Arsurile solare – cum ne putem feri de această problemă și ce remedii naturiste poți folosi pentru ameliorare?

Arsurile solare – cum ne putem feri de această problemă și ce remedii naturiste poți folosi pentru ameliorare

Pielea are nevoie de o îngrijire aparte, pentru a putea rezista agresiunilor externe de toate felurile. Arsurile solare apar din cauza expunerii la razele UV ale soarelui sau din cauza altor surse artificiale. Această problemă se manifestă în diferite stadii, în funcție de gradul de afectare. Deși sunt rare, arsurile solare grave necesită intervenție medicală de urgență. Totodată, orice formă de arsură solară poate conduce la îmbătrânirea prematură a pielii.

În continuare, vom dezbate aspecte legate de această problemă de tip dermatologic, dar și diferitele remedii naturale pentru arsuri solare. În final, vom ști cum să prevenim, să ameliorăm și să intervenim în caz de arsuri solare.

Arsurile solare – de ce apar și cum se manifestă?

Dacă ar fi să luăm în calcul toate problemele de natură dermatologică, diagnosticul diferențial ar fi extrem de dificil. Totuși, există câteva patologii date de expunerea îndelungată la soare, ce trebuie diferențiate. Cel mai frecvent, arsurile solare pot fi confundate cu erupțiile cutanate date de soare. Erupțiile se dezvoltă din cauza sensibilității la lumina UV, acesta fiind elementul comun dintre ele. Semnele distinctive sunt înroșirea zonei, apariția unor umflături, chiar vezicule, mâncărime și, uneori, durere.

Mai mult decât atât, nu toate erupțiile sunt la fel. De exemplu, există urticaria dată de expunerea la soare, care apare pe fondul sensibilității la UV. Mai exact, radiațiile interacționează cu alergenii interni fotosensibili sau topici, cum ar fi cei găsiți în cremele de protecție.

Cum apar arsurile solare pe față și în alte regiuni ale corpului?

Arsurile solare rezultă atunci când cantitatea de expunere la soare sau la altă sursă de lumină ultravioletă depășește capacitatea de funcționare a melanocitelor din piele .

Astfel, bariera protectivă cutanată este perturbată. Melanocitele sunt celulele din componența pielii, responsabile de producția melaninei. Aceasta din urmă este „colorantul” protector (pigmentul) al pielii.

Arsurile solare la o persoană cu pielea foarte deschisă pot apărea în mai puțin de 15 minute de expunere la soare la amiază. O persoană cu pielea mai închisă poate tolera aceeași expunere ore întregi. Astfel, se poate spune că fiecare individ are un anumit grad de toleranță la soare. Pe lângă aceste aspecte, este important să reținem câteva elemente.

Expunerea neprotejată la soare poate provoca îmbătrânirea timpurie a pielii și chiar cancer de piele. Astfel, pe lângă cremele de protecție, putem apela și la alte produse cu beneficii în acest sens.

Descoperă Bronze & Beauty Formula – capsule pentru o piele tânără, care conține o formulă avansată cu 19 nutrienți esențiali pentru piele. Printre aceștia se numără uleiul de pește, Coenzima Q10, rodie, colagen, acid hialuronic și alte vitamine și minerale. Suplimentul are beneficii pentru o pigmentare normală a pielii, dar și pentru întreținerea unui păr sănătos. Acesta previne îmbătrânirea prematură, contribuind la protejarea pielii de factorii nocivi.

Factorii favorizanți ai arsurilor solare

Pe lângă modul în care acestea se manifestă, trebuie să cunoaștem și elementele care favorizează apariția arsurilor solare.

  • Persoanele cu tenul mai deschis sunt mai susceptibile să facă arsuri solare. Cu toate acestea, și pielea mai închisă trebuie protejată.
  • Razele soarelui sunt cele mai puternice în orele 10 și 16, mai ales în timpul sezonului cald.
  • Lămpile solare pot provoca arsuri severe. Același lucru este valabil și în cazul dispozitivelor folosite în saloane (pentru bronz artificial).
  • Unele medicamente pot face pielea mai sensibilă la lumină.
  • Unele afecțiuni medicale (cum ar fi lupusul) ne pot face mai sensibili la soare.

Complicațiile arsurilor solare

Cel mai indicat este să ne protejăm pe cât posibil de arsuri solare, deoarece pot conduce la probleme mult mai grave. De aceea, remediile naturale pentru arsuri solare trebuie aplicate preventiv sau în cel mai scurt timp după expunerea la soare. În caz contrar, pot apărea modificări la nivelul pielii cauzate de lumina UV. Acest proces poartă numele de fotoîmbătrânire și se caracterizează prin:

  • Slăbirea țesuturilor conjunctive, ce reduc rezistența și elasticitatea pielii;
  • Riduri accentuate;
  • Piele uscată, aspră;
  • Vene roșii fine pe obraji, nas și urechi;
  • Pistrui, mai ales pe față și umeri;
  • Pete întunecate sau decolorate (macule) pe față, dosul mâinilor, brațe, piept și partea superioară a spatelui. Zonele hiperpigmentate poartă denumirea de „lentigo”.

Alte probleme care pot apărea sunt leziunile precanceroase ale pielii. Acestea sunt pete aspre, solzoase în zonele care au fost afectate de soare. Se mai numesc și keratoze actinice și solare. În timp, pot evolua către forme diferite de cancer.

Expunerea excesivă la soare, chiar și fără arsuri solare, crește riscul de neoplazii, cum ar fi melanomul. Acesta apare pe fondul modificării ADN-ului cutanat. Totodată, arsurile solare din copilărie și adolescență pot crește riscul de melanom mai târziu în viață.

Neoplasmele cutanate se dezvoltă în principal pe zonele corpului mai expuse la lumina soarelui, inclusiv pe scalp, față, buze, urechi, gât sau pe mâini. Unele tipuri apar ca o excrescență sau rană care sângerează ușor, se formează cruste, se vindecă și apoi se pot redeschide.

Prea multă lumină UV dăunează corneei, putând determina leziuni oculare. Ochii expuși la soare sunt dureroși și obosiți.

Care sunt tipurile de arsuri solare la copii și adulți?

Din nefericire, arsurile solare afectează toate categoriile de vârstă, determinând simptome foarte asemănătoare. Acestea se pot manifesta mai frecvent la copiii care, din dorința de a se juca afară, uită să se protejeze de soare. Mai mult decât atât, este important să cunoaștem faptul că există mai multe grade ale arsurilor solare, după cum urmează:

Arsuri solare de gradul I

Leziunile de acest fel sunt foarte frecvente. Sunt relativ blânde și afectează doar stratul exterior al pielii. Se va observa pielea roșie și, eventual, un ușor disconfort. Cu toate acestea, pielea nu va forma vezicule. Veștile bune sunt că arsurile solare de gradul I pot fi tratate fără probleme acasă prin diverse remedii.

Arsuri solare de gradul II

În acest caz, este afectat stratul exterior al pielii și dermul care se află dedesubt. Această arsură solară este mult mai dureroasă decât cea de gradul întâi și este însoțită de formarea veziculelor. Există două tipuri de arsuri solare de gradul doi. Odată ce ai înțeles cum se manifestă fiecare dintre acestea, este ușor să îți pui singur un diagnostic prezumtiv.

Arsuri superficiale de gradul II

Arsurile superficiale cu grosime parțială rănesc o parte a dermului. Dacă apăsăm pielea arsă de soare, aceasta va deveni albă. Apoi, când o eliberăm, se va înroși din nou. Probabil vom simți durere și disconfort moderat și vor apărea umflături și vezicule. Simptomele durează în mod normal 48 de ore. Va trebui să cerem părerea unui specialist pentru a ști ce să folosim pentru arsurile solare de acest fel.

