Hemoragia retiniană: normală sau un pericol pentru vedere?

Hemoragia retiniana normala sau un pericol pentru vedere

Hemoragia retiniană este o sângerare a retinei, ce poate apărea în unul sau ambii ochi. Poate apărea pasager sau ca indicator al unei afecțiuni mai profunde, caz în care va fi necesar să îi acorzi mai multă atenție, pentru a trata adevărata cauză.

În cele mai multe cazuri, nu este o afecțiune gravă și se vindecă de la sine. Există, însă, și situații în care hemoragia retiniană poate reprezenta un pericol major pentru vedere. Din acest motiv, este important să o înțelegem corect și să știm cum să o gestionăm, respectiv cum să o prevenim.

Hemoragia retiniană: ce este și cum se manifestă?

Retina este un strat subțire de țesut, situat în partea posterioară a ochiului. Ea este responsabilă de captarea luminii și de transformarea acesteia în semnale electrice transmise creierului pentru a crea imagini. Există o varietate de factori care pot declanșa o hemoragie retiniană, însă, înainte de a ajunge acolo, este important să înțelegem ce înseamnă această afecțiune și cum o putem depista.

Hemoragia retiniană: ce este această afecțiune oftalmologică?

Hemoragia retiniană este o afecțiune cu o denumire suficient de sugestivă pentru a nu mai necesita foarte multe precizări suplimentare. Așa cum îi spune și numele, aceasta înseamnă o sângerare în retină. În majoritatea cazurilor nu constituie o urgență medicală și se vindecă de la sine în termen de cel mult o lună. De fapt, de cele mai multe ori, persoanele afectate nici nu prezintă simptome, așa încât nu își administrează nicio formă de tratament. În unele cazuri, însă, dacă hemoragia este extinsă, necesitatea unui consult medical de specialitate devine o urgență. Riscul major, dacă nu se intervine la timp, este pierderea vederii sau afectarea semnificativă a acesteia.

În plus, este important de știut că hemoragia retiniană rareori apare de una singură, ci este cauzată de alte afecțiuni. Din acest motiv, câteva investigații suplimentare sunt recomandate, pentru a identifica și trata adevărata cauză și pentru a evita eventualele complicații.

Tipuri de hemoragie retiniană

Există mai multe tipuri de hemoragie retiniană:

  1. Hemoragie subretiniană. Acesta este cel mai frecvent tip de hemoragie retiniană și apare atunci când vasele de sânge din spatele retinei se sparg.
  2. Hemoragie intraretiniană. Această formă apare atunci când vasele de sânge din interiorul retinei se sparg.
  3. Hemoragie preretiniană. Acest tip de hemoragie apare atunci când se sparg vase de sânge dintre retină și corpul vitros.
  4. Hemoragia vitroasă. Mai există un tip de hemoragie, numită hemoragie vitroasă, care apare în corpul vitros – acea substanță gelatinoasă aflată între cristalin și retină.

Tratamentul hemoragiei retiniene depinde de tipul acesteia și de cauza ei. Astfel, este important ca medicul să fie cel care face evaluarea, pentru a avea o evaluare corectă și a urma un tratament adecvat.

Hemoragia retiniană: simptome după care o putem depista

Principalele simptome ale hemoragiei retiniene se manifestă direct la nivelul ochilor și afectează, parțial și temporar, vederea. Din acest considerent, sunt destul de ușor de identificat:

  • vedere încețoșată;
  • pete roșii sau negre în câmpul vizual;
  • durere oculară;
  • înroșirea ochilor;
  • vedere distorsionată;
  • apariția miodezopsiilor: particule de mici dimensiuni, care plutesc în ochi.

Dincolo de aceste simptome, majoritatea considerate inofensive, pierderea abilității de a vedea, fie și pentru câteva secunde, înseamnă că trebuie să mergi de urgență la medic. Acest simptom este unul îngrijorător și poate simula un pericol pentru vedere pe termen lung.

Hemoragia retiniană: cauze și factori de risc

Cauzele hemoragiei retiniene sunt destul de dificil de identificat în absența unui consult de specialitate, pentru că au o plajă destul de extinsă:

  • degenerescența maculară legată de vârstă;
  • retinopatia hipertensivă sau diabetică;
  • endocardita bacteriană;
  • anemia;
  • leucemia sau lupusul;
  • preeclampsia.

