E. coli în urină: simptome, cauze și tratament

E. coli in urina simptome cauze si tratament

Bacteria E. coli nu este o bacterie rară sau despre care puțină lume a auzit. De fapt, este una dintre cele mai frecvent întâlnite bacterii din lume. Se găsește în mod natural în intestinul uman și al animalelor cu sânge cald, unde joacă un rol important în digestie.

Despre ce înseamnă E. coli în urină, care sunt simptomele și cum se tratează această afecțiune vom discuta mai departe.

E. coli în urină: simptome, cauze și factori de risc

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacteria E. coli. Tratamentul cu antibiotice este foarte eficient în astfel de cazuri, așa că o vizită la medic, în caz de suspiciune de contaminare, este esențială. Abordarea infecției într-un stadiu incipient ajută la prevenirea răspândirii acesteia spre rinichi și asigură un tratament mai ușor și mai rapid.

Ce este E. coli în urină?

Denumirea E. coli apare, de regulă, în conversațiile îngrijorătoare despre infecții periculoase. În realitate, E. coli (Escherichia coli, conform denumirii științifice) desemnează un grup de bacterii pe care le poți găsi în mod natural în stomacul oamenilor și al animalelor. Într-adevăr, unele pot cauza boli serioase, însă altele nu provoacă nicio boală.

Ce este bacteria E. coli în urină?

Tractul urinar este format din rinichi, vezică, uretere și uretră. Când o bacterie precum E. coli invadează tractul urinar, putem spune că avem de-a face cu o infecție la nivelul acestuia. Există cercetări ce sugerează că până la 90% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E. coli. Deși în urină se găsesc numeroase bacterii, în mod absolut natural, aceasta nu este una dintre ele.

Prezența E. coli în urină poate fi confirmată printr-un test de urină. Dacă în urma analizei microscopice acesta iese pozitiv pentru E. coli, medicul va prescrie probabil antibiotice, pentru a trata infecția.

Infecția cu E. coli în urină: simptome specifice

Infecția urinară cu E. coli poate fi identificată ușor, prin simptomele caracteristice ce o însoțesc:

  • usturimea sau senzația de arsură la urinare;
  • urina tulbure sau cu miros neplăcut;
  • nevoia frecventă de a urina;
  • senzația de vezică plină;
  • durerea în zona pelviană sau în partea inferioară a spatelui;
  • reducerea cantității de urină eliminată;
  • febra, amețeala și grețurile;
  • prezența sângelui în urină.

Dacă prezinți aceste simptome, ar trebui să te adresezi în cel mai scurt timp unui medic. Tratamentul prompt grăbește vindecarea și previne apariția complicațiilor, cum ar fi o infecție a rinichilor, mult mai serioasă și mai dificil de tratat.

Factori de risc

Femeile sunt mai predispuse la infecții cu E. coli ale tractului urinar, comparativ cu bărbații, deoarece uretra este mai scurtă și mai apropiată de anus. În plus, există și alți factori de risc, printre care diabetul, sarcina și folosirea unui cateter urinar.

Modificările hormonale și compresia tractului urinar de către uter pot crește, de asemenea, riscul de infecții ale tractului urinar. De asemenea, scăderea nivelului de estrogen poate duce la subțierea mucoasei vezicii urinare și la creșterea susceptibilității la infecții.

Nu în ultimul rând, anumite malformații congenitale sau dobândite ale tractului urinar pot facilita infecțiile. Un alt risc, frecvent întâlnit, este diabetul necontrolat, ce poate cauza astfel de infecții prin creșterea nivelului de glucoză din urină, care favorizează multiplicarea bacteriilor. În plus, alcoolul și cafeaua pot avea un efect diuretic și pot crește riscul de infecții ale tractului urinar prin deshidratare.

Desigur, prezența unui sau mai multor factori de risc nu înseamnă neapărat că te vei confrunta cu o infecție. Menținerea unei igiene adecvate rămâne principala modalitate de prevenire.

Datorită conținutului ridicat de proantocianidine, care împiedică prinderea unor bacterii precum E. coli de pereții vezicii urinare, Sucul de Merișor este eficient în lupta cu infecțiile urinare, facilitând eliminarea bacteriilor într-un mod natural, odată cu urina. Este un produs 100% ecologic, realizat din merișoare proaspete, fără aditivi, conservanți sau coloranți. Presarea la rece asigură conservarea tuturor proprietăților acestor fructe bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Astfel, sucul de merișor susține sănătatea tractului urinar, protejează rinichii de formarea pietrelor și întărește imunitatea, pentru ca organismul să poată lupta mai ușor împotriva infecțiilor.

