Ashwagandha: proprietățile și beneficiile care au făcut această plantă atât de populară în întreaga lume

Ashwagandha proprietățile și beneficiile care au făcut această plantă atât de populară în întreaga lume

Medicina modernă derivă din cea antică, în care plantele erau ingredientele vedetă când venea vorba de leacuri pentru diverse boli. În prezent, multe dintre acestea sunt readuse în atenția omului sub formă de suplimente cu diverse proprietăți. Una dintre ele este Ashwagandha sau Withania somnifera, care a devenit foarte populară în întreaga lume.

Ce este Ashwagandha, de unde vine ea, dar mai ales de ce este atât de utilizată? Ashwagandha este una dintre cele mai cunoscute plante din medicina indiană ayurvedică. Ea are o mulțime de proprietăți și beneficii, acționând asupra întregului organism uman. Mai jos, vom descoperi istoria, beneficiile și efectele sale. Mai mult, vom afla și despre potențialele sale reacții adverse, astfel încât să știm când și cum să o consumăm în siguranță.

Ce este Ashwagandha – origine și istorie

Pentru a ști mai multe despre Ashwagandha și ce este aceasta, trebuie să ne întoarcem la originile sale, adică în Asia, acolo unde a fost descoperită. Denumirea sa științifică este Withania somnifera, însă popular este cunoscută drept ,,ginseng indian’’. O altă denumire a sa este de ,,cireș indian de iarnă’’. Acum, ea se cultivă cu preponderență pe continentul asiatic, dar și în câteva state din Africa de Vest. Printre țările de proveniență se numără India, China, Vietnam, Malaezia, Indonezia și Filipine.

Istoria Ashwagandhei

Ashwagandha este un arbust care își păstrează verdeața. Principalele părți care sunt utilizate din acesta sunt rădăcina, frunzele și fructele de culoare roșu-portocaliu. Ashwagandha este folosită de mai bine de 3000 de ani în medicina tradițională indiană ayurvedică. În cărțile sacre, Charaka și Sushruta Samhitas, ea este menționată încă de acum 6000 de ani. În tot acest timp, a fost utilizată în mai multe boli sau, mai bine zis, pentru a contribui la ameliorarea acestora. Este considerată și o plantă adaptogenă, fiind folosită pentru multe afecțiuni legate de stres.

Despre Ashwagandha se știe că a fost utilizată ca o “rasayana”. Acesta este un tratament care ajută la diminuarea tensiunii emoționale și a disconfortului fizic. În medicina ayurvedică, planta a fost folosită de unul dintre cei mai apreciați înțelepți hinduși, Punarvasu Atreya. Acesta se poate să fi fost chiar medicul personal al regelui din acele vremuri.

În sanscrită, denumirea sa înseamnă “mirosul calului” (ashwa – cal, gandha – parfum). Acest nume face referire la mirosul plantei, dar și la proprietățile sale asupra organismului uman. Mai precis, Ashwagandha are un efect energo-stimulent atunci când este consumată.

Ashwagandha – ce efecte are și cum acționează asupra sănătății?

Pentru a înțelege cum funcționează Ashwagandha trebuie să știm care sunt compușii care acționează în mod benefic asupra organismului. Această plantă este bogată în substanțe fitochimice cu diverse proprietăți. Printre ele se găsesc în cantitate mare:

  • alcaloizii;
  • polifenolii;
  • flavonoide;
  • lactonele steroidale;
  • steroizii naturali, printre care withanolidele, care au cele mai multe beneficii asupra organismului.

Ashwagandha mai conține și:

  • vitamina C;
  • fier;
  • calciu;
  • caroten;
  • aminoacizi;
  • tanini;
  • lignani;
  • triterpene.

Ashwagandha are în componență steroizi naturali sau withanolide. Dintre aceștia, withanolide A, withaferina A și withanone sunt printre cei mai potenți. Ei oferă structura și proprietățile unice ale acestei plante.

Este foarte important să facem diferența între substanțele fitochimice conținute de Ashwagandha. Unele părți ale plantei sunt bogate în anumiți compuși. De exemplu, frunzele conțin, de obicei, niveluri mai mari de withaferina A decât rădăcina.

Dar la ce ajută toți acești compuși și care sunt efectele Ashwagandhei asupra organismului? Sinergia lor acționează în mai multe feluri asupra corpului nostru, având o mulțime de beneficii. De exemplu, suplimentul Ashwagandha Eco Forte 120 capsule este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante. Consumul acestuia contribuie la diminuarea stresului și la combaterea oboselii, crescând nivelul de energie al organismului. Formula concentrată, ușor de consumat, te ajută să te bucuri de toate aceste beneficii.

Suplimentul sub formă de capsule conține toate beneficiile acestei plante, păstrându-i proprietățile pentru care este cunoscută. Capsulele sunt ecologice, fără aditivi, arome, coloranți sau conservanți. Include-le în dieta ta și bucură-te de toate beneficiile unei plante sănătoase!

