Alzheimer – importanța prevenirii bolii și informații utile pentru sănătatea creierului

suc afin siberian 3L

Boala Alzheimer, o formă degenerativă de demență, este una dintre afecțiunile cele mai dificile și devastatoare care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Având în vedere importanța ei, este foarte util să ne informăm despre ea cât mai mult.

Boala Alzheimer – informații utile

Despre boala Alzheimer se poate spune că este caracterizată în principal prin pierderea memoriei și a altor funcții cognitive. Pe măsură ce avansează, poate afecta și capacitatea de gândire, raționamentul și îndeplinirea sarcinilor zilnice. Această boală afectează regiunile creierului responsabile de învățare și memorie și, în timp, duce la o deteriorare semnificativă a calității vieții pacientului.

Semnele inițiale ale bolii Alzheimer pot fi subtile și ușor de trecut cu vederea. Acestea pot include uitarea informațiilor recent învățate, dificultăți în realizarea sarcinilor obișnuite, dezorientare în timp și spațiu, schimbări în starea de spirit și personalitate, precum și dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite. Alzheimer are etape multiple, fiind o afecțiune progresivă. Pe măsură ce boala înaintează, aceste simptome devin mai pronunțate și ne afectează tot mai mult activitățile zilnice.

Factori de risc

Există mai mulți factori de risc asociați cu dezvoltarea bolii. Vârsta este cel mai important, deoarece incidența bolii crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Alți factori de risc includ antecedentele familiale ale bolii, leziunile traumatice cerebrale, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, fumatul și lipsa activității fizice.

Problemele de memorie sunt în mod obișnuit unul dintre primele semne de avertizare ale acestei boli, dar și a altor tipuri de demență asociate. Alzheimer nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire. Deși poate afecta persoane de toate vârstele, este mult mai comun la cele de peste 65 de ani. De fapt, riscul de a dezvolta boala se dublează aproximativ la fiecare cinci ani după vârsta de 65 de ani. Cu toate acestea, există cazuri rare de debut timpuriu al bolii, cunoscute sub numele de Alzheimer debutant precoce. Acest tip poate afecta persoane în vârstă de 40 sau 50 de ani.

Această boală nu are un anumit tratament sau un „leac”. Cu toate acestea, importanța prevenției este esențială. Astfel, trebuie să ne concentrăm pe sănătatea creierului nostru. Acest lucru poate presupune schimbări în stilul nostru de viață și, mai ales, în dietă. Din fericire, există compușii activi, așa cum sunt cei din afinul siberian care pot exercita diverse efecte benefice asupra creierului nostru.

Acest fruct provine dintr-o plantă adaptogenă folosită în medicina tradițională pentru a sprijini sănătatea și funcționarea creierului. Din el este realizat Sucul de Afin Siberian la 3L ECO, care conține eleutherozide și compuși polifenolici. Aceștia au proprietăți antioxidante, protejând celulele creierului împotriva stresului oxidativ. Acest lucru poate ajuta la prevenirea deteriorării neuronale și la menținerea sănătății creierului în general.

Alzheimerul nu este o afecțiune care poate fi trecută cu vederea. Este foarte important să ajungem la medicul specialist din timp și să încercăm întârzierea simptomelor.

Alzheimer – simptome și cauze

Printre simptomele Alzheimerului, pierderea memoriei este cea mai întâlnită. Primele semne includ dificultatea de a ne aminti evenimente recente sau conversații. Odată ce memoria se deteriorează, se dezvoltă și alte probleme pe măsură ce boala progresează.

Începutul de Alzheimer poate păstra mintea unei persoane conștiente de faptul că are dificultăți în a-și aminti lucruri și a gândi clar. Totuși, pe măsură ce simptomele se agravează, un membru al familiei sau un prieten are mai multe șanse să observe problemele decât pacientul.

