Aronia, o solutie in lupta impotriva cancerului

Aronia, o solutie in lupta impotriva cancerului

In timp ce murele din Austria, si fructele de acai din Amazon, maqui din Patagonia si fructe de catina din Asia de Nord au fost deja recunoscute ca fructe foarte utile pentru nutritie, un fruct mai putin cunoscut din America de Nord castiga teren, fiind pregatit sa atinga lumina reflectoarelor este aronia.
Intalnita in varianta salbatica in paduri si mlastini, aronia este cunoscuta si sub denumirea de chokeberry in limba engleza, datorita aromei sale astringente. Boabele sunt prezente in mod natural in trei culori – rosu, violet si negru-violet. Aronia melanocarpa, specia negru-purpuriu, are o culoare purpurie mult mai profunda decat afinele, care sunt gasite si in America de Nord. Acum fructele sunt cultivate si iar culturile se extind pe masura ce aceasta devine tot mai cunoscuta.

Aronia in studii si cercetari stiintifice
Culoarea purpurie profunda a acestor fructe a atras atentia oamenilor de stiinta. Fructele violete in virtutea culorii lor sunt bogate in categoria antioxidantilor cunoscuti sub denumirea de antocianine. Acesti pigmenti demonstreaza proprietati puternice de protectie a celulelor si sunt, de asemenea, antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamatiei sistemice – un factor cheie in dezvoltarea bolilor cronice.

Beneficii
Analizand si mai mult toti compusii gasiti in acest fruct de padure, oamenii de stiinta au gasit o serie de agenti mai specifici, incluzand acidul cafeic, cianidina-3-galactozida, delfininina, epicatechina, malvidina si multe altele. Probabil ca nu trebuie sa va amintiti niciodata aceste nume, dar pentru cercetatorii din domeniul sanatatii, prezenta acestor compusi in aceste fructe este o veste importanta.

Combinati, acesti agenti specifici din aronia sunt anti-bacterieni, anti-virali si anti-diabetici. Au rolul de a combate formarea placii arteriale si de a mentine nivleul colesterolului seric mai scazut. De asemenea, protejeaza ficatul de o serie de afectiuni si toxine. In societatea noastra, in care diabetul este tot mai des intalnit, compusii aroniei ajuta la scaderea glicemiei si la imbunatatirea productiei naturale a insulinei din organism.

Cativa dintre compusii din aronia sunt luptatori naturali impotriva cancerului si protejeaza impotriva dezvoltarii tumorilor vezicii urinare, sanilor, colonului, plamanilor, ovarelor si pielii. In plus, acesti compusi combat boala Crohn, inhiba HIV, reduc simptomele incomode ale sindromului premenstrual si cresterea imunitatii in lupta cu herpesul. Studiile preliminare au aratat, de asemenea, ca aronia se poate dovedi utila in incetinirea cresterii glioblastomului – o forma de cancer cerebral fatal.
Incepand cu anii 40, aronia a fost cultivata comercial in Rusia, iar din anii 1950, a devenit o cultura comerciala in Europa. In 2009, Asociatia Aronia Midwest a inceput sa ofere informatii si resurse fermierilor care doreau sa se implice in agricultura comerciala a acestei plante. Potrivit asociatiei, membri se gasesc acum in California, Illinois, Iowa, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, New York, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wisconsin si Ontario, Canada.

In lumea fructelor, activitatea antioxidanta este un factor major in lupta nesfarsita pentru obtinerea unei pozitii de top. Aronia are o activitate antioxidanta mai mare decat afinele, murele, capsunele, visinele, rodia, goji si mangostanul. Aronia este un erou al fructelor cu efect antioxidant. Aceasta putere minunata a fructului, le ofera cultivatorilor increderea ca vor reusi sa vanda recoltele in fiecare an.
Produsele pe baza de aronia sunt deja pe piata, iar unele au primit ravnita certificare USDA Organic – cel mai inalt standard de puritate agricola in vigoare in prezent. Spre deosebire de capsune si multe alte fructe, aronia este in mod natural rezistenta la daunatori si nu necesita utilizarea de ingrasaminte. Aceasta este o veste buna pentru cei care nu doresc produse chimice nesanatoase in fructele lor.

In lupta pentru alimente din ce in ce mai sanatoase, aronia este cu siguranta un castigator, consumata atat in stare cruda cat si sub forma de suc sau inclusa in alte preparate. Avand in vedere ca stiinta demonstreaza beneficii semnificative pentru sanatate, fermierii care planteaza suprafete mari ofera o serie de produse din acest fruct astfel incat fiecare persoana, indiferent de preferinte, sa poata beneficia de proprietatile sale.
Avand efecte dovedite in scaderea stresului oxidativ si in stoparea dezvoltarii celulelor canceroase, a devenit un fruct foarte cautat. Din cauza aromei sale astringente, acest fruct nu era o optiune in dieta multor persoane, pana in momentul in care au fost publicate numeroase studii ce dovedeau efectele sale benefice asupra organismului in general.

Blog

Ultimele articole

Blog

Nefrita – ce este, cauze, simptome și alte informații esențiale

Rinichii sunt organe vitale care îndeplinesc funcții esențiale în menținerea sănătății noastre. Printre acestea se numără filtrarea sângelui, eliminarea deșeurilor și reglarea echilibrului fluidelor și electroliților. Atunci când sun...
Blog

Fără poftă de mâncare – ce este inapetența, de ce apare și cum stimulăm apetitul?

Pofta scăzută de mâncare, cunoscută și sub denumirea de inapetență, este o problemă frecvent întâlnită, care poate afecta oamenii de toate vârstele. Acest fenomen se manifestă printr-o reducere a dorinței de a consuma alimente. Poate va...
Blog

Histamina – cum influențează organismul și cum facem față intoleranței

Alergia la histamină reprezintă un subiect de interes pentru mulți, mai ales dacă ne gândim la legătura sa cu sănătatea și starea de bine. Acest compus din organismul nostru este esențial în funcționarea multor procese, însă devine prob...
Blog

Coagularea sângelui – informații utile despre acest mecanism complex și vital pentru organism 

Coagularea sângelui reprezintă un proces fiziologic esenţial ce previne pierderile excesive de sânge din cauza unei leziuni. Acest fenomen complex este denumit hemostază în termeni tehnici. El presupune o serie de etape şi mecanisme biochimice...