Acneea chistică – din ce cauze apare și ce metode de prevenire sau ameliorare există?

suc de aronia si aloe vera natural si ecologic

Acneea chistică este atât o afecțiune dermatologică, cât și o problemă estetică. Această formă severă de acnee, în cadrul căreia erupțiile purulente nu mai apar la suprafața pielii, ci în straturile mai adânci ale acesteia, poate fi neplăcută vizual. Astfel, poate apărea anxietatea, stima de sine scăzută și chiar depresia. Află de ce apare acneea chistică, cum se poate manifestă și ce metode de prevenire sau de tratament putem folosi, astfel încât să ne recăpătăm încrederea în noi înșine.

Acneea chistică: ce este și cum apare?

Acneea chistică este considerată cea mai severă formă de acnee, pentru că leziunile sunt profunde, inflamatorii și dureroase, putând lăsa cicatrici permanente. Aceasta este caracterizată de chisturi și noduli, iar aceștia necesită tratament medical imediat și adecvat. Aspectul roșu și inflamat este dat de reacția corpului la bacteriile care pătrund în porii deja blocați de celule moarte.

De ce se numește acnee „chistică”?

Un chist, din punct de vedere medical, este ca un săculeț plin cu lichid sau puroi, ce se formează în țesutul pielii. Nu este canceros și poate apărea din diverse cauze. Fie din cauza blocării glandelor sebacee, fie din cauza unei infecții sau a apariției unui corp străin, la care organismul nostru reacționează. În acneea chistică, el se formează adânc în piele, la suprafață manifestându-se doar ca niște umflături pline de puroi.

Chisturile acneice vin însoțite de durere sau mâncărime și trebuie tratate cu multă atenție. Spargerea unui chist conduce la răspândirea infecției, ceea ce va cauza noi și noi erupții. De aceea, este foarte important ca acneea să fie abordată cât mai curând de la prima manifestare pentru a nu se extinde și asupra altor porțiuni de piele.

Acneea chistică poate lăsa cicatrici permanente, iar stresul oxidativ contribuie negativ la acest fenomen, deteriorând și mai mult pielea. Radicalii liberi afectează celulele din organism, conducând la scăderea imunității și alte probleme de sănătate. Acest fenomen poartă denumirea de stres oxidativ, iar de ajutor sunt antioxidanții. Din acest motiv, este foarte important să avem în dieta noastră suficiente alimente bogate în antioxidanți.

Cum ajută antioxidanții?

Fructele de aronia sunt considerate superalimente, datorită conținutului bogat în antioxidanți, fiind apreciate în întreaga lume. De aceea, poți integra în dieta ta Sucul de Aronia și Aloe Vera la 3L ECO: 100% natural, fără aditivi, zahăr adăugat, coloranți sau conservanți. Acesta este obținut prin presare la rece pentru păstrarea intactă a tuturor beneficiilor. Combinația de aronia și aloe vera îți oferă un concentrat de minerale și vitamine: peste 200 dintre nutrienții esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Doza zilnică recomandată este de 150 de ml de suc, consumat după masă principală. După o cură de 3-6 luni, vei observa beneficiile acestui produs pentru piele!

În caz de acnee chistică, organismul are nevoie de forța pe care doar dintr-un aport complet de nutrienți, minerale și vitamine și-o poate lua.

Acneea chistică: cauze, simptome și factori de risc

În ceea ce privește cauzele acneei chistice, încă nu este cert care sunt acestea. În adolescență, numărul hormonilor androgeni este în creștere. Acest fapt determină multiple schimbări la nivelul pielii.

Au mai fost identificate și alte posibile cauze ale acneei chistice, mai precis:

  • sarcina sau menopauza;
  • perioada menstruală;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • anumite substanțe din medicamente sau produse de îngrijire a pielii;
  • umiditatea ridicată sau transpirația abundentă.

Contrar unor presupuneri, faptul că mănânci ciocolată (sau zahăr, în general) și mâncăruri picante sau cu multe grăsimi nu va conduce direct la dezvoltarea acneei.

Există însă anumiți factori de risc: vârsta este factorul principal. Deși, nu este exclus ca acneea să apară și la copii sau la vârstnici. Un alt factor de risc este ereditatea: dacă unul dintre părinții tăi suferă sau a suferit de acnee chistică, șansele de a o dezvolta și tu sunt mai mari.

Acnee chistică este dureroasă?