E. coli în urină: cauze frecvente și mai puțin frecvente

E. coli este o bacterie care se găsește în mod natural în intestinul gros, dar nu ar trebui să fie prezentă în urină. Prezența acesteia în urină indică o infecție a tractului urinar, care trebuie să fie tratată de îndată.

Cum ajunge bacteria E. coli în urină?

Există mai multe modalități în care poți contracta o infecție cu E. coli. Poate fi vorba despre mâncăruri contaminate, înot sau dușuri în apă contaminată ori contactul cu persoane care sunt bolnave. De cele mai multe ori, însă, este vorba despre o igienă deficitară. Lipsa spălării corecte a mâinilor după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor bebelușului poate facilita transferul bacteriilor E. coli din fecale în tractul urinar. De asemenea, activitatea sexuală neprotejată poate conduce și ea la acest rezultat, al contractării bacteriei E. coli.

Desigur, pot exista și alte cauze, în funcție de stilul de viață, mediile frecventate, prezența unui sau mai multor factori de risc. Un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat pot fi stabilite doar de către un medic, după o evaluare individuală.

Bacteria E. coli în urină: modalități eficiente de prevenire și tratament

Prevenirea infecțiilor urinare cu E. coli este deosebit de importantă pentru sănătatea organismului nostru. Există mai multe măsuri, deloc complicate, pe care le putem lua în acest sens:

  • igiena adecvată, adică spălarea regulată a zonei intime;
  • ștergerea dinspre vagin spre anus, după folosirea toaletei, pentru a preveni deplasarea bacteriilor spre tractul urinar;
  • purtarea lenjeriei intime din bumbac respirabil și evitarea lenjeriei strâmte;
  • consumul de lichide suficiente, care curăță tractul urinar și elimină, pe cale naturală, infecțiile ușoare.

Menținerea sănătății tractului urinar este la îndemâna oricui. Toate aceste măsuri sunt accesibile și contribuie la prevenirea apariției unor boli mult mai grave, ale sistemului excretor și nu numai.

Tratamentul infecțiilor urinare cu E. coli

Dacă totuși ai contractat o astfel de infecție, tratamentul imediat devine esențial. În multe dintre cazuri, medicii prescriu antibiotice, în funcție de severitatea infecției, de starea ta generală de sănătate și de sensibilitatea bacteriilor la acestea. Opțiunile comune de antibiotice includ trimetoprimul, fosfomicina și nitrofurantoina. Durata obișnuită a tratamentului este de 3-7 zile. În cazurile grave, durata poate crește la 10-14 zile sau chiar mai mult, în funcție de severitatea infecției.

Se mai recomandă consumul de lichide, în special apă, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din organism și pentru a reduce disconfortul. Medicamentele eliberate fără rețetă, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului. Nu în ultimul rând, și aplicarea de comprese calde pe zona pelviană inferioară poate conduce la reducerea durerii și atenuarea disconfortului.

Există studii ce demonstrează eficacitatea Sucului de Merișor în prevenirea și chiar combaterea infecțiilor urinare. Pe lângă mecanismul determinat de antocianine, care pot împiedica bacteriile E. coli să se atașeze de pereții tractului urinar, acesta are și proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. 100 de ml, în fiecare zi, te protejează de infecții și îți întărește sistemul imunitar, pentru un organism mai puternic și mai sănătos.

Se recomandă, de asemenea, consumul de iaurt cu culturi vii active. Acesta poate ajuta la refacerea microbiotei intestinale, pe care antibioticele o perturbă. Evită alcoolul și cofeina, deoarece acestea pot deshidrata organismul, agravând simptomele. Dacă starea ta nu se ameliorează în câteva zile sau dacă se agravează, adresează-te de îndată medicului.

 E. coli în urină: se transmite această infecție?

Bacteria E. coli se transmite atât între oameni, cât și între oameni și animale. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă prin:

  • consumul de carne crudă sau gătită insuficient;
  • consumul de fructe sau legume proaspete ce au fost contaminate;
  • consumul de lapte nepasteurizat;
  • contactul cu o persoană care nu își spală mâinile cu regularitate sau are o igienă corporală precară;
  • contactul cu animale infectate.

Oricine este predispus la o infecție cu E. coli, dacă este expus la această bacterie. Bacteria E. coli din urină, însă, nu se transmite direct de la o persoană la alta. Sigur, un sistem imunitar slăbit crește riscul pentru astfel de infecții. Contactul direct cu o suprafață contaminată, în special cu fecalele contaminate, poate conduce la transmiterea infecției, la fel ca igiena precară. În afara acestor cazuri, totuși, acest lucru nu se întâmplă.

 

E. coli în urină la copii: simptome, cauze și tratament

Deși oricine este predispus la o infecție cu E. coli, copiii și bătrânii sunt mai susceptibili să o contracteze. În acest sens, simptomele infecției cu E. coli la copii sunt similare celor la adulți:

  • nevoia frecventă de a urina;
  • senzația de arsură sau durere la urinare, ce poate conduce la plânsete sau scâncete în timpul urinării;
  • incontinența urinară, chiar și la copiii obișnuiți să meargă la toaletă;
  • febra;
  • urina tulbure sau cu miros urât;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • iritabilitatea.

 

Cauzele infecțiilor tractului urinar la copii

Uretra copiilor, mai ales la fete, este mai scurtă, aspect care facilitează pătrunderea bacteriilor în tractul urinar. În plus, igiena precară, cum ar fi ștergerea incorectă după folosirea toaletei, poate favoriza transmiterea bacteriilor. O altă cauză posibilă este refluxul vezicoureteral, în care urina curge înapoi spre rinichi, crescând astfel riscul de infecții. Desigur, și în cazul celor mici, eventualele anomalii ale tractului urinar sau un sistem imunitar slăbit pot conduce la contaminarea cu E. coli.

Majoritatea infecțiilor tractului urinar la copii pot fi tratate cu succes cu antibiotice precum amoxicilina sau cefixima, administrate timp de 3-7 zile. Pe lângă antibiotice, medicul poate recomanda administrarea de lichide, medicamente antipiretice sau aplicarea de comprese calde în zona pelviană inferioară.

Complicații frecvente la copii 

Copiii sunt, de asemenea, și cei mai predispuși la complicațiile asociate acestei infecții. E. coli poate urca de la vezică la rinichi, provocând o infecție mai gravă, ce poate necesita spitalizare și administrare intravenoasă de antibiotice. O infecție severă a rinichilor poate lăsa cicatrici pe țesutul renal, ceea ce poate afecta funcția renală pe termen lung. În cazul infecțiilor severe la sugari și copii mici, poate fi afectată dezvoltarea renală, ajungându-se la probleme de creștere și greutate.

Pentru toate aceste motive, o vizită imediată la medic, în caz de suspiciune a unei infecții urinare cu E. coli este esențială.

 

Prezența E. coli în urină, cunoscută și sub numele de infecție a tractului urinar, este o problemă medicală frecventă, mai ales la femei. În caz de diagnosticare cu aceasta, consumul de lichide, antibioticele și compresele calde alcătuiesc tratamentul standard. Chiar dacă începi să te simți mai bine după primele zile, asigură-te că finalizezi tratamentul recomandat de către medic, pentru a preveni reapariția infecției. Pentru a sta departe de E. coli în urină, igiena riguroasă și un stil de viață sănătos, în care ai grijă de organismul tău, sunt esențiale. Dacă prezinți simptome dintre cele prezentate, recomandarea este de a te adresa cât mai curând unui medic, pentru a preveni complicațiile și a începe cât mai curând un tratament adecvat.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/e-coli-uti#_noHeaderPrefixedContent

https://www.healthline.com/health/contagious-e-coli#prevention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/68511

https://www.healthdirect.gov.au/e-coli-infection

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Pavorul nocturn la copii și adulți: cum să gestionăm eficient episoadele de anxietate în timpul somnului 

Visele neplăcute sunt comune la majoritatea persoanelor, indiferent de vârstă. Stresul, programul încărcat sau incapacitatea de a face față ritmului cotidian poate duce la aceste experiențe nocturne. Însă, spre deosebire de această experie...
Blog

Pelin, o resursă valoroasă pentru sănătatea digestivă: beneficii, moduri de consum și contraindicații

Pelinul, o plantă medicinală fascinantă, cu o istorie bogată ce se întinde până în antichitate, continuă să fie un ingredient de bază în medicina modernă și holistică. Cunoscută pentru aroma sa distinctivă, această plantă deține p...
Blog

Schizofrenie – înțelegerea bolii, diagnosticare și strategii de gestionare

Schizofrenia: ce este această boală atât de necruțătoare pentru sistemul nostru nervos? Care sunt persoanele mai predispuse la dezvoltarea ei, cum afectează corpul și de ce apare schizofrenia? La aceste întrebări și nu numai găsești răsp...
Blog

Cancer de col uterin – diagnosticare, cauze, stadii și informații utile pentru gestionarea simptomelor

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate pentru femei. Această boală afectează milioane de persoane în fiecare an, având un impact semnificativ asupra vieții și sănătății lor. Deși progresele în ...
Suc de Merișor 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Merișor 3L ECO (RO-ECO-029)

199 lei179,10 lei
Adaugă în coș