Toate acestea fac îngrijirea ochilor cu atât mai importantă. Sucul de Aronia este o băutură 100% naturală și ecologică, obținută din fructe proaspete. Aronia combate radicalii liberi, responsabili pentru îmbătrânirea prematură și alte diverse afecțiuni, având un aport de antioxidanți de până la 15 ori mai mare decât afinele. În plus, fiind bogat în caroten, sucul de aronia susține sănătatea ochilor și contribuie inclusiv la combaterea cataractei. De asemenea, luteina și zeaxantina filtrează razele UV nocive pentru ochi. Poți consuma sucul de aronia simplu sau diluat, pentru un plus de savoare și nutrienți.

Hemoragia retiniană provocată de traumatisme

Traumatismele sunt o cauză frecventă a hemoragiei retiniene și includ:

  • Lovituri directe: accidente cu obiecte contondente, lovituri de pumn sau picior, accidente sportive etc.;
  • Penetrații oculare: răni provocate de obiecte ascuțite, fragmente metalice și altele asemenea;
  • Explozii: unda de șoc generată de explozii poate provoca leziuni interne ale ochiului, inclusiv hemoragie retiniană;
  • Accidente chimice: expunerea la substanțe chimice periculoase poate deteriora corneea și alte structuri oculare, crescând riscul de hemoragie retiniană;
  • Leziuni prin arsuri: arsurile oculare provocate de substanțe chimice, căldură sau radiații pot afecta vasele de sânge din retină și pot duce la hemoragie.

Impactul direct asupra ochiului, penetrarea sau lezarea vaselor de sânge din retină pot cauza o scurgere de sânge în interiorul ochiului. În astfel de cazuri, severitatea hemoragiei retiniene poate varia semnificativ: de la sângerări minore, cu simptome ușoare, până la hemoragii majore, care pot afecta grav vederea. Adresează-te imediat unui medic dacă ai fost expus la un astfel de traumatism, pentru o evaluare corectă și administrarea unui tratament corespunzător, dacă este cazul. Doar așa te poți asigura că nu te vei confrunta mai târziu cu complicații sau daune permanente.

Factori de risc pentru hemoragia retiniană

Există și factori de risc pe care este bine să îi cunoaștem, pentru a ne lua măsuri suplimentare de protecție:

  • diabetul;
  • expunerea la substanțe chimice periculoase sau surse de căldură extremă;
  • vârsta înaintată (deși hemoragia retiniană apare și la copii);
  • bolile sangvine sau autoimune;
  • hipertensiunea;
  • practicarea sporturilor de contact.
  • stenoza carotidiană.

Diagnosticarea hemoragiei retiniene

În anumite cazuri, hemoragia retiniană poate fi văzută cu ochiul liber. Alteori, este necesar un consult medical de specialitate, care începe cu o examinare fizică și este urmat de o discuție despre istoricul medical, eventuale răni și medicamente administrate.

Se mai pot utiliza și alte forme de diagnosticare:

  • teste de imagine, cum ar fi angiografia cu fluoresceină și tomografia în coerență optică (OCT);
  • radiografii sau tomografii computerizate, pentru a exclude eventualele fracturi ale orbitei.

De asemenea, vor fi examinate și glicemia, respectiv tensiunea arterială, având în vedere că discutăm despre o hemoragie. În urma acestora, medicul va putea stabili diagnosticul corect și va prescrie tratamentul necesar, dacă e cazul.

Hemoragia retiniană poate fi prevenită?

Așa cum spuneam, în cele mai multe cazuri, hemoragia retiniană se vindecă de la sine, în timp. În cazurile grave, însă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În plus, medicul îți poate recomanda să eviți anumite medicamente, precum aspirina, pentru că subțiază sângele, precum și o perioadă de odihnă la pat, cu capul ridicat.

Sănătatea oculară este deosebit de importantă, pentru că văzul este unul dintre simțurile de care depinde autonomia noastră și care ne ajută să ne desfășurăm fără efort excesiv activitățile zilnice. Astfel, există lucruri pe care le putem face, precum și comportamente pe care le putem evita pentru a preveni apariția hemoragiei retiniene:

  • renunțarea la fumat;
  • limitarea consumului de alcool;
  • o dietă echilibrată, care să mențină tensiunea arterială în limite sigure;
  • menținerea unui program de somn;
  • un stil de viață activ;
  • reducerea stresului.

Sănătatea oculară – cum o putem întreține?

Menținerea unei rutine eficiente de îngrijire a ochilor poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere și la păstrarea vederii sănătoase până la o vârstă înaintată. Iată cum putem avem grijă de ochii noștri:

  • Dieta echilibrată. Alimentația trebuie să conțină o cantitate suficientă de fructe și legume bogate în vitamine și antioxidanți, în special luteină și zeaxantină. Aceste substanțe nutritive se găsesc în legumele cu frunze verzi închise, cum ar fi spanacul și kale, precum și în fructe și legume colorate, precum morcovii, portocalele, strugurii și kiwi. Sucul de Aronia este o altă sursă excelentă de antioxidanți benefici pentru sănătatea oculară, fiind și vegan, respectiv fără gluten. Nu în ultimul rând, peștele gras, bogat în acizi grași omega-3, poate ajuta de asemenea la menținerea sănătății ochilor.
  • Controlul greutății. Obezitatea este un factor de risc pentru anumite afecțiuni, precum diabetul zaharat, care poate duce la complicații oculare grave. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin dietă și exercițiu fizic regulat poate contribui la reducerea riscului acestei boli.
  • Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți circulația sangvină, inclusiv la nivelul ochilor, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății generale a acestora.
  • Renunțarea la fumat. Fumatul este un factor de risc major pentru degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV) și alte afecțiuni oculare grave. Renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea ochilor.
  • Protecție solară pentru ochi. Razele ultraviolete (UV) ale soarelui pot afecta ochii la fel de mult cum pot afecta pielea, așa că poartă întotdeauna ochelari de soare care blochează de la 99% până la 100% din razele UVA și UVB atunci când ești afară.
  • Utilizarea computerului. Utilizarea prelungită a computerului poate provoca ochi uscați, vedere obosită și dureri de cap și de gât. Pentru a reduce aceste simptome, practică regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uită-te la o distanță de 20 de metri timp de 20 de secunde. Ridică-ți privirea din ecran, uită-te în depărtare și clipește des, pentru a-ți umezi ochii.
  • Utilizarea corectă a machiajului ochilor. Evită să împrumuți produse de machiaj pentru ochi altor persoane, pentru a reduce riscul de infecții. Nu aplica rimel sau creion între gene, deoarece acest lucru poate bloca glandele meibomiene, responsabile de producerea uleiurilor ce mențin peliculele lacrimale sănătoase.
  • Controale oftalmologice regulate. Avem nevoie de o examinare oftalmologică cel puțin o dată la doi ani – sau mai des, dacă medicul recomandă. Aceste controale permit depistarea precoce a problemelor oculare și administrarea tratamentului adecvat, atunci când este necesar. Nu le sări.
  • Odihnă suficientă. Somnul este esențial pentru sănătatea generală, deci inclusiv pentru sănătatea ochilor. Lipsa somnului poate duce la ochi uscați, iritați și vedere obosită.

Toate aceste obiceiuri sănătoase ne vor ajuta să ne menținem vederea sănătoasă și să reducem riscul de afecțiuni oculare pe termen lung.

Hemoragia retiniană poate fi o afecțiune gravă, dar cu un diagnostic și un tratament prompt și adecvat, riscul de complicații severe poate fi redus semnificativ. Cel mai important este să avem grijă de sănătatea ochilor și să ne adresăm de îndată medicului dacă experimentăm simptome îngrijorătoare. Altfel, adoptând un stil de viață sănătos și echilibrat, avem toate șansele de a ne menține sănătatea și a sta departe de orice afecțiune, inclusiv hemoragia retiniană.

 

Referințe medicale:

https://www.healthline.com/health/eye-health/retinal-bleeding

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25106-retinal-hemorrhage

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560777/

Sursă foto cover: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Siringomielia – ce este, de ce apare și cum se manifestă această boală

Creierul este cel mai complex organ al nostru, fiind responsabil de coordonarea unui număr mare de funcții esențiale pentru organism. De asemenea, este implicat în controlul mișcărilor membrelor prin intermediul conexiunii cu măduva spinării,...
Blog

Anemia pernicioasă și deficitul de B12: cum tratăm eficient această afecțiune autoimună?

Anemia pernicioasă este o formă specifică de anemie cauzată de deficitul de vitamina B12, esențială pentru producția corectă de globule roșii. Persoanele cele mai vulnerabile la această afecțiune sunt în general vârstnicii, vegetarienii ...
Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș