5 sfaturi pentru a reduce natural tensiunea mare

tensiune mare

La nivel internațional, tensiunea mare este o problemă de sănătate publică și un domeniu important de cercetare din perspectiva frecvenței ridicate de apariție și a faptul că este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și alte complicații. Studiile arată că tensiunea mare provoacă aproximativ 7,5 milioane de decese, adică un procent de 12,8% din totalul deceselor anuale la nivel mondial.

În plus, se estimează un număr de 1,56 miliarde de adulți vor avea tensiunea mare în 2025. Este un ucigaș tăcut, deoarece nu se manifestă și alte simptome în stadiile incipiente ci doar atunci când are loc o criză severă, cum ar fi infarct, accident vascular cerebral sau o boală cronică de rinichi. 

Deoarece nu pot conștientiza singuri tensiunea arterială mare, oamenii trebuie să își măsoare ocazional nivelul tensiunii. Cu toate acestea, de o importanță majoră este prevenirea sau reducerea tensiunii mari într-un mod natural. 

Ce este tensiunea mare?

ce este hipertensiunea

Sursa: Unsplash.com

Tensiunea arterială este o măsurare a forței pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor pe măsură ce este pompat în tot corpul. Cantitatea de sânge pompată, precum și dimensiunea și flexibilitatea arterelor, sunt factorii cheie care provoacă tensiunea arterială. 

Hipertensiunea sau tensiunea arterială mare are loc atunci când forța de pe pereții vaselor de sânge (cauzată de sângele din interiorul acestora) crește prea mult. Aceasta înseamnă că inima trebuie să lucreze mai intens, iar vasele de sânge sunt supuse la mai multă tensiune, făcându-l un factor de risc major pentru boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni grave. 

Cine prezintă risc de a avea hipertensiune?

predispozitie la tensiune mare

Sursa: Freepik.com

Hipertensiunea arterială este mai frecventă la persoanele care: 

  • Suferă de o boală cardiovasculară;
  • Au diabet (desi întâlnită în ambele variante, hipertensiunea se întâlnește mai des în cazul diabetului tip 2);
  • Au antecedente familiale;
  • Au un stil de viață nesănătos (caracterizat de factori precum supraponderalitatea, consumul ridicat de sare, lipsa efortului fizic, consum sporit de alcool, nivel considerabil de stres).

Cum se citește tensiunea?

valorile tensiunii arteriale

Sursa: Freepik.com

Un tensiometru va afișa tensiunea arterială prin intermediul a două valori:

  1. Tensiunea sistolică – numărul cel mai mare, care indică presiunea pe măsură ce inima se contractă, pentru a pompa sângele. 
  2. Tensiunea diastolică – numărul mai mic, care surprinde presiunea atunci când inima se relaxează și este reumplută cu sânge.

Pe măsură ce tensiunea arterială crește peste valorile normale, riscul pentru sănătate devine mai iminent. 

Care sunt valorile tensiunii și ce sugerează acestea?

cand este tensiunea mare

Sursa: Freepik.com

Valorile standard au rolul de a oferi o estimare întrucât ele pot să difere în funcție de caracteristicile specifice ale fiecărei persoane în parte (vârstă, situație medicală, etc.). Așadar, tensiunea arterială poate avea următoarele valori:

  • Hipertonie accentuată: Sistolă ≥ 180 mmHg; Diastolă ≥ 110 mmHg. Se recomandă consult medical.
  • Hipertonie medie: Sistolă 160 – 179 mmHg; Diastolă 100 – 109 mmHg. Se recomandă consult medical.
  • Hipertonie ușoară: Sistolă 140 – 159 mmHg; Diastolă 90 – 99 mmHg. Se recomandă control medical periodic.
  • Valori ridicate normale: Sistolă 130 – 139 mmHg; Diastolă 85 – 89 mmHg. Se recomandă control medical periodic.
  • Valori normale: Sistolă 120 – 129 mmHg; Diastolă 80 – 84 mmHg. Tensiunea se află sub autocontrol.
  • Valori optime: Sistolă < 120 mmHg; Diastolă < 80 mmHg. Tensiunea se află sub autocontrol.

Cum poți să previi sau să reduci hipertensiunea în mod natural?

Tensiunea arterială crescută provine dintr-o creștere a rezistenței arterelor. Datorită acestei rezistențe, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele la extremități și la organe. În timp, acest lucru poate genera efecte negative asupra sănătății. De aceea, controlul tensiunii joacă un rol deosebit de important în asigurarea sănătății. 

Tratamentul depinde de factori precum:

  • nivelul tensiunii arteriale;
  • posibilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral

Medicul va recomanda diferite tratamente pe măsură ce tensiunea arterială crește. Dacă tensiunea arterială este ridicată, medicul va recomanda tratament medicamentos. Cu toate acestea, pentru tensiunea arterială ușor ridicată sau pentru menținerea valorilor normale, acesta poate oferi sfaturi legate de stilul de viață și monitorizarea tensiunii arteriale. 

