Accident vascular cerebral: simptome, cauze și alte informații utile despre AVC

Accident vascular cerebral simptome, cauze si alte informatii utile despre AVC

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, iar o vizită neîntârziată la medic este necesară pentru recuperare și menținerea sănătății organismului pe termen lung. În caz de AVC, o intervenție rapidă este esențială, însă pentru ea este necesar să putem recunoaște simptomele acestui eveniment medical. În plus, este foarte important să știm ce poate cauza un AVC, care sunt factorii de risc și cum îi putem preveni. Prin toate acestea, putem acționa prompt și ne putem proteja mai bine organismul de pericolele asociate accidentului vascular cerebral.

Accident vascular: simptome comune și alte informații utile

În cazul unui atac vascular cerebral, simptomele pot fi mai dificil de asociat cu acesta, dacă nu sunt deja cunoscute. De asemenea, există numeroase semne ce pot indica un AVC și pe care este necesar să le cunoaștem, pentru a putea interveni în cel mai scurt timp posibil.

Este dificil să știm totul despre accidentul vascular cerebral, însă câteva informații de bază ne pot ajuta să îl identificăm în mod corect și să îl gestionăm cât mai rapid.

Accidentul vascular: ce înseamnă?

Accidentul vascular cerebral (AVC), cunoscut și sub numele de atac cerebral sau apoplexie, este o afecțiune medicală gravă. Aceasta apare atunci când fluxul sangvin dintr-o parte a creierului este întrerupt sau sever redus.

Celulele creierului sunt extrem de sensibile la lipsa de oxigen și glucoză. Dacă fluxul sangvin nu este restabilit rapid, acestea se pot deteriora sau pot muri. Acest lucru creează probleme pe termen lung și afectează abilitățile unei persoane de a se mișca, de a vorbi, gândi sau simți.

În momentul actual, AVC-ul este una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Din fericire, este și o afecțiune ce poate fi prevenită. Adoptarea unui stil de viață sănătos, gestionarea factorilor de risc și recunoașterea precoce a simptomelor pot face o diferență semnificativă.

Simptomele AVC și primele semne de îngrijorare

Primele semne ale unui atac cerebral pot fi subtile, însă cunoașterea lor ne ajută să luăm imediat măsurile necesare:

  • Față căzută. Dacă persoana suspectată de AVC este rugată să zâmbească, se poate observa o parte a feței căzută sau gura strâmbă.
  • Slăbiciune bruscă a brațelor sau picioarelor. Când o persoană care a suferit un AVC este rugată să ridice ambele brațe, unul dintre ele poate rămâne inert sau mai jos decât celălalt.
  • Dificultăți de vorbire. Persoana afectată vorbește neclar, are dificultăți în a înțelege ce i se spune sau nu poate vorbi deloc.
  • Amețeală bruscă, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare. Persoana suspectată are dificultăți în a merge, se simte amețită sau are probleme de echilibru.
  • Durere de cap severă și bruscă. AVC-ul poate fi urmat de o durere de cap severă, bruscă, fără o cauză aparentă.

Alte semne ale accidentului vascular ce pot apărea sunt:

  • slăbiciune bruscă într-o parte a corpului;
  • vedere încețoșată sau pierderea vederii la un ochi sau la ambii ochi;
  • dificultăți în a merge;
  • confuzie bruscă;
  • dificultăți în a înghiți.

Este important de reținut că nu toate persoanele vor prezenta aceste simptome, însă oricare dintre ele ar trebui să fie urmat de un apel la 112. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul rapid poate face diferența între o recuperare completă și o dizabilitate permanentă.

Accident cerebral: simptomele specifice tipurilor de accident cerebral

Nu toți oamenii care au un accident vascular cerebral prezintă aceleași simptome. În plus, severitatea manifestărilor poate varia de la o persoană la alta. În toate cazurile, însă, tratamentul rapid este esențial pentru a limita daunele cerebrale.

Tipuri de accidente vasculare

Există două tipuri principale de AVC:
  1. Accidentul vascular ischemic. Acesta este cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 85% din cazuri. Se produce atunci când un cheag de sânge blochează o arteră cerebrală, împiedicând sângele bogat în oxigen să ajungă la o anumită zonă a creierului.
  2. Accident vascular hemoragic. Acesta apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge, provocând sângerări și deteriorarea țesutului cerebral din jur.

Fiecare tip are propriul set de simptome specifice, pe care este important să le cunoaștem pentru a putea face diferența între cele două.

Astfel, este deosebit de important să avem grijă de sănătatea creierului nostru. De exemplu, Sucul de Aronia și Afin Siberian la 3L ECO, obținut din fructe proaspete, poate fi doza ta zilnică de minerale, vitamine și antioxidanți. Datorită procesării prin presare la rece, precum și a faptului că nu conține aditivi, zahăr adăugat, arome sau coloranți, oferă multiple beneficii pentru organism.

Acest supliment alimentar este plin de antocianine, mai bogat în vitaminele A și C decât afinele. De asemenea, conține resveratrol, fier, zinc, magneziu, calciu, potasiu și multe altele. Te poți bucura de un pahar de suc gustos, 100% natural, ecologic și vegan, în timp ce îi dai organismului combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa optim.

Accident vascular – cauzele și simptomele AVC-ului ischemic

Simptomele specifice AVC-ului ischemic apar brusc și afectează de regulă acea parte a corpului controlată de zona creierului unde fluxul sangvin a fost întrerupt, prin:

  • O senzație bruscă de slăbiciune sau amorțeală la nivelul feței, piciorului sau brațului, de obicei pe o singură parte a corpului;
  • dificultăți de vorbire sau înțelegere a vorbirii;
  • vedere încețoșată sau pierderea vederii la un ochi sau la ambii ochi;
  • amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • dureri de cap severe (apar mai rar).

Există și unele simptome mai puțin frecvente: convulsii, modificări ale stării de spirit, confuzie, dificultăți de înghițire, pierderea controlului vezicii urinare sau intestinale.

Atac cerebral: cauze ale AVC-ului ischemic 

Cea mai frecventă cauză a AVC-ului ischemic este formarea unui cheag de sânge într-o arteră la nivelul creierului sau care migrează de la creier spre alte părți ale corpului.

Mai există însă și alte posibile cauze:
  • Îngustarea arterelor. Arterele se pot îngusta din cauza depunerilor de grăsime (ateroscleroză), a cheagurilor de sânge sau a altor afecțiuni.
  • Existența altor afecțiuni. Fibrilația atrială este un astfel de exemplu. Aceasta crește riscul de formare a cheagurilor de sânge și de AVC ischemic.

Dacă tu sau o altă persoană prezentați unul dintre aceste simptome, adresați-vă de îndată unui medic, pentru evaluare corectă și un potențial tratament adecvat.

Accidentul vascular cerebral – cauzele și simptomele AVC-ului hemoragic

În ceea ce privește accidentul vascular hemoragic, acesta se întâlnește mai rar și se manifestă distinct, respectiv prin:

  • dureri de cap severe și bruște (adesea descrise ca incomparabile cu orice altă durere de cap experimentată anterior de persoana în cauză);
  • greață și vărsături;
  • somnolență;
  • rigiditate în gât;
  • convulsii.

Alte simptome, mai puțin frecvente, includ: căderea bruscă a unei părți a feței, slăbiciune, vedere dublă sau încețoșată.

Accidentul vascular cerebral: cauze ale AVC-ului hemoragic

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă cauză a AVC-ului hemoragic. Presiunea arterială ridicată poate slăbi și deteriora pereții vaselor de sânge, făcându-i mai predispuși la ruptură. De asemenea, acesta mai poate apărea din cauza altor probleme medicale:

  • Anevrisme cerebrale. Un anevrism cerebral este o dilatație anormală a unui vas de sânge din creier. Anevrismele cerebrale pot fi congenitale (prezente de la naștere) sau pot fi dobândite ca urmare a leziunilor capului sau a altor afecțiuni.
  • Malformații arteriovenoase, adică niște conexiuni anormale directe între artere și vene. Aceste conexiuni pot slăbi pereții vaselor de sânge și pot crește riscul de ruptură.
  • Anumite tulburări de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia, pot crește riscul de sângerare și de AVC hemoragic.
  • Traumatismele capului pot provoca leziuni vaselor de sânge din creier și pot duce la AVC hemoragic.
  • Consumul de droguri și alcool crește riscul de hipertensiune arterială și de apariție a altor afecțiuni care pot duce la AVC hemoragic.

Deși mai rar decât AVC-ul ischemic, cel hemoragic nu este mai puțin grav și trebuie tratat cu multă grijă și promptitudine, pentru a-i putea preveni efectele nocive.

Accident vascular cerebral: simptome ascunse de factorii de risc

Există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea de a suferi un AVC. Majoritatea acestor factori pot fi atenuați, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. O parte dintre ei sunt:

  • hipertensiunea arterială;
  • diabetul zaharat;
  • nivelurile crescute de colesterol;
  • obezitatea;
  • fumatul;
  • lipsa activității fizice;
  • dieta nesănătoasă;
  • consumul excesiv de alcool;
  • apneea de somn.

Din nefericire, în spatele simptomelor unui accident vascular pot sta și factori ce nu pot fi modificați:

  • vârsta (riscul crește odată cu vârsta);
  • sexul (bărbații au un risc ușor mai mare decât femeile);
  • istoricul familial de AVC.

Pentru aceștia, tot ce putem face este să ne asigurăm că avem un stil de viață activ, sănătos și echilibrat. În toate cazurile, pe lângă recunoașterea semnelor timpurii ale unui AVC, este important să îi cunoaștem și factorii de risc. Astfel, ne vom reduce pe cât posibil șansele de a suferi un accident vascular cerebral.

Fructe recomandate în AVC și alte modalități de prevenire

Alimentația în accidentul vascular cerebral este deosebit de importantă, pentru că ea susține organismul în eforturile de refacere. Iată câteva fructe care sunt deosebit de benefice după un accident vascular cerebral:

  • Afinele: sunt bogate în antioxidanți, așa încât pot ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre și vitamina C.
  • Portocalele: acestea sunt bogate în vitamina C, care este importantă pentru funcția imunitară. De asemenea, sunt o sursă bună de potasiu, care poate ajuta la controlul tensiunii arteriale.
  • Bananele: și ele sunt o excelentă sursă de potasiu. În plus, conțin fibre și vitamina B, esențială pentru funcția cognitivă.
  • Merele: sunt o sursă bună de fibre, pot ajuta la digestie și la scăderea colesterolului. De asemenea, conțin pectină – un tip de fibră care poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Pe lângă consumul de fructe, este important să consumi și alte alimente sănătoase, în special legume, cereale integrale și proteine slabe. De asemenea, este recomandat să bei multă apă și să faci mișcare în mod regulat.

Câteva alimente care previn atacul cerebral sunt:

  • alimentele bogate în grăsimi sănătoase: peștele gras, avocado, nucile și semințele;
  • cerealele integrale;
  • legumele bogate în antioxidanți și fibre;
  • alimentele bogate în potasiu, pentru că acesta ajută la echilibrarea nivelului de sodiu din organism și pot contribui la controlul tensiunii arteriale: spanacul, cartofii dulci și roșiile;
  • condimentele și ierburile aromatice, datorită proprietăților antiinflamatorii: mai ales usturoiul, turmericul și scorțișoara.

Aronia și afinele sunt două super-fructe care te pot ajuta să atingi doza zilnică recomandată de antioxidanți. Cu 150 de ml de Suc de Aronia și Afin Siberian la 3L ECO în fiecare zi, simplu sau diluat, poți beneficia de proprietățile extraordinare ale acestor alimente. În același timp, o să te bucuri de un produs gustos și energizant.

Alte modalități de prevenire ale AVC-ului

Adoptarea unui stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de accident vascular cerebral și include:

  • menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
  • adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe;
  • activitate fizică regulată;
  • controlul tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei;
  • renunțarea la fumat;
  • consumul moderat de alcool;
  • managementul stresului;
  • managementul apneei de somn, dacă este cazul.

Poți discuta cu medicul sau nutriționistul tău despre cum îți poți îmbunătăți alimentația și stilul de viață pentru a reduce riscul de AVC, raportat la nevoile tale specifice.

Accidentul vascular: recuperarea după acest eveniment medical

Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi un proces lung și dificil. Însă, cu efort și dedicare, majoritatea oamenilor pot face progrese semnificative într-un timp relativ scurt.

Recuperarea poate include diverse forme de terapie:

  • kinetoterapie: exerciții fizice specifice, pentru a îmbunătăți mobilitatea, forța, echilibrul și coordonarea;
  • ergoterapie: activități practice, pentru a recâștiga independența în viața de zi cu zi, în activități precum gătitul, curățenia și îmbrăcatul;
  • terapie logopedică: exerciții pentru a îmbunătăți vorbirea, înțelegerea limbajului și abilitățile de comunicare;
  • terapie cognitivă: exerciții pentru a remedia problemele de memorie, atenție, gândire și rezolvare a problemelor.
  • sprijin psihologic: consiliere individuală sau de grup, pentru a gestiona emoțiile dificile, cum ar fi anxietatea, depresia și frica.

Iată că este necesară o întreagă echipă medicală: de la medicii neurologi, până la kinetoterapeuți, logopezi, psihologi și ergoterapeuți. După AVC, pacienții trebuie să își recupereze mobilitatea, forța și coordonarea, să își recapete independența în activitățile zilnice, precum și abilitățile de vorbire și limbaj, în caz de afectare a acestora.

Astfel, pe lângă terapie, un stil de viață sănătos este esențial pentru recuperare. Pacienții trebuie să adopte o dietă echilibrată, să aibă o activitate fizică regulată, să își controleze stresul și să se odihnească suficient.

Așadar, este crucial să știm care sunt simptomele unui accident vascular (AVC). În plus, este important să conștientizăm și importanța intervenției medicale prompte pentru a minimiza consecințele devastatoare. Recuperarea după un AVC poate fi un drum lung și dificil. Cu sprijinul familiei, prietenilor și al echipei medicale, majoritatea pacienților își pot recâștiga autonomia și se pot bucura de o viață cât mai aproape de normalitate. Riscul de a suferi de AVC poate fi diminuat în primul rând prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Așadar, să avem grijă de creierul nostru pentru a ne putea bucura din plin de viață, fără limite sau interdicții.

 

Referințe:

https://www.healthdirect.gov.au/stroke

https://www.nhs.uk/conditions/stroke/

https://www.webmd.com/stroke/default.htm

Blog

Ultimele articole

Blog

Hemoragia retiniană: normală sau un pericol pentru vedere?

Hemoragia retiniană este o sângerare a retinei, ce poate apărea în unul sau ambii ochi. Poate apărea pasager sau ca indicator...
Blog

Boli neurodegenerative: o perspectivă integrativă asupra cauzelor, simptomelor și a modului de gestionare

Bolile neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer, reprezintă o provocare atât pentru persoana afectată, cât și pentru...
Blog

Sângerări nazale: ce trebuie să știm despre acestea și cum le putem gestiona corect?

Sângerarea nazală este o problemă cu care, cel mai probabil, fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață...
Blog

Fibrilație atrială: cum să recunoști simptomele și să gestionezi eficient această afecțiune cardiacă?

Dacă ai palpitații, oboseală excesivă, dificultăți de respirație și amețeli recurente, cel mai probabil suferi de fibrila...
Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

116 lei98,60 lei
Adaugă în coș