Aronia si diabetul

Aronia si diabetul

Aronia este un fruct atent cercetat pentru proprietatile sale terapeutice in multe studii, in special pentru capacitatea sa de a combate stresul oxidativ indus de hiperglicemie si complicatiile macrovasculare ale diabetului, inclusiv bolile cardiovasculare. Desi Aronia este originara din zonele de est ale Americii de Nord, a fost plantata pe scara larga si in Europa si Asia. Mai multe studii in vivo au prezentat proprietatile antioxidante ale sucului de aronia, in experimente efectuate atat pe oameni cat si pe sobolani.

Diabetul zaharat este o tulburare metabolica a sistemului endocrin si este considerata in prezent o problema globala. Boala este prezenta in toate partile lumii. Persoanele cu diabet zaharat nu sunt capabile sa produca sau sa foloseasca in mod corespunzator insulina in organism, rezultand astfel niveluri ridicate de glucoza.

Din perspectiva stresului oxidativ, s-a dovedit ca produsele pe baza de plante care sunt bogate in antocianine prezinta o multitudine de proprietati farmacologice, cum ar fi activitati antiinflamatoare, antitumoare si antioxidante. Aceste proprietati au demonstrat stiintific efecte benefice pentru atenuarea stresului oxidativ indus de hiperglicemie si complicatiile. Aronia este un fruct care a fost cercetat pe larg pentru proprietatile sale antidiabetice. Din cauza gustului astringent al acestor fructe si al mirosului lor specific, sucul de aronia nu a este foarte popular in randul consumatorilor.

Preparatele din aronia sunt uneori consumate ca terapie complementara si alternativa pentru afectiuni cum ar fi achlorhidria, avitaminozele, convalescenta si hemoroizii. Continutul ridicat de antocianina din aronia a determinat cercetarea derivatelor sale. S-a dovedit ca sucul de aronia are un efect puternic asupra glucozei la subiectii sanatosi. In plus, s-a dovedit ca aronia reduce activitatea dipeptidil peptidazei IV, a-glucozidazei si a enzimei care converteste angiotensina (ACE) intr-un mod dependent de doza.

Desi numarul de studii publicate aronia creste in fiecare zi, doar cateva au fost efectuate pentru a evalua clinic efectele terapeutice. Cu toate acestea, toate studiile au aratat imbunatatiri semnificative ale parametrilor observati la nivel clinic. Utilizarea initiala fructelor de aronia si a sucului din acest fruct de catre nativii americani a fost pentru tratamentul racelilor, dar popularitatea sa a crescut dupa ce a fost introdusa in Rusia si Europa de Est, unde a fost utilizata pe larg ca medicament antihipertensiv.

Potentialul antihipertensiv al aroniei  a fost dovedit intr-un studiu intins pe 4 saptamani, in care pacientii au primit 200 ml de suc de fructe de aronia. Pacientii aveau hipertensiune arteriala netratata farmacologic  si hipertensiune arteriala de gradul I. In acest studiu, scaderea semnificativa a mediei sistolice si diastolice a scazut semnificativ.

Un alt studiu a demonstrat, de asemenea, reduceri semnificative ale tensiunii dupa 2 luni de consum a 300 g de fructe pe zi, in cazul persoanelor cu sindrom metabolic. Toate aceste studii au aratat potentialul consumului pe termen lung al sucului de aronia, insa perioadele de utilizare continua trebuie sa fie insotite de o perioada de abtinere, pentru ca oraganismul sa nu se obisnuiasca cu efectele.

Potentialul terapeutic al aroniei s-a dovedit a fi mai mare in randul persoanelor cu risc cardiovascular crescut, de unde se trage concluzia ca acestea ar trebui sa consume cat mai des aronia si derivate. Unul dintre mecanismele terapeutice ale aroniei este stimularea formarii endoteliale a oxidului nitric in arterele coronare. Mai multi cercetatori au aratat ca la sobolanii spontan hipertensivi, o dieta pe baza de aronia uscata sau de suc de aronia, reduce semnificativ tensiunea, datorita antocianidinelor si flavonoidelor din compozitia acestui fruct.

O serie de studii au descoperit efecte benefice similare asupra parametrilor legati de sindromul metabolic la sobolanii care au primit suc de aronia si prajiturele cu aronia. Principala concluzie a acestor studii a fost ca antocianinele sunt componentele bioactive responsabile de efectele benefice observate la consumul de aronia.

Un alt potential terapeutic aroniei este modularea profilului lipoproteinei. Este important de mentionat ca consumul regulat de aronia este recomandat chiar si persoanelor care se afla deja in terapie cu statina.

Potentialul antiinflamator al sucului de aronia a fost demonstrat in studii pe pacienti cu boli cardiovasculare si diabet. S-a demonstrat ca reactia inflamatorie cronica legata de diabetul zaharat se imbunatateste sub actiunea polifenolilor din aronia, in special datorita capacitatii sale de a scadea TNF-α si IFN-γ.

Astfel, aronia in stare solida sau suc, ofera numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind un real ajutor al bolnavilor de diabet.

Blog

Ultimele articole

Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Blog

Gripa: inamicul invizibil al sezonului rece. Cum să te protejezi eficient?

Gripa este o boală respiratorie care își face simțită prezența mai ales în lunile reci ale anului. Este extrem de contagioa...
Blog

Valeriana – tot ce ai nevoie să știi despre proprietăți benefice, asimilare și contraindicații

Dacă ai probleme cu somnul, este posibil să fi încercat deja diverse remedii naturale, inclusiv suplimente pe bază de plante. ...
Blog

Ulei de cocos – ce trebuie să ştim despre proprietăţile şi beneficiile sale pentru uz intern şi extern?

În ultimele decenii, uleiul de cocos a câștigat popularitate la nivel global datorită versatilității și beneficiilor sale p...