Cervicita sau colul uterin inflamat: de ce apare această afecțiune și cum se gestionează ea?

Cervicita sau colul uterin inflamat de ce apare aceasta afectiune si cum se gestioneaza ea Copy

Sănătatea sistemului reproducător feminin este esențială pentru bunăstarea generală a unei femei. Din păcate, există o serie de afecțiuni care pot afecta echilibrul acestui sistem delicat, destabilizându-l. Cervicita, cunoscută și ca inflamația colului uterin, este o problemă relativ comună a sistemului reproducător feminin. Însă, ea poate provoca un disconfort major. Lăsată netratată, poate duce la complicații nedorite.

Descoperă cauzele, simptomele, metodele de diagnosticare și opțiunile de tratament pentru cervicită. Află care sunt factorii de risc și ce măsuri poți lua pentru a preveni sau a gestiona mai eficient această problemă de sănătate.

Col uterin inflamat sau cervicită: ce înseamnă această afecțiune?

Colul uterin, componentă esențială a aparatului genital feminin, reprezintă segmentul inferior al uterului. Rolul său este de a conecta cavitatea uterină cu vaginul. Această structură anatomică complexă îndeplinește multiple funcții, fiind deosebit de importantă pentru funcționarea optimă a întregului organism. În continuare, în acest capitol, vei descoperi despre cervicită ce este, dar și alte informații esențiale despre această problemă medicală.

Ce este cervicita?

Colul uterin acționează ca o barieră fizică între mediul extern și cavitatea uterină, protejând uterul de ascensiunea agenților patogeni. În timpul actului sexual, colul uterin permite trecerea spermatozoizilor spre uter și trompe, facilitând fertilizarea. De asemenea, permite eliminarea fluxului menstrual din uter în vagin. Importanța lui nu poate fi, așadar, contestată.

Din punct de vedere anatomic, colul uterin este alcătuit din două porțiuni distincte:

  • exocolul, porțiunea vizibilă la examenul ginecologic, acoperită de un epiteliu scuamos stratificat, similar cu cel vaginal;
  • endocervixul: canalul cervical, care străbate colul uterin, conectând vaginul cu cavitatea uterină; endocervixul este căptușit cu un epiteliu columnar simplu, care secretă mucus.

Astfel, în cazul cervicitei, definiția medicală este de „prezență a unui proces inflamator la nivelul exocolului și/sau endocolului, determinând modificări histopatologice specifice, precum hiperemie, edem, friabilitate și exsudat mucopurulent”. 

În cuvinte mai simple, cervicita desemnează apariția unor modificări inflamatorii la nivelul epiteliului cervical, cu potențial de extindere la structurile adiacente: vagin, trompe uterine, ovare etc.

Cervicita – rană pe colul uterin?

În limbajul colocvial, cervicita este adesea numită „rană pe colul uterin”. Această denumire, deși nu este precisă din punct de vedere medical, este folosită pentru a descrie aspectul colului uterin. În cazul anumitor tipuri de cervicită, inflamația poate provoca roșeață și iritație. Totodată, această inflamație poate duce uneori la apariția unor mici leziuni sau ulcerații, care seamănă cu niște răni, pe colul uterin.

Cervicita în sarcină: manifestări și posibile complicații

Cervicita în timpul sarcinii constituie o situație clinică particulară, ce poate influența evoluția acesteia și starea de sănătate a fătului.

În primul rând, modificările fiziologice specifice sarcinii, precum creșterea vascularizației și modificările hormonale, pot influența atât susceptibilitatea la infecții cervicale, cât și manifestarea clinică a afecțiunii. Prin urmare, diagnosticul și tratamentul necesită o abordare individualizată, cu luarea în considerare a tuturor riscurilor și beneficiilor pentru mamă și făt deopotrivă.

Cervicita afectează sarcina?

Prin natura sa inflamatorie, cervicita poate afecta sarcina, însă nu duce întotdeauna la complicații. Deoarece slăbește colul uterin, poate crește riscul de naștere prematură, prin stimularea eliberării de prostgrandine – substanțele care declanșează contracțiile uterine.

În timpul nașterii, colul uterin se dilată, pentru a permite trecerea fătului. Cervicita poate îngreuna acest proces, din cauza inflamației țesutului, care îl face mai rigid și mai puțin elastic. În plus, acesta este mai susceptibil de lacerații (rupturi) în timpul nașterii.

Infecțiile sunt un alt potențial risc. Inflamația de la nivelul colului uterin poate determina subțierea și ruperea prematură a membranelor amniotice, expunând fătul la infecții. În alte cazuri, infecția se transmite de la mamă la făt, provocând complicații precum pneumonie, meningită sau sepsis neonatal. Toate acestea pot avea un efect negativ asupra creșterii și dezvoltării fătului, ducând, spre exemplu, la o greutate mică la naștere.

Complicațiile, însă, atât în timpul sarcinii, cât și în timpul nașterii sau ulterior acesteia, sunt rare. Diagnosticul și tratamentul precoce al cervicitei, precum și monitorizarea atentă a sarcinii, pot reduce semnificativ riscurile asociate – de aceea sunt atât de importante.

Cervicita cronică vs. cervicita acută: simptome și cauze

Inflamația colului uterin poate fi acută sau cronică, în funcție de durata și severitatea simptomatologiei. Simptomele în cervicita cronică sunt mai puțin evidente și pot avea consecințe la niveluri mult mai profunde. Cunoașterea particularităților fiecărei forme a afecțiunii te va ajuta să iei mai rapid măsurile necesare.

Cervicita cronică: simptome și cauze. O comparație cu forma acută a afecțiunii

Cervicita acută are un debut brusc, cu simptome evidente. Durata este scurtă: între câteva zile și cel mult câteva săptămâni, iar cea mai frecventă cauză a acesteia o reprezintă infecțiile. La examinare, colul uterin va apărea roșu, umflat, sensibil la atingere, cu ușoare sângerări și prezența unui exsudat mucopurulent.

De cealaltă parte, cervicita cronică are un debut insidios, adică simptomele pot fi foarte puțin evidente sau chiar absente și o durată mai mare de 3 luni. În plus, în cervicita cronică, cauzele posibile sunt mult mai variate: pot fi reprezentate atât de o cervicită acută netratată, cât și de factori iritativi locali, de tipul dușurilor vaginale.

Examinat la microscop, colul uterin în cervicita cronică apare mărit și cu modificări ale epiteliului (eroziuni, ulcerații, leucoplazie). Atunci când ulcerațiile sunt prezente, afecțiunea mai este denumită și cervicită cronică ulcerativă.

Indiferent de formă, această boală afectează sănătatea întregului sistem reproducător al femeilor, așa că trebuie gestionată corespunzător. Sucul Pur de Merișor 3L ECO este recunoscut pentru proprietățile benefice asupra sănătății tractului urinar, în special în prevenirea și gestionarea infecțiilor de la nivelul acestuia. Proantocianidinele conținute de fructele de merișor împiedică bacteriile să adere la pereții tractului urinar, reducând riscul de infecții. În plus, aceste fructe au un potențial efect antiinflamator și sunt bogate în antioxidanți – compuși care protejează celulele de stresul oxidativ.

Acest suc este ecologic, 100% natural, obținut prin presare la rece. Prin urmare, poate fi consumat de către aproape oricine își dorește să se bucure zilnic de zecile de beneficii pentru sănătatea generală. Este recomandat mai ales femeilor, pentru alinare în timpul menstruației și pentru a ține la distanță infecțiile vaginale, atât de neplăcute.

Cervicita: simptome și semne indicatoare ale afecțiunii

Dincolo de ce înseamnă cervicita, un subiect de mare interes îl reprezintă simptomele caracteristice. O abordare promptă este esențială, însă nu poate exista dacă afecțiunea nu este, mai întâi, corect depistată.

Colul uterin inflamat – simptomele nu apar întotdeauna

Întrucât cervicita poate fi asimptomatică, este adesea dificil de depistat. Atunci când se manifestă totuși, simptomele cervicitei includ:
  • secreții vaginale anormale, cu miros neplăcut sau culoare galben-verzuie;
  • dureri pelviene;
  • sângerări vaginale între menstruații sau după contactul sexual;
  • durere în timpul actului sexual;
  • senzație de arsură la urinare.
Alte posibile semne ale acestei afecțiuni includ:
  • urinare frecventă;
  • dureri de spate, ce pot iradia spre zona lombară;
  • senzație de greutate sau disconfort în zona pelviană;
  • febră.

Este foarte important de reținut că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni ginecologice. Nu ignora simptomele și mergi la controale regulate, chiar și în absența unor probleme evidente.

Cervicita și cauzele frecvent întâlnite: care sunt acestea?

Dacă știi cu certitudine că te confrunți cu un col uterin inflamat, cauzele ce au condus la apariția afecțiunii nu sunt la fel de clare.

Există o varietate de factori care pot contribui la apariția cervicitei, printre care:

  1. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS): cele mai frecvente cauze ale cervicitei sunt infecțiile cu Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae (gonococ), virusul herpes simplex (HSV) și Trichomonas vaginalis;
  2. Vaginoza bacteriană: acest dezechilibru al bacteriilor prezente în mod normal în vagin poate duce la inflamarea colului uterin.
  3. Alergii sau iritații: produsele chimice din spermicide, prezervativele din latex, dușurile vaginale sau tampoanele interne pot irita colul uterin, conducând la cervicită.
  4. Traumatisme: procedurile ginecologice, nașterea sau avortul pot provoca leziuni la nivelul colului uterin.

Reține: doar un medic specialist poate pune diagnosticul corect.

Plan de îngrijire pentru cervicită: de la diagnostic, la tratament

Înainte de a ajunge la afecțiunea propriu-zisă, este bine să știi că există măsuri cheie, pe care le poți lua pentru a reduce acest risc:

  • utilizarea corectă și consecventă a prezervativului și limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • igiena intimă adecvată: spălare regulată, cu un săpun fără parfum și apă călduță, ștergerea din față în spate după folosirea toaletei, schimbarea regulată a tampoanelor și absorbantelor etc.;
  • efectuarea controalelor ginecologice regulate și testarea periodică pentru ITS;
  • evitarea factorilor iritanți – de la produsele de igienă intimă hipoalergenice și alegerea atentă a lenjeriei intime (bumbacul este preferat, pentru că permite pielii să respire), până la evitarea fumatului;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos, pentru un sistem imunitar puternic, și gestionarea stresului.

Diagnosticarea cervicitei

Nu ignora scurgerile vaginale anormale, sângerările sau durerea. Mergi la medicul ginecolog la primele semne de infecție. Acesta va efectua inițial un examen pelvian, pentru a verifica starea colului uterin și a identifica eventualele semne de inflamație. Ulterior, va putea preleva probe, pentru a efectua teste de identificare a agentul patogen responsabil de infecție.

Aceste teste pot include:
  • testul Papanicolau: un test de screening pentru cancerul de col uterin, care poate detecta și modificări celulare cauzate de cervicită;
  • culturi cervicale: se prelevează o mostră de celule de la nivelul colului uterin, care se analizează în laborator, pentru identificarea bacteriilor sau a altor microorganisme;
  • teste pentru ITS, cu rolul de a depista aceste infecții, ce reprezintă una dintre cauzele comune ale cervicitei, după cum am văzut deja.

Tratamentul cervicitei

Tratamentul pentru cervicită depinde de cauza care a provocat-o și poate presupune:

  • Antibiotice. În cazul infecțiilor bacteriene, se prescriu frecvent antibiotice. Este important ca partenerul sexual să fie tratat și el, pentru a preveni reinfectarea.
  • Medicamente antivirale. Pentru infecțiile virale, cum ar fi herpesul genital, se pot utiliza medicamente antivirale, cu scopul de a reduce severitatea și frecvența focarelor.
  • Evitarea factorilor iritanți. Se recomandă evitarea produselor care pot irita colul uterin, cum ar fi dușurile vaginale sau spermicidele.

Cervicita – cauterizare în anumite cazuri

Cauterizarea este o procedură medicală utilizată uneori în tratamentul cervicitei. Este indicată în special în cazurile de cervicită cronică, care nu răspund la tratamentul medicamentos, sau în cazul unor leziuni precanceroase ale colului uterin.

Cauterizarea constă în distrugerea țesutului afectat de la nivelul colului uterin cu ajutorul căldurii, frigului (criocauterizare) sau a curentului electric (electrocauterizare). Această procedură are ca scop eliminarea inflamației cronice, a eroziunilor sau a altor leziuni și stimularea vindecării țesutului cervical. Cauterizarea este contraindicată în timpul sarcinii.

Complicațiile cervicitei netratate

Acum, pentru că știi totul despre cervicită – ce este, de ce apare și cum se manifestă -, știi și că este foarte important să acționezi cât mai devreme posibil. Tratamentul imediat este esențial, întrucât cervicita netratată poate duce la complicații precum:

  • boala inflamatorie pelviană (BIP): o infecție a organelor reproductive feminine, care poate provoca infertilitate;
  • sarcina ectopică, adică o sarcină care se dezvoltă în afara uterului;
  • nașterea prematură.

În concluzie, cervicita este o afecțiune comună și se gestionează cu succes în majoritatea cazurilor. Este important însă să acorzi atenție simptomelor și să ceri de îndată asistență medicală, pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Ascultă-ți corpul! Dacă observi orice schimbare neobișnuită, nu ezita să mergi la medicul ginecolog. Un control de rutină și o discuție deschisă cu acesta te pot ajuta să depistezi și să tratezi cervicita din timp. Astfel, complicațiile sunt prevenite, iar sănătatea sistemului reproducător este menținută în starea optimă.

 

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15360-cervicitis

https://www.webmd.com/women/cervicitis

https://www.healthline.com/health/cervicitis

https://medlineplus.gov/ency/article/001495.htm

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Regim alimentar sindrom Cushing

Sindromul Cushing necesită o atenție specială în ceea ce privește alimentația pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. 👍🏻 Alimente recomandate: Proteine slabe, legume verzi, fructe cu indice glicemic scă...
Blog

Regim alimentar hemoroizi

Hemoroizii sunt o afecțiune frecventă, adesea cauzată sau agravată de constipație, alimentație dezechilibrată și stil de viață sedentar. Vestea bună este că schimbările în dietă pot face o diferență majoră în reducerea disconfortul...
Blog

Regim alimentar pentru hepatita autoimună

Hepatita autoimună necesită o abordare atentă a alimentației pentru a susține sănătatea ficatului și a reduce inflamația. 🫐 Consumă alimente antiinflamatorii și bogate în antioxidanți pentru a proteja ficatul. Alege fructe de p�...
Blog

Regim alimentar pentru insuficiența mitrală

Insuficiența mitrală este o afecțiune care afectează valva mitrală a inimii, îngreunând circulația sângelui și solicitând suplimentar mușchiul cardiac. Deși tratamentul medicamentos este esențial, alimentatia joacă un rol-cheie în ges...
Suc de Merișor 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Merișor 3L ECO (RO-ECO-029)

199 lei179,10 lei
Adaugă în coș