Așadar, iată câteva sfaturi pentru a preveni sau diminua hipertensiunea în mod natural:

1.Efectuează activități fizice și menține o greutate corporală optimă 

efort fizic si tensiune mare

Sursa: Freepik.com

Obezitatea, indiferent de tipologia sa, este o cauză majoră a hipertensiunii. De aceea, activitatea fizică nu numai că ajută la controlul tensiunii arteriale, ci și la gestionarea greutății, la întărirea inimii și la scăderea nivelului de stres. 

O greutate sănătoasă, o inimă puternică și o sănătate emoțională generală sunt recomandate pentru a avea valori normale ale tensiunii arteriale.

2.Reduce consumul de sare

sare si tensiune mare

Sursa: Pexels.com

Fiind un factor care contribuie la apariția hipertensiunii, aportul excesiv de sare determină reținerea lichidelor în organism. De aceea, consumul de sodiu la un nivel minim poate fi vitală pentru scăderea tensiunii arteriale. 

Pentru a adăuga aromă în preparatele alimentare, se recomandă utilizarea ierburilor aromatice și  a condimentelor care nu conțin sare. De asemenea, alimentele procesate tind să aibă un conținut ridicat de sare. În acest sens, este important (atunci când e posibil) să citești etichetele și să alegi opțiunile care conțin un nivel scăzut de sodiu

3.Abordează o dietă alimentară echilibrată

aronia

Consumul de fructe este deosebit de important pentru a avea valori normale ale tensiunii arteriale. Studiile au arătat că flavonoidele din afine ar putea preveni și scădea hipertensiunea. Pe de altă parte, conținutul de polifenoli și antocianină din fructele de aronia generează efecte cardiometabolice pozitive. Mai exact, extractele din Aronia, sucul de aronia sau alte produse care conțin acest fruct, pot:

În plus, o dietă alimentară benefică pentru tensiunea arterială mai trebuie să conțină legume și verdețuri, cereale integrale, produse lactate (cu conținut scăzut de grăsimi), carne slabă și nuci.

4.Evită consumul de nicotină

intrerupe fumatul

Sursa: Freepik.com

Fumatul (activ sau pasiv) afectează sistemul nervos simpatic și provoacă rigidizarea arterelor, ducând la o creștere a tensiunii arteriale, atac de cord sau chiar accident vascular cerebral. 

Fiecare țigară fumată sporește temporar tensiunea, timp de câteva minute. Cu toate acestea, fumatul excesiv determină menținerea hipertensiuni pentru perioade lungi de timp. De aceea se recomandă, reducerea sau chiar eliminarea completă a fumatului.

5.Evită consumul de alcool

alcoolul si tensiunea mare

Sursa: Freepik.com

Consumul moderat de alcool, de exemplu a unui pahar de vin roșu, poate chiar să ofere beneficii pentru sănătatea inimii. Totuși, cantitățile excesive de alcool cresc tensiunea arterială printr-un număr de acțiuni neuronale, hormonale și fiziologice care determină constricția vaselor de sânge, creșterea ritmului cardiac sau creșterea debitului cardiac.

În plus, consumul excesiv poate reduce eficacitatea anumitor medicamente. Așadar, specialiștii recomandă bărbaților să limiteze consumul la 2 băuturi alcoolice/ zi, iar femeilor la o băutură alcoolică/ zi.

Blog

Ultimele articole

Blog

Recuperarea musculară – etape de urmat după antrenamente și accidentări

Mișcarea este esențială dacă vrem să ne păstrăm sănătatea în parametri optimi și să avem o formă fizică bună. Totuși, chiar și cu o abordare corectă, afecțiunile musculare nu pot fi întotdeauna evitate complet. Acestea pot avea co...
Blog

Libidoul scăzut – de ce apare lipsa apetitului sexual la femei și bărbați și care sunt remediile disponibile?

Se consideră că fericirea este un concept subiectiv, fiecare dintre noi găsindu-și bucuria în hobby-uri și activități diferite. Cu toate acestea, există și factori universali care aduc fericire oamenilor, iar iubirea este unul dintre aceșt...
Blog

Taurina – un aminoacid vital pentru energie și sănătate

Taurina este un aminoacid sulfuric neproteic care joacă un rol crucial în sănătatea umană. Chiar dacă nu este utilizată direct în sinteza proteinelor, taurina este esențială pentru multe funcții fiziologice importante. De la reglarea echil...
Blog

Triptofan – aminoacidul esențial pentru un creier sănătos!

Triptofanul este un aminoacid despre care nu știe multă lume, dar care joacă un rol esențial în sănătatea noastră. Deși nu este la fel de cunoscut ca altele, este la fel de important pentru funcționarea corectă a organismului. Află mai jo...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș