Aronia, totul despre superfructele cu proprietati uimitoare

Aronia, totul despre superfructele cu proprietati uimitoare

Aronia sau scorusul negru devine un arbust tot mai popular si la noi, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate pe care le au fructele acestuia. De ce sunt atat de cautate fructele de aronia si sub ce forma le poti consuma, afla in cele ce urmeaza.

Fructele de aronia sunt bogate in fibre, 100 de grame de aronia deshidratata are aproximativ 17 grame de fibre. Continutul ridicat de fibre ajuta la protejarea sistemului imunitar, scade colesterolul, ajuta digestia, regleaza cantitatea zaharului in sange.
In privinta continutului de vitamine si minerale, aronia asigura 35% din doza zilnica recomandata de vitamina C, care ajuta la producerea de colagen, intareste imunitatea si reduce inflamatiile din organism. Pe langa vitamina C, aronia este bogata si in vitamina P, fiind una dintre cele mai importante surse, aceasta ajutand la fixarea vitaminei C in organism. Fructele de aronia mai reprezinta o sursa importanta de vitamina E, vitamina K, vitamina A, folati, potasiu, magneziu, fier, calciu, zinc.

Fructele de aronia – proaspete, congelate, uscate

Din fructele proaspete de aronia se fac multe preparate, precum sucul de aronia, dulceata, sirop, compot, gemuri si chiar vin de aronia. De asemenea, fructele proaspete de aronia se folosesc in prepararea deserturilor, precum prajiturile si tartele, insa se recomanda adaugarea si altor arome sau fructe in preparat, tocmai pentru a scoate in evidenta gustul aroniei. Aronia se mai foloseste si in industria alimentara pentru extragerea unui pigment puternic.

Fructele de aronia se pot pastra pana la doua luni, in conditii de temperatura constanta si destul de scazuta (pana la 5 grade Celsius). Puse in frigider, fructele de aronia isi pastreaza proprietatile timp de o saptamana. Pentru a le consuma mai tarziu, poti pune fructele la congelator. Prin congelare, gustul acestora se schimba, devenind putin mai dulce. Mai poti pune fructele de aronia si la uscat pentru a le pastra peste iarna, iar apoi se pot rehidrata si folosi pentru diverse preparate, la fel ca si fructele proaspete.
Aronia se foloseste insa si dincolo de peretii bucatariei. Aceste fructe cu deosebit de multe calitati sunt deseori folosite in industria frumusetii la prepararea sapunurilor cu aronia sau pentru diverse tipuri de creme.

Fructele de aronia – ceai, suc, fructe deshidratate

Fructele uscate de aronia sunt folosite in prepararea ceaiului, fiind foarte gustos chiar si neindulcit.

Atunci cand vrei sa beneficiezi de toate calitatile importante ale acestor fructe, sucul de aronia presat la rece este cea mai buna varianta. In acest fel, te vei bucura de proprietatile antioxidante si de toate vitaminele din aceste fructe. Daca gustul sucului de aronia ti se pare prea astringent sau amar, se poate indulci cu miere sau dilua cu apa.

Pentru a face o cura cu suc de aronia bea minim 100ml pe zi, dupa masa de mic dejun sau pranz, timp de cel putin 3 – 6 luni. Tot pentru o cura de aronia, de data aceasta cu fructe proaspete, se vor consuma de trei ori pe zi, cu jumatate de ora dupa masa.  De la aronia mai pot fi consumate si frunzele. Ceaiul din frunze de aronia este energizant si se poate prepara cu miere si lamaie, pentru a fi mult mai usor de savurat. Pentru a prepara ceai de frunze de aronia, adauga 5 frunze intr-un litru de apa fiarta, acopera vasul si lasa-l sa se raceasca.

Cand vrei sa consumi fructele de aronia deshidratate, cel mai bine este sa le consumi 20g pe zi, ca si o gustare dintre mese. Dar se pot adauga si in iaurt sau cereale la micul dejun.

Blog

Ultimele articole

Blog

Regim alimentar sindrom Cushing

Sindromul Cushing necesită o atenție specială în ceea ce privește alimentația pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. 👍🏻 Alimente recomandate: Proteine slabe, legume verzi, fructe cu indice glicemic scă...
Blog

Regim alimentar hemoroizi

Hemoroizii sunt o afecțiune frecventă, adesea cauzată sau agravată de constipație, alimentație dezechilibrată și stil de viață sedentar. Vestea bună este că schimbările în dietă pot face o diferență majoră în reducerea disconfortul...
Blog

Regim alimentar pentru hepatita autoimună

Hepatita autoimună necesită o abordare atentă a alimentației pentru a susține sănătatea ficatului și a reduce inflamația. 🫐 Consumă alimente antiinflamatorii și bogate în antioxidanți pentru a proteja ficatul. Alege fructe de p�...
Blog

Regim alimentar pentru insuficiența mitrală

Insuficiența mitrală este o afecțiune care afectează valva mitrală a inimii, îngreunând circulația sângelui și solicitând suplimentar mușchiul cardiac. Deși tratamentul medicamentos este esențial, alimentatia joacă un rol-cheie în ges...