Pierderea memoriei persistă și se agravează odată cu progresul bolii, afectând capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau acasă. Persoanele cu Alzheimer pot repeta afirmații și întrebări de mai multe ori, pot uita conversații, întâlniri sau evenimente și se pot rătăci în locuri cunoscute anterior.

Boala Alzheimer cauzează și dificultăți în concentrare și gândire. Persoanele cu Alzheimer pot întâmpina probleme în gestionarea finanțelor și plata facturilor la timp. Mai târziu, pot fi incapabile să recunoască numerele și să gestioneze calcule.

De asemenea, activitățile de rutină devin dificile. Persoanele cu Alzheimer uită cum să facă sarcini de bază, cum ar fi să se îmbrace și să se spele. Modificările cerebrale pot afecta și starea de spirit și comportamentul. Poate apărea depresia, pierderea interesului pentru activități, retragerea socială, schimbările de dispoziție, lipsa de încredere în ceilalți, furia sau agresivitatea, modificările obiceiurilor de somn și delirul.

Cu toate acestea, chiar și cu schimbări majore în memorie și abilități, persoanele cu Alzheimer sunt capabile să își păstreze unele aptitudini, cum ar fi citirea, povestirea, împărtășirea amintirilor, cântatul, ascultarea muzicii, dansul, desenul sau activitățile de creație. Aceste aptitudini pot fi păstrate mai mult timp deoarece sunt controlate de părți ale creierului afectate mai târziu în evoluția bolii.

Simptome în funcție de grupa de vârstă

Simptomele Alzheimerului la bătrâni pot fi diferite de simptomele Alzheimerului la tineri. De exemplu, boala este mai greu de diagnosticat în prima parte a vieții noastre. Tinerii cu această afecțiune pot experimenta dificultăți în ceea ce privește abilitățile cognitive, dar sunt greu de detectat deoarece sunt adesea considerate normale pentru vârsta lor. De asemenea, în timp ce persoanele în vârstă pot prezenta dificultăți de mișcare din cauza problemelor de echilibru și de mobilitate, la tineri, aceste probleme pot fi considerate mai puțin obișnuite și pot fi uneori confundate cu alte afecțiuni. La tineri, pierderea memoriei pe termen scurt poate fi unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer.

Alzheimerul are cauze atât cunoscute și studiate, cât și unele care se află încă în stadiu de cercetare. De exemplu, schimbările microscopice în creier încep cu mult timp înainte de primele semne ale pierderii memoriei. Creierul are 100 de miliarde de celule nervoase (neuroni). Fiecare celulă nervoasă se conectează cu multe altele pentru a forma rețele de comunicare. Grupurile de celule nervoase au roluri speciale. Unele sunt implicate în gândire, învățare și memorare. Altele ne ajută să vedem, să auzim și să mirosim.

Pentru a-și face treaba, celulele creierului funcționează ca niște fabrici mici. Ele primesc provizii, generează energie, construiesc echipamente și elimină deșeurile. Celulele procesează și stochează informații și comunică cu alte celule. Menținerea tuturor acestora în funcțiune necesită coordonare, precum și cantități mari de combustibil și oxigen. Cauzele Alzheimerului nu sunt încă pe deplin înțelese. Totuși, oamenii de știință cred că boala împiedică anumite părți ale „fabricii” unei celule să funcționeze bine. Pe măsură ce deteriorarea se răspândește, celulele își pierd capacitatea de a-și face treaba și, în cele din urmă, mor, provocând modificări ireversibile în creier.

Boala Alzheimer este ereditară?

Boala Alzheimer are cauze ce pot fi definite de un component genetic, însă nu este întotdeauna ereditară. În general, boala este clasificată în două categorii principale:

  • Alzheimer sporadic: această formă reprezintă cea mai comună variantă a bolii și nu este direct legată de factorii genetici. În cazul Alzheimerului sporadic, factorii de mediu și stilul de viață pot juca un rol semnificativ în dezvoltarea bolii, împreună cu factorii genetici care pot influența susceptibilitatea unei persoane la boală. Cu alte cuvinte, moștenirea genetică poate crește riscul de a o dezvolta, dar nu este singurul factor care contribuie la apariția acesteia.
  • Alzheimer familial: această formă este mai rară și este asociată cu mutații genetice specifice care sunt transmise de la o generație la alta în cadrul familiei. Mutațiile genetice care determină Alzheimerul sunt rare, dar prezintă un risc semnificativ crescut de dezvoltare a bolii.

