului.

În afara celui miopic, o altă formă a astigmatismului este cel hipermetropic.

Ce este astigmatismul hipermetropic?

Dacă miopia afectează vederea la depărtare, hipermetropia o afectează pe cea la apropiere. Astigmatismul poate apărea și la persoanele hipermetropice, pe același fond al deformării corneei sau cristalinului.

Astigmatismul hipermetropic apare atunci când curbura neregulată a corneei asociată cu hipermetropia duc la focalizarea a două imagini pe retină, provocând vederea în ceață la apropiere.

La fel ca astigmatismul miopic, și cel hipermetropic este de două feluri:

  • simplu, atunci când focalizarea se realizează în două puncte, unul pe retină, iar cel de-al doilea în spatele retinei (principala cauză a apariției hipermetropiei);
  • compus, atunci când ambele punctele de focalizare, deși distincte, sunt situate în spatele retinei.

Există, însă, și situații în care persoanele pot suferi de o combinație a astigmatismului miopic și hipermetropic, denumit mixt.

Astigmatismul mixt

Acesta este un viciu de refracție în care una dintre axele oculare are o eroare negativă, iar cealaltă pozitivă. Dacă ne luam după dioptriile pe care le-am purta în cazul miopiei și hipermetropiei, acestea sunt asociate astfel:

  • valorile negative sau cu minus ale dioptriilor sunt atribuite miopiei;
  • valorile pozitive sau cu plus ale dioptriilor de ochelari sunt atribuite hipermetropiei.

Astfel, dacă mergem la oftalmolog pentru o rețetă de ochelari, acesta ni-i va prescrie pe cei cu minus pentru miopie, iar pe cei cu plus pentru hipermetropie.

În cazul astigmatismului mixt, vom avea la un ochi dioptrii cu minus, iar la altul cu plus.

Dar de ce apare astigmatismul, până la urmă? Există mai multe motive pentru instalarea acestei tulburări de vedere, care țin atât de ereditate, dar și de alți factori externi.

Cauzele astigmatismului

Principalul motiv care duce la instalarea astigmatismului miopic sau de alt tip este deformarea corneei sau a cristalinului. Acest defect creează viciul de refracție, care duce la formarea unor imagini diferite pe fiecare glob ocular. Atunci când acestea se suprapun, duc la vederea în ceață.

De ce se deformează corneea sau cristalinul? Abia aici putem discuta despre cauzele care favorizează astigmatismul, iar acestea sunt:

  • traumatismele oculare;
  • infecțiile netratate sau tratate necorespunzător la ochi;
  • alte afecțiuni oculare, precum keratoconusul sau cicatricele corneene;
  • intervențiile oftalmologice.

La persoanele în vârstă, afecțiunea este adesea cauzată de deformarea cristalinului. Bineînțeles, și ereditatea poate fi o cauză a astigmatismului. Atunci când este asociat și cu alte tulburări de vedere, acesta poate deveni miopic sau hipermetropic.

Ce nu cauzează astigmatism este cititul de aproape. Nici cititul la lumină slabă nu favorizează această afecțiune. În schimb, expunerea prelungită la ecrane poate provoca viciile de refracție.

Cum vede o persoană cu astigmatism? Indiferent dacă este vorba despre un adult sau un copil, tulburările se pot manifesta:

  • orizontal;
  • vertical;
  • pe diagonală.

Dar care sunt simptomele astigmatismului miopic sau de alt fel? Ce ne-ar putea face să ne gândim că avem o problemă de vedere? Există câteva semne care trebui să ne trimită la medic pentru o evaluare și posibilă corecție.

Simptomele astigmatismului la copii și adulți

Din păcate, astigmatismul miopic afectează atât adulții, cât și copiii. Dacă în cazul persoanelor mature conștientizarea problemei îi poate ghida către medic, acesta nu este și cazul copiilor. Simptomele acestei afecțiuni sunt asemănătoare la toate categoriile de vârstă.

3. Simptomele astigmatismului la copii si adulti

Poză de Andrea Piacquadio pe Pexels

Astigmatismul la copii

Cea mai importantă informație legată de astigmatismul miopic sau de alt tip la copii este că poate apărea de la naștere. Acesta este cazul familiilor în care există cel puțin un părinte care suferă de această tulburare oftalmologică. Simptomele sunt destul de dificil de detectat în cazul celor mici, însă este bine să avem în vedere următoarele lucruri:

  • screening-ul la naștere poate ajuta la determinarea stării de sănătate oculară la bebeluși;
  • la vârsta de 1 an este bine să mergem la primul consult la medicul oftalmolog;
  • în cazul în care copilul este sănătos, controlul se va realiza anual.

În ceea ce îi privește pe copiii de vârste mai mari, aceștia vor avea aceleași simptome precum adulții, și anume:

  • disconfortul ocular;
  • senzația de câmp vizual deformat;
  • vederea în ceață;
  • durerile de cap.

Una dintre cele mai clare simptome de astigmatism la copii este mijirea ochilor sau încruntarea care, pe moment, poate îmbunătăți vederea.