Simptomele acneei chistice sunt, în primul rând, chisturile profunde, inflamate. Aceste leziuni sunt mai mari și mai dureroase aici, decât în alte tipuri de acnee. Ele creează o senzație de „greutate” în zona afectată. Alte simptome includ:

  • Durere și sensibilitate: Chisturile acneice pot fi extrem de dureroase și pot provoca disconfort la atingere. Fiind mai mari și mai profunde decât alte leziuni de acnee, aceste chisturi exercită presiune asupra terminațiilor nervoase din jur. Acest lucru poate cauza durere intensă și constantă.
  • Roșeață și inflamație: Leziunile acneei chistice sunt adesea roșii, din cauza inflamației profunde a pielii.

Durerea asociată cu acneea chistică poate fi uneori atât de severă încât să afecteze calitatea vieții unei persoane, interferând inclusiv cu activitățile zilnice. Pentru acest motiv, o vizită la medicul dermatolog, este esențială, dacă te confrunți cu astfel de simptome. Doar cu tratament adecvat, alături de o dietă sănătoasă, vei putea să reduci durerea sau disconfortul și să îmbunătățești aspectul pielii tale.

Acneea chistică: tratament naturist sau medicamentos?

În acneea chistică, un remediu excelent înseamnă o soluție blândă, dar eficientă, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Tratamentul naturist poate fi de ajutor în acneea ușoară. În cazul acneei chistice, însă, tratamentul trebuie să fie mult mai agresiv și poate include:

  • antibiotice și antiinflamatoare, pentru a ține sub control nivelul bacteriilor și a reduce inflamația;
  • utilizarea de peroxidul de benzoil, eficient în eliminarea bacteriilor și reducerea inflamației;
  • aplicarea retinoizilor, sub formă de cremă, gel sau loțiune care să curețe porii, pregătindu-i pentru tratamentul medicamentos;
  • tehnici precum terapia cu lumină laser sau cu lumină albastră, care pot ajuta la reducerea inflamației;
  • contraceptive orale, în cazul femeilor, pentru a regla nivelul de hormoni;
  • tot pentru femei, se poate prescrie spironolactona. Aceasta va reduce excesul de sebum, dar care nu este recomandată bărbaților, pentru că poate avea ca efect advers creșterea sânilor;
  • injecții cu steroizi, direct în chisturi, prin intervenția chirurgicală a medicului specialist.

Acnee chistică – remedii naturiste la care putem apela

Acneea chistică se dezvoltă din ceea ce poate fi considerată o acnee simplă, dar care evoluează agresiv. Pentru a preveni această evoluție sau pentru a împiedica agravarea ei există mai multe remedii casnice pe care le putem folosi.

  • Igiena pielii. Înainte de orice, este important să ne asigurăm că pielea noastră este mereu curată și uscată. Se recomandă folosirea unor loțiuni de curățare blânde, prin masaj ușor și clătire cu apă călduță. Exfolianții și scruburile nu pot fi utilizate de către persoanele care se confruntă cu acneea, pentru că pielea este mult prea sensibilă. Pe de altă parte, hidratarea este esențială pentru menținerea unei bariere cutanate sănătoase și pentru prevenirea deshidratării și uscăciunii.
  • Nu atinge sau strânge chisturile, pustulele sau papulele. Riscul este să împingi infecția și mai adânc în piele. Lasă aceste leziuni să se amelioreze de la sine, pentru a reduce aceste riscuri și pentru a preveni apariția unor cicatrici permanente.
  • Ferește-te de expunerea îndelungată la soare și nu merge la solar. Piele ta are nevoie de mai multă protecție și blândețe. În schimb, utilizează produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente protectoare, cum ar fi antioxidanții sau factorii de protecție solară. Rolul acestora este să protejeze pielea împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și expunerea la soare.
  • Anumite suplimente, cum ar fi zincul, acidul folic, omega-3 și vitamina A, au fost asociate cu ameliorarea acneei. O dietă echilibrată, completă, este esențială. De asemenea, aronia, cătina și aloe vera sunt trei ingrediente naturale cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, care pot aduce numeroase beneficii pielii și care pot contribui la îmbunătățirea stării acneei chistice. Cătina are proprietăți antiinflamatorii, iar aloe vera are proprietăți calmante. De asemenea, fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți, precum antocianinele și flavonoidele.

Sucul de Aronia

Dacă îți dorești să incluzi în dieta ta un produs sănătos, care are grijă de întregul organism, atunci Sucul de Aronia și Aloe Vera la 3L ECO este alegerea ideală. Acesta are un gust unic și aromat, dar și beneficii dovedite pentru digestie, detoxifiere, inclusiv pentru păr și piele. Încearcă-l și tu pentru a te bucura de doză incredibilă de vitamine, minerale și antioxidanți! Acești nutrienți esențiali sunt proveniți din combinarea fructelor de aronia și a extractului din planta aloe vera.

