Astenie – tipuri, efecte asupra sănătății și remedii ale acestui sindrom

Astenia, femeie cu capul pe masa, aronia-charlottenburg.ro

În cel mai simplu mod, principalele stări prin care trece corpul uman sunt binele și răul. De-a lungul unui an, o persoană poate oscila între stări de bunăstare și oboseală, indiferent de vârstă. Unul dintre motivele care cauzează această oboseală este sindromul astenic sau astenia, care timp îndelungat a fost considerată un mit.

Ce înseamnă această astenie? În termeni medicali, ea presupune o diminuare a capacității fizice și psihice sau, mai simplu spus, o stare de oboseală accentuată pe care omul o resimte atât la nivelul corpului, cât și al minții.

Vei descoperi cum și de ce astenia afectează atât adulții cât și copiii în prezent, câte tipuri există și cum poți lupta împotriva acesteia pentru a-ți recăpăta tonusul fizic și mental.

Astenie – definiție, tipuri și cauze 

Astenie, femeie obosita, aronia-charlottenburg.ro

Poză de Pressfoto pe Freepik.com

Termenul astenie vine din greacă și înseamnă fără vlagă / lipsit de vlagă. Din punct de vedere medical, acesta este un sindrom complex, manifestându-se prin diverse simptome ce afectează atât starea fizică, cât și pe cea psihică. În trecut, adulții erau cei mai afectați de oboseală accentuată, însă acum se observă o creștere a numărului de copii care se confruntă cu această problemă. Acest lucru se datorează unui cumul de factori complexi, care a condus la împărțirea sa în mai multe tipuri, în funcție de simptomele comune.

Astenia poate fi împărțită în:

  • astenia fizică și psihică;
  • astenia care se manifestă în funcție de anotimp.

Astenia fizică și psihică poate fi împărțită la rândul ei în:

Astenia musculară. Este o stare de oboseală și slăbiciune pe care o persoană o poate simți la nivelul brațelor și al coapselor care pot da senzații de furnicături, amorțeală și crampe. Principalele cauze ale asteniei musculare sunt sedentarismul și înaintarea în vârstă. Astenia este adesea resimțită la schimbarea anotimpurilor, manifestându-se prin slăbiciune generală a corpului și, uneori, poate deveni cronică.

Astenia funcțională. Este două tipuri: cronică, ce poate apărea după diverse intervenții chirurgicale și psihiatrică, adesea asociată cu diverse tulburări psihice, precum anxietatea și depresia.

Astenia neurocirculatorie. Este o oboseală cronică ce poate fi cauzată de lipsa de motivație și energie, fiind caracterizată de o slăbiciune prelungită. Această slăbiciune se simte de cele mai multe ori la nivel muscular și la nivelul sistemului circulator.

Astenia neurovegetativă. Este cunoscută și ca distonie neurovegetativă. Ea este o tulburare a sistemului nervos vegetativ care apare sub forma unui dezechilibru la nivelul sistemelor nervoase simpatic și parasimpatic, cele două fiind răspunzătoare de funcționarea corectă a organelor interne, respectiv a stării de repaus.

Astenia nervoasă sau anxioasă. Mai este cunoscută și ca oboseală intelectuală. Ea se instalează ca urmare a unui surmenaj mental. Aceasta apare mai des la bărbați. Principalele cauze ale asteniei nervoase sunt munca excesivă, orele prelungite la birou și amestecul dintre viața personală și cea profesională. Mai este cunoscută și drept sindromul burnout, care duce la epuizare nervoasă, insomnii și tulburări anxioase.

Simptomele asteniei nervoase sunt destul de variate, putând să se manifeste atât la nivel fizic prin căderea părului, amețeală și scăderea tonusului muscular, cât și la nivel psihic unde oboseala și stările de irascibilitate și confuzie sunt unele dintre principalele manifestări.

Acest sindrom a devenit atât de comun, încât în lumea medicală se vorbește despre astenia globală sau, mai simplu spus, este foarte probabil ca orice om din orice colț al lumii să sufere de această afecțiune la un moment dat într-o formă sau alta.