Simptome asemănătoare pot avea și adulții care prezintă astigmatism miopic sau de alt tip.

Astigmatismul la adulți

Vederea adulților cu astigmatism poate prezenta mai multe simptome. În cazul persoanelor mai tinere, de cele mai multe ori, tulburarea se poate manifesta în următoarele feluri:

  • vederea dublă sau în ceață;
  • durerile de cap sau cefaleea;
  • senzația de oboseală la nivelul ochilor și starea de disconfort;
  • încruntarea la citit sau alte activități care solicită o vedere clară.

Pe lângă acestea, astigmatismul miopic solicită foarte mult ochii noaptea. Mai mult, persoanele care suferă de această tulburare au dificultăți privind adaptarea la întuneric.

Unul sau mai multe din simptomele de mai sus ar trebui să ne trimită cât mai repede la medic.

 Astigmatismul miopic și corecția sa

Vederea are cel mai mult de suferit când vine vorba despre astigmatismul miopic sau hipermetropic, iar de aceea prezența la medic este foarte importantă. Oftalmologul va stabili dacă suferim sau nu de astigmatism. Atunci când deja suntem în evidența specialistului cu această afecțiune, controalele regulate sunt obligatorii. De ce? Deoarece în funcție de valorile astigmatismului, se poate să nu fie nevoie de corecție.

4. Astigmatismul miopic si corectia sa

Poză de Ksenia Chernaya pe Pexels

Cum se diagnostichează astigmatismul miopic

În timpul consultației de specialitate, oftalmologul va ține cont de istoricul familial, însă va realiza și teste specifice. Astfel, se va evalua întreaga stare de sănătate a ochilor, precum și forma corneei și a cristalinului. De asemenea, medicul va testa și acuitatea vizuală la apropiere și la distanță. Astfel, va putea stabili dacă astigmatismul este miopic, hipermetropic sau mixt.

După stabilirea diagnosticului, se poate trece la corecția astigmatismului, dacă este cazul.

Corectarea astigmatismului miopic

Astigmatismul fiziologic ale cărui valori sunt între 0,50 și 0,75 dioptrii nu are nevoie de corecție, orice creștere peste acestea având nevoie de tratament. Ea poate consta în:

  • purtarea ochelarilor;
  • purtarea lentilelor de contact;
  • intervenția chirurgicală.

În fazele incipiente ale astigmatismului miopic, oftalmologul poate prescrie fie ochelari, fie lentile de contact. Alegerea se face și în funcție de preferințele pacientului. În cazul copiilor, însă, prima variantă este recomandată, pentru a evita infecțiile oculare.

Lentilele folosite în corecția astigmatismului sunt de tip cilindric și pot avea diverse valori ale dioptriilor. Dacă afecțiunea este miopică sau hipermetropică, sa va opta pentru dioptrii cu minus, respectiv plus. Acestea vor ajuta la corecția ambelor tipuri de vicii de refracție. În ceea ce privește astigmatismul, lentila cilindrică are rolul de a schimba proiecția razei de lumină pe cornee. Astfel, focalizarea nu va mai fi dublă.

Dacă afecțiunea avansează, oftalmologul poate recomanda corecția chirurgicală. Aceasta se realizează cu diferite tipuri de laser, fiind minim invazivă și are avantajul de a putea corecta permanent astigmatismul.

În concluzie, astigmatismul este o tulburare de vedere de care pot suferi atât copiii, cât și adulții. Elementele pe care le afectează sunt corneea sau cristalinul. Apare adesea pe fondul unor alte probleme, precum miopia sau hipermetropia. Principalele cauze ale apariției sale pot fi atât genetice, cât și externe, afecțiunile lăsate netratate fiind un motiv des întâlnit. Din fericire, astigmatismul miopic sau de alt tip este o afecțiune care se poate corecta. În urma unui consult de specialitate, oftalmologul poate recomanda ochelari sau lentile de contact. În cazuri avansate, chirurgia de tip laser poate ajuta la îndreptarea permanentă a vederii.

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/diagnosis-treatment/drc-20353838

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-astigmatism

https://www.nhs.uk/conditions/astigmatism/

Sursă foto: Shutterstock

Blog

Ultimele articole

Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Blog

Sunătoarea – beneficii pentru sănătatea emoțională și fizică

La ce folosește sunătoarea? Cu siguranță te-ai întrebat acest lucru, pentru că multe persoane au acasă această plantă, poate chiar și tu. Evident, trebuie să știm ceea ce consumăm, iar pentru a fi complet informați este important să î...
Blog

Estradiol – hormonul echilibrului sanatatii 

Estradiolul joacă un rol crucial în sănătatea reproductivă și generală, influențând dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, reglarea ciclului menstrual și sănătatea osoasă, însă nu este întâlnit doar la femei. Descoperă mai...
Suc de Morcovi 100% Natural și Ecologic la 3L (RO-ECO-029)

Suc de Morcovi 100% Natural și Ecologic la 3L (RO-ECO-029)

Prețul inițial a fost: 69 lei.Prețul curent este: 68,89 lei.58,56 lei
Adaugă în coș