Spondiloza cervicală: cauze, simptome și remedii, de la diagnostic la gestionare

Spondiloza cervicala cauze, simptome si remedii. De la diagnostic la gestionare

Spondiloza cervicală, o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale în zona gâtului, afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate că este adesea asociată cu înaintarea în vârstă, poate apărea și la persoanele mai tinere, în special în cazul celor care au suferit traumatisme sau au o predispoziție genetică. Înțelegerea spondilozei cervicale este esențială pentru a putea lua măsuri eficiente de prevenție și tratament.

Spondiloza cervicală: simptome, definiție, cauze

Spondiloza cervicală este o afecțiune întâlnită în special în cazul persoanelor în vârstă. Pe măsură ce înaintăm în viață, organismul se uzează. Astfel, acesta devine mai fragil și mai susceptibil la anumite afecțiuni, cum este și spondiloza cervicală.

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală, cunoscută și ca osteoartrită cervicală este o afecțiune a oaselor, articulațiilor și a discurilor intervertebrale. Senzația de gât înțepenit și durerile din zona gâtului sunt principalele simptome ale spondilozei cervicale.

Ce medic tratează spondiloza cervicală?

Dacă suspectezi că ai putea suferi de spondiloză cervicală, recomandarea este să apelezi la un medic neurolog: acesta este specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos, inclusiv a celor care implică nervii cervicali și coloana vertebrală. De asemenea, poți consulta un medic ortoped: acesta este specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor și afecțiunilor sistemului musculo-scheletic, inclusiv a coloanei vertebrale. Un alt specialist relevant ar putea fi un reumatolog, care se ocupă cu afecțiunile reumatice și degenerative ale articulațiilor și oaselor.

Astfel, pentru o evaluare completă și un plan de tratament adecvat, recomandarea este să te adresezi acestor specialiști, în funcție de simptomele și stadiul afecțiunii tale.

Spondiloza cervicală și tensiunea arterială: principalele cauze și factori de risc

Deși această afecțiune este cunoscută în principal pentru durerea și rigiditatea gâtului, poate influența și tensiunea arterială. În acest context, este esențial să înțelegem principalele cauze și factorii de risc ce vizează atât spondiloza cervicală, cât și hipertensiunea arterială, pentru a putea gestiona eficient aceste condiții interconectate.

Cauzele spondilozei cervicale:

  • Îmbătrânirea: principala cauză a spondilozei cervicale este uzura naturală a articulațiilor și discurilor intervertebrale. Odată cu vârsta, discurile își pierd hidratarea și elasticitatea, devenind mai mici și mai fragile. Astfel, apare frecarea între oasele vertebrale, ce conduce la deteriorarea lor.
  • Leziuni: leziunile la nivelul gâtului, cum ar fi traumele din accidente auto sau căzături pot accelera degenerarea articulațiilor și pot crește riscul de spondiloză cervicală.
  • Pintenii osoși: coloana vertebrală poate dezvolta creșteri anormale, numite pinteni osoși, care îngustează interiorul coloanei sau deschiderile prin care nervii spinali ies;
  • Factori nutriționali: deficiențele de anumite vitamine și minerale, cum ar fi vitamina D, calciul și magneziul, pot afecta negativ starea articulațiilor și pot crește riscul de spondiloză cervicală.

Factori de risc pentru spondiloza cervicală

Pe lângă aceste cauze, există și anumiți factori de risc care cresc șansele de a dezvolta spondiloză cervicală:

  • Vârsta. Riscul de spondiloză cervicală crește semnificativ după vârsta de 40 de ani.
  • Sexul. Bărbații sunt mai predispuși la a dezvolta spondiloză cervicală decât femeile.
  • Predispoziție genetică. Există anumite variații ale genelor care afectează structura și metabolismul colagenului și al altor proteine implicate în construcția cartilajelor.
  • Postura. Statul prelungit cocoșat sau cu gâtul aplecat în față poate pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală cervicală și poate accelera degenerarea ei.
  • Ocupația. Persoanele care au profesii ce implică mișcări repetitive ale gâtului sau care petrec mult timp la calculator sunt mai predispuse la a dezvolta spondiloză cervicală.
  • Fumatul. Acesta poate afecta negativ starea articulațiilor, ceea ce poate conduce, în final, la spondiloza cervicală.
  • Obezitatea. Persoanele obeze se confruntă cu o presiune suplimentară pe care o pune greutatea corporală pe coloana vertebrală.
(288)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei

Aronia Colagen, Joints & Muscles este un supliment premium, excelent pentru sănătatea articulațiilor, oaselor și cartilajelor, contribuind la prevenirea și atenuarea osteoartritei. Formula sa avansată conține compuși naturali cu eficiență dovedită pentru sănătatea cartilajelor, diminuarea durerilor articulare și îmbunătățirea mobilității. Printre aceștia se numără colagenul, MSM, condroitina și glucozamina, cărora li se adaugă, bineînțeles, sucul natural de aronia și de aloe vera. Astfel, Aronia Colgen, Joints & Muscles poate fi aliatul tău pentru oase și articulații puternice și sănătoase. Cu ajutorul său, poți combate natural probleme de sănătate precum durerile de oase și poți preveni spondiloza cervicală.

Este important de reținut că prezența unuia sau mai multor factori de risc nu înseamnă neapărat că vei dezvolta spondiloză cervicală. Un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale optime poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune.

Simptome în spondiloza cervicală: diagnostic

Pentru a diagnostica spondiloza cervicală, medicii folosesc o combinație de anamneză, examen fizic și teste imagistice sau de laborator. Medicul va întreba mai întâi despre durerea la nivelul gâtului, rigiditate, amorțeală, slăbiciunea în brațe sau mâini și alte simptome asociate. Mai departe, examenul fizic constă în palparea gâtului, evaluarea mobilității și teste neurologice. Acestea pot fi urmate de teste imagistice, precum tomografia computerizată sau RMN-ul. Diagnosticul precis al spondilozei cervicale și al hipertensiunii arteriale implică, așadar, o evaluare completă și detaliată, foarte importantă pentru un plan de tratament eficient.

Spondiloza cervicală – simptome: amețelile

În ceea ce privește simptomele spondilozei cervicale, amețelile sunt printre primele enumerate, dar nu singurele:

  1. Durerea de gât este cel mai frecvent simptom al spondilozei cervicale. Se poate manifesta ca o durere surdă sau ascuțită și poate radia către umeri, brațe sau mâini;
  2. Rigiditatea gâtului: aceasta face dificilă mișcarea și poate crea senzația de nod în gât;
  3. Scârțâitul sau pocnetul în gât, când acesta este întors;
  4. Slăbiciunea sau amorțeala la nivelul brațelor sau mâinilor este un simptom mai sever al spondilozei cervicale;
  5. Dificultăți de mers: în cazuri severe, spondiloza cervicală poate provoca dificultăți de mers și chiar pierderea controlului vezicii urinare sau intestinale.

Iată, deci, că pe lângă amețeli, spondiloza cervicală poate fi indicată și de alte semne, pe care este bine să le avem în vedere.

Este important de reținut faptul că nu toți cei care suferă de spondiloză cervicală vor prezenta toate aceste simptome. La anumite persoane, afecțiunea se manifestă prin simptome mai ușoare, în timp ce altele pot avea simptome severe, care să le afecteze semnificativ viața de zi cu zi.

Spondiloza cervicală și amorțeala feței

Amorțeala facială, cunoscută medical drept parestezie facială, reprezintă o senzație de pierdere a sensibilității la nivelul feței. De regulă, ea nu este un simptom tipic al spondilozei cervicale. Este posibil, totuși, să apară în cazurile severe, din cauza compresiei nervilor sau a vaselor de sânge din gât.

Nervul facial, care controlează mușchii faciali și transmite senzații din față către creier, trece prin coloana vertebrală cervicală. Vasele de sânge care irigă fața trec, de asemenea, prin coloana vertebrală cervicală. Compresia acestor vase din cauza spondilozei cervicale poate reduce fluxul sangvin către față, ducând la amorțeală sau furnicături.

Spondiloza cervicală: degete amorțite 

În schimb, amorțeala degetelor este un simptom frecvent al spondilozei cervicale. Rădăcinile nervoase care transmit semnale către degete trec prin coloana vertebrală cervicală. Osteofitele (excrescențe osoase), formate ca urmare a spondilozei cervicale pot comprima aceste rădăcini nervoase, provocând amorțeală, furnicături, slăbiciune sau durere la nivelul degetelor, în special la degetul inelar și cel mic.

Totodată, discurile intervertebrale deteriorate se pot bomba sau se pot hernia, comprimând nervii din jur. Această compresie poate duce la amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul degetelor.

Tratamentul pentru amorțeala degetelor cauzată de spondiloza cervicală va depinde de severitatea afecțiunii și de cauzele subiacente. Poate fi vorba despre medicamente, suplimente care relaxează mușchii, fizioterapie, injecții cu corticosteroizi sau intervenții chirurgicale, în cazurile severe.

Spondiloza cervicală și presiunea în urechi

Spondiloza cervicală nu este o cauză obișnuită nici a presiunii în urechi, dar există o posibilă legătură între cele două, în anumite cazuri. Nervul trigemen, responsabil pentru sensibilitatea de la nivelul feței, inclusiv a urechilor, trece prin coloana vertebrală cervicală. Compresia acestui nerv poate provoca o serie de simptome, inclusiv presiunea în urechi. De asemenea, spondiloza cervicală severă poate afecta circulația sangvină către cap și gât, inclusiv către urechi. Reducerea fluxului sangvin poate duce astfel și la o senzație de presiune sau pulsare în urechi.

Spondiloza cervicală și durerile de cap

Durerile de cap sunt un simptom frecvent al spondilozei cervicale. Aceasta poate provoca durere și inflamație mai ales la nivelul mușchilor gâtului, ceea ce conduce la dureri de cap de tip tensional, caracterizate printr-o durere surdă, constrictivă, care cuprinde ambele părți ale capului. În plus, discurile intervertebrale deteriorate se pot bomba sau se pot hernia, comprimând nervii din jur. Această compresie poate duce la dureri de cap cervicogene.

De obicei, durerea începe la baza craniului și poate radia spre frunte, tâmple și în spatele ochilor. Poate varia, de la moderată la severă, poate fi constantă sau intermitentă și poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Mișcările gâtului, menținerea unei poziții incomode sau stresul pot exacerba durerea.

Tocmai de aceea, poziția corectă în pat pentru spondiloza cervicală ar trebui să asigure o aliniere a capului cu coloana vertebrală. Aceasta începe cu alegerea pernei potrivite, de regulă una ortopedică, care să susțină cât mai bine curbura naturală a gâtului. O saltea care oferă suport adecvat pentru întreaga coloană vertebrală este de asemenea esențială. În timpul somnului este de evitat poziția pe burtă, pentru că pune stres pe coloana vertebrală. Astfel, adoptarea unei poziții adecvate în pat poate face o diferență semnificativă în gestionarea simptomelor spondilozei cervicale.

Exerciții pentru spondiloza cervicală și remedii naturale, la îndemâna oricui

O întrebare des întâlnită este dacă spondiloza cervicala se vindecă. Fiind o afecțiune cronică și degenerativă, înseamnă că modificările structurale ale coloanei vertebrale sunt permanente. Chiar dacă nu există un tratament care să inverseze complet aceste modificări degenerative, există, însă, numeroase opțiuni pentru a gestiona și ameliora simptomele.

Spondiloza cervicală: exerciții cu prosopul

Exercițiile cu prosopul pot fi o modalitate ușoară și eficientă de a ameliora durerea, de a-ți îmbunătăți flexibilitatea și de a crește forța mușchilor gâtului și spatelui. Este important să alegi exerciții care sunt potrivite pentru nivelul tău și să le execuți cu grijă, pentru a evita agravarea durerii.

Extensia cervicală cu un prosop:

