Aronia si cresterea copilului

Aronia si crestearea copilului

Pe langa o varietate de vitamine si fier, fructele de aronia sunt pline de fibre si ajuta digestia copilului. Consumul de aronia zilnic in doze mai mici, la copii peste un an, s-a dovedit a fi eficient in prevenirea infectiilor.

Pe baza studiilor, specialistii in gastroenterologie pediatrica, explica modul in care aronia poate ajuta copiii, care sunt beneficiile aroniei si modul in care aronia poate fi consumata.

Beneficiile consumului de aronia in perioada copilariei

Pentru buna dezvoltare a copilului, este bine de stiut ca fructele de padure sunt pline de fibre si asigura o digestie foarte buna. Alaturi de fibre, sunt bogate in vitamine si minerale. 100g de aronia contin 93% din necesarul zilnic  de fier pentru un organism sanatos. Datorita continutului mare de fier si vitamine, aronia ajuta la combaterea infectiilor, in special in tractul urinar, precum si a durerilor de cap si a migrenelor. Cu compozitia sa, aronia a fost inclusa in clasa modulatorilor de imunitate, motiv pentru care poate fi utilizat in prevenirea infectiilor, inclusiv in cazul copiilor, sustin specialistii.

Aronia proaspata sau uscata poate fi gatita sau folosita in prajituri si mancaruri sarate. Majoritatea studiilor sunt legate de varsta adulta si exista cercetari asupra dozelor eficiente. Se recomanda utilizarea a 200-300g fructe de padure proaspete sau 0,5 pana la 0,7 dl de suc proaspat pe zi. Intrucat aronia nu este inca suficient de cercetata pentru copii, nu exista linii directoare exacte care sa indice doza pe care ar trebui sa o consume acestia.

Specialistii  afirma ca utilizarea zilnica a sucului de aronia in doze mai mici in lunile de iarna, la copii peste un an, s-a dovedit a fi eficienta in prevenirea infectiilor. Rezultate pozitive au fost obtinute la copiii cu digestie neregulata. Copiilor li se poate oferi suc diluat sau gem de aronia, precum si prajituri cu aronia, astfel incat acestora sa le fie mai usor sa o consume.

Numeroase studii au aratat un efect benefic al aroniei, care contine peste 300 de compusi activi. Cel mai important efect antioxidant este prevenirea dezvoltarii radicalilor liberi care pot provoca o serie de boli grave si boli maligne.

In momentul in care aronia este utilizata in mod regulat, grasimea din sange si tensiunea arteriala sunt normalizate, iar riscul de boli cardiovasculare este redus. In plus, aronia regleaza functionarea pancreasului si nivelul de zahar din sange, ajutand in tratamentul diabetului si sindromului metabolic. Din cauza cantitatilor mari de beta caroten si zeaxantina, consumul de aronia si derivate ale acesteia protejeaza foarte bine si pielea.

Cum poate fi introdusa aronia in alimentatie?

Pentru un mic dejun sanatos sau un desert, va fi suficient sa amestecati suc de aronia si o banana. Optional, puteti adauga ghimbir, scortisoara, seminte de chia sau altceva la alegere. Intr-un mod foarte similar, puteti face, de asemenea, iaurt cu fructe care va incanta mai ales copiii, care sunt mari amatori de dulciuri. Ca si ingrediente, veti avea nevoie de suc de aronia, iaurt, fructe, zahar sau miere. Sucul de aronia poate fi adaugat in amestecul de clatite sau pur si simplu adaugat ca topping pe inghetata preferata a copilului.

Pentru parintii care doresc sa limiteze consumul de zahar in cazul copiilor, cea mai buna solutie este aceea de a utiliza miere sau sirob de agave in combinatie. Aronia in stare cruda este posibil sa nu fie foarte apreciata de copii, din cauza gustului amar, insa atunci cand este inclusa in diverse retete si prajituri, copiii pot trece cu usurinta cu vederea prezenta ei.

Fiind un fruct carnos, poate fi inclus in prajituri cu mult aluat si chiar in tarte sau checuri, avand in urma coacerii un aspect absolut delicios.

Fiind un fruct colorat, aronia este foarte usor de introdus in alimentatia unui copil, cei mici fiind foarte incantati de mancarea cu o cromatica deosebita, ceea ce inseamna ca administrarea se va face foarte usor.

Blog

Ultimele articole

Blog

Disbioza intestinală, o dereglare a microbiomului natural: preia controlul sistemului tău digestiv cu aceste soluții naturiste eficiente și prietenoase cu organismul!

Disbioza intestinală reprezintă o afecțiune tot mai întâlnită la nivel global, afectând milioane de oameni în fiecare an. ...
Blog

Radicali liberi – să cunoaștem acești compuși chimici care pot influența buna funcționare a organismului!

Radicalii liberi au fost asociați în literatura de specialitate cu apariția mai multor boli și a procesului de îmbătrânire....
Blog

Parodontita: ce înseamnă, cum ne afectează și cum o putem preveni sau trata?

Parodontita este o afecțiune dentară comună și serioasă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este cunoscut...
Blog

Degenerescența maculară: ce este, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament?

Văzul este un simț esențial pentru o viață normală și ușoară, de care să ne putem bucura din plin. Din păcate, diverse ...