Hernia de disc: una dintre cele mai comune boli moderne ale coloanei vertebrale

HERNIA~1

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante structuri osoase ale corpului uman. Ea are câteva roluri foarte importante pentru noi, cel mai cunoscut fiind cel de a ne asigura o mobilitate și postură corectă. De aceea, sănătatea ei ar trebui să ne preocupe de la cele mai mici vârste, atunci când pot debuta multe afecțiuni ale sale. În timp, acestea pot cauza numeroase afecțiuni, una dintre cele mai frecvente în ziua de azi fiind hernia de disc.

Ce înseamnă hernia de disc? Este o boală neurologică ce constă în deplasarea discurilor vertebrale, unele dintre cele mai importante componente ale coloanei. Ea este de mai multe tipuri, în funcție de partea spatelui pe care o afectează.

Începutul herniei de disc este banala durere de spate, ceea ce face din această afecțiune una dintre bolile lumii moderne. Așadar, în acest articol vom vedea ce alte simptome putem avea, dar și cum o putem trata.

Hernia de disc: ce înseamnă și de câte tipuri este

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale care înseamnă deplasarea discurilor care o formează. Cum apare? Pentru a înțelege de ce și cum putem ajunge să suferim de această boală, trebuie să înțelegem cum funcționează acest ansamblu osos.

Coloana vertebrală – rolul și componentele sale

Coloana vertebrală este una dintre cele mai complexe structuri osoase ale corpului nostru. Ea începe de la creier și se termină în zona pelvină, la coccis. Prin nervi, ea coordonează mișcări precum:

  • statul în picioare și mersul;
  • răsucirea corpului;
  • aplecarea.

De asemenea, ea ne ajută să ne menținem postura corectă, adică spatele drept, dar are și rolul de a proteja măduva osoasă.

Coloana vertebrală este alcătuită din:

  • 33 de vertebre, care împreună formează canalul spinal;
  • discuri intervertebrale, care se află între vertebre și care au rolul de amortizare;
  • articulații, care îi oferă mobilitate și flexibilitate;
  • măduva spinării și nervi, care sunt localizate în canalul spinal prin care impulsurile nervoase ajung de la creier la toate părțile corpului.

Coloana vertebrală este alcătuită din 5 segmente care îi asigură curbura corectă. Acestea sunt:

  • zona cervicală, care formează curbura lordotică pe care o găsim în zona gatului;
  • zona toracală, care formează curbura cifotică și care corespunde toracelui în zona coastelor;
  • zona lombară, care alcătuiește partea inferioară a coloanei și care susține părțile superioare ale acesteia;
  • zona sacrală, care are o formă de triunghi, fiind formată din oasele care alcătuiesc centura pelviană;
  • coccisul, care este ultima parte a coloanei vertebrale.
1. Hernia de disc ce inseamna si de cate tipuri este

Poză de Chuttersnap pe Unsplash

Hernia de disc apare la nivelul discurilor intervertebrale care se deplasează, atunci când postura coloanei este incorectă. Primul simptom resimțit este durerea.

Tipurile herniei de disc

În funcție de localizarea sa, hernia de disc poate fi de mai multe feluri. Mai precis:

  • hernia de disc cervicală;
  • hernia de disc lombară;
  • hernia de disc toracală.

Dintre toate, cea mai frecventă este hernia de disc lombară, aceasta afectând atât bărbați, cât și femei cu vârste cuprinse în 25 și 55 de ani. Așadar, boala se poate instala încă din tinerețe, de multe ori ajungând să fie descoperită târziu.

Pentru că este un ansamblu osos, sănătatea coloanei vertebrale depinde atât de evitarea sedentarismului, precum și de o alimentație corectă. Deoarece dieta înseamnă timp dedicat preparării anumitor produse, putem consuma anumite suplimente create pentru sănătatea oaselor. Unul dintre ele este Joint Formula, care se prezintă sub formă de tablete și care conține glucozamină și condroitină. Ambele substanțe sunt esențiale pentru sănătatea cartilajelor și a articulațiilor.

Tabletele Joint Formula conțin și alte substanțe benefice pentru oase și articulații puternice, precum metilsulfonilmetanul și ghimbirul. Acestea ajută la diminuarea inflamației, reducând presiunea de pe coloană, putând să ajute la evitarea herniei de disc la vârste tinere. De asemenea, acest supliment contribuie la două dintre cele mai importante roluri ale coloanei vertebrale: mobilitatea și flexibilitatea.

Cum apare hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune care apare în timp. Ea se instalează în urma unor leziuni la nivelul discurilor intervertebrale. Acestea sunt formațiuni cilindrice spongioase plate și rotunde cu câte un centru moale, denumit nucleu pulpos. Ele sunt înconjurate de inele fibroase. Discurile sunt cele care amortizează șocurile în timpul mersului, alergatului și ridicării, permițând și mobilitatea coloanei.

Hernia de disc apare atunci când teaca fibroasă care protejează nucleul se deteriorează, iar conținutul gelatinos se varsă, comprimând nervii spinali sau măduva. Așa apare această afecțiune, primul ei simptom fiind durerea de spate.

Care sunt cauzele apariției herniei de disc? Acestea pot fi multiple, însă, în prezent, sedentarismul este una dintre cele mai importante.

Cauzele herniei de disc

Hernia de disc poate avea mai multe cauze. Din păcate, însă, ea a început să se manifeste atât la femei, cât și la bărbați tineri, de multe ori cu vârste care nu depășesc 30 de ani.

Printre cele mai comune cauze ale herniei de disc sunt:

  • uzura discurilor intervertebrale, îmbătrânirea fiind cea care duce la degenerescența lor prin scăderea flexibilității și deshidratare, ceea ce duce la fisurarea inelelor fibroase;
  • traumatismele sau accidentele soldate cu lovituri la nivelul coloanei vertebrale;
  • ridicarea de obiecte grele, fie în scop profesional, fie într-unul sportiv;
  • sedentarismul este una dintre cauzele recent descoperite ale herniei de disc.

Alături de sedentarism, postura incorectă a celor care lucrează stând foarte mult timp pe scaun duce la instalarea herniei de disc. De aceea, aceasta este una dintre bolile frecvent întâlnite printre persoanele tinere.

Există și câțiva factori care pot favoriza apariția herniei de disc, printre care:

  • greutatea în exces sau obezitatea, care pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală;
  • ereditatea poate fi și ea o cauză a herniei de disc;
  • sexul, hernia de disc fiind observată mai mult la bărbați;
  • fumatul, care blochează oxigenarea discurilor intervertebrale, favorizând ruperea lor.

Ce simptome poți avea la hernia de disc? Într-o primă fază, durerea este primul semn al unei afecțiuni a coloanei vertebrale. Din păcate, fiind destul de redusă ca intensitate, ne poate face să amânăm controlul medical.

Simptomele herniei de disc

Durerea este principalul simptom al herniei de disc. Cu toate acestea, nu este singurul semn, deoarece ea poate indica și alte afecțiuni. De aceea, pentru a o putea diagnostica în mod corect, medicul ,,va merge’’ la începutul simptomatologiei.

Începutul de hernie de disc poate fi asociat cu o senzație de durere însoțită de amorțeală pe o singură parte a corpului. De foarte multe ori, ea poate fi confundată și cu lombosciatica sau discopatia lombară, deoarece simptomele debutează de cele mai multe ori în partea de jos a spatelui.

3. Simptomele herniei de disc

Poză de kevin12041 pe Pixabay

Diferența între lombosciatică și hernia de disc constă în durere difuză, rigiditate și disconfort care, în cazul primeia, apare la nivelul nervului sciatic în zona lombară. În cazul celei de-a doua afecțiuni, durerea se instalează în diferite părți ale corpului. De altfel, cele mai multe cazuri de hernie de disc sunt de tip lombar. Așadar, fiecare boală are nevoie de abordări diferite.

