Glaucomul – afecțiunea silențioasă care, lăsată netratată, poate duce la orbire
Vederea este unul dintre simțurile noastre de bază, fără ea neputând să facem aproape nimic. În prezent, însă, toate categoriile de vârstă sunt predispuse la afecțiuni oculare, ceea ce poate duce la instalarea unor boli destul de grave. În acest scop, trebuie să avem grijă de sănătatea ochilor noștri și să mergem la controale regulate la oftalmolog pentru a preveni problemele.
Una dintre cele mai periculoase tulburări de vedere este glaucomul. Acesta este, de fapt, un cumul de afecțiuni care, lăsate netratate, duc la deteriorarea nervului optic. Cea mai gravă consecință a sa poate fi pierderea vederii. Din fericire, în prezent, accesul la tratamente moderne poate încetini evoluția sa, chiar și atunci când se instalează.
Ce este glaucomul, care sunt simptomele sale și cum poate fi tratat? Iată doar câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsurile în rândurile de mai jos. Pe lângă acestea, vom prezenta și alte informații utile legate de tipurile și metodele de prevenție ale acestei afecțiuni silențioase.
Glaucom – ce trebuie să știm despre el
Tulburările de vedere sunt din ce în ce mai întâlnite în ziua de azi. Unul dintre principalii vinovați sunt ecranele computerelor și telefoanelor în care stăm cu ochii cu orele. Din această cauză, ajungem să suferim de diverse probleme oculare, cumulul acestora ducând la instalarea glaucomului.
Prevenirea apariției glaucomului ține de sănătatea ochilor. Aceasta poate fi menținută cu ajutorul unui comportament și igiene corecte, dar și cu o alimentație atentă, bogată în acizi grași și vitaminele A, B2, C și E. În acest scop, putem consuma diverse suplimente care să ne ofere aportul necesar al acestora.
Printre suplimentele care contribuie la sănătatea oculară se regăsește Premium Krill Oil 500mg. Acestea au în compoziție acizi grași Omega 3 EPA și DHA, care susțin funcționarea corectă a ochilor, dar și a creierului și inimii. De asemenea, formula conține și astaxantină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, care mențin sănătatea celulelor.
Revenind la acidul Omega 3 DHA, acesta joacă un rol foarte important în sănătatea retinei, partea ochiului pe care se formează imaginile. Consumul său poate ajuta la reducerea unor afecțiuni precum hipermetropia și miopia. Având în vedere faptul că aceste două tulburări pot fi responsabile de apariția glaucomului, suplimentele pe baza ulei krill pot fi folosite cu rol preventiv.
Ce este glaucomul?
Multe persoane au auzit de glaucom și se întreabă ce este acesta. Nu este o boală propriu-zisă, deoarece apare pe fondul altor afecțiuni. Mai precis, este bine să știm că:
- glaucomul este rezultatul unui grup de probleme oculare care se dezvoltă în timp;
- el cauzează presiune intraoculară, ceea ce afectează în principal nervul optic, creând leziuni la nivelul acestuia;
- instalat la persoanele în vârstă, poate duce chiar la orbire;
- există mai multe tipuri de glaucom;
- glaucomul nu se poate trata, ci poate fi doar ținut sub control;
- prin faptul că nu simțim creșterea presiunii intraoculare, aceasta este o boală silențioasă, care avansează în timp fără o supraveghere corectă.
Glaucomul apare la ambii ochi, însă presiunea intraoculară se manifestă, de obicei, la unul singur. Dar care pot fi cauzele acestei tulburări? Ele pot fi multiple, la fel cum și factorii de risc sunt multipli.
Cauzele apariției glaucomului
Principala cauză a apariției glaucomului este presiunea intraoculară crescută. Cu toate acestea, există mai mulți factori de risc ce pot favoriza instalarea ei. Aceștia depind de mai multe aspecte, printre care tipul de glaucom de care suferă o persoană.
Cum apare glaucomul
Pentru a înțelege cum apare glaucomul, trebuie să știm cum funcționează vederea noastră. Astfel, în partea din față a ochiului se află umoarea apoasă, care curge prin pupilă. De acolo ajunge la sistemul de drenaj și la rețelele trabeculară și de canale. Presiunea intraoculară apare atunci când există dezechilibre între cantitatea de umoare produsă de ochi și cea care este drenată. Un drenaj corect înseamnă o tensiune normală, a cărei valoare maximă este de 21 mmHg.
Când se instalează glaucomul, sistemul de drenaj se blochează, iar umoarea nu se mai poate scurge. Astfel, lichidul se strânge în ochi, ceea ce duce la creșterea presiunii intraoculare. Aceasta are drept consecințe distrugerea fibrelor nervoase și golirea discului optic, urmate de pierderea vederii în ultimul stadiu. Toate acestea pot fi evitate, însă, cu ajutorul controalelor de rutină sau de ținere sub control a afecțiunilor existente. Acestea din urmă sunt adeseori responsabile de apariția bolii.