Dar care sunt cauzele instalării asteniei? Acestea sunt destul de complexe, deoarece se pot manifesta diferit la bărbați, femei și copii. Cele mai importante sunt:

  • sedentarismul a devenit un factor determinant în instalarea oricărui tip de astenie în ziua de azi, deoarece oamenii nu mai sunt la fel de activi ca în trecut;
  • stările depresive și anxioase, care duc la instalarea asteniei neuropsihice și neurovegetative;
  • existența unor afecțiuni pe care o persoană le cunoaște sau nu, printre acestea regăsindu-se diferite deficiențe de vitamine din organism, anemiile, boli ale sistemului cardiovascular sau ale glandei tiroide (în special la femei);
  • efecte secundare ale medicamentelor luate pentru anumite boli cronice, cum este diabetul, în cazul anumitor persoane;
  • tranziția de la un anotimp la altul.

Pe lângă acestea, punctual, femeile gravide se pot simți foarte obosite pe perioada sarcinii și în cea imediat următoare nașterii. În cazul copiilor, stresul trecerii de la grădiniță la școală, de exemplu, poate atrage stări astenice și de fatigabilitate.

Astenie de primăvară, de toamnă și alte tipuri – simptome 

Astenie de primăvară, de toamnă și alte tipuri - simptome, barbat obosit dupa o zi lunga, aronia-charlottenburg.ro

Poză de Gpointstudio pe Freepik.com

Astenia și fatigabilitatea sunt două stări de stres pentru organismul uman care poate trece prin ele de câteva ori pe an, acest sindrom fiind adesea asociat cu trecerea de la un anotimp la altul. 

Fatigabilitatea este o stare de oboseală care spre deosebire de astenie apare în urma eforturilor mici. Ea se mai manifestă și prin pierderea forței musculare, motiv pentru care este asociată cu sindromul astenic.

Studiile recente au arătat că simptomele celor două stări pot afecta atât fizicul, cât și psihicul uman, implicând manifestări serioase.

Dar care sunt simptomele asteniei? Deși fiecare persoană se poate simți altfel, există câteva manifestări comune ale sale, printre care:

  • oboseala fizică;
  • stările de nervozitate și irascibilitate, ceea ce a dus la categorisirea asteniei în anxioasă, nervoasă, neuropsihică și neurovegetativă;
  • durerile de cap;
  • lipsa poftei de mâncare.

Cum se mai manifestă astenia fizică? Iată alte câteva simptome ale acesteia:

  • amețeala;
  • durerile articulare;
  • tulburările de vedere;
  • durerile în piept;
  • respirația îngreunată.

Adesea, acestea pot fi confundate cu alte afecțiuni, astfel că este indicat să apelezi și la un set de analize medicale și un consult, deoarece există medicamente pentru astenie. La fel de bine, un stil de viață mai echilibrat te poate ajuta să atenuezi aceste simptome.

De cele mai multe ori, astenia este asociată cu tranziția de la un anotimp la altul, de aceea cel mai probabil ai auzit adesea termenii astenie de primăvară sau de toamnă. Acestea sunt asociate cu creșterea cantității de melatonină în cazul primeia și scăderea acesteia în cazul celei de-a doua. Este cunoscută și ca hormonul întunericului și este asociată direct cu lumina zilei și întunericul serii, influențând orele de trezire și culcare ale oamenilor.

Astenia de primăvară 

Astenia de primăvară este una dintre cele mai serioase forme ale acestui sindrom, fiind asociată cu depresia și oboseala persistentă, principalul său simptom. Acest lucru poate determina persoanele afectate să simtă că nu își pot recăpăta energia.

Astenia de primăvară poate manifesta amețeli, slăbiciune generală și insomnie, iar aceste simptome pot declanșa depresia, făcând-o una dintre cele mai serioase forme ale acestui sindrom.

Astenia de primăvară este una dintre cele mai studiate forme, fiindcă mulți se simt obosiți la începutul sezonului cald, iar schimbările climatice au contribuit la apariția ”asteniei globale”.

Cum se manifestă astenia de primăvară? Printre simptomele sale se pot regăsi:

  • stările de epuizare fizică și mentală;
  • lipsa apetitului;
  • durerile musculare, de la ele luând naștere termenul de astenie musculară, mai ales când aceste stări nu pot fi justificate;
  • durerile de cap;
  • insomniile;
  • luarea sau scăderea în greutate fără schimbări evidente în dietă;
  • apatia.

De asemenea, tot în această perioadă femeile pot suferi de așa numita astenie sexuală.