De asemenea, pentru și mai multă energie și vitalitate, există și alte surse naturale care ne pot aduce o mulțime de beneficii. De exemplu, aronia și cătina pot ajuta la combaterea efectelor stresului oxidativ asupra corpului. Ele sunt bogate în vitamine și antioxidanți, sprijinind sistemul imunitar. Indiferent ce tipuri de suplimente decidem să folosim, foarte important este să știm cum ne pot ajuta.

La ce ajută Ashwagandha?

Dacă te-ai întrebat vreodată la ce este bună Ashwagandha, trebuie să știi că aceasta are o mulțime de beneficii. Dacă în medicina tradițională indiană era utilizată pentru a susține vindecarea, acum s-au efectuat mai multe studii asupra ei. Multe dintre ele au scos la iveală o mulțime de efecte asupra organismului uman, ceea ce i-a ridicat popularitatea la nivel mondial.

Printre cele mai cunoscute beneficii se numără cele asupra:

  • sistemului nervos și memoriei;
  • sistemului imunitar;
  • tonusului fizic;
  • insomniei;
  • stresului și surmenajului psihic;
  • infertilității masculine.

Aceasta acționează în mai multe feluri asupra organismului, putând fi utilizată și ca adjuvant în diferite afecțiuni. Printre acestea se numără diabetul, depresia, anumite tipuri de cancer, artrita și diverse boli cardiovasculare.

Beneficiile Ashwagandhei asupra sistemului nervos

Ashwagandha este cunoscută pentru proprietățile sale de ameliorare a stresului, anxietății, oboselii sau a insomniilor. Aceasta acționează asupra sistemului nervos prin reducerea degenerării celulare din creier. De aceea, poate fi folosită și ca protecție împotriva anumitor boli precum Alzheimer, Huntington și Parkinson. Acest lucru este posibil deoarece, folosită pe termen mediu, contribuie la reducerea stresului și anxietății. De asemenea, antioxidanții din componența sa distrug radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulelor.

Efectele benefice ale acestei plante asupra sistemului imunitar

Despre Ashwagandha se știe că funcționează ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres din organism. Din acest motiv, ea poate ajuta la stimularea sistemul imunitar și reducerea inflamației din corp. Mai mult, această plantă poate favoriza un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor proinflamatorii. Prin ajutorul dat sistemului imunitar atunci când este slăbit, Ashwagandha poate fi folosită în tratamentul diferitelor afecțiuni inflamatorii, precum durerile articulare cauzate de artrită.

Ashwagandha și efectele sale asupra stării fizice

Ashwagandha poate ajuta persoanele care practică sport regulat. Ea poate contribui la refacerea mușchilor prin efectele sale tonice și revigorante. Având în vedere faptul că acest arbust este cunoscut drept “mirosul calului”, devine destul de clar de unde provin aceste proprietăți ale sale. Ashwagandha are următoarele efecte asupra tonusului fizic:

  • îmbunătățește rezistența la efort;
  • ajută la menținerea energiei fizice;
  • ajută la creșterea masei musculare;
  • accelerează refacerea mușchilor după efortul fizic și reduce perioada de repaus;
  • crește rata de absorbție a oxigenului, contribuind la îmbunătățirea funcțiilor pulmonare și cardiovasculare.

Ashwagandha este un bun reglator hormonal

Ashwagandha poate avea beneficii și în problemele de fertilitate. Această plantă poate fi un bun afrodiziac atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Ea ajută la îmbunătățirea stării de spirit, crescând nivelul de energie.

Ashwagandha poate ajuta la ținerea sub control a diabetului

Datorită compușilor fenolici și flavonoidelor, ginsengul indian contribuie la stimularea producției de insulină. De aceea, ea poate fi introdusă în dieta persoanelor care suferă de diabet. De asemenea, poate fi utilizată și în crizele de hipoglicemie.

Un ajutor pentru anumite tipuri de cancer

De-a lungul timpului, diverse cercetări au arătat că Ashwagandha are compuși care pot ajuta în anumite tipuri de cancer. Pare că extractele din această plantă pot limita dezvoltarea celulelor canceroase în:

  • cancerul de sân, ovarian și de col uterin;
  • cancerul de colon;
  • cancerul de prostată;
  • cancerul pulmonar;
  • cancerul cerebral;
  • cancerul tiroidian;
  • melanomul sau cancerul de piele;
  • cancerul gastrointestinal.

Ashwagandha poate atenua unele efecte secundare ale radio și chimioterapiei. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar, care știm că are de suferit în urma acestor tratamente agresive.

Având în vedere toate aceste beneficii și proprietăți ale sale, apar următoarele întrebări: cine, când și cum se poate consuma Ashwagandha? Trebuie să ținem cont de mai multe aspecte din acest punct de vedere, mai ales că pot exista și anumite reacții adverse ale sale.

