Spondiloza toracală – importanța sănătății oaselor în prevenția acestei afecțiuni

SPONDI~1

Sistemul osos uman este foarte complex, fiind alcătuit nu doar din oase, ci și din tendoane și cartilaje. Acestea se interconectează prin articulații, iar peste ele se ,,așează’’ mușchii, care ne ajută să ne mișcăm. Având în vedere această alcătuire, când ne referim la sănătatea sistemului osos, nu ne vom gândi doar la oase, ci la toate componentele sale.

Una dintre afecțiunile osoase de care auzim tot mai des este spondiloza. Ea poate fi de mai multe tipuri, în funcție de partea coloanei vertebrale pe care o afectează. Iar una dintre cele mai frecvente este cea toracală sau dorsală. De ce apare ea? În prezent, postura defectuoasă cauzată de statul pe scaun pe perioade îndelungate este unul dintre factorii principali.

Ce este spondiloza toracală și care sunt manifestările sale? Aceasta este una dintre întrebările al cărei răspuns îl vom găsi în acest articol. Tot în el vom afla și de ce apare, precum și cum o tratăm, dar mai ales cum o putem preveni.

Spondiloza toracală – definiție și cauze de apariție

Spondiloza toracală sau dorsală este o afecțiune care se instalează în regiunea mediană a coloanei vertebrale, mai exact la mijlocul acesteia. Este o osteoartrită care provoacă îngustarea canalului spinal. Ea intră în categoria bolilor degenerative care apar în urma tasării sau a uzurii coloanei. Este foarte important să știm că poate afecta discul intervertebral sau articulațiile interapofizare.

Spondiloza toracală se poate transforma într-o afecțiune severă și chiar agresivă din punctul de vedere al durerilor. De aceea, menținerea întregii sănătăți a sistemului osos este foarte importantă. Cum putem face acest lucru? Prin prevenție, în primul rând, suplimentele alimentare fiind un început bun. Un exemplu în acest sens este Joint Formula. Acesta este un complex care înglobează glucozamina, condroitina și colagenul, a căror contribuție este majoră în sănătatea oaselor. Îmbogățit și cu metilsulfonilmetan, bioflavonoide citrice și ghimbir, acționează asupra articulațiilor, aducând și mai multe beneficii organismului când este consumat regulat.

Alcătuită din elemente simple care se găsesc în natură, această formulă ajută la menținerea sănătății oaselor, articulațiilor și cartilajelor. Poate fi folosită preventiv, dar și ca adjuvant în boli precum osteoartrita și, bineînțeles, a spondilozei toracale. Astfel, glucozamina este esențială pentru cartilajul articular, în timp ce condroitina și colagenul se găsesc în mod natural în organism. Sinteza acestuia din urmă scade cu timpul, iar suplimentele pe bază de colagen sunt foarte importante pentru sănătatea cartilajelor, articulațiilor și oaselor.

Dar de ce apare spondiloza dorsală și care sunt manifestările sale? Afecțiunea are la bază mai multe cauze. Atunci când acestea sunt observate din timp, boala poate fi ținută sub control.

Cauzele apariției spondilozei toracale

Spondiloza dorsală nu se instalează brusc, ci ea se dezvoltă în timp, pe măsură ce înaintăm în vârstă. Discurile vertebrale se degenerează în urma unui proces natural. Este important de reținut că ne poate afecta chiar și atunci când avem un stil de viață sănătos. Acest tip de osteoartrită poate avea la bază și alte cauze, precum alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Pentru a înțelege de ce apare spondiloza toracală, trebuie să știm mai întâi alcătuirea coloanei și cum funcționează aceasta.

Cum funcționează coloana vertebrală

Coloana vertebrală este alcătuită din câteva tipuri de articulații, mai precis:

  • cele care conectează vertebrele;
  • cele care separă discurile intervertebrale;
  • cele care permit procesele articulare inferioare și superioare, sau articulațiile interapofizare.

În cazul spondilozei dorsale, uzura apare la articulațiile disco-vertebrale și la cele interapofizare. Acestea corespund segmentului toracal al coloanei, care este format din 12 vertebre, de la T1 la T12 și care este cel mai mare din totalul de 5 segmente.

Având în vedere faptul că activitățile noastre de zi cu zi afectează coloana vertebrală, îmbătrânirea este principalul motiv al apariției spondilozei de orice tip. Mai există, însă, și alți factori determinanți și chiar agravanți ai acestei boli.

Factorii care duc la instalarea și agravarea spondilozei toracale

Iată care sunt principalele cauze ale spondilozei dorsale:
  • obezitatea;
  • existența osteofitelor sau a ,,ciocurilor’’;
  • hernia de disc;
  • osteoporoza;
  • osteoartroza.
Alte cauze ale spondilozei toracale mai pot fi:
  • deshidratarea discurilor intervertebrale, care odată cu îmbătrânirea se micșorează prin pierderea apei, ceea ce duce la contactul între vertebrele învecinate;
  • rigidizarea ligamentelor care defavorizează stabilitatea coloanei.

De asemenea, obiceiuri precum ridicarea frecventă de greutăți pot duce la deplasarea discurilor intervertebrale. Din această cauză, pot apărea și spondiloza cervicală și cea lombară.

Cifoza juvenilă sau boala Scheuermann este o afecțiune ce se instalează în adolescență și care poate duce la spondiloză dorsală. Aceasta este o leziune a zonei de dezvoltare a cartilajelor vertebrelor toracale și are drept consecințe:

  • deformarea corpurilor vertebrale;
  • hernia discală intraspongioasă.

Cifoza afectează mai mult băieții și are ca principal simptom formarea spatelui rotund sau arcuit.

Factori de risc în spondiloza dorsală

Spondiloza toracală poate apărea și ca urmare a unor factori agravanți. Aceștia sunt asemănători altor tipuri de artrite și artroze, ducând la accelerarea procesului de uzură al articulațiilor. Astfel:

  • factorii genetici pot determina apariția spondilozei și la alți membri ai familiei, chiar și la vârste mai tinere;
  • vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc în spondiloza dorsală;
  • profesiile care presupun șezutul îndelung pe scaun sau o poziție aplecată pot favoriza atât apariția spondilozei toracale, cât și a celei cervicale;
  • menținerea unei posturi incorecte în activitățile zilnice poate pune presiune pe coloana vertebrală, ceea ce poate duce la tasarea acesteia, așadar la spondiloză.

Pornind de la cauzele spondilozei dorsale, putem stabili care sunt simptomele sale. Cea mai frecventă este durerea, însă nu orice disconfort simțit la nivelul spatelui sau al mijlocului trebuie să ne ducă cu gândul la ea.

Simptomele spondilozei toracale

Spondiloza toracală are mai multe manifestări, deși nu le vom simți de la început. Afecțiunea poate debuta cu senzații de presiune sau dureri intermitente de spate. De asemenea, în faze incipiente, leziunile nu sunt evidente. Pe măsura trecerii timpului, nervii spinali sunt din ce în ce mai presați, apărând rigiditatea sau senzația de spate înțepenit.

Principalul simptom al spondilozei dorsale rămâne durerea care apare în urma începerii procesului de vindecare după producerea unei fracturi. Aceasta este asociată cu formarea unui nodul în jurul vertebrei respective care apasă pe nervii spinali.

Durerea de spate sau de mijloc resimțită poartă numele de dorsalgie și este de două tipuri:

  1. acută;
  2. cronică.

Dorsalgia acută în spondiloza toracală

Dorsalgia acută este o durere de intensitate mare care poate începe pe timpul zilei, continuând și noaptea. Aceasta este o inflamație care creează un disconfort foarte mare, de obicei în zona de mijloc a spatelui. Durerea se accentuează la mișcare. În cazul său, vertebrele T5 – T6 și T9 – T10 sunt cele mai afectate.

Dorsalgia cronică

Dorsalgia cronică are ca principală caracteristică durerea persistentă, precum și faptul că predomină la femeile cu vârste între 30 și 40 de ani. Cauza care duce la apariția sa este tasarea vertebrelor ca urmare a demineralizării osoase. Odată ajunse la menopauză, femeile se pot confrunta cu dureri musculare la nivelul spatelui, care sunt cauzate, de fapt, de spondiloza toracală.

Alte manifestări ale spondilozei toracale

Spondiloza dorsală poate avea și alte manifestări, printre care:

  • amorțeala și furnicăturile;
  • slăbiciunea la nivelul mușchilor brațelor și picioarelor;
  • spasmele și crampele musculare;
  • durerile și dezechilibrul la mers;
  • rigiditatea spatelui;
  • blocajul la efectuarea anumitor mișcări;
  • înțepăturile în brațe, picioare și articulații;
  • articulațiile care trosnesc.

Ce putem face dacă ne confruntăm cu aceste simptome? Primul lucru este să ne prezentăm la medic pentru diagnosticare, urmată de începerea tratamentului.

Spondiloza dorsală – diagnosticare, metode de tratament și prevenție

Sănătatea oaselor este foarte importantă în contextul durerilor de spate care ne pot chinui. Dar cui ne adresăm dacă bănuim că avem spondiloză toracală? Unuia dintre următorilor medici specialiști:

  • reumatolog;
  • neurolog.

Aceștia vor face un examen fizic al coloanei vertebrale, însă pot apela și la o serie de teste, precum o radiografie sau chiar un RMN. De asemenea, un kinetoterapeut ne poate ajuta nu cu un diagnostic, ci cu o indicație de ameliorare a simptomelor spondilozei dorsale prin diverse exerciții. Până acolo, însă, există și alte metode de tratament, deși cea mai bună este prevenția.

Spondiloza toracală – principalele metode de tratament

Tratamentul spondilozei dorsale poate fi destul de complex, deoarece se axează pe două aspecte:

  • managementul durerii;
  • reducerea inflamației.

Un aspect important în tratarea spondilozei este și vârstă pacienților, astfel că abordarea depinde foarte mult de acest factor. Pentru persoanele vârstnice se pot avea în vedere anumite terapii, în timp ce pentru adolescenți și tineri, se pot recomanda alte metode de tratament.

Alegerea tratamentului adecvat va ține cont de simptomele spondilozei toracale și de stadiul afecțiunii. Principalele căi de a trata și a ține sub control boala sunt:

  • medicamentele, în primul rând;
  • exercițiile specifice, care pot fi realizate și în scop preventiv;
  • tratamentul chirurgical, care este ultima metodă de tratament.

Există și posibilitatea unei combinații a mai multor tratamente, în funcție de nevoile pacientului.

Terapia medicamentoasă în spondiloza toracală

Medicamentele sunt esențiale în ținerea sub control a durerilor create de spondiloza dorsală. Printre cele mai utilizate sunt cele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, care lucrează pe două planuri. Ele ajută atât în gestionarea disconfortului, cât și la reducerea inflamației. Acestea sunt, de obicei, prescrise de medicul reumatolog, care are în vedere riscul apariției de boli gastrointestinale și cardiovasculare la pacienți. Bineînțeles, specialistul va ține cont și de anumite afecțiuni preexistente în prescrierea medicației.

Abordarea chirurgicală în spondiloza dorsală

Intervenția chirurgicală este ultimul pas în tratarea spondilozei de orice tip, inclusiv a celei dorsale. De cele mai multe ori, medicul neurolog evită această abordare. Când este necesară, însă, operația poate consta în:

  • îndepărtarea discului vertebral afectat prin discectomie;
  • îndepărtarea pintenilor sau ciocurilor osoase de pe arcul din spatele vertebrei, denumit și lamină, prin laminectomie;
  • schimbarea poziției laminei prin laminoplastie;
  • fuziunea coloanei vertebrale care presupune implantul osos pentru redarea mobilității și care se poate face cu sau fără tije sau șuruburi.

După operație, este nevoie de purtarea unei orteze, însă aceasta poate fi folosită și ca alternativă la intervenția chirurgicală. O altă soluție este și practicarea anumitor exerciții pentru spondiloza toracală, sub îndrumarea unui kineto terapeut.