Astenia sexuală este asociată cu pierderea apetitului sexual în special în rândul femeilor, pentru că la trecerea de la un anotimp la altul se simt slăbite și obosite. De asemenea, secreția redusă de serotonină poate fi una dintre cauzele care le poate face pe acestea să se simtă mai puțin fericite, anxioase și chiar depresive.

Pentru a combate astenia de primăvară, se pot consuma alimente sau lua suplimente bogate în vitaminele A, C, și D. Vitamina A susține sistemul ocular și pe cel osos, în timp ce vitaminele C și D sunt cunoscute pentru rolul pe care îl au în buna funcționare a sistemului imunitar.

Astenia de toamnă 

Astenia de toamnă este destul de asemănătoare cu cea de primăvară, doar că în acest caz, lipsa luminii naturale determină de cele mai multe ori instalarea sa. Expunerea la soare are efecte benefice asupra organismului, precum secreția în mod natural a melatoninei și a serotoninei. Primul hormon are rolul de a regla ritmul circadian al omului, în timp ce al doilea este un neurotransmițător responsabil cu starea de bine a sistemului nervos. De aceea, în această perioadă poate apărea astenia neurovegetativă, nervoasă sau chiar anxioasă.

Astenia de toamnă implică dezinteresul pentru activitățile fizice, irascibilitate, probleme de concentrare, dureri de cap, libidou scăzut și nevoie crescută de somn în unele cazuri.

În ultima vreme, mulți acuză oboseală accentuată și vara, mai ales din cauza temperaturilor în creștere la nivel global.

Astenia de vară 

Până nu demult, cele mai cunoscute tipuri de astenie erau cele de primăvară și toamnă, deoarece atunci aveau loc cele mai importante schimbări climatice  – trecerea de la rece la cald și invers. În prezent, verile, mai ales în România, vin cu temperaturi sufocante, ceea ce poate cauza stări de anxietate, senzația de sufocare de multe ori, oboseală cronică sau toropeală și chiar amețeli frecvente. Toate aceste manifestări sunt puse pe seama încălzirii globale care afectează ritmul de viață normal.

Temperaturile ridicate predispun la sedentarism, încercând să-și conserve energia, dar acest comportament poate fi uneori contraproductiv. De aceea, este foarte important să îți dai seama dacă suferi de astenie de vară pentru a-i atenua efectele.

Astenia fizică 

Astenia fizică are diverse moduri de a se manifesta și, din păcate, afectează persoanele din toate categoriile de vârstă. În cazul adulților, cele mai frecvente simptome sunt:

  • durerile și slăbiciunea musculare;
  • durerile de cap și amețelile care sunt asociate cu astenia de primăvară, vară și toamnă;
  • durerile de ochi și oboseala acestora.

Pe lângă adulți, și copiii pot suferi de diverse tipuri de astenie.

Astenia la copii se poate manifesta și prin:

  • stări de oboseală accentuată;
  • schimbări de dispoziție;
  • somnolență;
  • pierderea poftei de mâncare.

De ce ajung copii să sufere de astenie fizică? Deoarece toate schimbările de ritm ale vieții îi afectează și pe ei, mai ales că sunt mai sensibili la frig și căldură decât adulții. Pe lângă aceste simptome fizice, și cele emoționale sunt la fel de importante și trebuie tratate cu atenție. De asemenea, dezechilibrele în dietă pot duce la stări astenice.

Astenia este mai frecventă la copiii mai mici, fiind afectați mai rapid de schimbările sezoniere decât cei mai în vârstă. Alimentele bogate în vitaminele B și C pot ajuta metabolismul, sistemul nervos și imunitatea.

Astenia neuropsihică 

Deoarece astenia poate afecta semnificativ viața unui individ, aspectele sale neurologice și psihologice sunt esențiale, dat fiind că sindromul poate apărea sub forme variate.

Studiile recente au arătat că și tinerii și copiii pot suferi de diverse tulburări asociate cu astenia, inclusiv:

  • schimbările bruște de dispoziție;
  • iritabilitatea;
  • stările de tristețe pentru care nu se găsește o explicație;
  • confuzia;
  • dificultățile de concentrare;
  • lipsa unui somn de calitate, insomniile sau chiar nevoia de a dormi mai mult.