Revenind la simptomele herniei de disc, pe lângă durere și amorțeală, odată cu avansarea bolii, putem ajunge să experimentăm și:

  • dureri de brațe și picioare, în funcție de unde herniază discul sau discurile afectate de boală;
  • durere care se agravează când facem anumite mișcări, când tușim sau strănutăm;
  • durere de spate care se intensifică noaptea;
  • durere care se intensifică atunci când stăm mai mult timp în picioare sau când mergem pe distanțe scurte;
  • slăbiciune musculară;
  • senzația de arsură la nivel local.

Nu vom resimți toate aceste dureri în același timp, ci în anumite stadii ale bolii.

Stadiile herniei de disc

Un motiv pentru care putem ajunge târziu la medic este pentru că nu ,,prindem’’ hernia de disc în primele stadii. Acest lucru este destul de greu, de altfel, deoarece boala are o evoluție lentă, după cum putem vedea mai jos:

  • primul stadiu este degenerarea inițială, care apare odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce este normal;
  • protruzia discului este cel de-al doilea stadiu, acesta devenind mai proeminent, dând primele simptome de durere de spate cu iradiere în braț, în cazul celei cervicale, și în picior, în cazul celei lombare;
  • hernierea este cel de-al treilea stadiu, în care inelul fibros se rupe, iar nucleul începe să pună presiune asupra rădăcinilor nervoase, simptomele fiind cele de durere, amorțeală și furnicături;
  • degenerarea avansată este ultimul stadiu al bolii, durerea devenind persistentă.

Pe lângă simptomele comune, este bine să știm că bărbații și femeile pot prezenta simptome diferite în cazul herniei de disc.

Hernia de disc și simptomele sale la femei

Femeile sunt mai predispuse la hernia de disc cervicală, adică în partea de sus a trunchiului. Aceasta poate apărea mai des la femeile trecute de 50 de ani, ca urmare a îmbătrânirii.

Ce simptome poți prezenta la hernia de disc dacă ești femeie? Printre ele se numără durerile resimțite la ceafă, care iradiază în umăr și chiar în brațe. De asemenea, slăbiciunea musculară este un alt semn specific al bolii.

Din păcate, femeile mai tinere pot ajunge să sufere de hernie de disc lombară, mai ales atunci când petrec mult timp așezate. Acest tip de hernie se întâlnește frecvent și la bărbați.

Hernia de disc și simptomele sale la bărbați

În cazul bărbaților, hernia de disc lombară este cel mai des întâlnită. Aceasta își face simțită prezența prin simptome precum durerile de spate care iradiază adesea pe un picior sau pe ambele. Din această cauză se face și confuzia cu discopatia lombară.

În cazul bărbaților, hernia de disc apare din următoarele cauze:

  • îmbătrânirea – bărbații de peste 50 de ani prezentând adesea cele mai multe simptome;
  • ridicarea de greutăți;
  • efortul intens în posturi incorecte, care este o cauză profesională frecventă a acestei patologii.

Ce trebuie făcut dacă simțim dureri de spate? Ne prezentăm fie la un medic neurolog, aceasta fiind în sine o tulburare neurologică, fie la ortoped.

Hernia de disc: diagnostic și metode de tratament

Diagnosticul herniei de disc poate fi pus de către medicul neurolog sau ortoped. De multe ori, alegem să mergem la cel din urmă, din cauza durerilor de spate care iradiază pe picior. Cu toate acestea, afecțiunea este una neurologică.