  • Așează-te pe un scaun cu spatele drept și umerii relaxați.
  • Rulează un prosop mic în formă de gogoașă și pune-l în spatele gâtului, la baza craniului.
  • Apucă prosopul cu mâinile, de ambele părți ale capului.
  • Menținând capul drept, trage ușor prosopul spre piept, extinzând ușor gâtul.
  • Menține poziția timp de 5-10 secunde, apoi revino la poziția inițială.
  • Repetă de 10-15 ori.
Din această poziție, pe scaun și cu prosopul în formă de gogoașă la baza craniului, pot fi făcute și alte exerciții:
    • Flexia laterală cervicală cu prosopul. Apucă prosopul cu mâna dreaptă, de partea dreaptă a capului. Menținând capul drept, înclină-l ușor spre stânga, ca și cum ai încerca să îți atingi umărul stâng cu urechea. Menține poziția timp de 5-10 secunde, apoi revino la poziția inițială. Repetă pe fiecare parte. Efectuează 10-15 repetări, pe fiecare parte.
    • Rotație cervicală cu prosopul. Menținând capul drept, rotește-l ușor spre dreapta, ca și cum ai privi peste umărul drept. Menține poziția timp de 5-10 secunde, apoi revino la poziția de start. Repetă pe fiecare parte, de 10-15 ori.
  • Tracțiune cervicală cu prosopul. Menținând spatele drept și gâtul aliniat cu coloana vertebrală, trage ușor de prosop, pentru a crea o tracțiune ușoară. Menține poziția timp de 5-10 secunde, apoi relaxează-te. Repetă de 3-5 ori. 

Acestea sunt doar câteva exemple de exerciții cu prosopul. Există multe alte exerciții ce pot fi benefice pentru spondiloza cervicală. Înainte de a începe un astfel de program însă, consultă-te cu medicul tău sau cu un kinetoterapeut, în special dacă mai ai și alte probleme de sănătate. Execută exercițiile cu grijă și controlează atent mișcările. Nu te forța și oprește-te dacă simți durere.

Gimnastica pentru spondiloza cervicală – multiple beneficii

Pe lângă exercițiile cu prosopul, gimnastica medicală poate fi o componentă importantă a tratamentului pentru spondiloza cervicală:

  • Exercițiile ușoare de stretching pot crește circulația la nivelul gâtului, pot relaxa mușchii tensionați și pot reduce inflamația. De asemenea, pot ajuta la creșterea flexibilității și la facilitarea mișcărilor capului și gâtului.
  • Exercițiile de întărire a mușchilor slabi ai gâtului ajută la tonifierea acestora și la îmbunătățirea posturii.
  • Alte exerciții pot ajuta la decomprimarea nervilor din coloana vertebrală cervicală, ameliorând astfel simptome precum amorțeala, furnicăturile sau slăbiciunea la nivelul brațelor și mâinilor.

Este important de reținut că nu toate exercițiile sunt potrivite pentru toate persoanele cu spondiloză cervicală, așa că o consultare prealabilă cu un medic sau kinetoterapeut este esențială.

Despre spondiloza cervicală: suplimente eficiente

(288)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei

Există suplimente alimentare ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea stării generale a articulațiilor.

Cele mai eficiente sunt următoarele:

Glucozamina și condroitina
  • se găsesc în mod natural în cartilajul articular și pot ajuta la reducerea durerii și inflamației. În urma unui studiu, s-a constatat că administrarea de glucozamină și condroitină timp de 6 luni a dus la o reducere semnificativă a durerii la persoanele cu osteoartrită cervicală.
Colagenul
  • este o proteină importantă, care conferă structură și rezistență cartilajului. Suplimentele de colagen pot ajuta la stimularea producției colagenului propriu al organismului și la îmbunătățirea stării generale a articulațiilor. Un alt studiu a demonstrat că administrarea de colagen timp de 3 luni poate duce la o reducere a durerii și rigidității la persoanele cu osteoartrită.
MSM (metilsulfonilmetan)
  • este un compus natural, care conține sulf și care poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor.

Suplimentul alimentar Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles conține glucozamină, condroitină, MSM și colagen, toate esențiale pentru oase și articulații. Acestea stimulează regenerarea cartilajelor articulare, datorită ingredientelor naturale și diminuează inflamația și durerea din articulații.

  1. Curcuma conține curcumină, un compus cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante puternice. Studiile au demonstrat că aceasta poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în ameliorarea durerii articulare.
  2. Boswellia serrata este o rășină de copac care a fost folosită în medicina tradițională pentru a trata artrita. Studiile au demonstrat că extractul de Boswellia serrata poate fi eficient în reducerea durerii și inflamației articulare.
  3. Brusturele. În spondiloza cervicală, și brusturele are beneficii dovedite. Această plantă medicinală este utilizată de secole. Proprietățile antiinflamatoare, antioxidante și analgezice ale brusturelui pot ameliora durerea cauzată de spondiloza cervicală, pot proteja cartilajul și detoxifica organismul, reducând inflamația generală.

Este important de reținut faptul că suplimentele nu trebuie considerate un substitut pentru tratamentul medical convențional. Este esențial să te adresezi unui medic înainte de a lua orice supliment, mai ales dacă mai iei și alte medicamente.

Spondiloza cervicală gravă: cocoașă sau lipsa oxigenării creierului

4. Spondiloza cervicala grava cocoasa sau lipsa oxigenarii creierului barbat la birou, in fata laptopului, isi tine mana dupa cap

Când spondiloza cervicală este gravă, poate duce la simptome și complicații severe. Aceste simptome pot indica o compresie severă a nervilor sau a măduvei spinării și ar putea necesita intervenție medicală urgentă.

Spondiloza cervicală și cocoașa

Formarea unei cocoașe în zona cervicală (cifoza cervicală) poate fi rezultatul unei posturi proaste cronice, al degenerării discurilor intervertebrale și al osteofitelor. Odată cu ea, pot apărea dureri intense și limitarea mobilității gâtului, dureri radiculare și amorțeală sau slăbiciune în brațe și mâini.

Spondiloza cervicală și oxigenarea creierului

Lipsa oxigenării adecvate a creierului poate fi cauzată de comprimarea arterelor vertebrale, care transportă sângele către creier. Acest lucru poate provoca senzație de dezechilbru și amețeală, dureri intense și persistente de cap, probleme de concentrare și memorie, cu afectarea funcțiilor cognitive.

Tratamentul pentru spondiloza cervicală gravă poate include mai multe abordări, în funcție de severitatea simptomelor și de gradul de compresie nervoasă sau vasculară. Anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) și analgezicele sunt utile pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii. Terapia fizică ajută la îmbunătățirea posturii și a flexibilității, mobilizează articulațiile și reduce durerea. În cazurile severe, unde există o compresie semnificativă a măduvei spinării sau a arterelor vertebrale, poate fi necesară intervenția chirurgicală, pentru a decomprima structurile afectate și pentru a stabiliza coloana vertebrală.

Dacă ai simptome severe de spondiloză cervicală, este esențial să consulți un specialist. Acesta va putea efectua investigații amănunțite, pentru a determina gradul de afectare și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Începând cu durerea și rigiditatea gâtului, până la complicațiile mai grave, toate acestea fac din spondiloza cervicală o afecțiune care necesită o abordare atentă și bine informată. Totuși, prin înțelegerea cauzelor, recunoașterea simptomelor și aplicarea remediilor adecvate, pacienții pot duce o viață activă și împlinită, în pofida provocărilor pe care această condiție degenerativă le aduce.

 

Referințe medicale:

https://www.nhs.uk/conditions/cervical-spondylosis/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172015

https://www.webmd.com/osteoarthritis/cervical-osteoarthritis-cervical-spondylosis

Sursă foto: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Țelina – cum te bucuri de toate proprietățile unui superaliment

Țelina, o legumă adesea subestimată, este mult mai mult decât un simplu ingredient de decor în salate sau supe. De la rădăcina sa robustă și aromatică până la tulpinile suculente, fiecare parte a acesteia are ceva de oferit. Țelina apio...
Blog

Chlorella – ghid complet pentru utilizare și efecte asupra sănătății 

Chlorella este o algă verde unicelulară, apreciată pentru beneficiile sale remarcabile pentru organism. În acest articol, vom explora în detaliu ce este chlorella. Vom discuta despre beneficiile sale pentru sănătate, conținutul nutrițional, ...
Blog

Acuitate vizuală – îmbunătățește-ți vederea și concentrarea!

Te-ai întrebat până acum ce înseamnă acuitate vizuală și cât de bună este a ta? Ei bine, ea reprezintă claritatea sau capacitatea ochiului de a distinge detalii fine și de a vedea obiecte distincte la o anumită distanță. Este una dintre...
Blog

Pietre la rinichi – metode naturale de prevenire și alte informații utile

De la ce se fac pietrele la rinichi? Cu siguranță te-ai întrebat și tu acest lucru. Ei bine, noi suntem gata să îți răspundem la toate curiozitățile! Descoperă mai jos un articol complex în care vei găsi tot ce trebuie să știi despre p...
Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei
Adaugă în coș