Cauzele apariției glaucomului
Pe lângă tensiunea intraoculară, există și alte cauze care pot favoriza instalarea glaucomului. Cel mai adesea, acestea sunt:
- vârsta, persoanele trecute de 60 de ani fiind mai predispuse la glaucom;
- ereditatea, glaucomul fiind o afecțiune care se transmite;
- diverse boli ale ochilor, precum hipermetropia și miopia;
- alte boli, printre care hipertensiunea arterială și diabetul;
- traumele la nivelul ochilor, precum și unele intervenții chirurgicale pot avea drept consecință apariția glaucomului.
Pe lângă acestea, s-a descoperit și că folosirea pentru perioade îndelungate a medicamentelor cu corticosteroizi pentru afecțiuni oculare poate duce la glaucom. Cu toate că este o boală silențioasă, există totuși anumite simptome care ar trebui să ne îndrepte către medic.
Glaucomul și simptomele sale
Ce simptome are glaucomul? Acestea sunt fie foarte subtile, fie încep să se manifeste când boala este deja într-un stadiu avansat. În ultimul scenariu, acuitatea vizuală scade semnificativ, iar câmpul vizual se reduce, de asemenea. Ce înseamnă toate acestea? Iată principalele manifestări:
- vederea în ceață;
- înroșirea ochilor;
- durerile de cap sau migrenele foarte puternice;
- durerile de ochi;
- vederea cu pete sau asemănătoare privirii printr-un tub sau tunel;
- vederea cu cerculețe la privirea în surse de lumină sau în timpul concentrării pe un obiect;
- senzația de greață și vomă.
Dintre acestea, primele simptome ale glaucomului sunt vederea cu pete, durerile oculare și de cap. Cu toate acestea, în funcție de tipul și gradul său, se poate manifesta și în alte moduri.
Glaucomul ocular are progresie lentă, ceea ce îl face detectabil și tratabil, atunci când este depistat la timp. În acest scop, este bine să mergem periodic la controale de specialitate. Lăsat netratat, însă, el va duce la pierderea vederii. Până acolo va trece prin mai multe stadii, în funcție de tipul său.
Glaucomul – tipuri și stadii
Glaucomul este de mai multe tipuri, având și câteva stadii. Deoarece are o progresie lentă, este considerat a fi o boală silențioasă, descoperită adeseori când este avansată. De aceea, consultul oftalmologic cel puțin o dată pe an este cea mai bună metodă de prevenție. Astfel, poate fi detectat și intervenit la timp pentru încetinirea evoluției sale.
Principalele tipuri de glaucom la ochi
Glaucomul poate fi de două tipuri după modul de instalare. Putem suferi de:
- glaucom primar, atunci când apare independent de alte tulburări oculare;
- glaucom secundar, atunci când este corelat cu alte afecțiuni de vedere sau apare în urma folosirii medicamentelor pe bază de corticosteroizi.
Din punctul de vedere al felului în care se realizează drenajul, acesta poate fi:
- cu unghi deschis, atunci când apare din cauza creșterii tensiunii intraoculare;
- cu unghi închis, atunci când irisul nu mai permite drenajul umorii apoase din ochi, formând un unghi cu corneea.
Glaucomul secundar mai poate fi și de alte tipuri, precum neovascular, pigmentar, exfoliativ și inflamator. Uneori, el poate apărea și pe fondul unor afecțiuni, precum cataracta sau în urma unor intervenții chirurgicale.
Glaucomul congenital
Glaucomul ereditar sau moștenit are câteva particularități, printre care faptul că se manifestă imediat. Simptomele sale pot include:
- mărimea neobișnuită a ochilor;
- lăcrimarea excesivă;
- sensibilitatea la lumină.
În cazul viitoarelor mame care suferă de această boală, trebuie știut faptul că presiunea intraoculară scade, astfel ca este nevoie de o monitorizare atentă a glaucomului în sarcină. De asemenea, medicația trebuie să fie adaptată, deoarece lăsat netratat poate duce la toxoplasmoză congenitală, care poate fi transmisă fătului.
La nou-născuți, având în vedere mărimea ochilor, acesta poate fi detectat imediat, iar prin intervenție chirurgicală se poate încetini evoluția sa. De obicei, persoanele cu glaucom congenital nu ajung să își piardă vederea tocmai datorită acestei particularități care îl face depistabil imediat. În restul cazurilor, el poate trece prin mai multe stadii.