Chiar și în cazul Alzheimerului familial, există unele diferențe în manifestarea bolii între membrii aceleiași familii. Aceste diferențe sugerează că alți factori, cum ar fi factorii de mediu și de stil de viață, pot juca încă un rol în evoluția bolii.

Primele semne de Alzheimer – cum le prevenim și cum luptăm împotriva deteriorării cognitive

Pentru că boala Alzheimer are stadii multiple, dacă știm că avem în familie persoane care s-au confruntat cu ea, este important să ne focusăm pe prevenție.

Cu o concentrație bogată de polifenoli, Sucul de Afin Siberian la 3L ECO reduce probabilitatea de a dezvolta Alzheimer, demență și alte maladii neurodegenerative. Potrivit studiilor medicale, consumul de suc de afin siberian îmbunătățește memoria și apără creierul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Toate aceste beneficii sunt aduse de antioxidanții prezenți în fructe, care luptă eficient împotriva stresului oxidativ.

De asemenea, substanțele active din afinul siberian ar putea îmbunătăți fluxul sanguin către creier prin dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea elasticității acestora. O circulație mai bună poate asigura o furnizare mai eficientă de oxigen și nutrienți esențiali creierului, susținând astfel funcția cognitivă și protejând împotriva deteriorării neuronale.

Un alt mecanism posibil este capacitatea compușilor activi din afinul siberian de a reduce inflamația în creier. Inflamația cronică poate contribui la deteriorarea neuronilor și la apariția unor afecțiuni neurodegenerative. Prin reducerea inflamației, compușii activi din această plantă pot ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea bolilor asociate cu inflamația cronică.

Afinul siberian este cunoscut ca un adaptogen, adică o substanță care ajută organismul să facă față mai bine stresului fizic, mental și emoțional. Prin reducerea impactului stresului cronic asupra creierului, compușii activi din această plantă pot contribui la menținerea sănătății cognitive și la prevenirea bolilor asociate cu stresul cronic, precum depresia și anxietatea.

Așadar, acum știi cauzele bolii Alzheimer, simptomele ei și ce poți face în cazul în care te confrunți cu ele. Este important să ne informăm și să aflăm totul despre Alzheimer, mai ales pentru că este o afecțiune care ne poate afecta în viitor.

Referințe:

  1. Alzheimer’s disease – https://www.nhs.uk/conditions/alzheimers-disease/
  2. What Is Alzheimer’s Disease? – https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-and-dementia/what-alzheimers-disease
Blog

Ultimele articole

Blog

Acneea chistică – din ce cauze apare și ce metode de prevenire sau ameliorare există?

Acneea chistică este atât o afecțiune dermatologică, cât și o problemă estetică. Această formă severă de acnee, în cad...
Blog

Scleroză multiplă – speranța de viață, cauze și simptome

Câte lucruri ai auzit până acum despre scleroza multiplă? Aceasta este o afecțiune destul de complexă, iar multe lucruri ră...
Blog

Lipsa de fier și simptomele care îți pot afecta viața de zi cu zi: ce alimente poți să consumi pentru a preveni efectele nedorite ale carenței de fier?

  Aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume nu consumă suficient fier în dieta lor. În timp ce corpul n...
Blog

Bronșita – cauze, tipuri, simptome și importanța prevenției prin remedii naturiste

Cu siguranță ai auzit până acum de această afecțiune, dar știi ce înseamnă bronșita? Ea reprezintă una dintre cele mai ...
Suc Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

119 lei107,10 lei
Adaugă în coș