Spondiloza toracală – exerciții benefice de ținere sub control și prevenție a afecțiunii

3.2. Spondiloza toracala exercitii benefice de tinere sub control si preventie a afectiunii

Sursa foto: Shutterstock

Prevenția joacă un rol foarte important în ținerea sub control a spondilozei dorsale, atunci când este diagnosticată la timp. Printre cele mai eficiente sunt:

  • gimnastica medicală;
  • fizio-kinetoterapia;
  • exercițiile fizice practicate în apă și chiar înotul;
  • exercițiile de stretching.

Toate se vor efectua sub îndrumarea unui kinetoterapeut, alegerea lor fiind făcută tot de acesta. De asemenea, exercițiile funcționează și ca metodă de prevenție pentru spondiloza toracală.

Spondiloza dorsală – metode de prevenție

Din fericire, spondiloza toracală poate fi prevenită sau chiar întârziată printr-un comportament corect pentru igiena spatelui. Astfel, este recomandat să:

  • avem grijă întotdeauna la postură, mai exact să ținem spatele drept atunci când stăm pe scaun foarte mult timp;
  • repausul în cazul profesiilor care solicită spatele este și el foarte important;
  • evitarea ridicării de greutăți mari, în special în cazul adolescenților este esențială pentru sănătatea spatelui și evitarea spondilozei dorsale;
  • practicarea unor sporturi cu impact redus asupra coloanei vertebrale;
  • utilizarea suplimentelor pe bază de colagen, condroitină și glucozamină favorizează sănătatea osoasă.
3.3. Spondiloza dorsala metode de preventie

Poză de Andrea Piacquadio pe Pexels

De asemenea, există și alte terapii care pot fi folosite în prevenția spondilozei de orice tip. Hidroterapia, masajul, acupunctura sunt doar câteva din metodele care pot ajuta în fazele incipiente ale acestei afecțiuni.

În concluzie, spondiloza toracală sau dorsală este una dintre bolile care afectează cu precădere vârstnicii. Ea se poate instala, însă, și la adolescenți și persoanele trecute de 30 de ani. Principala cauză a apariției sale este tasarea vertebrelor. Acest tip de spondiloză are ca simptom debutant durerea de mijloc, însă rigiditatea spatelui și senzația de amorțeală în membrele inferioare și superioare pot fi și ele manifestări ale afecțiunii. În ceea ce privește tratarea sa, medicamentele, exercițiile de kinetoterapie sau chiar intervențiile chirurgicale sunt principalele abordări. Cu toate acestea, operațiile vor fi evitate până în ultimul moment, încercându-se terapii de ținere sub control a durerii și inflamației. Și, pentru că asigurarea sănătății osoase este cea mai importantă metodă de prevenție a spondilozei dorsale, sportul și suplimentele alimentare pot juca un rol decisiv în bunăstarea coloanei vertebrale.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/thoracic-spondylosis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31958587/

https://www.emedicinehealth.com/spondylosis/article_em.htm

https://www.physio-pedia.com/Thoracic_Spondylolysis

https://www.physio.co.uk/what-we-treat/musculoskeletal/conditions/upper-back/thoracic-spondylosis.php

Sursă foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Helicobacter pylori – cum să previi ca să nu tratezi!

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie Gram-negativă, spiralată, care infectează stomacul uman și este cunoscută pentru rolul său în diverse afecțiuni gastro-intestinale. Descoperirea acestei bacterii a revoluționat înțelegerea no...
Blog

Betacaroten – sursa ta zilnică de sănătate

Cu siguranță ai auzit până acum că morcovii sunt surse excelente de vitamine. Și, bineînțeles, sunt și bogați în nutrienți. Dar te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, „vinovat” este betacarotenul, un ingredient cheie în funcționa...
Blog

Schinduf – ingredientul cheie în controlul glicemiei și diabetului

Dacă vrei să știi totul despre schinduf, ai ajuns în locul potrivit. Această plantă este un ajutor excelent pentru sănătatea noastră, iar pentru asta merită o atenție deosebită. Iată ce este schinduful și ce face pentru noi. Schinduful...
Blog

Resveratrol – ce este, beneficii, în ce se găsește și cum îl administrăm în mod sigur

Resveratrolul este un compus polifenolic natural care se găsește în diverse plante. Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și potențialele beneficii pentru sănătate. Citește în continuare și descoperă mai multe informații ...
Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

85 lei76,50 lei