Când se ia Ashwagandha, cum și care sunt posibilele reacții adverse?

Atunci când descoperim un nou supliment cum este și Ashwagandha, este normal să ne întrebam când și cum se ia. Acest lucru depinde de mai mulți factori, printre care cei mai importanți sunt vârsta persoanei, scopul și tolerabilitatea la ingrediente.

Alte aspecte esențiale sunt proveniența plantei din compoziția suplimentelor și dacă extractul este obținut din frunze sau din rădăcină. Acest ultim factor determină efectele mai slabe sau mai puternice ale Ashwagandhei.

Ashwagandha – cine o poate consuma și care este doza zilnică recomandată?

Cel mai important lucru de știut despre Ashwagandha este că se adresează doar persoanelor adulte. Mai mult, produsele pe baza extractului acestei plante pot fi utilizate doar de anumite categorii de oameni. Aceștia sunt:

  • oamenii sănătoși;
  • sportivii;
  • persoanele care suferă de anumite afecțiuni, precum cele menționate mai sus, dar cu prudență și doar după consultul unui medic.

Cui nu se adresează produsele pe bază de Ashwagandha?

Ashwagandha nu este recomandată următoarelor categorii de oameni:

  • copii;
  • femei însărcinate;
  • femei care alăptează;
  • persoane care suferă de anumite boli și care iau medicamente care pot interfera cu proprietățile Ashwagandhei.

Ashwagandha este o plantă îndelung studiată. Astfel, s-a ajuns la concluzia că oamenii pot tolera doze mici până la medii în ceea ce privește consumul său. Dar care este doza zilnică în cifre? Beneficiile acestei plante par a fi optime atunci când se consumă între 250 și 500 mg pe zi. Ea este disponibilă sub mai multe forme, dar capsulele sunt cel mai frecvent întâlnite.

Ashwagandha – efectele secundare posibile ale acestei plante

Deși este o plantă sigură, cu beneficii cu adevărat grozave, de unde și popularitatea sa, Ashwagandha poate avea și potențiale efecte adverse. Trebuie să știm că toate aceste efecte secundare ale Ashwagandhei pot avea loc atunci când este depășită doza zilnică recomandată. Astfel, printre cele mai comune sunt:

  • tulburările digestive, diareea, greața și vărsăturile ca urmare a iritației mucoasei intestinale;
  • interacțiuni cu alte medicamente;
  • modificări ale tensiunii arteriale;
  • reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate sau mâncărimi.

Ashwagandha este considerată sigură, fiind folosită de foarte mulți oameni. Cu toate acestea, este recomandată administrarea controlată a suplimentului. Acesta trebuie luat conform prospectului sau recomandărilor unui medic.

În concluzie, Ashwagandha este una dintre cele mai populare plante la nivel mondial datorită beneficiilor sale asupra organismului. Efectele pozitive pot fi resimțite la nivelul sistemului nervos, imunitar, muscular sau cardiovascular. De asemenea, Ashwagandha poate fi un aliat și în diferite afecțiuni, precum diabetul și în anumite tipuri de cancere.

Referințe:

  1. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-ashwagandha
  2. https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha#inflammation
  3. https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-dosage
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10147008/
Blog

Ultimele articole

Blog

Eritrasma, o afecțiune a pielii cu potențial de recidivă – cum să ne protejăm împotriva acestei infecții cutanate?

Eritrasma este o infecție bacteriană cutanată, întâlnită mai ales la adulți. Infecția apare cu predilecție în regiunile cu climă tropicală și umedă, unde transpirația excesivă și fricțiunea favorizează dezvoltarea bacteriei Coryne...
Blog

Prolactina: ce reprezintă și cum afectează sănătatea hormonală? Funcții și dezechilibre 

Prolactina este un hormon esențial în organismul nostru. Acesta joacă un rol semnificativ în reglarea funcției sistemului reproducător, metabolismului, imunității și chiar a stării de dispoziție. Dezechilibrele nivelurilor de prolactină, ...
Blog

Pemfigus – patologia uneia dintre cele mai rare boli autoimune

Organismul nostru este proiectat în așa fel încât să funcționeze corect. Există însă cazuri în care sistemul nostru imunitar atacă celulele din corp, cauzând așa-numitele boli autoimune. Multe dintre acestea sunt foarte rare, afectând d...
Blog

Impetigo – ce trebuie să știm despre afecțiunea denumită popular “bube dulci”

Pielea poate fi considerată un indicator al stării noastre generale de sănătate. Atunci când ne confruntăm cu diverse afecțiuni interne, aceasta poate prezenta semne vizibile care să indice probleme în organism. De asemenea, pielea poate fi ...
Ashwagandha ECO Forte 120 Capsule

Ashwagandha ECO Forte 120 Capsule

89 lei75,65 lei
Adaugă în coș