Toți aceștia sunt factori perturbatori pentru un stil de viață sănătos și o minte care funcționează în parametri normali, astfel că astenia poate atrage după sine depresia. Ce poți face în acest caz? În primul rând, un set de analize pentru a exclude anumite boli cu simptome asemănătoare. În al doilea rând, poți lua măsuri și poți crea un plan de îngrijire care să te ajute să treci peste aceste perioade.

Poate implica schimbarea dietei cu alimente bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru sistemul nervos și imunitar, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv activități sportive sau mișcare ușoară. Toate acestea se pot concepe după un consult medical general pentru evaluarea stării de sănătate.

Astenie – remedii pentru acest sindrom 

Astenie – remedii pentru acest sindrom, familie gatind impreuna, aronia-charlottenburg.ro

Poză de Master1305 pe Freepik.com

Consultă un medic specialist pentru a obține medicamente împotriva asteniei, prescrise în funcție de simptomele tale și alte afecțiuni asociate.

Dacă optezi pentru remedii naturiste pentru astenie și ești sănătos, ai la dispoziție diverse soluții și produse pentru a te simți mai bine.

Ce poți face pentru a combate astenia? Mișcarea, precum plimbările sau sporturile preferate, este un remediu eficient pentru astenie, ajutându-te să te simți mai bine. Apoi, o dietă echilibrată te va ajuta să te simți bine, aceasta venind în completarea activității fizice. Pe lângă toate acestea, mai poți apela la:

  • legume și fructe bogate în vitamine pe care le poți consuma sub formă de băuturi cum este sucul de aronia natural la 3 L, pentru întreaga familie, mai ales că aronia este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante;
  • o altă variantă este sucul ecologic de aronia și cătină la 3 L, mai ales că despre cătină se știe că este bogată în vitamina C și ajută la stimularea sistemului imunitar, mai ales în cazul asteniei de toamnă;
  • fructele de pădure pot fi și ele consumate ca atare, ca desert sănătos;
  • pentru legume, optează mereu pentru variantele de sezon pentru a beneficia de toți nutrienții.

suc de aronia, aronia-charlottenburg.ro

suc de catina si aronia, aronia-charlottenburg.ro

Poze de aronia-charlottenburg.ro

Aceste remedii sunt alternative sănătoase atât pentru astenia la copii, cât și la adulți. Dacă lucrezi într-un mediu stresant însă, capsulele naturiste antristres sunt de ajutor în cazul anxietății și al asteniei neurovegetative. Pentru că unul dintre simptomele care sunt adesea întâlnite în cadrul acestui sindrom sunt durerile musculare, tabletele de Bisglicinat de Magneziu sunt cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sistemului muscular.

Ce alte remedii mai poți folosi pentru a combate astenia? Este necesar să ai grijă și de sănătatea mentală în această perioadă, să nu neglijezi timpul petrecut alături de cei dragi, chiar dacă nu este legat strict de alimentație.

Astenia, fiind o afecțiune cu efecte atât fizice, cât și psihice, are multiple tipuri, iar principalul său simptom este oboseala accentuată. În ultimii ani, astenia a afectat tot mai mulți oameni, fiind provocată de factori interni, cum ar fi sedentarismul și diverse boli, dar și de factori externi, cel mai periculos fiind încălzirea globală.

Remedii eficiente includ consumul de fructe și legume, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, atât fizic, cât și mental.

 

 Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20529781/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35611896/

https://europepmc.org/article/med/20529781

https://journals.lww.com/psychosomaticmedicîne/Abstract/2001/11000/Asthenia_Does_It_Exist_în_Space_.4.aspx

Blog

Ultimele articole

Blog

Siringomielia – ce este, de ce apare și cum se manifestă această boală

Creierul este cel mai complex organ al nostru, fiind responsabil de coordonarea unui număr mare de funcții esențiale pentru organism. De asemenea, este implicat în controlul mișcărilor membrelor prin intermediul conexiunii cu măduva spinării,...
Blog

Anemia pernicioasă și deficitul de B12: cum tratăm eficient această afecțiune autoimună?

Anemia pernicioasă este o formă specifică de anemie cauzată de deficitul de vitamina B12, esențială pentru producția corectă de globule roșii. Persoanele cele mai vulnerabile la această afecțiune sunt în general vârstnicii, vegetarienii ...
Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș