5 retete delicioase pe baza de aronia
Desi nivelul ridicat de antioxidanti si continutul scazut de zahar fac ca fructele de aronia sa nu fie prea placute la gust pentru a fi consumate ca atare, ele sunt un ingredient ideal pentru o varietate de retete delicioase. Iata cateva din acestea:
Smoothie cu aronia – un pahar plin de antioxidanti
Mixati si serviti imediat 3 – 4 banane, 1 cana de iaurt simplu, 1 cana de lapte de cocos (sau alt lapte vegetal), 1 cana fructe de aronia congelate, 1 cana zmeura congelata sau alte fructe de padure, 1/2 lingura sare de mare pentru electroliti.
Sos cu aronia si cirese
Aveti nevoie de 1 cana fructe de aronia si 1 cana de cirese pentru tarte, sirop de artar sau miere dupa gust. Adaugati fructele de aronia si ciresele intr-o tigaie si tineti-le pe foc mediu amestecand continuu. Adaugati indulcitor dupa gust. Daca utilizati miere cruda, asteptati pana cand amestecul de fructe s-a racit pentru a nu distruge enzimele si polenuld in miere. Acest sos se poate servi cu crema de branza sau clatite.
Biscuiti cu ovaz si fructe de aronia
Aveti nevoie de 1/2 cana de unt inmuiat (se poate folosi si ulei de nuca de cocos topit), 1 cana zahar brun, 5/6 cana miere, 2 oua, 1 1/2 lingura extract de vanilie, 1 c ovaz, 1 cana faina (poate fi faina de migdale), 1 1/2 lingura scortisoara macinata, 1/2 lingura sare de mare, 1/2 lingura praf de copt, 1/4 lingura bicarbonat de sodiu, 1 cana boabe de aronia proaspete sau congelate. Puneti intr-un bol si amestecati untul cu indulcitorul. Bateti oul cu vanilia si adaugati-le in bolul cu unt si indulcitor. Combinati in alt bol ovazul, faina, scortisoara, sarea, bicarbonatul de sodiu si praful de copt si adaugati-le treptat in bolul cu crema obtinute in primul bol, amestecand continuu. Adaugati fructele de aronia. Picurati sau puneti cu lingurita compozitia intr-o tava in care ati pus o foaie dse copt sau pe care ati uns-o inainte. Se coace la 350 grade timp de 12 – 14 minute, pana se rumenesc. Ar trebui sa obtineti 35 de fursecuri delicioase!
Prajitura cu fructe de aronia si nuci
Aveti nevoie de 2 oua, 3/4 cana de zahar sau un alt indulcitor, 1 cana faina (poate fi faina de migdale), 1/3 cana unt sau ulei de nuca de cocos topit, 1 cana boabe de aronia proaspete sau congelate, 1/2 cana nuci tocate sau piure de nuci, 1 lingurita coaja de citrice. Incalziti cuptorul la 350 grade. Ungeti o tava. Bateti oualele intr-un vas mediu si adaugati treptat zaharul, batand continuu pana se topeste zaharul. Adaugati acum faina si untul topit si amestecati bine. Urmeaza sa puneti fructele de aronia si nucile si sa amestecati foarte bine pana la omogenizare completa. Intindeti compozitia uniform in tava de copt si coaceti 40 – 45 de minute, pana se rumeneste deasupra, sau pana trece testul cu scobitoarea. Se serveste rece, taiata. Reteta este pentru 16 portii.
Tarta cu aronia
Aveti nevoie de 2 linguri de unt, 4 cani de aronia congelate, 2 cani de zahar sau 1 3/4 cani sirop de artar sau miere, 5 lingurite suc de lamaie, 3/4 cana faina integrala. Se topeste untul intr-o cratita, se ia de pe foc si se adauga boabele de aronia, indulcitorul si sucul de lamaie. Cand sucul din fructele de aronia au inceput sa lase suc, se pune faina si se amesteca pe foc pana cand compozitia devine translucida. Se raceste la temperatura camerei. Intr-o tava de tara punem foaia de tarta (de placinta) si punem umplutura cu aronia. Deasupra punem capacul tartei (o alta foaie de placinta / tarta) si facem cateva gauri in mijloc cu furculita pentru aerisire. Se coace timp de 40-45 minute, se raceste si se tine la frigider peste noapte.