Diagnosticarea herniei de disc atât la femei, cât și la bărbați pleacă de la istoricul medical și continuă cu:

  • tomografia computerizată sau CT-ul, prin care se observă vertebrele;
  • mielograma cu substanță de contrast prin care sunt examinate coloana vertebrală și vertebrele;
  • electromiografia prin care se măsoară impulsul electric al mușchilor în repaus și în contracție;
  • rezonanța magnetică sau RMN-ul, care este cel mai complex și complet test prin care se poate pune diagnosticul.

Odată diagnosticată, medicul va stabili stadiul herniei de disc și va indica anumite tratamente, dacă este cazul.

Tratamentul și recuperarea în hernia de disc

De foarte multe ori, în stadii incipiente, hernia de disc se poate vindeca de la sine. De aceea, este foarte importantă prezența la medic încă de la primele semne. În acest stagiu, există câteva măsuri de recuperare pe care le putem aborda chiar acasă. Printre ele se numără:

  • repausul timp de câteva zile, evitând totuși să petrecem toată perioada în pat;
  • aplicarea de gheață sau căldură pe zonele dureroase;
  • purtarea unei centuri pentru hernia de disc, la indicația medicului.

Când boala avansează deja, specialistul poate recurge la alte metode de tratament, precum:

  • medicamentele din clasa analgezicelor și relaxantelor musculare;
  • injecțiile cu corticosteroizi, acestea fiind făcute în jurul nervilor spinali;
  • intervenția chirurgicală, care se recomandă în cazuri grave sau când restul terapiilor nu dau rezultate.

Un rol important în recuperarea în hernia de disc îl are și kinetoterapia. Alături de medicamente, este prima recomandare făcută și de ortoped, și de neurolog. Pe lângă aceasta, acupunctura și masajul terapeutic pot ajuta și ele în tratarea bolii.

În concluzie, hernia de disc este o boală neurologică. Ea afectează vertebrele care se găsesc de-a lungul întregii coloane vertebrale și care sunt responsabile de flexibilitatea acesteia. Principalele sale simptome sunt durerea de spate cu iradiere în braț sau umăr în cazul herniei cervicale și în picior, în cazul celei lombare. Acestea sunt și cele mai des întâlnite tipuri ale sale. Diagnosticarea se face de către medicul neurolog sau ortoped, iar recuperarea se face prin diverse tratamente medicamentoase, dar și prin kinetoterapie sau chiar masaj. De asemenea, hernia de disc se poate vindeca și singură în stadii incipiente. De aceea, este foarte important să acordăm atenție sănătății sistemului osos până nu este prea târziu.

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/diagnosis-treatment/drc-20354101

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12768-herniated-disk

www.aans.org/patients/conditions-treatments/herniated-disc/

https://www.webmd.com/pain-management/treatments-for-herniated-disk

Sursă foto: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Boala Whipple și impactul asupra sistemului digestiv și imunitar: ce semne indică nevoia unui consult medical?

Sindromul Whipple este o afecțiune rară, de natură infecțioasă, provocată de bacteria Tropheryma whipplei. Boala afectează, în special, sistemul digestiv, dar poate implica și alte organe. Una dintre caracteristicile acestei boli este că p...
Blog

Nefropatia diabetică: o complicație a diabetului zaharat. De ce apare și cum poate fi gestionată?

Nefropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente și mai dificile complicații ale diabetului zaharat. Aproape o treime din pacienții cu diabet se confruntă cu această problemă suplimentară de sănătate. Nefropatia diabetică afectează...
Blog

Antocianii – flavonoidele cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră

Fructele și legumele sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase alimente. Culorile vii ale multora dintre ele au rolul de a le face plăcute vizual, astfel încât ne conving să le consumăm în stare brută. Dar de unde provin acești...
Blog

Zona zoster: simptome, factori de risc și recomandări pentru o recuperare rapidă

Zona zoster afectează, în general, persoanele de peste 50 de ani, dar și pe cele cu un sistem imunitar slăbit. Boala este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, care rămâne în corp după ce o persoană a avut varicelă. De altfe...
Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

85 lei72,25 lei
Adaugă în coș