  • Evitarea stresului. Având în vedere efectele nocive ale stresului, subliniate de către specialiști în nenumărate rânduri, pentru a nu înrăutăți acneea chistică este esențială evitarea sa, pe cât posibil. Stresul determină eliberarea unui număr foarte mare de hormoni, ceea ce va agrava acneea.

În general, un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, odihnă suficientă și exerciții fizice regulate este cea mai la îndemână modalitate de a reduce riscul de a dezvolta acnee chistică sau de a-i limita răspândirea.

Posibile complicații ale acneei chistice

Tratamentul, fie el naturist, fie medical, în cazurile cu adevărat severe, trebuie administrat cât mai prompt. Lăsată netratată, acneea chistică poate avea și complicații:

  • este vorba, în primul rând, despre cicatricile permanente, adânci și inestetice, ce pot apărea la nivelul pielii;
  • în plus, chisturile acneei pot fi predispuse la infecții secundare, deoarece pielea deteriorată și inflamată oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • nu în ultimul rând, această afecțiune poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și asupra stării emoționale a unei persoane, conducând la anxietate, depresie sau izolare socială.

Astfel, este esențial ca acneea chistică să fie abordată corespunzător, sub supravegherea unui dermatolog. Tratamentul adecvat va ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea aspectului și sănătății pielii tale.

Acneea chistică la bărbați – mai frecventă decât la femei?

Adolescența este perioada tipică pentru manifestarea acneei, din cauza creșterii numărului de hormoni androgeni. Acest fapt determină ca bărbații să fie mai predispuși la dezvoltarea acneei chistice decât femeile. Hormonii androgeni sunt hormoni sexuali masculini, prezenți în ambele sexe, dar mai abundenți la bărbați. Printre aceștia se numără testosteronul, dihidrotestosteronul (DHT) și androstenediona.

Caracteristicile sexuale masculine, adică părul facial și corporal, dezvoltarea mușchilor și a sistemului reproducător masculin sunt direct influențate de acești hormoni. Ei apar în număr mare în perioada adolescenței, ca principală etapă de dezvoltare. Însă, din cauza stimulării exacerbate a glandelor sebacee, blocarea porilor este mult mai frecventă. Astfel, crește și riscul de dezvoltare a acneei chistice la bărbați.

Sigur, acneea chistică apare și în rândul femeilor, de cele mai multe ori în partea inferioară a feței, inclusiv pe bărbie, mandibulă și gât. Însă, formele cele mai severe apar predominant la bărbați.

Aceste particularități nu influențează direct tratamentul acneei chistice, care poate fi similar pentru ambele sexe. În schimb, este important ca acesta să fie ajustat în funcție de factorii individuali, cum ar fi istoricul hormonal, severitatea și localizarea acneei.

În concluzie, acneea chistică este o afecțiune complicată și cu efecte în diverse aspecte ale vieții. Deși este dificilă, tratamentul adecvat și o îngrijire corespunzătoare a pielii pot ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor pe termen lung. În toate cazurile, consultul dermatologic este esențial pentru un diagnostic corect. Totodată, este important pentru obținerea unui plan de tratament personalizat, care să îmbunătățească aspectul pielii tale.

Referințe:

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cystic-acne
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cystic-acne
Blog

Ultimele articole

Blog

Antocianii – flavonoidele cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră

Fructele și legumele sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase alimente. Culorile vii ale multora dintre ele au rolul de a le face plăcute vizual, astfel încât ne conving să le consumăm în stare brută. Dar de unde provin acești...
Blog

Zona zoster: simptome, factori de risc și recomandări pentru o recuperare rapidă

Zona zoster afectează, în general, persoanele de peste 50 de ani, dar și pe cele cu un sistem imunitar slăbit. Boala este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, care rămâne în corp după ce o persoană a avut varicelă. De altfe...
Blog

Siringomielia – ce este, de ce apare și cum se manifestă această boală

Creierul este cel mai complex organ al nostru, fiind responsabil de coordonarea unui număr mare de funcții esențiale pentru organism. De asemenea, este implicat în controlul mișcărilor membrelor prin intermediul conexiunii cu măduva spinării,...
Blog

Anemia pernicioasă și deficitul de B12: cum tratăm eficient această afecțiune autoimună?

Anemia pernicioasă este o formă specifică de anemie cauzată de deficitul de vitamina B12, esențială pentru producția corectă de globule roșii. Persoanele cele mai vulnerabile la această afecțiune sunt în general vârstnicii, vegetarienii ...
Suc de Aronia și Aloe Vera 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Aloe Vera 3L ECO (RO-ECO-029)

139 lei118,15 lei
Adaugă în coș