Stadiile glaucomului
Depistarea glaucomului se face de cele mai multe ori în stadii avansate, când pacientul se prezintă la medic cu simptome evidente. Fazele sale incipiente sunt și ele însoțite de anumite semne.
Astfel, în primele stadii ale glaucomului se pot experimenta următoarele simptome:
- durerile de cap și de ochi de intensitate crescută;
- vederea cu pete și în cercuri la privirea directă a luminii;
- înroșirea ochilor.
În stadii mai avansate, durerile oculare și migrenele se pot accentua, acesta fiind semnul care va trimite o persoană la medic. În cea mai gravă fază, câmpul vizual și vederea în tunel sunt principalele simptome manifestate.
Glaucomul – diagnosticare, tratament și prevenție
Pentru că simptomele bolii pot apărea destul de târziu, intervenția medicului oftalmolog este esențială. Pentru depistarea bolii se pot efectua mai multe investigații. Tratamentul poate lua, de asemenea, mai multe forme. Pentru a încetini evoluția sa, pot fi luate diverse măsuri de prevenție, care pot include și o dietă adecvată.
Diagnosticarea glaucomului
Câteva dintre cele mai frecvente întrebări adresate oftalmologului despre glaucomul ocular sunt:
- la ce vârstă apare glaucomul?
- se tratează glaucomul?
- glaucomul se vindecă?
- glaucomul se operează?
Diagnosticarea se poate face încă din primele zile de viață, astfel că poate apărea la orice vârstă. Deși se tratează, glaucomul nu se vindecă, ci doar se ține sub control. Iată și investigațiile care se fac pentru punerea diagnosticului:
- tonometria sau măsurarea presiunii intraoculare;
- gonioscopia sau măsurarea gradului de deschidere a unghiului iridocornean;
- pahimetria sau măsurarea grosimii corneei;
- vizualizarea nervului optic prin examinarea fundului de ochi;
- perimetria computerizată pentru măsurarea câmpului vizual;
- tomografia de nerv optic.
Ultimele două investigații se realizează regulat în cazul pacienților la care s-a descoperit glaucomul ocular.
Cum se tratează glaucomul
Glaucomul se tratează prin mai multe metode adaptate stadiului său. Acestea pot include:
- administrarea de soluții sau picături oftalmice pe bază de prostaglandine, beta-blocante și antagoniști alfa adrenergici;
- utilizarea de medicamente pe bază de anhidroză carbonică;
- chirurgia clasică sau cu laser de îndreptare a disfuncționalității de drenaj și chiar reconstrucția canalului de drenaj.
Intervențiile laser pot fi de mai multe feluri, printre cele mai realizate fiind iridotomia, trabeculoplastia și iridoplastia periferică.
Prevenirea glaucomului
Profilaxia glaucomului constă în mai multe măsuri care pot fi luate, printre cele recomandate fiind:
- odată pus diagnosticul, respectarea tratamentului întocmai, fără a renunța la el dacă ne simțim mai bine și fără a apela la automedicație;
- mișcare și/sau exerciții fizice efectuate regulat;
- evitarea stresului, atunci când se poate;
- repaosul de la ecrane, în vederea relaxării ochilor;
- o dietă echilibrată, mai ales atunci când glaucomul ocular apare pe fondul unor afecțiuni precum diabetul.
Dieta este unul dintre factorii importanți în ținerea sub control a glaucomului ocular. În acest scop, este interzis consumul anumitor alimente și al băuturilor alcoolice.
Alimente și băuturi interzise în glaucom
Boli precum diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea sunt unele dintre cauzele apariției glaucomului la ochi. Ele pot fi ținute sub control prin interdicții în consumul anumitor alimente, printre care:
- acizii grași trans, cum sunt uleiurile hidrogenate (cel de palmier) și prăjelile;
- grăsimile saturate care se găsesc în uleiuri, carnea roșie și untura;
- carbohidrații simpli, precum cei din pâine, orez, cartofi și produsele de patiserie;
- diverși alergeni alimentari precum cerealele, lactatele și soia.
La capitolul băuturi interzise, cele alcoolice și cafeaua sunt unele dintre cele mai dăunătoare când suferim de glaucom.
În concluzie, controlul la medicul oftalmolog este esențial pentru o diagnosticare corectă și un tratament adecvat. Acesta poate lua mai multe forme, cele mai utilizate fiind administrarea de picături oftalmice. De asemenea, dieta este foarte importantă în management glaucomului care, deși este o boală silențioasă, poate fi ținut sub control dacă se acordă atenția necesară.
Referințe:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/glaucoma/symptoms-causes/syc-20372839
https://www.webmd.com/eye-health/understanding-glaucoma-treatment#1
https://nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/glaucoma/types-glaucoma
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4212-glaucoma
Poză de Ion Fet pe Unsplash