Arsuri profunde de gradul II

Arsura provoacă leziuni mai mari dermului și poate duce la decolorarea permanentă și formarea unei cicatrici. Zona afectată va fi probabil umflată și dureroasă și vom putea vedea vezicule. De asemenea, poate dura câteva zile până să ne dăm seama cât de adâncă este arsura. Totuși, numai un cadru medical ne poate ajuta cu tratamente sau remedii naturiste pentru arsurile solare de acest tip.

Arsurile solare de gradul III

Acest tip de arsură solară trebuie neapărat supravegheat de către un medic. Principalele semne care definesc stadiul sunt:

  • Zona amorțită;
  • Culoarea pielii albă sau decolorată;
  • Simptome asociate cu starea de șoc sau insolație.

Ce remedii naturiste pentru arsuri solare putem folosi în scop profilactic sau pentru ameliorarea simptomelor?

Majoritatea arsurilor solare de gradul I și II pot fi tratate cu ușurință acasă. Ideal este să te protejezi întotdeauna și să eviți expunerea la soare în zilele foarte călduroase.

Dar, dacă te confrunți cu o astfel de problemă, poți încerca diverse remedii naturale rapide pentru ameliorarea simptomelor. Pentru că multe persoane se întreabă ce se folosește pentru arsuri solare sau cu ce se dă, ți-am pregătit câteva sfaturi utile.

Ce să faci în caz de arsuri solare?

  • Compresele reci te pot ajuta să te simți mai bine. Un remediu potrivit poate fi și o compresă cu ceai de mușețel.
  • Folosește geluri sau creme de răcire și hidratare precum gelul de aloe vera. Acesta are rol calmant și antiinflamator.
  • Bea multă apă pentru a evita deshidratarea.
  • Poți face o baie sau un duș rece. Aceasta va ajuta la calmarea pielii deja iritate.
  • Dacă veziculele se măresc în volum, cel mai bine este să discuți cu un medic.

Pentru a preveni arsurile solare, este important să folosim creme de protecție cu grad mare (SPF) în fiecare zi. Acestea trebuie reaplicate la fiecare 90 de minute atunci când ne aflăm în aer liber, mai ales după înot și transpirație. O altă măsură este limitarea expunerii la soare între orele 10 și 16, când radiațiile sunt cele mai puternice.

Cât durează vindecarea arsurilor solare?

Vestea bună este că durerea dată de arsurile solare nu durează mult. Acestea dispar adesea de la sine în decurs de câteva zile până la o săptămână. Arsurile solare mai severe necesită mai mult pentru a se vindeca. Totuși, trebuie să fim conștienți că deteriorarea ADN-ului din celulele pielii este permanentă. Fiecare arsură solară crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Astfel, este important să fim atenți și să evităm expunerea la soare, fără să folosim o protecție adecvată.

În concluzie, pielea trebuie prețuită și protejată, deoarece este extrem de valoroasă pentru corpul nostru. Deși este foarte rezistentă și puternică în fața multor agresiuni externe, este important să îi acordăm atenția pe care o merită. Arsurile solare pot fi consecințele expunerii îndelungate la radiațiile ultraviolete, iar tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor.

Referințe:
1. Han, A., Maibach, H.I. Management of Acute Sunburn. Am J Clin Dermatol 5, 39–47 (2004). https://doi.org/10.2165/00128071-200405010-00006
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21858-sunburn
4. https://www.instyle.com/sun-rash-7499245
5. https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/sunburn
6. https://www.completefamilydermatology.com/blogs/types-of-sunburn/

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Premium Bronze & Beauty Formula- 60 capsule pentru un bronz sănătos, o piele tânără și păr frumos

Premium Bronze & Beauty Formula- 60 capsule pentru un bronz sănătos, o piele tânără și păr frumos

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș