Anemie feriprivă – efectele negative asupra sănătății organismului și remedii naturale
Anemia în care observăm lipsă de fier în organism se numește anemie feriprivă. Aceasta este extrem de comună și afectează foarte multe persoane, inclusiv copiii. Este important să îi cunoaștem caracteristicile pentru că, de cele mai multe ori, nu îi acordăm importanță până când devine severă.
Anemia feriprivă – informații utile
De multe ori ne simțim corpul slăbit, nu avem energie, pielea noastră este uscată, palidă, avem palpitații sau nu putem să ne odihnim corespunzător. Ceea ce nu știm este că există o posibilitate să avem anemie feriprivă.
Anemie feriprivă – ce înseamnă?
Anemia feriprivă este o formă de anemie care rezultă din lipsa fierului în organism. Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, o proteină din sânge care transportă oxigenul către țesuturile corpului. Când nivelul de fier este scăzut, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină. Asta duce la scăderea cantității de oxigen transportată în corp și, implicit, la simptomele caracteristice anemiei feriprive.
Chiar și copiii mici pot dezvolta anemie feriprivă dacă nu primesc suficient fier în dietă. Acest lucru se poate întâmpla, de obicei, între vârsta de 9 luni și 1 an, în timp ce trec la consumul de alimente solide. Tratamentul anemiei feriprive implică adesea suplimente de fier și ajustări ale dietei pentru a crește aportul acestui nutrient, dar este important să se identifice și să se trateze cauza subiacentă pentru a preveni recurența anemiei.
De asemenea, vegetarienii și veganii sau cei care consumă diete cu puține surse de fier, precum și persoanele care suferă de tulburări alimentare pot fi mai susceptibile la dezvoltarea anemiei feriprive.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul și tratamentul anemiei feriprive implică, în general, teste de sânge pentru a măsura nivelul de hemoglobină și de fier din corp, precum și investigații pentru a identifica cauza subiacentă. Tratamentul poate include suplimente de fier și modificări ale dietei pentru a crește aportul de fier, în funcție de cauza și gravitatea anemiei. Este important ca orice persoană care prezintă simptomele anemiei să solicite sfatul medicului pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat.
Fiind un tip de anemie cu deficit de fier, este cât se poate de clar că organismul nostru nu se bucură de acest nutrient. De aceea, prevenția este esențială, mai ales în cazul femeilor care pierd sânge lunar. Pentru a avea grijă de corpul nostru trebuie să includem în alimentație carnea roșie, puiul, curcanul și carnea de vită. Toate acestea sunt surse excelente de fier. De asemenea, peștele și fructele de mare, leguminoasele, dar și anumite fructe, cum ar fi aronia, sunt surse bune de fier. Ele pot fi incluse în dieta noastră pentru a spori aportul de nutrienți esențiali. Realizat strict din fructe de aronia prin presare la rece, acest suc este pur, 100% natural și ecologic.
Beneficiile sucului de aronia
Beneficiile sucului de aronia sunt remarcabile și variate. De-a lungul timpului, acesta a fost asociat cu tratarea și prevenirea a peste 100 de afecțiuni diferite. Bogat în vitamine, minerale și, în special, antioxidanți, acest suc este un adevărat elixir pentru sănătate. Certificat ecologic, sucul de aronia este un supliment alimentar de încredere, care nu conține adaosuri nedorite. De asemenea, este lipsit de zahăr, apă, aditivi, conservanți, arome sau coloranți, ceea ce îl face potrivit pentru diverse tipuri de diete, inclusiv vegană, fără lactoză sau gluten.
Astfel, simptomele anemiei de fier sunt ameliorate, chiar preîntâmpinate. Multe persoane se pot bucura de un organism mai sănătos, incluzând în alimentația lor suc de aronia, dar și alte alimente pe bază de fier. Totuși, diferența majoră constă în faptul că, în cazul anemiei cu deficit de fier, absorbția este mai rapidă și mai mare atunci când utilizăm tratamente naturiste.
Anemia feriprivă – simptome și semne
Simptomele anemiei feriprive pot varia în funcție de severitatea și durata deficienței de fier în organism, dar pot include următoarele:
- Oboseală excesivă și slăbiciune generală;
- Paloare a pielii și a mucoaselor;
- Dificultăți de concentrare și memorie afectată;
- Senzație de amețeală sau vertij;
- Respirație dificilă sau ritm cardiac accelerat;
- Unghii fragile și casante;
- Căderea excesivă a părului;
- Senzație de amorțeală sau furnicături în mâini și picioare;
- Dureri de cap frecvente;
- Țiuitul în urechi;
- Scăderea capacității de efort fizic și de rezistență.
Este important să consulți un medic dacă experimentezi aceste simptome tipice anemiei feriprive. Această afecțiune poate avea consecințe grave asupra sănătății tale și necesită tratament adecvat.
Anemia feriprivă – cauze
Anemia feriprivă este cauzată de mai mulți factori care afectează nivelul de fier din organism și capacitatea acestuia de a produce hemoglobină. Iată câteva dintre cauzele anemiei feriprive:
Pierderea de sânge poate duce la scăderea nivelului de fier din organism. Aceasta poate apărea în urma unor situații precum sângerări în tractul gastrointestinal din cauza bolilor inflamatorii intestinale, ulcerului, cancerului de colon sau altor tulburări gastro-intestinale cum ar fi boala celiacă. De asemenea, traumatismele sau intervențiile chirurgicale, menstruația abundentă sau sângerările din timpul nașterii pot contribui la pierderea de sânge și la scăderea nivelului de fier.
Anumite afecțiuni sau medicamente pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul. Astfel, se poate ajunge la anemie feriprivă. Aceste condiții includ bolile genetice rare care blochează absorbția fierului în intestin sau fac mai dificilă oprirea sângerării, activitățile sportive de rezistență care pot duce la pierderi de fier prin tractul gastrointestinal și prin deteriorarea celulelor roșii din sânge sau condițiile intestinale și digestive precum colita ulcerativă, boala Crohn și infecția cu Helicobacter pylori.
Anemia feriprivă poate fi cauzată și de alte afecțiuni. Printre acestea se numără boala renală, în care organismul nu produce suficient eritropoietină, o substanță necesară pentru producerea de celule roșii în sânge. La baza bolii pot sta și afecțiuni cronice care duc la inflamații, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă sau obezitatea, care pot afecta reglarea și utilizarea fierului din organism.
Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite cauze de anemie feriprivă, însă ea se formează, de cele mai multe ori, din cauza pierderii masive de sânge din timpul menstruației.
Anemia feriprivă la copii și bebeluși
Există anemie feriprivă și la copii, dar și la bebeluși. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi aportul insuficient de fier în dietă, absorbția redusă a fierului din cauza problemelor digestive sau a tulburărilor intestinale, pierderile de sânge (cum ar fi cele asociate cu sângerarea nazală frecventă sau cu paraziții intestinali), precum și cerințele crescute de fier din cauza perioadelor de creștere rapidă.
Simptomele anemiei feriprive la copii mici pot include oboseală, slăbiciune, paloare, lipsă de energie, iritabilitate, dificultăți de concentrare, ritm cardiac accelerat, respirație rapidă, creștere lentă sau întârziată, lipsa poftei de mâncare și tendința de a mușca sau a linge obiecte.
Prevenirea anemiei feriprive la bebeluși poate fi realizată prin asigurarea unei diete bogate în fier și prin promovarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate ajuta la prevenirea anemiei feriprive la nou-născuți. Laptele matern este o sursă bună de fier și este ușor absorbit de către organism.
În cazul în care un copil sau un bebeluș dezvoltă anemie feriprivă, tratamentul poate include suplimente cu fier, îmbogățirea dietei cu alimente bogate în acest mineral și, în unele cazuri, administrarea de alimente fortificate cu fier. Este important ca tratamentul să fie supervizat de un medic. Se va asigura astfel o administrare corectă și se va monitoriza progresul și nivelurile de fier ale copilului sau bebelușului.
Anemia feriprivă severă – prevenție și adjuvante naturiste
Anemia feripriva severă poate fi diagnosticată cu ajutorul analizelor pe care medicul de familie ne îndrumă să le realizăm. Totuși, până acolo, ne putem ajuta corpul prin administrarea unor suplimente naturale, așa cum este sucul de aronia.
Aronia este o sursă naturală bogată de fier, un mineral esențial pentru producerea hemoglobinei în corp. Când nivelul de fier este scăzut în organism, producția de hemoglobină poate fi afectată, ceea ce duce la anemie feriprivă. Consumul de suc de aronia poate ajuta la creșterea nivelului de fier din organism. Astfel, se poate contribui la prevenirea sau tratarea anemiei feriprive.
Pe lângă conținutul său ridicat de fier, aronia este, de asemenea, bogată în vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic, care are rolul de a îmbunătăți absorbția fierului în organism. Atunci când este consumată împreună cu surse de fier, cum ar fi sucul de aronia, ea ajută la transformarea fierului într-o formă care poate fi mai ușor absorbită de către organism. Astfel, vitamina C sporește eficiența asimilării fierului din alimente sau suplimente, contribuind la combaterea anemiei feriprive.
Consumul regulat de suc de aronia poate fi o modalitate simplă și delicioasă de a crește aportul de fier și vitamina C în dietă. Acesta poate fi consumat ca atare sau poate fi amestecat cu alte sucuri de fructe sau adăugat în smoothie-uri. Cu toate acestea, este important să menționăm faptul că sucul de aronia nu trebuie să fie utilizat ca unică sursă de fier sau de vitamina C. Acesta ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, care include și alte surse de nutrienți esențiali.
Concluzii
Pentru acest tip de anemie feriprivă, un tratament naturist ca sucul de aronia reprezintă o soluție excelentă pentru a ne simți mai bine. El poate fi un adaos valoros în dietă pentru persoanele care suferă simptomele anemiei caracterizată prin lipsa de fier sau care sunt expuse riscului de a dezvolta această afecțiune. Combinația de fier și vitamina C din aronia poate ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului în organism, contribuind astfel la sănătatea generală și la prevenirea sau tratarea anemiei feriprive.
Așadar, acum știi ce înseamnă anemie feriprivă. Ia în considerare informațiile de mai sus și mergi la medic dacă este nevoie. De asemenea, încearcă să îți găsești un echilibru în dieta zilnică. Simptomele anemiei feriprive pot fi prevenite atunci când avem grijă de organismul nostru!
Referințe:
- Iron deficiency anemia – https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
- Iron-Deficiency Anemia – https://www.nhlbi.nih.gov/health/anemia/iron-deficiency-anemia