Acuitatea vizuala: ce este și ce putem face pentru îmbunătățirea ei?

acuitate vizuala

Acuitatea vizuala sau în termeni mai populari claritatea ochiului, nu este nimic altceva decât capacitatea ochilor de a distinge lucruri și a le observa detaliile de la o anumită distanță.

În ultimii ani tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de vedere care cauzează scăderea acuității vizuale. Cauzele care stau la baza acestei probleme sunt diverse:

  • expunerea frecventă la ecrane;
  • expunerea la lumină albastră;
  • carențele de vitamine din organism, cât și afecțiuni preexistente.

Acest suc de aronia joacă un rol benefic în menținerea și îmbunătățirea acuității vizuale, atâta timp cât este consumat în mod corespunzător. Înainte de a descoperi beneficiile acestuia, citește rândurile următoare și descoperă cum îți poți verifica acuitatea vizuala, care sunt cauzele ei, dar și cum poți să o îmbunătățești.

Acuitatea vizuala – Cum identifici starea acesteia?

control acuitate

Sursa: Pexels.com

Problemele privind acuitatea vizuala pot fi observate cu ușurință odată ce observi că nu mai distingi anumite detalii pe care le puteai vedea de la o anumită distanță. Printre semnele care indică scăderea acuității se numără tendința de a apropia sau îndepărta anumite lucruri atunci când le utilizezi și chiar momente cu vedere neclară. 

Desigur, pentru a stabili starea acuității vizuale, este necesară o vizită la un medic specialist care să te examineze corespunzător. Testarea acuității vizuale se realizează utilizând un panou standard, denumit optotip. Optotipul prezintă în general litere, cifre, semne sau chiar și desene.

În momentul consultului oftalmologic, examinarea acuității vizuale se realizează pentru fiecare ochi în parte și se determină atât de la depărtare, cât și de aproape. În acest mod, medicul oftalmolog va avea o analiză clară asupra problemei și a gradului pe care aceasta îl are.

Acuitatea vizuala – Care sunt cauzele scăderii ei?

scaderea acuitatii vizuale

Sursa: Freepik.com

Ca în cazul oricărei afecțiuni, acuitatea vizuala are la bază câteva cauze principalele care sunt generate din activitățile desfășurate zilnic. Printre principalele cauze care provoacă scăderea acuității oculare se numără:

Expunerea zilnică la ecrane

Cu toții petrecem timp în fața device-urilor, indiferent dacă vorbim despre locul de muncă sau de timpul liber. Dispozitivele precum telefoane, laptopuri și tablete ne ușurează viața, dar au și efecte adverse, care își fac simțită prezența odată cu trecerea timpului. Acest aspect este nociv pentru sănătatea ochilor, întrucât aceștia sunt suprasolicitați când au contact direct cu ecranele dispozitivelor utilizate. Practic, acuitatea vizuala este afectată în contextul expunerii constante la dispoi

Expunerea la lumină albastră

Un alt aspect care se trage tot din utilizarea dispozitivelor mobile este și expunerea la lumină albastră. Lumina albastră este un subiect foarte dezbătut în ultimii ani, iar specialiștii caută și recomandă implementarea unor soluții pentru protejarea ochilor. Supraexpunerea la lumină albastră poate provoca probleme grave de vedere, nu doar privind acuitatea vizuala, dacă nu sunt luate măsuri în timp util.

Afecțiunile oculare apar și din cauza expunerii la o lumină prea puternică sau prea slabă atunci când desfășori anumite activități. De exemplu, dacă în timpul cititului nu ai o lumină corespunzătoare, ochii tăi se vor concentra să distingă textul și se vor atenua. Astfel de situații determină scăderea acuității vizuale odată cu trecerea timpului.

Alimentația și carențele de vitamine

O altă cauză care influențează starea de sănătate a ochilor este chiar alimentația. Dacă ai un stil de viață și o alimentație dezechilibrată, este inevitabil să nu întâmpini diverse probleme la un moment dat. Asigurarea vitaminelor și mineralelor necesare pentru buna funcționare a organismului este o misiune care necesită a fi prioritizată. Dacă te confrunți cu carențe de acest fel, este indicat să iei măsuri în acest sens și să ajungi într-o stare de echilibru.

Sucurile nutritive sunt produse la care poți apela cu încredere în astfel de cazuri, întrucât organismul absoarbe mai rapid nutrienții de care are nevoie din alimente lichide.

Sfaturi pentru îmbunătățirea acuității vizuale

Având în vedere cauzele menționate anterior, îți oferim câteva sfaturi și recomandări pentru menținerea și îmbunătățirea acuității vizuale într-o stare optimă. Desigur, ia în considerare și sfaturile medicului, mai ales dacă te mai confrunți și cu alte afecțiuni preexistente. Pentru a ține sub control sănătatea ochilor tăi încearcă:

Să ai în vedere alimentația echilibrată

Este important să acorzi atenție stilului tău de viață și alimentației zilnice. Pe piață există multe remedii naturale și sucuri medicinale care conferă multiple beneficii pentru vedere. În topul acestor produse se află și sucul de aronia. 

suc de aronia

Acest suc este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți și care conform studiilor de specialitate, protejează ochii împotriva mai multor afecțiuni. De asemenea, nu trebuie să uităm de sucul de coacaze. Acesta fiind recunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății ochilor.

Să reduci timpul petrecut pe device-uri

În cazul în care petreci foarte mult timp în fața ecranelor, încearcă să:

  • diminuezi acest timp;
  • utilizezi ochelari sau lentile de protecție special realizate în acest scop.

În concluzie, scăderea acuității vizuale este o afecțiune serioasă care trebuie tratată cu responsabilitate. Pentru a nu ajunge într-o situație neplăcută, vizitează medicul oftalmolog periodic și ai grijă de sănătatea ochilor. 

Blog

Ultimele articole

Blog

Dureri articulare – cum pot fi gestionate sau chiar prevenite aceste dureri care pot afecta pe (aproape) oricine?

Durerile articulare reprezintă o problemă care se întâlnește la milioane de oameni din întreaga lume. Acestea pot varia de l...
Blog

Alergii – TOT ce trebuie să știi despre cauze, simptome, tipuri, alergeni sezonieri, prevenție și tratare la adulți și la copii

Ce sunt alergiile? Cu siguranță multe persoane se confruntă cu ele, însă nu mulți știu exact ce reprezintă pentru corp. To...
Blog

Anti aging – semnele îmbătrânirii, cauzele și prevenirea procesului

Cu siguranță ai auzit de acest termen de „anti-aging”, însă în spatele lui există o mulțime de „povești” despre or...
Blog

Glanda tiroidă – rolurile pe care le joacă în organism și mijloacele prin care o poți menține sănătoasă

Glanda tiroidă este un organ vital în corpul uman, cu o formă asemănătoare unui fluture, situată în partea frontală a gât...
Blog

Alimente pentru masa musculară – tot ce trebuie să știi pentru o dietă corectă și eficientă

Construirea masei musculare nu este doar un obiectiv pentru sportivi și culturiști, ci și pentru cei care doresc să își îmb...
Blog

Cancerul la sân – tot ce trebuie să știi pentru a identifica și a ține sub control această problemă de sănătate

Cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite și amenințătoare forme de cancer la femei din întreaga lume. Cu toate c...
Blog

Ficat gras – cum afectează această problemă de sănătate buna funcționare a organismului și cum o poți ține sub control

Ficatul gras este o tulburare de natură medicală care a câștigat din ce în ce mai multă atenție în ultimele decenii, pe m...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș